Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 183119 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Odp: The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 25, 2008, 22:34:32 »
    Mam kilka pytań , chciałbym maksymalnie przyśpieszyć obliviona na moim padle, gram na średnich ustawieniach.
    Streamline ma tylko kilka kb?
    Jak się go instaluje?

Offline Emil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 25, 2008, 22:40:23 »
    Szczerzę mówiąc to ja osobiście go nie używam. kiedyś go zainstalowałem i mi jeszcze bardziej Obka zamulał, także poszedł szybko w odstawkę.

Aby przyśpieszyć działa nie na słabszym sprzęcie, a jednoześnie zachować w miarę ładne widoki polecam zabawę z plikiem .ini. To naprawdę pomaga. Tu masz linka do poradnika i opisu wszystkiego po kolei:
    http://nvision.pl/forum/index.php?showtopic=25102&st=0

@Down: Racja, Tul. Zapomniałem o tym modzie. Oktawian, tu masz linka do niego: http://planetelderscrolls.gamespy.com/View.php?view=OblivionMods.Detail&id=1479
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2008, 23:23:11 wysłana przez Emil »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 25, 2008, 23:18:03 »
    Ini według mnie niewiele da. Lepiej zainstaluj sobie 'low poly grass'. Jest też taki projekt "Oblivion Polygon Overhaul' upraszczający najbardziej wymagające i najczęściej występujące modele. Sporo przyspiesza. Co do Streamline, bazuje on na skomplikowanych skryptach, jeżeli masz słaby procesor to rzeczywiście może spowolnić miast przyspieszyć.
    Tutaj trochę więcej: http://www.elderscrolls.phx.pl/forum/index.php?showtopic=24886

Pamiętaj żeby nie grać bez OOO, choć on nieco spowalnia grę.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2008, 23:21:09 wysłana przez tul »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 18, 2008, 01:42:03 »
    Zacialem sie na jednym zadaniu - finalowe w gildii zlodziei, mianowicie dochodze do pomieszczenia z 3 statuami i nie moge znalezc sposobu na otwarcie tych krat - http://img148.imageshack.us/img148/1535/oblivion200807180137439hw1.jpg, w solucjach pisza ze trzeba nacisnac przycisk znajdujacy sie w pomieszczeniu na poludniu - ide tam naciskam jeden, schodze w dol i przechodze do kolejnego pomieszczenia, w ktorym oprocz kolejnych nieumarlych jest niby kolejny przycisk http://img246.imageshack.us/img246/4690/oblivion200807180147000rs6.jpg, po nacisnieciu i powrocie kraty jak staly tak stoja - wiec mam wrazenie ze to zwyczajny bug :[ , a moze cos zle robie?

edit: niewazne, jednak zwykly bug, uzylem kodu zeby przejsc przez te powalone kraty i wsio gralo.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2008, 02:43:51 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Października 25, 2008, 16:50:46 »
    Odświeżam nieco temat, ale powróciłem ostatnio od Obliviona. Mój problem polega na zainstalowaniu low poly grass. Nie mam pojęcia gdzie wkleić folder z plikami. Czytałem oczywiście readme, znalazłem tam instrukcje wklejenia folderu z modem do Oblivion/data/ directory. Problem w tym, że nie mam żadnego folderu directory... Nawet nie wiem co mogę wam pomocnego powiedzieć, głupi problem:P Mam nadzieje, że za kilka godzin będę mógł się nazwać głupkiem;)

No i wypadało by podziękować Emilowi i Tulowi( można tak to odmienić?:) )

Offline Pampil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Października 25, 2008, 16:55:56 »
    Morowwind to chyba najlepsza gra RPG. Nie napisze wam jaką (a raczej jakie) postacie miałem bo było ich za dużo... Ale najlepiej sie gra Leśnym Elfem + idealnie dobrana przez siebie rasa.

Leśny Elf to rasa, pewnie chodziło Tobie o własną klasę.  Gdybym miał mówić na temat najlepszych rpg, w TES-M grałem długo, ale nigdy nie mogłem znaleźć takiego w 100% usatysfakcjonującego mnie zadania czy celu. Po prostu idź w miejsce A, przynieś przedmiot B. Przez takie zadania nie miałem ochoty awansować w poszczególnych gildii. Chociaż, przyznam, że gdyby Morrowind miał podobny gameplay do Obliviona to z pewnością był by najlepszym RPG w jakiego grałem. Pierwsze miejsce zajmuje u mnie Gothic 1. Wszystko może się zmienić kiedy wczuję się w Obliviona-jak na razie brakuje mi tu statystyk wyraźnych, nie wiem może grałem w zły sposób- po prostu nie czuje się motywu zmiany stanu( ciągle ten sam poziom trudności)  w jakim postać się znajduje.  Z niecierpliwością czekam na chwile kiedy będę mógł zagrać w Wiedźmina. Może wtedy moje typowanie się zmieni. Przepraszam, za pisanie
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2008, 20:27:32 wysłana przez Oktawian »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #66 dnia: Października 25, 2008, 17:00:39 »
    Odświeżam nieco temat, ale powróciłem ostatnio od Obliviona. Mój problem polega na zainstalowaniu low poly grass. Nie mam pojęcia gdzie wkleić folder z plikami. Czytałem oczywiście readme, znalazłem tam instrukcje wklejenia folderu z modem do Oblivion/data/ directory. Problem w tym, że nie mam żadnego folderu directory... Nawet nie wiem co mogę wam pomocnego powiedzieć, głupi problem:P Mam nadzieje, że za kilka godzin będę mógł się nazwać głupkiem;)
    Pliki 'nif' powinny się znaleźć w katalogu oblivion\data\meshes\plants\ Jeżeli takiego folderu nie ma to go utwórz.

