Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy podoba Ci się mod?

Bardzo mi się podoba.
    123 (31.3%)
    Całkiem fajny mod
    74 (18.8%)
    Sporo bugów, ale gra się przyjemnie.
    82 (20.9%)
    Jest taki sobie.
    27 (6.9%)
    Nie podoba mi się.
    22 (5.6%)
    Nie grałem więc nie oceniam.
    65 (16.5%)

Głosów w sumie: 392

Autor Wątek: "Wiek Smuty" (Age of Turbulence) Rosyjski mod osadzony w XVIIw.  (Przeczytany 283759 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    Odp: "Wiek Smuty" (Age of Turbulence) Rosyjski mod osadzony w XVIIw.
    « Odpowiedź #585 dnia: Listopada 06, 2009, 13:31:54 »
    No to jak? Cały mod ma się skupiać tylko i wyłącznie na Husarii? To jest ruski mod i pewnie Rosja będzie dopieszczona najbardziej, ta Husaria i Husaria, ciągle ta Husaria i jej wierne odwzorowanie. Jestem ciekaw, myślicie że da radę zrobić tak aby kopia łamała się po wbiciu we wroga? Nie ma takiej opcji, we wfasie prubowano takie cos zrobić, ale nie dało rady. Poza tym, czy na pewno chciali byście, aby szarża Husarii wyglądała tak jak w 1612? Gdyby dać im koncerz, pistolet i kopię to cała szarża poszła by się kochać, chyba, że wymyślą tak aby husaria najpierw oddała strzał, biegła cały czas kolano w kolano, potem dobyla kopii, kopia łamała by się w trakicie szarży i potem husarze dobywali by koncerze\szable i cięli wroga po łbach? To jest raczej nie realne. Wiem, że Polacy liczą na wierne odwzorowanie Rzeczpospolitej, ale rusek to rusek, swój kraj i jego historię zna więc chyba nie zrobią Polski waszych marzeń, poza tym w modzie jest kilka Polskich jednostek, nie tylko ciągle ta jedna jedyna Husaria. Dla mnie ta Husaria obecna w modzie jest spoko, a jej teksturę możecie sami zmienić jak się nie spodobała.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #586 dnia: Listopada 07, 2009, 13:51:25 »
    Samemu można zmienić, ale z mojego zródła dowiedziałem się, że Husaria najpierw szarżowała na wroga kopią, która najczęściej po pierwszym natarciu była złamana.Kolejno mieli swoją sławną szablę i 1-2 pistolety skałkowe, które po jednym strzale były odkładane na miejsce, gdyż na koniu nie można było ładować pistoletów (było bardzo trudno...).To tyle z mojej strony.Pozdrawiam!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #587 dnia: Listopada 07, 2009, 21:16:51 »
    Po kopii używano koncerza a potem szabli gwoli ścisłości, no chyba że dochodziło do walki koń w koń bo szablą można było machać a koncerzem mogli kłuć piechotę. Wkońcu miał aż 160cm :P
    Mod jest fajny jednak:
    Jakieś dworki na północnym zachodzie mapy mogłyby być :-)
    Dodać może z jeszcze jeden pancerz husarski :P
    Niech szlachta oprócz kontuszy nosi też na nich delie :)
    Kozaccy chłopi wyglądają co najmniej dziwnie, nie dość że to armia klonów to jakoś "odświętnie" wyglądają. Te ich super białe koszule i wzorki, krajki przywodzą na myśl stroje ludowe ale zakładane na specjalne okazje.
    niech ludzie w miastach też wyglądają bardziej epokowo, nie mówię o armii magnatów jednak twórcy powinni bez problemu znaleźć ubrania wpasowane bardziej w daną epokę i kulturę :-)
    Niech wymodelują Kamieniec Podolski! W tej grze to będzie prawdziwa twierdza nie do zdobycia
    Proponuję też karczmy we wsiach oraz lekką modyfikację miast by nie wyglądały tak średniowiecznie, wiadomo że syf w tamtych rejonach był i tak ale architektura zapewno troszkę uległa zmianie.
    Mam nadzieję Balian że coś z moich postulatów wybierzesz i podzielisz się nimi z naszymi kolegami ze wschodu.
    Sława!

Offline adas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #588 dnia: Listopada 08, 2009, 01:33:07 »
    Mam też problem z niektórymi jednostkami(spahi), gdy jestem blisko nich to nic się nie dzieje ale gdy oddalą się to otacza je ,,coś" przypominające piramidę, kulę lub czasem po prostu wiele trójkątów. Wygląda to fatalnie i strasznie psuje mi przyjemność z grania.
    mam to samo

Offline MaszoT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #589 dnia: Listopada 11, 2009, 22:58:41 »
    w sumie mam takie wnioski ... armatki pewnie poprawia ..ale z nimi coś trzeba zrobić :P .... husaria i zbrojni powinni mieć kolory czerwone w końcu to był oddział koronny ... dragoni bardzo przypadli mi do gustu ... chodz kolor ich ubran chyba powinien byc troche ciemniejszy .. ale nie jestem pewien .. powinna byc jeszcze zbroja taka husarska dla oficera husarsikego taka bez skrzydel z tylu i z panterka...  i wróce tu do morali i chorągwi na kazdy oddział zołnierz z chorągwią 
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2009, 23:03:32 wysłana przez MaszoT »
    "Vide Cull Fide"

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #590 dnia: Listopada 12, 2009, 17:22:24 »
    Ściągnąłem , pograłem , napiszę swoją opinię :P

Oczywiście zacząłem grać na terenie Polski...Już jestem wasalem, dorobiłem się kilkunastu armat i tu już błąd.Gdy rozpoczyna się bitwa , armaty ( mam ich 19 ) blokują się nawzajem i żadna nie rusza się z miejsca, a gdy z kimś walczyłem widziałem , jak kanonier się przemieszczał.
    Druga sprawa, husaria używa tylko włóczni, co w sytuacji, kiedy wlecą w tłum jest dla nich zabójcze. Mają chyba jakieś szabelki , ale z nich nie korzystają.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #591 dnia: Listopada 12, 2009, 18:01:47 »
    Ostatnio nic nowego na temat moda nie słychać. Balian co się dzieje z modem i mniej więcej kiedy możemy się spodziewać wersji 1.0 ?
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Balian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #592 dnia: Listopada 12, 2009, 20:50:53 »
    O ile się nie mylę to mod ma wyjść w Grudniu 2009 roku, albo na początku 2010 roku, czyli za jakiś miesiąc lub dwa możemy się spodziewać full wersji, albo chociaż 3 bety.

Offline odolanovic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #593 dnia: Listopada 12, 2009, 23:41:10 »
    w sumie mam takie wnioski ... armatki pewnie poprawia ..ale z nimi coś trzeba zrobić :P .... husaria i zbrojni powinni mieć kolory czerwone w końcu to był oddział koronny ... dragoni bardzo przypadli mi do gustu ... chodz kolor ich ubran chyba powinien byc troche ciemniejszy .. ale nie jestem pewien .. powinna byc jeszcze zbroja taka husarska dla oficera husarsikego taka bez skrzydel z tylu i z panterka...  i wróce tu do morali i chorągwi na kazdy oddział zołnierz z chorągwią 
    (click to show/hide)

1. każdy był ubrany jak chciał. musiał mieś tylko pancerz, przyłbice, drzewo i konia. jednakowo to tylko u Hoffmana wyglądają.
    2. oficerowie nosili burki. pantery i tygrysy zakładali szeregowi husarze. co do skrzydeł to tak jak ubiór była to kwestia dowolności. jedni mieli 1 czy 2 na plecach, inni u siodeł, inni od pleców po nogi :) albo wcale. Kossak to nie najlepsze źródło historyczne.

Offline Zovi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #594 dnia: Listopada 13, 2009, 01:32:20 »
    (click to show/hide)

1. każdy był ubrany jak chciał. musiał mieś tylko pancerz, przyłbice, drzewo i konia. jednakowo to tylko u Hoffmana wyglądają.
    2. oficerowie nosili burki. pantery i tygrysy zakładali szeregowi husarze. co do skrzydeł to tak jak ubiór była to kwestia dowolności. jedni mieli 1 czy 2 na plecach, inni u siodeł, inni od pleców po nogi :) albo wcale. Kossak to nie najlepsze źródło historyczne.
    Chciałem troszkę rozwinąć twoją wypowiedź, mam nadzieję, że się nie obrazisz ;)

ad. 1 Hoffman jest dla mnie jednym z najlepszych, jak nie najlepszym polskim reżyserem :) ,ale jest całkowitą prawdą to co mówisz.
    ad. 2 Tak, oficerowie mieli skóry z niedźwiedzia, bądź wilka przewieszone przez ramie, zaś niżsi rangą mieli skóry tygrysie i lampardzie(dobrze to napisałem?) Co do skrzydeł to nie wiele wiadomo, niektóry teorie mówią, że w ogóle nie ubierali skrzydeł do bitwy, tylko je ubierali dla parady, przed bitwą, lub na uroczystościach. Skrzydła w ogóle na samym początku były przybijane do tarcz, ale gdy już je im zabrano (reforma Stefana Batorego, o ile mnie pamięć nie myli), to zaczęli je przywieszać na plecy, przedramienia. Najlepiej utrwalił się nam husarz z dwoma skrzydłami przypiętych do pleców, z powodu wielu filmów czy też obrazów. Jedna z tez też głosi, że było zazwyczaj jedno skrzydło i też nie wiadomo, czy było przypięte do pleców, czy do siodła.

Ogólnie rzecz biorąc popatrzcie jak nie wiele wiemy o naszej husarii, chociaż była ona stosunkowo niedawno (ok. 400 lat temu). Nawet nie znamy dokładnych celów skrzydeł husarskich, możemy się jedynie domyślać, wysnuwać tezy.
    Dobra nie będę was już tutaj zanudzać moimi wywodami, swoją drogą bardzo fajnie, że ktoś zrobił takiego moda, szkoda tylko, że jak zwykle nie my ;)

Offline odolanovic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #595 dnia: Listopada 13, 2009, 15:07:56 »
    1. ale Hoffman jak mało kto potrafi spartolić sceny batalistyczne ;)
    2. co do skrzydeł to historycy sprzeczają się o to czy służyły tylko jako dekoracja czy miały swe zastosowanie. mój mentor od historii wojskowości nie chce nic słyszeć o husarskich skrzydłach ;) ale cele im się przypisuje różne:
    - niby miały szumem straszyć konie, ale to raczej bujda bo w galopie i tak ich nie było by słychać. od tego były długie proporce na drzewach
    - mogły służyć jako ochrona przed arkanami tatarskimi. arkan łamał skrzydło/a a nie ściągał zbrojnego ze szkapy
    - optycznie powiększały i odrealniały jeźdźca. to jako element wojny psychologicznej
    ale raczej wszyscy pozostają przy twierdzenie bezpiecznym, że forma skrzydeł zależała od upodobań konkretnego towarzysza czy pocztowego, czy miał 1, czy 2, czy na plecach bądź przy siodle

a na samym początku tak jak wspomniałeś przyczepiane były do tarcz i ubrań południowym zwyczajem. nie zabrano im tego. tak w ogóle nie wiemy jak w drugiej połowie XVI w. dokładnie wyglądało kształtowanie się wojskowości staropolskiej a co dopiero ws. takich szczegółów.

owe skóry to często wynikały nieporozumienia gdy towarzysze husarscy pojawiali się daleko od ziem Rzpltej. najbardziej znane jest to po bitwie wiedeńskiej, kidy do stołu w towarzystwie wysokich króla, wysokich oficerów do stołu zaproszono w następnie "towarzyszy tygrysów" a kiedy ci ku uciesze króla nie chcieli się ruszyć z miejsca Austriakom oświadczone że ci w burkach komenderują. Szwedzi też raz porwali towarzysza tygrysa myśląc że to ktoś znaczny ;)

Offline Balian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #596 dnia: Listopada 13, 2009, 15:25:33 »
    Rozumiem, że chcecie poszpanować swoją wiedzą na temat powyższy, ale nie od tego jest ten wątek. Chcecie powymieniać się swoimi informacjami i wiedzą to piszcie sobie na PW. Co do tej "najważniejszej" Husarii to nie sądzę zeby ją poprawili bo Rusek się pewnie nie zna tak jak Polak na Polskiej Historii. Co do Hoffmana i jego twórczości, to zapraszam do wątku o filmach.

Offline MaszoT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #597 dnia: Listopada 14, 2009, 16:10:45 »
    Przestępca o imieniu "Borat z Kazachstanu" ... hehe .. dobre Balian .. dobre xD
    "Vide Cull Fide"

Offline Hyper

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • PJONTALA!
      • Reborn - Polska Gildia RP
    « Odpowiedź #598 dnia: Listopada 14, 2009, 17:08:40 »
    ja nakręciłem filmik o husarii w między czasie na drugiej becie :
    http://www.youtube.com/watch?v=RfX1tDCSLNo
    Fajniutki jesteś :) Pozdrawiam cieplutko i maxik of course for U xD bUzIaKi :*:*:*:*

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #599 dnia: Listopada 14, 2009, 17:16:02 »
    Łał, świetne, wraz z tą muzyką ech....łezka się w oku zakręciła. Widac jaki to walec jest, wyzwaniem będzie walka przeciwko husarii.