Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria GOTHIC  (Przeczytany 89437 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oskar1101

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria GOTHIC
    « Odpowiedź #225 dnia: Września 02, 2010, 23:39:21 »
    Może zainstalowałeś angielski patch na wersję polską? W wielu grach się to zdarza - obcojęzyczne patche gryzą się z polskimi znakami...

Patcha pobierałem z tej strony http://www.miastogier.pl/plik,pc,3022.html

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #226 dnia: Października 23, 2010, 18:02:21 »
    A teraz z zupełnie innej beczki... Co sądzicie o Arcanii? Ja mam mieszane uczucia, ale zauważyłem ciekawostkę, imho gra w wiuelu miejscach jest chamsko zerżnięta z Two Worlds! Pomijając ogólne podobieństwo to np. skopiowany jest quest z nekromantą , a  Srebrowód jest kopią miasta z TW!
    Duży plus dla naszych twórców, ale sprawa śmierdząca sądem...
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #227 dnia: Października 23, 2010, 18:22:40 »
    Witam, podzielę się swoimi wrażeniami po przejściu Gothica 4.
    Moje + i - :

A więc +

1- Wracają starzy bohaterowie. Np. Diego, Thorus, Gorn, Lord Hagen, Milten, Lester, Rhobar III (Bezi) i paru innych..
    2- Potwory, słynne z poprzednich osłon, też się pojawiają. Jaszczury, Trolle, Orkowie itd.
    3- Wyspa na której dzieje się akcja gry, zrobiona jest ładnie i dosyć ciekawie.
    4- Występuje o wiele więcej Kobiet niż w Gothic 3.
    5- Ciekawe misje, wciągające.
    6- Fabuła, nawet ciekawie pomyślana ( cale szczęście ze stary Bezi nie okazał się tyranem z własnej woli :) )
    7- Ciekawe bronie, zbroje itp
    8- Wygląd potworów oraz zwierząt itp... bardzo fajnie pomyślane.
    9- Piękne krajobrazy*
    10- Piękna oprawa graficzna i ścieżka dźwiękowa*

i - :(

1- Brak wolności z Gothica. Bohater na początku ma dostęp do niewielu lokacji wyspy. Jest dosłownie prowadzony jak na smyczy.
    2- Teleporty nie przenoszą gdzie Ty chcesz, a z punktu A do B niezmiennie.
    3- Bohater NIE umie pływać. Wejdzie do głębszej wody to zginie.
    4- Bohaterowie z poprzednich Gothiców to JEDYNE nawiązanie do poprzednich części. Nie ma wspomnień z przygód Rhobara III ( moze bedzie w Gothic 5 )
    5- Nie ma żadnych frakcji, co było nieodłączną częścią Gothica i niemal rozpoznawalną cechą serii.
    6- Cywile nie reagują na to jak siedzimy u nich w domu.
    7- Cywile nie reagują jak im okradamy cały dom!!
    8- Można zabijać tylko wskazanych przez program przeciwników. Przez cywili miecz przenika..
    9- Nie ma reputacji dla Bohatera (kolejnej rozpoznawalnej cechy Gothica)
    10- Jedynymi interaktywnymi rzeczami w grze są drzwi i skrzynie!
    11- Nie można przyśpieszać upływu czasu w łóżku, nie można spać tylko animacyjnie leżeć...
    12- Nie można oprawiać upolowanych zwierząt.
    13- Nie ma umiejętności złodziejskich..
    14- Wszystko jest tak "cudownie" ułożone że na początku natrafiamy TYLKO na najsłabsze potwory a na końcu dopiero na najsilniejsze...
    15- Arcania jest o wiele krótsza niż Gothic 3*

Jak dla mnie gra jest bardzo ciekawa i myślę, że warto ją kupić, ale to tylko moje zdanie. :)

*- dodałem jeszcze parę wad i zalet o których wcześniej najwidoczniej zapomniałem.
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2010, 08:04:14 wysłana przez Wallace »
    Freeedom!!!

