Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy wierzysz że w tym stuleciu wybuchnie III wojna światowa ??

Tak
    Nie
    Trudno mi powiedzieć

Autor Wątek: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska  (Przeczytany 20064 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska
    « Odpowiedź #105 dnia: Maja 30, 2009, 18:16:43 »
       Rozumiem, że interesowałeś się militariami, ale mam pewno pytanie- nikt, USA, NATO i inne państwa i organizacje nie wiedziały, że Korea produkuje bombę atomową przez wiele czasu. Więc powiedz mi, czy w takiej samej tajemnicy nie mogli robić też rakiet, i innego sprzętu? Wystarczy zauważyć pewne fakty- Korea Płd. też jest małym państwem, ale demokratycznym i rozwija się wiele lepiej od swojego sąsiada. Mało tego- Korea Płn. ma dostawy wielu zapasów z Chin- tym bardziej powinna być bogatsza. A mimo tego jest biedna bo, jak się okazało, produkowała bomby atomowe. I cała ta kasa miała by na nie pójść? To masa pieniędzy, więc za te kasę mogli by też robić rakiety i szkolić żołnierzy. To tylko moja teza, bo nie mam pojęcia, ile może kosztować taki program atomowy, ale skoro nawet Izrael ma bombę atomową, to nie dużo.
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #106 dnia: Maja 30, 2009, 20:29:22 »
    Jak to nikt nie wiedział? Już podczas testów Taepodong 2 USA i inne państwa wiedziały, że nie chodzi o wystrzelenie satelity, tylko o test rakiety zdolnej do przeniesienia głowicy atomowej. Pierwszego dnia od otwarcia zakładów wzbogacania plutonu w Korei, Ameryka już o tym wiedziała. Dopiero potem Korea ogłosiła to oficjalnie. Korea nie importuje już towarów z Chin, ponieważ Chiny przestrzegają sankcji nałożonych na Koreę w 2006 roku. Eksportują do Korei płn. tylko towary spożywcze w niskiej ilości. Gdyby było inaczej Ameryka by o tym wiedziała, bo nie zapominajmy, że okręty wojenne USA pilnują tych szlaków handlowych, a zarazem sprawdzają, czy nikt nie narusza warunków sankcji. Poza tym w Korei Płd. Stacjonuje prawie 30 tys. Żołnierzy amerykańskich, którzy posiadają najnowszy sprzęt radarowy i satelitarny.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Maja 31, 2009, 09:34:58 »
       Sankcja na Koreę została nałożona w 2006, z co robili z Chinami do tej pory? Handlowali.
       To, że USA wiedziała, że Korea będzie miała bombę atomową i nic nie zrobiła, to tak jakby patrzeć, jak dziecko bawi się nożem. Coś mi się nie wydaje. Chyba prędzej były to nie potwierdzone informacje.
       Żołnierze USA stacjonują w Korei? Pierwsze słyszę. Chyba od tygodnia.
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #108 dnia: Maja 31, 2009, 10:03:23 »
    Sankcja na Koreę została nałożona w 2006, z co robili z Chinami do tej pory? Handlowali
    Ponieważ mają do tego prawo.

Żołnierze USA stacjonują w Korei? Pierwsze słyszę. Chyba od tygodnia.

Wojska amerykańskie stacjonują tam od 1953 roku, czyli od zakończenia Wojny Koreańskiej. Po pierwszej próbie atomowej, którą Korea Północna przeprowadziała w 2006 roku, garnizony Amerykańskie zostały powiększone.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Maja 31, 2009, 15:02:54 »
    No chyba że... tak od 1953 siedziało by tam 30 000 ludzi to jakieś dziwne.
    Jak by nie było jest źle.
    pozdro

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 02, 2009, 17:45:11 »
    Alkhadias mógłbyś podać link do strony z której bierzesz te wszystkie informacje bo coś mi się wydaje że są wyssane z palca albo z jakiegoś szmatławca.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 02, 2009, 17:56:39 »
       Tak dla ścisłości w tych informacjach może być trochę prawdy, ewentualnie są podkolorowane, ale nie wyssane z palca. Lecz i mnie intryguje ta sprawa, chyba nie masz informacji "by Wikipedia"?
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 02, 2009, 18:04:32 »
    Mam w domu różne podręczniki taktyczne, w których są opisane niektóre części uzbrojenia i wojskowych systemów. Poza tym mam bardzo wojskową rodzinkę, przez co 6 osób w armii i na wysokich szczeblach. Jako iż interesuję się tym od kiedy tylko pamiętam, to wielu nowinek ze świata dowiaduję się od wuja pracującego w ambasadzie. Wcześniej dosyć długo był w wojsku, gdzie poznał plany taktyczne, zazwyczaj stosowane przez rożne państwa. Ukończył tez Wojskową Akademię Techniczną w Warszawie. Jedno jest pewne, Armia Korei Północnej, mimo iż jest jedną z największych na świecie, to ma bardzo przestarzałe uzbrojenie. Wojny nie wygrałaby sama. Poza tym sam chcę iść do wojska, więc też przerabiam części materiału wykładanego na WAT-cie, zbieram informacje na temat armii różnych państw świata i ogólnie mam dosyć militarne życie.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 02, 2009, 18:12:47 »
       Wojskowa rodzinka, tak? Oj, będziesz się cieszył z moda Festung Breslau.
       Skąd jest pewne jaką armię ma Korea Płn.? Skąd to możesz wiedzieć? Twój wuj Ci wszystko powiedział? Pewnie sam części nie wie. Chyba jest jakaś konkretna strona, z której bierzesz te informacje.
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 02, 2009, 18:25:41 »
    Co jak co, ale człowiek pracujący w ambasadzie ma na prawdę szerokie wiadomości. Mam też w rodzinie dyplomatów, którzy niestety nieczęsto składają mi wizyty. Poza tym nie żyjemy w epoce kamienia łupanego. Przed satelitą niczego się nie ukryje, Ameryka zna dokładną liczebność, uzbrojenie i rodzaj systemów obronnych Korei i większości innych państw świata. Takich wiadomości się nie utajnia, gdyż ma to na celu zachwianie wiary przeciwnika w swoje siły. Przeciwnik, który wie, że ktoś zna każdy jego ruch z pewnością pomyśli dwa razy, nim zaatakuje. Wszelkie ważne informacje ze świata są przekazywane do najważniejszych placówek wojskowych na całym świecie oraz ambasad. Jedyną przewagą Korei jest ogromna armia. Dysponuje prawie milionową armią (dla porównania Bundeswehr liczy około 380-400 tys). Mogę Cię zapewnić, że mój wuj wie o wszystkim co jest dostępne dla opinii publicznej, a także wiele rzeczy, które są tematem tabu. Poza tym nie tylko od niego zbieram informacje. W wojsku uczą wielu taktyk i żołnierz nabywa informacje o rożnych armiach świata, gdyby kiedyś zaistniała sytuacja konfliktu z danym krajem. Dosyć daleki kuzyn, który jest oficerem i był w Iraku także jest jednomyślny co do tego, że Armia Korei Płn. nie jest w stanie wygrać sama wojny. Fakt faktem, że może ją rozpętać, ale nie da rady wygrać jeżeli ONZ wyśle tam wojska. Tak czy siak, postaram się być 7 żołnierzem w rodzinie, a wtedy jak się uda dam najświeższe informacje, które będą dla mnie dostępne. ;p

EDIT: Nie lubię okresu II Wojny, więc i FB nie jest zbyt oczekiwanym modem, ale z pewnością zagram ;p
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2009, 18:32:21 wysłana przez Alkhadias »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 04, 2009, 14:38:44 »
       Czyli chcesz powiedzieć, że w swojej rodzinie masz "tajniaków"?
       Satelita może zobaczyć więcej, ale dobrze ukrytego sprzętu + zagłuszacza nic nie powstrzyma.
       Skoro Korea ma masę ludzi to znaczy, że wystarczy jak ktoś im sprzeda dobry sprzęt i po sprawie. Mogli go kupić od Chin (do 2006 r.) lub wymienią się z terrorystami za bombę. Korei wystarczy się obronić i nastraszyć USA bombą i po sprawie.
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 04, 2009, 14:47:26 »
    Żadnych tam tajniaków. James Bond nie jestem.
    Co do zagłuszaczy to Korea może takowych nie posiadać, lub mogą być już przestarzałe, ale jak coś jest pod ziemią, to rzeczywiście się tego nie wykryje. Problem w tym, że wszystkiego pod ziemią nie da rady zrobić. Druga sprawa jest taka, że ciężko byłoby dostarczyć niezauważenie jakikolwiek sprzęt dla Korei. Od Chin raczej nie kupili, bo ich na to nie stać. Wymienić się z terrorystami na bombę, to też bardzo trudna sprawa. Jednak gdyby tak się stało, to sytuacja byłaby "kiepska". Podobno Korea jest w posiadaniu rakiety dalekiego zasięgu, dwa razy dłuższego niż zasięg Taepodong- 2, ale czy ten zasięg na prawdę jest aż tak długi tego nie wiadomo.

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 15, 2009, 18:00:11 »
    Słuchajcie nawet USA gówno wie Korea jest uważana na świecie za dyktatorską wioskę ale przecież nie wiemy co dokładnie oni mają w swoich magazynach wojskowych.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 15, 2009, 18:54:23 »
    Słuchajcie nawet USA gówno wie Korea jest uważana na świecie za dyktatorską wioskę ale przecież nie wiemy co dokładnie oni mają w swoich magazynach wojskowych.
    Dyktatorską wioskę... Hmmm... Kto wie, co na wioskach się kryje, szczególnie w dyktatorskich. Np. w domu mojego kolegi był posterunek gestapo. Skąd o tym wiem? Odkopano jakieś szkielety w czasie robót drogowych i przyjechali jacyś "magisterkowie za dychę" (cytat z kiepskich), i oni coś prawili że gestapo tam stało. Akurat tam gdzie były zwłoki, rosły najlepsze truskawki... (Wieś to Stara Bystrzyca w Kotlinie Kłodzkiej). Ja podczas trwającego właśnie remontu mojego poniemieckiego domu znalazłem pełno makówek (w nich w nich są ziarna maku, jakby ktoś nie wiedział). Kto wie, co ta "Koreła" tam ma...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:13:53 »
       Jak by nie było, to symboliczne "coś" USA wie o wszystkim, nawet jak my nie wiemy, że oni wiedzą, ale oni wiedzą, że my nie wiemy, ze oni wiedzą (jak ktoś się połapał to brawo...). Mogą tam trzymać naprawdę masę różnych rzeczy, ale USA by coś o tym wiedziało...
       Wyjaśnij mi, PrisonBreak, jak grałeś w M&B czasami wchodziłeś do innych wiosek w celu wyłudzenia jakiś symbolicznych zapasów i jak wieśniacy nie chcieli Ci ich dać atakowałeś ich, ale czy wtedy natrafiałeś na 100 Swadian rycerzy??? Nie schowasz pod chusteczką do nosa samochodu, a Korea musiała by wszystko robić pod ziemią... Mało wiarygodne...
    pozdro