Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polskie pomysły do Warbanda  (Przeczytany 18433 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: Polskie pomysły do Warbanda
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 25, 2009, 13:27:45 »
    Polecałbym podzielić list na bugi, niedorzeczności i propozycje.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 13:33:16 wysłana przez Oktawian »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 25, 2009, 13:30:13 »
    Ok, to zrobimy w ten sposób, poczekamy jeszcze do jutra na pomysły, bo części ludzi nie ma, Oktawian weź to skopiiuj i podziel (żebyś się tak nie lenił) a w niedziele się to przetłumaczy i wyśle

Edit: może bez tych niedorzeczności....bo znowu się zacznie:P

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 25, 2009, 13:34:02 »
    Sam się właśnie zastanawiać co dodać. Na pewno zmniejszyć zagrożenie od strony kuszników. Najlepsze tarcze danej frakcji nie powinny przepuszczać bełtów (nawet z bliskiej odległości) Ktoś kto gra jako piechur powinien mieć szansę w walce z każdym typem jednostki, alei obecnie jest to na zasadzie- uda Ci się dobiec do kusznika to być może jeszcze uda Ci się go zabić. Jest to bardzo denerwujące bo bez możliwości jakiegokolwiek działania po prostu giniesz.

Kto powiedział, że ja się lenię?:D

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 25, 2009, 13:37:59 »
    Ja to powiedziałem xD Oktawian weź to napisz zwięźle, gotowe do przetłumaczenia to się wtedy wstawi....

Edit: "Sam się właśnie zastanawiać co dodać" Kali jeść, Kali spać.....xD

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 25, 2009, 13:58:14 »
    Osłabienie kuszników- najlepsze/najdroższe tarcze nie powinny przepuszczać bełtów( nawet z bliskiej odległości). Jak na razie piechota nie może konkurować z kusznikami-doświadczony gracz, który bez problemu radzi sobie z piechotą, konnicą  nie może poradzić sobie z kusznikami, którzy wystarczy, że przy celują w sylwetkę przeciwnika i już zdobywają kolejnego fraga. Czy tak właśnie ma wyglądać kusznictwo w Warbandzie? Skoro tak to niebawem każdy będzie grał kusznikiem bo nie wymaga to wielkiej sztuki...

Wyszło jeszcze dłuższe, ale bardziej dosadne...:D

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 25, 2009, 14:01:42 »
    Osłabienie kuszników- najlepsze/najdroższe tarcze nie powinny przepuszczać bełtów( nawet z bliskiej odległości). Jak na razie piechota nie może konkurować z kusznikami-doświadczony gracz, który bez problemu radzi sobie z piechotą, konnicą  nie może poradzić sobie z kusznikami, którzy wystarczy, że przy celują w sylwetkę przeciwnika i już zdobywają kolejnego fraga. Czy tak właśnie ma wyglądać kusznictwo w Warbandzie? Skoro tak to niebawem każdy będzie grał kusznikiem bo nie wymaga to wielkiej sztuki...

Wyszło jeszcze dłuższe, ale bardziej dosadne...:D
    Nie zgodzę się z Tym.. owszem kusze przebijają często tylko te najgorsze tarcze.. Ci, z tymi lepszymi tarczami obrywają tylko dlatego, ze celuje im się nad tarczę (czyli powinni headshoty wyłapywać, ale nie zawsze tak jest), lub po nogach.

Dlatego jestem za redukcją celności kuszy. :P

Pozdrawiam!

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 25, 2009, 14:09:43 »
    Za mało chyba grałeś piechotą. Wiele razy jako chodzący czołg obrywałem od kusznika- bełtem, który przebił tarczę.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 25, 2009, 14:18:32 »
    Za mało chyba grałeś piechotą. Wiele razy jako chodzący czołg obrywałem od kusznika- bełtem, który przebił tarczę.
    Tak się składa, że nie raz przyszło mi podchodzić do strzelca i nie miałem z tym problemów... Zejście na bok w odpowiednim momencie i gościu może przyklęknąć Ci do miecza :P

