Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 182481 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 26, 2007, 08:21:38 »
    Seria gier Nevervinter Nights nigdy mnie jakoś nie ciągnęła, a Medieval...cóż, nie zabardzo lubię strategie:/
    Ale dobra, wyprubóje tego Obliviona, jak go tak bardzo zachwalacie.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 26, 2007, 15:03:19 »
    Ale każda gra z serii mediewal jest genialna :D Co do Newerwinter to 2 jest naprawdę świetna - Wiesz co to D&D? W Newerwinterze 
    2 jest ok. 100 klas prestiżowych, co razem z rasami i tym że można mieć kilka klas prestiżowych daje tysiące kombinacji (Same rasy i klasy, pomyśl o reszcie!). Jest tam wiele umiejętności, można nawet broń wykuwać :D A nawet dawać jej magiczne właściwości :P
    Do tego dochodzi świetna fabuła na miarę Baldur's Gate 2, możliwość robienia własnej kampanii (przez multii można robić prawdziwe sesje prawie jak w papierowych rpg :D) do tego dochodzą rewelacyjne wizualne efekty czarów :D

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 26, 2007, 15:28:24 »
    Hmm...no to już sam nie wiem: Oblivion czy Nevervinter Nights 2...ale mi namieszałeś ;)

Offline Tom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 26, 2007, 16:50:00 »
    Co do obliviona, gierca jest godna uwagi, dobra grafika, niezla fabula, setki questow, przedmiotow oraz npc'ow (dodatki dodaja wiele przedmiotow, lokacji oraz questy). Jesli chodzi o NWN 2, szczerze mowiac graczom ktorzy nie grali w Baldura czy NWN 1 nie polecam, gra na prawde zapewnia setki godzin gry lecz IMO jest zbyt monotonna a grafika tez nie rewelacja. Wedlug mnie najlepsza gra (z najnowszych) tego typu to Titan Quest, gra swietna, grywalna, grafika elegancka, ogromny swiat, wielu przeciwnikow, kilka tysiecy przedmiotow oraz dziesiatki czarow. Jedyna wada to mala ilosc questow i npc'ow.
    Ps. Jesli masz wypasniego kompa to polecil bym Gothica 3.
    http://pallid.piwko.pl/net_rules.htm
    Zanim wyślesz - przeczytaj,
    zanim przeczytasz - poprawnie napisz,
    zanim poprawnie napiszesz - zastanów się, co masz do powiedzenia.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 26, 2007, 17:06:44 »
    Tom, ale ty masz wymagania graficzne, gdzie ty się wychowałeś? ;p Dla mnie  ładna grafa jest w mediewalu 1, w mount & blade bardzo ładna (Grałem w te gothici 3 i obliviony u kumpli ;D). Zaś w oblivionie grafa jest magiczna, a w newerwinter rewelacyjna.
    Emil, jeśli grałeś w Baldura czy icewind dale to od razu, jak nie to jeszcze poczytaj :D
    I co do Titan qest - Dla mnie IMO nie aż taka dobra, to bardziej diablo niż porządny rpg ;p

Offline Tom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 26, 2007, 17:21:08 »
    Wiekszosc, NIE WSZYSCY, zwraca uwage na walory graficzne gier, Morrowind nie podobal mi sie ze wzgledu na pustkowia oraz czeste wczytywanie sie obszarow. W NWN 2 napisalem dlatego o grafice bo moze pomogla by komus w podjeciu decyzji, NWN 2 dlatego nie cieszy sie zbytnim poparciem z mojej strony poniewaz jest zbyt zagmatwany, przeszedlem NWN 1 + 2 dodatki, BGate ale NWN 2 po ok 4 h znudzil mi sie i odinstalowalem. Dla mnie grafa nie ma wiekszego znaczenia gdy gra jest naprawde grywalna np. M&B super (grywalna, srednia grafa), Medieval 2 lipa (malo grywalna, monotonna w porownaniu do Rome TW, grafa the best).
    PS.
    Dla mnie IMO nie aż taka dobra, to bardziej diablo niż porządny rpg ;p
    Nie zebym sie czepial ale masz tu linka http://pallid.piwko.pl/acronims.htm jest tu sporo acronimow i warto zobaczyc jak i kiedy wkomponowac je w tekst tak aby nie powtarzaly zwrotow powiedzianych (napisanych) wczesniej lub puzniej.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 26, 2007, 17:36:55 »
    Może być przydatne, tylko nie wiem dlaczego akurat do tej wypowiedzi o titanie ;D
    Co do grafy to w mount & blade na włączonym dynamic lights, rozdzielczości na max. ile możesz dać i na texture detail grafa jest naprawdę ładna, a patrząc na to ile miejsca zajmuje to naprawdę :D
    Ja zwracam uwagę na walory estetyczne, ale bez przesady, ważne by gra nie była rozpixelowana i miała jakieś smaczki ale nie że grafa w takim NWN 2 jest słaba ;p