Można.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Października 25, 2008, 17:01:52 »

No, głupkiem to tak od razu nie, ale "nie znajacym anglika" już tak ;)
    Po prostu wklejasz wszystko do folderu data i wyrażasz zgodę na podmianę plików. Słowo "directory" oznacza tu akurat po prostu "miejsce".

PS: Nie ma za co :)
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2008, 17:15:57 wysłana przez Emil »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Października 25, 2008, 18:33:03 »
    Pliki 'nif' powinny się znaleźć w katalogu oblivion\data\meshes\plants\ Jeżeli takiego folderu nie ma to go utwórz.

Można.

Już wcześniej stworzyłem katalog oblivion\data\meshes\plants\. Nic to nie zmienia... W sumie próbowałem wszystkiego więc, nic nowego na razie mi nie powiedzieliście...Macie jeszcze jakieś pomysły?

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Października 25, 2008, 19:10:31 »
    Hmm, a skąd wiesz, że to nie działa? O ile pamiętam, mod ten miał dwie wersje. Jedna bardzo niewiele się różniła od podstawowej trawy, zaś druga wersja drastycznie zmniejszała ilość zielska. Sprawdź którą wersje zassałeś. Może jest wszystko dobrze.

EDIT: nie pamiętam już, czy to jest akurat w tym modzie, ale w niektórych musisz zaznaczyć odpowiedni pliczek w Oblivion Launcher

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Października 25, 2008, 19:36:09 »
    No i tutaj Ciebie zaskoczę, ściągłem dwie wersje. Możesz dokładniej opisać dokładniej co mam zaznaczyć w O-Laucher?
    « Ostatnia zmiana: Października 25, 2008, 20:11:36 wysłana przez Oktawian »

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    « Odpowiedź #71 dnia: Listopada 13, 2008, 11:16:58 »
    A ja grałem tylko w Obliviona i nie narzekam... Gra mnie wciągnęła, ale... Mount&Blade jest lepszy (NAPRAWDĘ!)

EDIT: Jednak zmieniam zdanie... W Oblivion grałem znacznie, znacznie dłużej...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2008, 01:44:02 wysłana przez Sir Grzegorz »

Offline tsuki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Listopada 30, 2008, 00:18:50 »
    Wybaczcie 18 - dniowe odkopanie, ale jak zobaczyłem temat o TES nie mogłem się powstrzymać. Jestem wielkim fanem serii, grałem w morrowinda i obliviona i ogólnie morro lepszy, ale przejadł mi się już dawno. Postaci mam dużo i wymieniać ich nie będę bo nie ma zabtnio sensu.

Co do modu lowPolyGrass - musisz wrzucić zawartość paczki do katalogu data tak, żeby te foldery meshes, testures, czy co tam masz były bezpośrednio w tymże katalogu razem z plikiem .esp.  Wchodzisz do launchera, klikasz data files i zaznaczasz odpowiednią opcję (będzie taka jak nazwa pliku z rozszerzeniem .esp). Voila! Masz brzydszą trawę.

A tak poważnie - polecam oldbliviona. Do znalezienia na tesnexus.com. Nie działa z dodatkiem Shivering Isles.

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Listopada 30, 2008, 18:02:07 »
    Racja, dzięki "Oldblivionowi" możesz odpalić gierkę nawet na kompie wyposażonym w 256 RAM i procku 1.4 ... Jak oni to robią ...

Haha, ale trzeba mieć kartę kompatybilną z pixel shaderami :). Dlatego ja zagram w Obliviona za parę lat :).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2008, 20:06:22 wysłana przez Kolba »
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Sharp87

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 12, 2008, 18:53:32 »
    Moja przygoda z TES zaczęła się przy okazji Morrowind'a, który mimo, że genialny na początku, dość szybko mnie znudził przez wyjątkowo źle wyważony poziom trudności.
    Mody były w tym przypadku pewnym ratunkiem, ale posiadając polską wersję było z nimi czasami za dużo zachodu i niekompatyblności.

Później przyszedł Oblivion, który oczywiście powtórzył błędy swojego poprzednika x2, ale ja również ucząc się na błędach wreszcie zainstalowałem sobie grę po angielsku (Bogu dzięki a taką możliwość) i dopiero po porządnym zmodowaniu Obek stał się naprawdę świetną grą.

Niestety zawsze w pewnym momencie się wkurzam na bugi w modach, ew. problemy z Mod Managerem i usuwam grę nie ukończywszy wątku głównego. Ostatnio usunąłem, bo OBMM mi wyciął wszystkie mody, które mu na chwilę przeniosłem na inny dysk z katalogu "mods".

Teraz tylko czekam na takie perełki jak m. in. FCOM 1.0 i wypolerowany Deadly Reflex 5 :)