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 14:20:22 wysłana przez NIFN »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 25, 2009, 14:30:51 »
    No tak, ale jako rasowy kusznik uważasz, że kusza jest najlepszym i najskuteczniejszym narzędziem mordu w Warbandzie( inaczej byś ciągle nie grał jako kusznik). Co może i by się zgadzało z realiami, ale wypacza to rozgrywkę.20 osób na mapie z czego 10 to kusznicy, najczęściej większość po jednej stronie walczących i już gra nie przypomina typowej rozgrywki Mount&Blade. Dlaczego kusznicy mają statystycznie wyższe fragi? Dlaczego frakcje nie posiadające kuszników, ale walczące z nimi na mapie Village czy Ruins dostają ostro po tyłku? Dlaczego Większość graczy woli dochodzić do frakcji z kusznikami?( tutaj małym wyjątkiem są Khergici, których nie powinno być w ogóle w grze- joke;D). Te pytanie nie biorą się znikąd i nie są tylko moim wymysłem. Takich pytań ostatnio pojawiało się coraz więcej. Kusza ssie.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 25, 2009, 14:37:25 »
    Ja od siebie dodam że kusznicy mają przesadzone staty. O wiele lepiej walczy mi się swadiańskim  kusznikiem niż piechurem. Żeby uściślić powiem że chodzi mi o walkę wręcz.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 25, 2009, 14:39:56 »
    Usprawnienia:

1. Podgląd serwerów bez wychodzenia z dotychczasowego. /by soner

2. Bronie miotane tego samego rodzaju, żeby w grze znajdowały się pod jednym slotem.
     Np. wybierając u nordów 3 x najtańsze toporki do rzucania to, żeby w bitwie nie
    zajmowały trzech slotów (możliwość "zmiany" broni obracając skrolem), tylko żeby były
    pod jednym, przecież to ten sam rodzaj. /by Tario

3. Ustawić, by było napisane, kto wysyła ankietę i jak ludzie głosują. np mógłby pojawiać się napis: "Player
    XXX submited vote for kick player CCC"... "player AAA voted 1", "player B voted 2" etc.

4. zmienić ikonki gdy gracz opuszcza serwer, lub zmienia drużynę... oraz poprawić na deathmatch kolor
     wiadomości o zabiciu gdy gracz rozjedzie kogoś koniem.

Urozmaicenia:

1. Pomysł na Deathmatch. Myślę, że fajnie rozwiązałoby i urozmaiciło tą formę rozgrywki.
     /by NIFN (4 post)
        A. Zachować stary system i wprowadzić wszystkie możliwe frakcje do wyboru, oraz ich klasy.
     Powinni naprawić również wynagrodzenia pieniężne (zabijanie członków tej samej frakcji nie
    przynosi dochodów!).

B. Wyeliminować kasę, frakcje i utworzyć same klasy postaci: piechur, konny, łucznik konny,
    łucznik, kusznik.
    PANCERZ:
    Wszyscy w zależności od klasy nosiliby wdzianka z Areny... np łucznicy, kusznicy i łucznicy konni
     nosiliby tuniki, gdzie piechurzy i konni nosiliby pancerze kolcze. Co do hełmów: konni - te zamknięte
     z piórkiem, piechurzy i kusznicy - szyszaki (?), łucznicy i łucznicy konni -> stepowe. Jeśli chodzi o
     buty: konni, jakieś ciężkie (z wyjątkiem łucznika konnego), piechota i pozostali lekkie. Owe przedmioty
     dostępne są w zwykłym native, więc wprowadzenie ich nie stanowiłoby problemów.
    BROŃ:
    Broń powinna być do wyboru za darmo. Konni mogliby mieć do wyboru 2 lance (długa - powolna,
     bez możliwości używania tarczy, zabójcza, oraz krótka - szybsza etc.), tarcze, miecz/szablę,
     1h toporek, rzutki oraz ok 3 konie do wyboru (średni - hunter, szybki, crusier, cieżki - warhorse).
    Piechota: włócznie, miecz/szabla, dwuręczny miecz, 1h toporek/buława, 2h toporek/młot bojowy, toporki
    do rzucania, oszczepy, tarcze.
    Kusznicy: 2 kusze (ciężka, lekka - różnica szybkości ładowania, celności i zadawanych obrażeń),
     miecz/szabla, 1h toporek/buława, tarczę, bełty.
    Łucznicy: 2 łuki (patrz wyżej), miecz/szabla, 1h toporek/buława, strzały.
    Łucznicy konni: j/w + koń.. 2 do wyboru (stepowy, crusier).

