Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121590 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Plopp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #300 dnia: Czerwca 08, 2011, 11:15:34 »
    no to ja też pochwalę się swoimi nowymi itemami ;)

Nóż:
    (click to show/hide)

Toporek z kapturkiem ;D
    (click to show/hide)

I śmigacz (postrach powolności)
    (click to show/hide)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #301 dnia: Lipca 13, 2011, 17:50:33 »
    Sezon wpełni, ja po kilku wyjazdach. Mam parę przemyśleń:
    -Mniejszy mrok! Serio, znaczący postęp i wreszcie komisje weryfikacyjne. Widziałem już mniej turbowikingów i złotych Jarlów:D Oczywiście nie ma ideału ale jesteśmy na dobrej drodze
    -skórzane karwasze odchodzą do lamusa. Prosty zamiennik w postaci ukrytych sportowych ochraniaczy pod tuniką, ew przeszywka z długim rękawem
    -Młoda krew, dużo nowych ludzi
    -Wiele zmian w imprezach. Czy na dobre? Nie zawsze.
    -Kalisz może zostać niegdyś drugim Wolinem. Brama i zabudowania robią wrażenie i proszą się o wielką imprezę (której szczerze brakuje, bo trzy największe są zawsze wypełnione [Wolin, Ogrodzieniec, Rękawka])
    Pozdrawiam i czekam na nowe posty. Coś się cicho ostatnio zrobiło, a przecież teraz jest czas na poszukiwanie drużyn i rozpoczynanie przygód.
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #302 dnia: Lipca 19, 2011, 17:11:15 »
    -skórzane karwasze odchodzą do lamusa. Prosty zamiennik w postaci ukrytych sportowych ochraniaczy pod tuniką, ew przeszywka z długim rękawem