Offline Tom

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 26, 2007, 17:44:29 »
    "Dla mnie IMO" - po normalnemu = Dla mnie wedlug mnie/moim zdaniem
    Nie narzekam na grafe w M&B, lubie popatrzyc sobie np. w TLD na biegnacych ku mnie wojakow w lsniacych, zakrwawionych zbrojach z piknymi tarczami i konikami.
    Co do Obliviona, polecam sciagnac dodatek Temple of the Nine, dodaje sporo questow, przedmiotow i zabawy.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 26, 2007, 18:15:00 »

Emil, jeśli grałeś w Baldura czy icewind dale to od razu, jak nie to jeszcze poczytaj :D
    I co do Titan qest - Dla mnie IMO nie aż taka dobra, to bardziej diablo niż porządny rpg ;p
    Ja osobiście nie grałem w żadnego z Baldursów (troche sie męczyłem z Icewindem), bo po prostu dla mnie w RPG liczy sie bardziej akcja, niż czytanie tabelek ze statystykami i odpoczywaniem w podróży. I chociaż dla mnie nie ma znaczenia jak dobra jest w danej grze grafa, to na Obliwiona jednak sie prędzej skuszę. Poza tym nie miałem doczynienia z tym całym systemem D&D więc nie będe z nim kombinował...

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 26, 2007, 18:50:36 »
    Definitywnie Gothic odpada jeśli chodzi o kupowanie oryginału. Strata pieniędzy.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 26, 2007, 19:05:57 »
    No według mnie też Gothic taki se ;p Co do akcji to w Newerwinter jest dobra fabuła, ale co do akcji to styl walki jak w icewindzie (tylko lepszy trochę) ale jeśli magiem zostaniesz (albo czarownikiem) to cię czekają wspaniałe walki na magie, a multiplayer wymiata :D Oblivion też bardzo fajny, trochę tylko przesadzili mówiąc że można rozwalać budynki itd. a w rzeczywistości niczego chyba nie da się rozwalić (oprócz tarczy  i zbroi :D)

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 26, 2007, 19:50:15 »
    Oj tam, Ty od razu o rozwalaniu jakichś budynków, wystarczy że sie potwory miażdży. W Oblivionie jest na pewno większy nacisk na akcję. A co do straty pieniędzy na najnowszego Gothica...podobno ostatnimi czasy jego cena bardzo spadła.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 26, 2007, 19:53:39 »
    Chodzi o to że mówili że da się np. kulą ognia rozwalić dach by gruzy spadły na wrogów i ich zmiażdżyły, oczywiście chyba się nie da ;p No chyba że w określonych przez autorów miejscach, ale takto to ja dziękuje :D
    W oblivionie chwale model fizyczny: Jak zobaczysz jak wrogowie upadają i odlatują albo jak spychasz na nich kłody z góry to dopiero będzie akcja ;D

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 26, 2007, 21:35:13 »
    Ta... wiem o czym mówisz. Taka zarąbista fizyka była w Messiah of Might & Magic. A do tego ta inteligencja potworów, którzy mogą ci odciąć linę na której trzyma sie most , na którym stoisz...

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 26, 2007, 21:37:54 »
    Co do Gothic'a... Kupię jak będzie w extra klasyce za 19,99.

Co do Olivion'a i jego rag-doll'a to uważam, że jest znacznie przesadzony. Wygląda to mniej więcej jak w Battlefieldzie 2 gdy bot umierał to tak jakby koordynacja ruchowa sie wyłączała i wszystkie stawy zyskiwały możliwość obrotu we wszystkich płaszczyznach... To jest bez sensu. Już chyba wolę tradycyjny system z Gothic'a I i II.

Messiah rzeczywiście fizykę miał bardzo dobrą w porównaniu do Obka czy Bfa, czy G3...