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #228 dnia: Października 23, 2010, 19:13:59 »
    Spierałbym się z Twoją konkluzją. Już sam zestaw wad gry wymienionych w Twoim poście świadczy o tym, że z PRAWDZIWYMI Gothikami (I i II) nie ma ona nic wspólnego, niestety:((
     Liniowa do bólu, a okraszenie tego starymi bohaterami i stworami świadczy raczej o braku jakichkolwiek nowych pomysłów. To co nazywasz kobietami litościwie przemilczę, jakby ktoś chciał mieć dowód, że grę robili Niemcy to wystarczy któryś z tych pasztetów pokazać:)
    Żal, bo człowiek znowu czekał jak głupi i kicha.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #229 dnia: Października 23, 2010, 19:17:03 »
    Z tego co wyczytałem o tych minusach to mam głęboko w du... tą grę i dziękuje bardzo wracam do pierwszej i drugiej części.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Października 23, 2010, 21:14:40 »
    Dziwne jak dużo można się dowiedzieć z samych recenzji. Powiem tak: jeśli czekaliście na gothica to od razu powinniście przestać bo sama nazwa mówi, że to nie gothic. Oczywiście nie grałem ale i tak po ocenach (około 50%) można odczytać, że to średniak robiony pod Amerykę i jej runek zbytu...

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #231 dnia: Października 23, 2010, 21:44:55 »
    Też uważam, że poprzednie części były bardziej swobodne i miały wiele funkcji, ale były bardzo zbugowane, a w 4 części nie ma tyle bugów co w 3. Lecz to nie zmienia to faktu, że gra jest dosyć krótka w przeciwieństwie do Gothica 3. Osobiście najlepszym dla mnie Gothicem była 3 i 2 ( 3 była dobra po zainstalowaniu wielu pathy bo te bugi i wyzwalanie w pojedynkę miast, a także system walki był zdecydowanie głupi).
    Freeedom!!!

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #232 dnia: Października 23, 2010, 22:58:13 »
    Dziwne jak dużo można się dowiedzieć z samych recenzji. Powiem tak: jeśli czekaliście na gothica to od razu powinniście przestać bo sama nazwa mówi, że to nie gothic. Oczywiście nie grałem ale i tak po ocenach (około 50%) można odczytać, że to średniak robiony pod Amerykę i jej runek zbytu...
    Zgadza się. Ale Skrabek, człowiek zawsze liczy że może akurat, tym razem ... No samo życie, nie? A fajne rzeczy przychodzą akurat jak się nie czeka. Tylko weź to sobie wytłumacz...

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #233 dnia: Października 24, 2010, 17:38:01 »
    To co nazywasz kobietami litościwie przemilczę, jakby ktoś chciał mieć dowód, że grę robili Niemcy to wystarczy któryś z tych pasztetów pokazać:)
    Żal, bo człowiek znowu czekał jak głupi i kicha.
    No ja pierd... tej gry NIE robili niemcy tylko hindusy.
    Ja od początku domyślałem się że bardziej "gothicowy" będzie Risen a nie to gówno które bez fabuły Gothica nie będzie miało z nim nic wspólnego.
    Ale niestety Phirania Bythes też nie staneła na wysokości zadania.
    Opis Risena w skrócie:
    +od początku czuć klimat Gothica
    +frakcje kojarzące się z Gothicem 2
    +bardzo fajny styl walki
    +fajne początkowe rozdziały
    +gobliny
    +questy poboczne

-których później jest coraz mniej
    -późniejsze rozdziały to bezsensowna sieczka
    -bugi
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #234 dnia: Października 24, 2010, 21:46:19 »
    Hindusy nie Hindusy, Hildy są tak germańskie jak tylko się da. Może chcieli się przypodobać? Mogli dać choć jedną Hinduskę, bo mój żołądek już nie taki wytrzymały jak dawniej. A w ogóle to ładna grafa i skrzyżowanie Two Worlds z Wiedźminem...
    A Risen tak jak piszesz, fajnie się zaczyna, a potem... nie ukończyłem:(