Coś po czym szczeka mi opadła do ziemi samej. Właśnie słyszałem co nie co że cos z rosji ktos sobie nowe wytyczne wytyczył dotyczące rekonstrukcji wczesnych i ma to być powoli w Polsce przeprowadzane. Już kłutnia o same przeszywki zawsze była czy krótkie czy długie rękawy jednak.... ochraniacz sportowy ochroni łokieć ale sam długi rekaw przeszywy bez karwasza to troche bolec bedzie jak przywali w przedramię. A skoro tak dążą do historyczności to niech nie zabraniają walki w szłomach czy innych hełmach bez nosala walczyć. Jak ma się pecha to i w hełmie garnczkowym w oko się dostanie (a taka sytuacja o dziwo się zdarzyła) Rekawice wiadomo być muszą hehe.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #303 dnia: Lipca 19, 2011, 19:11:04 »
    Jak ktoś nie potrafi walczyć, to niech nie kupuje szłomów, proste. Zresztą były to hełmy raczej warstwy dowódczej, a oni raczej byli solidnie przeszkoleni. No i może skończyłyby się połączenia szłom + licha przeszywka i mieczyk wetknięty za pasek. Zero spójności. Bez nosala walczyć można, zobaczcie sobie kniazia Sławomira, zamiata równo, a głowe jeszcze ma w całości :P
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #304 dnia: Lipca 19, 2011, 20:26:38 »
     No własnie mi chodzi o to że koleś chciał i historycznie i umie walczyć, a niedopuścili go bo ,,bez nosala,,.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #305 dnia: Lipca 19, 2011, 20:35:13 »
    Co to była za impreza?
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #306 dnia: Lipca 20, 2011, 11:11:07 »
     To akurat była majówka na wenecji, więc było for fan, ale i tak to jest trochę dziwne skoro ktoś jest swiadom że może nieźle po nosie oberwać. Jak stwierdził, woli po twarzy dostać niż dorobić do tego nosal. Wiem ze jeszcze później na jakieś wyjazdy jechał to też się przyczepili ale tym razem miał możliwość pożyczenia hełmu.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #307 dnia: Lipca 20, 2011, 14:04:59 »
    Śmiech na sali. Walczy się o uhistorycznienie imprez, a wygania się ludzi w poprawnych szłomach.
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Lipca 20, 2011, 19:09:16 »
     No nic, pozostaje tylko dostosować się do widzimisię organizatorów albo olać i nie jechać wcale. Heh, aż mi się przypomniało jak od z nas gościu nie miał ochraniaczy na kolana to ,,pożyczyliśmy,, od znajomej godzinę przed turniejem karimatę i na szybkiego z tego kilka warstw kwadratów i ,,ochraniacz sportowy,, jak się patrzy. Przeszło. Z jednej strony radość z drugiej załamka.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #309 dnia: Lipca 20, 2011, 19:18:29 »
    No niestety, w dodatku szłom w dzisiejszym odtwórstwie wcale nie pokazuje statusu odtwarzanej postaci, bo biegają w nich wodzowie jak i zwykli walczący. Sportowe ochraniacze to już normalka, wygodne i nie mroczą tak jak jakieś bizanty albo karwasze. Z najbardziej widocznych elementów, nie podobają mi się jeszcze czepce pod hełm, te z jamniczymi uszami itd. Ja żeby to schować (bo trochę spod kolczej wyłazi :/ ) zakładam kaptur z wełny na kolczuge i gra gitara. Jest ładnie i zasłania co nieco.
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #310 dnia: Lipca 20, 2011, 19:55:29 »
    Mnie u wczesnych bardzo rażą jeszcze skórzane lamelki, ale z tym to chyba nic już się nie zrobi
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Lipca 20, 2011, 20:03:00 »
    Skórzane lamelki to już mrok absolutny i nawet o nim nie wspominałem. Straszliwa z tym sprawa, bo nie wiadomo kto to wymyślił. To już wolę dyskutować o skórzniach i ich ew. występowaniu (choć według mnie bardzo wątpliwym) niż tym mongolskim sprzęcie. Czyżby kolczuga nie była trendy? :P
    Zrobić się zrobi, w momencie gdy na imprezy nie będą tacy delikwenci do bitwy wpuszczani. Jak ktoś to ma, to niech sprzedaje póki ktokolwiek to kupi. Bo z tego co widziałem, to strasznie drogie dziadostwo. Troszkę dołożyć i można by mieć nitowaną kolczuge.
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #312 dnia: Lipca 21, 2011, 10:41:36 »
     Lamelki to w ogóle jakoś mi do gustu nie przypadają i to nawet te stalowe. Jasne, może i ciosy lepiej się rozkładają, i jest lżejsza, ale i tak wolę kolczugę. I fajnie dzwoni ^^ Nie wiem, może to była mysl typu, dawniej więcej skóry niż żelaza (taka dzisiejsza odwrotność hehe) więc czemu by nie wpadli i na to. No i myśl ,,archeologów,, miesiąca: to że nie znaleziono to nie znaczy że nie było. xD I a pro po lamelek: http://allegro.pl/lamelka-skorzana-z-kolczuga-i1695990552.html To już mnie całkiem rozbroiło. Trwałe połączenie lamelki z kolczą.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #313 dnia: Lipca 21, 2011, 14:51:41 »
    Jeszcze takiego połączenia nie widziałem o . O  A właśnie Blitzwing jak tam sezon? Jeszcze się nie skończył więc pewnie gdzieś się wybierasz : ) pewnie na Wolin co? I pytanie czy ktoś posiada jakieś informacje na temat szycia ubioru? Jakieś tajniki, na co uważac, jaki materiał. Wiek X-XI. Z góry dziękuje!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #314 dnia: Lipca 21, 2011, 15:11:40 »
    Wolin, Chudów, Grzybowo i może Gniezno.
    Co do tajników to nie ma ich zbyt wielu. Wykroje musisz poszukać (halla, freha ale i np. na chomiku:D) Materiał to Len, Wełna.
    Kogo konkretnie chcesz odtwarzać.
    Sława!