2. Wprowadzić dla Khergitów jednostki piesze. Skoro dodaliście Nordom i Rhodokom
    konnicę, to dlaczego nie dać im piechoty? /by Kalpokor

3. Dodać piechurom Nordyckim możliwość wyboru jakieś piki/włóczni dla obrony przed
     konnicą. Reszta frakcji ma taką możliwość [nie licząc konnych Khergitów]. Bez pik na
     otwartej przestrzeni mają niewielkie szanse z jazdą przeciwnika, tym bardziej, że toporki
    do rzucania zrobiliście płatne. /by Kalpokor

4. W trybie "siege" dodajcie więcej zamków do wyboru. I żeby mozna było wybrać dany
    zamek przy zmianie mapy w tym trybie. /by Kalpokor

5. Zmienić ustawienie "friendly fire" na niektórych serwerach, tak by gracz mógłby zabić drugiego gracza
    nie ginąc przy tym od odbicia obrażeń (za zabicie swojego traciłby powiedzmy 2 punkty).

6. Dodanie drugiego trybu conquest, dokładnie chodzi mi o zmieszanie go z trybem Siedge. Przykładem może być jakieś miasto lub większy zamek. Zadaniem obrońców byłaby w pierwszej kolejności walka na murach Gdy atakujący zajmą mury ( można dodać równoległy punkt przy bramie) ich spawnpoint przenosiłby się w pobliżu zdobytej flagi. Dopiero po zajęciu tego punktu możliwe by było atakowanie następnych. Podobnie jak w singleplayerowym native walka przenosiłaby się na ulice. Po opanowaniu kontroli w ulicach miasta przed atakującymi czekałoby najtrudniejsze zadanie czyli zdobycie kasztelu. Oczywiście czas rozgrywki musiałby się wydłużyć a obrońcy powinni dostać możliwość odbijania punktów. Ten tryb został wymyślony dla większych bitew (5 na 5 nie zda egzaminu).

7.Tryb gry DUEL: Przed rozpoczęciem meczu losowana by była osoba, wokół której losowana byłaby kolejka graczy, z którymi pojedynkowałby się wybrany na początku gracz. Taki przykład: mamy graczy o imionach A, B, C, D, E. Gra wylosowałaby gracza D, a następnie utworzyłaby taką kolejkę: B, A, C, E. W pierwszym pojedynku gracz D pojedynkowałby się z graczem B. Jeśli wygrałby gracz D, gracz B idzie na koniec kolejki (A, C, E, B), jeśli gracz D przegrałby, wówczas gracz B zajmuje jego miejsce, a gracz D idzie na koniec kolejki (A, C, E, D). Po pojedynku między graczem B i D (przypuśćmy, że gracz B wygrał i zajmuje miejsce gracza D) na jego miejsce wchodzi gracz A. jeśli gracz B z nim by wygrał, wówczas gracz A idzie na koniec kolejki (C, E, D, A) i gracz B pojedynkuje się z graczem C, itd itd...

Niedorzeczności:

1. Problem z celnością kusz i łuków. Powinni go rozwiązać w ten sposób, że celowanie z
     łuku powinno być trudniejsze i mniej pracyzyjne, natomiast ładowanie kuszy powinni
     znacznie wydłużyć, ale dotychczasowy celownik powinien być zachowany. /pomysł zbiorowy

2. Bronie 2H wydają się za szybkie. Może to tylko wrażenie, ale jeśli osoba wykonuje 2
    cięcia glevią w takim samym czasie co jedno cięcie sejmitarem to budzi pewne wątpliwości.
     /by Kalpokor

3. Dodać drastyczne kary, za brak pancerza... z Siege Criossbow nagi gracz nie pada po 1 bełcie,
    ostatnio nawet potrzebowałem 3 uderzeń nadziaka, bu powalić golasa...

