Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 182624 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #120 dnia: Lipca 17, 2009, 23:51:29 »
    offtop: Boemund irytujący jest ten mlaskający avatar :D

Racja wez go zmień.

Niby czemu miałby go zmienić? -.-
    Jego avatar nie łamie regulaminu, więc Wam nic do tego. Proszę zakończyć offtop.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2009, 00:36:53 wysłana przez Alkhadias »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #121 dnia: Lipca 18, 2009, 11:58:49 »
    Przepraszam że jeszcze raz ale proszę uwaznie przeczytać mój poprzedni post. Tam nigdzie nie jest napisane że ma go zmienić, napisałem że irytujący ale w takim pozytywnym znaczeniu, proszę zwrócić uwagę na emotikon.

Żeby nie było offtopu: Jak oceniacie dodatek do Obliviona - Sheverin Isle, bo jeszcze się za niego nie wziąłem?

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Lipca 18, 2009, 16:00:04 »
    Ten dodatek jest świetny. Dosyć fajna kraina i jej włądca. A co do samej gry to najlepszy RPG w jaki grałem.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #123 dnia: Lipca 18, 2009, 18:05:13 »
    Wszyscy, no dobra nie wszyscy, tak się rozpływają nad Oblivionem, a ja nie wiem dlaczego? Już raz pisałem w jednym wątku co o tej grze myślę i tu tylko przekopiuje.

Obivion(nie tylko jako rpg, ale rowniez jako nastepca bardzo dobrego Morrowinda):
    - Czas na przejście głównego wątku;
    - Kretyńska fabuła, Dagon i jego Blitzkrieg...;
    - Niezgodniosci z LORE (np. Cyrodill powinno być tropikalną dżungla);
    - Ceny przedmiotow;
    - Dunmerowie nie mowia swoim glosem (oszóstwo Bethesdy, bo na jednym z pierwszych trailerów Dunmer mowil po swojemu);
    - Zrobienie z Orkow kretynów chcących tylko komuś przywalić;
    - Brak roznic kulturowych miedzy rasami, które powinny być naprawdę spore;
    - Mniej skilli niz w Morrowindzie(dlugie miecze, krotkie miecze i sztylety to przeciez to samo, prawda? A topory w obuchach?);
    - Błyskawiczny rozwój skilli;
    - Duuużo mniej zaklęć (lewitacja? etc.);
    - Mniej rodzajow broni niz w Morrowindzie (włócznie, rzutki, kusze...);
    - Mniejsza ilosc Gildii;
    - Brak wymagań w Gildiach (5lvl Ork z zerową wiedzą magiczną zostaje Arcymagiem);
    - Brak Choice & Consequence (chociażby Wielkie Rodziny z Morrowinda);
    - Ograniczenie roli wampirów (Nie ma klanów ani questów jak w Morrowindzie);
    - Brak dialogów (bo chyba nie Rumors... Juz system z Morrowinda (key word) lepiej sie sprawial);
    - NPC bez jakiejkolwiek historii;
    - Bardzo mała liczba NPC (już w Morrowindzie było lepiej);
    - Quest Arrow traktująca gracza jak debila i pokazująca gdzie ma iść;
    - Fast Travel odbierający przymus wysilenia sie i podróżowania, przez co zmniejszenie wiarygodności świata;
    - Debilny Level Scaling (bandyci w Daedrykach; Mud-Craby pogromcy bogow; levelowane nagrody);
    - Debilnie rozwiązny system perswazji i orwierania zamków;
    - Zmniejszenie złożoności zbroi(nie ma osobnych naramiennikow, a rekawice sa zawsze w parach);
    - Zmniejszenie wytrzymalości przedmiotów;
    - Część questów jest po prostu głupia i sztuczna;
    - 90% questow sprowadza sie do radosnej rzezni.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #124 dnia: Lipca 18, 2009, 18:11:33 »
    proud: amen. Wg. mnie jednak Fast Travel jest wygodna (prawda, na rzecz mniejszego realizmu, ale... co Oblivion ma do realizmu? ;-) ). Mam jednak nadzieję, że TES V pójdzie bardziej w ślady Morrowind'a - Oblivion rzeczywiście to dla mnie dno.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lipca 18, 2009, 18:33:36 »
    Shitblivion'a nie ma wogóle co porównywać do Morrowinda, to ma tyle wspólnego co żółw z Usain'em Bolt'em ;)
    Morrowind wciągał, był skomplikowany, miał klimat, fajne questy, wątek główny, gildie, rodziny, a Oblivion? G***o co ma, i tyle (oprócz grafiki, która jest tak paskudna przez te wszystkie HDR, Blur, etc. , że wolę już tą z Morrk'a)!
    Na TES V nawet nie czekam, bo jestem pewien, że zamiast "zawrócić z tej drogi" autorzy pójdą w jeszcze większy każual, niż w przypadku Obliviona, i można spodziewać się rozgrywki o stopniu złożoności parasola w słoneczny dzień, tyle w tym temacie, a jedynym RPG, na który czekam i mam nadzieję, że się nie zawiodą jest Dragon Age. Szkoda że BioWare straciło prawa do Forgotten Realms, ponieważ osobiście wolałbym stąpnąć po Feanorze niż krajnie z Origins, ale jestem gotów to zaakceptować, jeśli gra da radę (a jestem niemal pewien, że da) bo kto jeśli nie BioWare, ma przywrócić świetność RPG.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2009, 20:38:35 wysłana przez proud »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lipca 18, 2009, 19:37:49 »
    Może nie pójdą dalej tą drogą [mam taką nadzieje], podam dwa przykłady: civilization3 i Heroes of Might and Magic4 były katastrofalne w stosunku do poprzednich części [kuźwa tylko kasę na to straciłem kiedyś], natomiast kolejne części odpowiednio 4 i 5 powróciły na dobrze wszystkim znane pomysły, więcej, powiem wręcz że HoM&M5 w pewnych aspektach [szczególnie fabuła i umiejętności bohaterów] bije na głowę nawet osławioną 3, i wiem co mówie bo grałem we wszystkie części. Ale czy tak się stanie, czas pokaże.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Lipca 18, 2009, 20:34:40 »
     Ja pierdziele proud przecież są patche i mody, które usuwają albo zmieniają to , co wymieniłeś.A po zainstalowaniu tego wszystkiego gra staje się tak samo wciągająca , jak Morrowind.Racja trochę miejsca to zajmuje, ale efekt jest tego wart. 