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #235 dnia: Października 24, 2010, 23:52:01 »
    O! Dobrze Wallace, że natrafiłem na Twoją recenzje! Z sentymentu do 1 i 2 (3 nawet nie skończyłem), oraz zapewnień JooWood, że powracają do korzeni chciałem kupić tą grę "w ciemno". Lepiej ściągnę sobie demko i obczaję czy warto.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #236 dnia: Października 25, 2010, 00:13:43 »
    Jeżeli chodzi o moje wrażenia, no to cóż, hehe.... Więcej wyjaśniać nie trzeba :)

Już miałem wyłączyć gdy zobaczyłem Diega na drodze do plaży, widać, że się zestarzał, a może posiwiał pod wpływem emocji związanymi z przeżyciami z poprzednich części, nie wiem, poza tym nie móc zabić 2 goblinów na plaży... System walki jest mniej niż średni jak dla mnie, tak jakby nie mogli jakoś użyć systemu z GII NK, gdzie walka była po prostu cudowna. I denerwują te pady w przód, tył i na boki, razi jak cholera. Poza tym zdziwiłem się, że gracz na końcu dema ma super ogniowy pro młot i bajerancką zbroję i miecz, ale to żeby pokazać graczom pewne ciekawe elementy, każde odbicie blachy zbroi dokładnie słychać, co daje +. Gdyby nie to że będzie Bezio, Lester, Milten, Gorn, Diego, Lee, Hagen to nie wiem czy w ogóle rozważałbym zakup tej gry. Grafika, nie wiem, moim zdaniem brzydsza niż w GIII, ale zamula 3 razy bardziej, idealna była w GII NK. Plusem są wspomniane kobiety i stare potworki, chociaż gobliny są trochę dozbrojone. Mogli co prawda bardziej przyłożyć się do dema, bo chyba większość graczy zniechęca do zakupu to co ujrzeli. Mnie zniechęca, ale jako fan Gothica, który GI zakupił tydzień po premierze, nie mogę tak nie zobaczyć co im wyszło, w końcu Gothic to gra z dzieciństwa. A jak G4 da dupsztyla to może Risen 2 ukoi ból.

Edit: Aha i ten zamknięty dla gracza świat też nie daje satysfakcji.
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2010, 00:16:57 wysłana przez Balian »

Offline Ryuuzaki

• Użytkownik
    • !!! METAL !!!
    « Odpowiedź #237 dnia: Października 25, 2010, 06:22:04 »
    Twórcy strasznie spaprali tą gre. Nie ma już trenerów. kóźni gdzie można sobie robić miecze , stołów alchemicznych. Tylko po prostu okienka gdzie wszystko jest dostępne. Moim zdaniem to cofanie się w tył Gdyż te wyżej wymienione drobiazgi są bardzo ważne. Fajnie że są ci sami bohaterowie.

Gra jakoś mnie przeraża wszystkimi komentarzami jakie czytałem. Grałem we wszystkie 3 części gothica i prawie wszystkie przeszedłem (oprócz 3 ta wymaga duuuużo czasu). A wydaje się że wystarczyło dodać troszke odnowioną fabułe polepszyć grafike i wszystko by ło by jak w najlepszym pożądku. Szkoda że z takiej dobrej gry zrobiło sie gówno. Teraz jedyny bardzo dobry rpg na jakiego czekam to wiedźmin2.

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #238 dnia: Października 25, 2010, 13:21:59 »
    Gothic 4 nie jest taki zły ( jak dla mnie ) z fabuły i grywalności jest w miarę, a z grafiki i efektów jest znakomity... Szkoda, że to nie jest już ten Gothic... :( 
    Freeedom!!!

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #239 dnia: Października 25, 2010, 14:52:49 »
    A ja dla sentymentów nie będę tracił pieniędzy dla bzdetów, tym bardziej że mój komputer i tak by tego nie wytrzymał. Wolę poczekać na jakieś ciekawe mody do pierwszych części, to robienie gier byle by tylko je sprzedać to teraz zbyt powszechna praktyka.. i same beznadziejne gry z tego są, szkoda nerwów, lepiej poczekać na Ogniem i Mieczem:Dzikie Pola :D