4. Spowolnić niektóre jednostki -> piechur w podstawowym ekwipunku nie może dogonić łucznika
     w średnim ekwipunku.

5. zredukować szybkość wymachów i pchnięć we włóczni jednostkom pieszym... (patrz glewia), gdy gracz
    uderzy drugiego włócznią (Spear) może kontynuować uderzenia póki atakowany gracz nie padnie, bo nie
     jest w stanie nawet zablokować się...

6. czasami po trafieni kogoś toporkiem, oszczepem w głowę ten nadal biega.

Problemy:

1. Często wywala z serwera. /by Pablo

2. Gdy w trybie Battle pojawia się flaga i stoi koło niej więcej niż 1. osoba (z tej samej drużyny)
    to flaga się nie podnosi. /by Pablo

3. Gdy ktoś spada z konia często wstaje w innym miejscu niż powinien. /by Pablo

4. dźganie lancą z wierzchowca nie zawsze zadaje obrażenia, mimo, ze lance przechodzi fizycznie przez
     przeciwnika (głównie goniąc kogoś, zajeżdżając od tyłu)

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 25, 2009, 14:43:22 »
    Gdybym był takim "wielkim obrońcą" kuszy, to nie zgłaszałbym sugestii o obniżeniu celności m.in. owej broni. Nie zawsze kusznicy mają lepsze statystyki.. często gram na Siege jako (niespodzianka!) kusznik, a większość moich fagów nie pochodzi od kuszy.
    Ostatnio (wczoraj w nocy) grałem w tryb Battle na mapie Ruins (Rhodoks vs Khergits), dołączyłem do Khergitów, by im pomóc. Rhodocy jak zwykle siedzieli we wiosce, mieli 2 strzelców, którzy dominowali na serwerze (było gdzieś 6 vs 6). To, co ja robiłem zaskakiwało każdego -> podjeżdżam gdzieś na tyły wioski, zsiadam z konia i wycinam na piechotę wszystkich (ninja style). Tak jak Khergici przegrywali 1:4 dogonili ich z wynikiem 5:7... Nie grałem do końca, bo już mi się nie chciało. Więc nie taki kusznik (który miał 10/2 jak się przyłączyłem) straszny... To, ze lecicie jak mooby w grze Serious Sam (pod lufę), to tylko i wyłącznie Wasza sprawa ;P

ale dość offtopu:

UROZMAICENIE:

Zmienić tryb "Caputre The Flag", na "Carry The Flag". Zmiany widoczne byłby gdy zabijemy osobę niosącą naszą flagę. Po jej dotknięciu flaga nie wracałaby na naszej bazy, tylko pojawiała by się na naszych placach. Naszym zadaniem byłoby odniesienie naszej flagi do naszej bazy (w podstawce, wystarczy flagi dotknąć, by ta wróciła na miejsce). Zmienić też nieco system punktacji. np za zabicie osoby niosącej flagę otrzymywalibyśmy 2 punkty (w końcu zabiliśmy ważną osobę), przywrócenie flagi do domu powinno również wynagradzać gracza (np 1 pkt). Drużyna zdobywałaby punkt, gdy jej flaga znajdowałaby się na miejscu, podczas zaniesienia flagi przeciwnika do niej. Można by było ustawić w opcjach możliwość zdobycia punktu poza bazą, jeśli flaga znajdywałaby się w dowolnym miejscu (np leżałaby na ziemi). Poza tym stworzyć kilka ciekawych map do CTF-a (np 2 zamki stojące naprzeciw siebie, w któych flaga jest na szczycie wieży).