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lipca 18, 2009, 20:51:20 »
    Zrobię nowego questa, żeby Ci wytknąć, że się mylisz.
    Ja pierdziele proud przecież są patche i mody, które usuwają albo zmieniają to , co wymieniłeś.A po zainstalowaniu tego wszystkiego gra staje się tak samo wciągająca , jak Morrowind.Racja trochę miejsca to zajmuje, ale efekt jest tego wart.  
    Dobra polecę z punktami z listy:
    - Czas na przejście głównego wątku;
    - Kretyńska fabuła, Dagon i jego Blitzkrieg...;
    Tak chciałbym zobaczyć patch naprawiający główn wątek...
    - Niezgodniosci z LORE (np. Cyrodill powinno być tropikalną dżungla);
    - Brak roznic kulturowych miedzy rasami, które powinny być naprawdę spore;
    Nie widziałem jakoś moda poprawiającego całą krainę tak, żeby stała taka jak być powinna (via teksty w poprzednich TES'ach)
    - Ceny przedmiotow;
    Tu nie widzę problemu i się mogę z tobą zgodzić.
    - Dunmerowie nie mowia swoim glosem (oszóstwo Bethesdy, bo na jednym z pierwszych trailerów Dunmer mowil po swojemu);
    - Zrobienie z Orkow kretynów chcących tylko komuś przywalić;
    Również 'mission impossible' i żaden patch, mod nie naprawia tego.
    - Mniej skilli niz w Morrowindzie(dlugie miecze, krotkie miecze i sztylety to przeciez to samo, prawda? A topory w obuchach?);
    - Błyskawiczny rozwój skilli;
    Podaj mi patch'a/mod'a zmieniającego główną mechanikę gry...
    - Duuużo mniej zaklęć (lewitacja? etc.);
    - Mniej rodzajow broni niz w Morrowindzie (włócznie, rzutki, kusze...);
    Tu również mogę się zgodzić, ale częściowo, ponieważ to co wymieniłem to są inne klasy broni niż dostępne w grze i wątpie w taką inwencję, żeby fani to zrobil.
    - Mniejsza ilosc Gildii;
    - Brak Choice & Consequence (chociażby Wielkie Rodziny z Morrowinda);
    Również trudne do zrobienia i albo gildie dodane przez graczy będą nieklimatyczne, albo źle zrobione, a co do pkt. 2 (w quote), to również uważam, że albo nie do zrobienia, albo skopane.
    - Brak wymagań w Gildiach (5lvl Ork z zerową wiedzą magiczną zostaje Arcymagiem);
    Oczywiście do zrobienia.
    - Ograniczenie roli wampirów (Nie ma klanów ani questów jak w Morrowindzie);
    Do zrobienia.
    - Brak dialogów (bo chyba nie Rumors... Juz system z Morrowinda (key word) lepiej sie sprawial);
    - NPC bez jakiejkolwiek historii;
    - Bardzo mała liczba NPC (już w Morrowindzie było lepiej);
    - Quest Arrow traktująca gracza jak debila i pokazująca gdzie ma iść;
    - Fast Travel odbierający przymus wysilenia sie i podróżowania, przez co zmniejszenie wiarygodności świata;
    - Debilnie rozwiązny system perswazji i orwierania zamków;
    - Zmniejszenie wytrzymalości przedmiotów;
    To są błędy/uchybienia w mechanice gry i część jest do usunięcia, ale i tak niedosyt pozostaje.
    - Debilny Level Scaling (bandyci w Daedrykach; Mud-Craby pogromcy bogow; levelowane nagrody);
    - Zmniejszenie złożoności zbroi(nie ma osobnych naramiennikow, a rekawice sa zawsze w parach);
    Pierwsze do zrobienia, drugie nie.
    - Część questów jest po prostu głupia i sztuczna;
    - 90% questow sprowadza sie do radosnej rzezni.
    Co do questów się zgodzę, ale fabuły raczej nie naprawią...

Ogólnie dla mnie Shitblivion pozostanie crapem i nic tego nie zmieni, a z modami bawić mi się nie chce zwłaszcza, że i tak nie zrobią z gry takiej jak być powinna. Osobiście już w Bethesdę nie wierzę i na TES V nie czekam w ogóle, a jedynym RPG'iem który pozamiata jak już pisałem będzie DragonAge.

EDIT: | @ Kąbiner
            \/
    Tyle, że ja nie szukam modów, patchy, ponieważ tak jak pisałem Shitblivion mnie wogóle nie interesuje i grać w niego nie zamierzam. Już wolę sobie odpalić nieśmiertelnego Morrowinda, a o Baldur's Gate I i II, Fallout II, czy Planescape Torment nie wspomnę, bo nie chcę, aż tak Obliviona poniżać...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2009, 08:19:24 wysłana przez proud »

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lipca 18, 2009, 21:13:44 »
     Możesz popytać na forum Adamantytowej wieży i na pewno co najmniej 50% tego co wymieniłeś ktoś już zmienił albo planuje to zmienić a czy jest to zmiana na lepsze czy gorsze to już kwestia gustu, o którym się nie dyskutuje.Ja już od dawna nie gram w Obliviona, więc linków do modów, które poleszały mi grę niestety ci nie podam, ale jak już wyżej napisałem popytaj na forach. 

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Lipca 19, 2009, 10:25:09 »
    Fakt Oblivion mógłby być lepszy. Przykład włamywania się w mieście do domu. Jeszcze się dobrze nie włamiesz do domu a obok ciebie już stoją strażnicy z drugiego końca miasta. Ale ma też swoje plusy.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lipca 19, 2009, 18:05:47 »
    Fakt Oblivion mógłby być lepszy. Przykład włamywania się w mieście do domu. Jeszcze się dobrze nie włamiesz do domu a obok ciebie już stoją strażnicy z drugiego końca miasta. Ale ma też swoje plusy.
    Ja z tym nigdy nie miałem problemu, a raczej nabiera się wprawę wraz z czasem, odkąd zacząłem przechodzić Obka 2 raz jeszcze mnie nie złapali, może dlatego że mam pod ręką czar invisible

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #132 dnia: Lipca 19, 2009, 20:47:47 »
    Gram se teraz w Morrowind'a, i kurcze, jakieś słabe te czary na początku ;p
    Gram magiem i sztyletem zadaję o wiele większe dmg niż tym ognistym zaklęciem "na dotyk" ;p Na byle wieśniaku muszę użyć zaklęcia z 10 razy a 3-4 ciosy sztyletem i po sprawie ;p

Aha i mam pytanie. W którym mieście mogę kupić jakiś dobry łuk? (Gram na dwa save'y)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lipca 19, 2009, 23:28:41 »
    1. Co do czarów, nie wiem , w Morku zawsze walczyłem bronią białą.
    2. Po co kupować skoro można znaleźć.
    3. Co u ciebie oznacza że grasz na dwa save'y?

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lipca 20, 2009, 00:05:47 »
    Gram magiem i sztyletem zadaję o wiele większe dmg niż tym ognistym zaklęciem "na dotyk" ;p Na byle wieśniaku muszę użyć zaklęcia z 10 razy a 3-4 ciosy sztyletem i po sprawie ;p

Tylko będąc członkiem gildii magów i rodu Telvanni staniesz się naprawdę dobrym magiem.A, ponieważ ja wybrałem ród Redoran, to raczej mogę o tym zapomnieć, ale i tak nie żałuję swojego wyboru.

PS:Jaką szkołę magii preferujecie, bo ja najczęściej używam zaklęć przywołania