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 15:01:12 wysłana przez NIFN »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 25, 2009, 15:02:38 »
    Gdybym był takim "wielkim obrońcą" kuszy, to nie zgłaszałbym sugestii o obniżeniu celności m.in. owej broni. Nie zawsze kusznicy mają lepsze statystyki.. często gram na Siege jako (niespodzianka!) kusznik, a większość moich fagów nie pochodzi od kuszy.
    Ostatnio (wczoraj w nocy) grałem w tryb Battle na mapie Ruins (Rhodoks vs Khergits), dołączyłem do Khergitów, by im pomóc. Rhodocy jak zwykle siedzieli we wiosce, mieli 2 strzelców, którzy dominowali na serwerze (było gdzieś 6 vs 6). To, co ja robiłem zaskakiwało każdego -> podjeżdżam gdzieś na tyły wioski, zsiadam z konia i wycinam na piechotę wszystkich (ninja style). Tak jak Khergici przegrywali 1:4 dogonili ich z wynikiem 5:7... Nie grałem do końca, bo już mi się nie chciało. Więc nie taki kusznik (który miał 10/2 jak się przyłączyłem) straszny... To, ze lecicie jak mooby w grze Serious Sam (pod lufę), to tylko i wyłącznie Wasza sprawa ;P

Pozdrawiam!

Nie powiedziałem, że jesteś "wielkim obrońcą" kuszy. Skoro jednak ciągle grasz jako kusznik to świadczy, że jest dla Ciebie odpowiednia- a każdy wie, że grasz tym co przynosi najwięcej rozrywki.( rozrywka w przypadku Warbanda to śmierć przeciwnika). Mówiąc, że większość fragów pochodziło z śmierci zadaną inną bronią potwierdzasz tylko przewagę kuszników nad innymi jednostkami. W walce wręcz można porównać ich do piechoty dodać do tego niezbalansowaną kuszę, która w ręku nawet najmniej groźnego przeciwnika staje się narzędziem do zabijania( strzał w tarczę z 4 metrów i śmierć, co to za sztuka?) i już mamy wystarczająco argumentów na potwierdzenie tego co powiedziałem wcześniej. Kusza ssie i nic tego nie zmieni. Można oczywiście kombinować i nie mówię, że tego nie robię, ale jest kilka różnych map, kilka różnych trybów, setki różnych sytuacji w których nie sposób walczyć jako piechur przeciwko kusznikowi. Weźmy np pod uwagę mapę " wioskę" i Rhodoków siedzących w środku niej- nie będę nawet opisywał jak wygląda rozgrywka- z zawziętej bitwy stała się taktycznym unikaniem( normalnie jak w jakimś podrzędnym FPS) kuszników i pola ich widoczności. Tyle z mojej strony na ten temat. Jeśli ktoś mnie popiera niech po prostu o tym powie w temacie.

Przepraszam NIfn jeśli Ciebie uraziłem:P Może tak to wyglądać ze względu na krytykowanie kuszników, ale nadal uważam, że jesteś jednym z najlepszych graczy:D
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 15:05:10 wysłana przez Oktawian »

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 25, 2009, 15:09:40 »
    Tylko, że walka w zwarciu zależy tylko i wyłącznie od gracza, to że jestem lepszy od kogoś w walce wręcz, a do tego potrafię strzelać z kuszy nie powinno czynić ze mnie bezbronnego człeka w walce twarzą-w-twarz, tylko dlatego, że gram kusznikiem. Swoją drogą to nie moja wina, że niektórzy tak mi się ustawiają, że wystarczy lekkie machnięcie, żeby ich sięgnąć... Poza tym serwery z manualnym blokowaniu mówią same za siebie i dwuręczne topory nordów / swadiańskie miecze dwuręczne najbardziej to odczuwają. :P

PS. Ja się nie gniewam, dla mnie konie ssą ;)

Pozdrawiam!

Tak więc przynajmniej w jednym się zgadzamy:D
    Ktoś tu coś napisał czy  mi się zdawało?

Hm.. nie wiem, o czym mówisz :D
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2009, 15:14:02 wysłana przez NIFN »

Offline Amoresso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 25, 2009, 15:22:29 »
    A może po prostu M&B zamienia się w średniowiecznego survivala bądź coś w rodzaju aleji herosów, gdzie spotykamy Robin Hooda, Ryszarda Lwie Serce, Saladyna, Wiliama Walleca, Zawisze Czarnego i Rolanda :D

Moje propozycja to dodanie większej ilości broni drzewcowych u każdej z frakcji. Broń drzewcowa była podstawową bronią każdej piechoty, dlatego nie wyobrażam sobie oddziału piechoty bez glewii, berdyszy i włóczni. Bo jak na razie to widzę, że wybór spośród tych broni jest skąpy.
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl