Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy wierzysz że w tym stuleciu wybuchnie III wojna światowa ??

Tak
    Nie
    Trudno mi powiedzieć

Autor Wątek: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska  (Przeczytany 19939 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska
    « Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 22, 2009, 14:06:00 »
    Wojna zawsze powodowała i powoduje rozwój techniki, technologi, innych gałęźi przemysłu. Taka medycyna, chemia, lasery, fale radiowe(magnetyczne itp.) mają świetne pole doświadczalne na polu walki.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 26, 2009, 13:53:33 »

Ludzkość musi powstrzymać wojnę, zanim wojna zniszczy ludzkość
    J.F.Kennedy
       To prawda, ludzie żyją dopóty, dopóki walczą, ale zaprzestanie wojny jest niezbędne do normalnego funkcjonowanie nie tylko człowieka, ale i innych stworzeń żyjących i dzielących miejsce na naszej planecie. A stwierdzenie, że wojna pchnęła świat do przodu pod względem technologii, to po prostu stwierdzenie osoby, która zna symboliczną ilość informacji dotyczących okresu przed wojną światową i 20-leciu międzywojennym.
       Tak naprawdę to wszystko było spowodowane polepszeniem się gospodarki i wysokim udziałem USA w tamtym czasie. Przed wojnami światowymi powstawało wszystko, co dzisiaj powszechnie używamy nawet nie zdając sobie z tego sprawy. A w 20-leciu międzywojennym był wielki, słynny kryzys i dlatego wtedy świat przestał tak biec z technologią.
       A wracając, to czemu by nie zaprzestać wojnom? Przecież większość pretekstów do wojen jest urojona. Np. czy wojna w Iraku to wojna o rzekomą broń atomową, chemiczną oraz biologiczną, czy o ropę, którą Irak żydzi? A czy zamach 11 września 2001 roku to prawdziwy zamach, czy prowokacja, bo coś nie wydaje mi się, aby w 3 godz. i po spaleniu 3 pięter budynek takiej wielkości mógł się zawalić, a USA mogło poświęcić jeden budynek w zamian za inwazję na Irak i zdobycie ropy.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2009, 18:13:21 wysłana przez przybor »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 26, 2009, 18:10:28 »
       To prawda, ludzie żyją dopóty, dopóty walczą, ale zaprzestanie wojny jest niezbędne do normalnego funkcjonowanie nie tylko człowieka, ale i innych stworzeń żyjących i dzielących miejsce na naszej planecie. A stwierdzenie, że wojna pchnęła świat do przodu pod względem technologii, to po prostu stwierdzenie osoby, która zna symboliczną ilość informacji dotyczących okresu przed wojną światową i 20-leciu międzywojennym.
       Tak naprawdę to wszystko było spowodowane polepszeniem się gospodarki i wysokim udziałem USA w tamtym czasie. Przed wojnami światowymi powstawało wszystko, co dzisiaj powszechnie używamy nawet nie zdając sobie z tego sprawy. A w 20-leciu międzywojennym był wielki, słynny kryzys i dlatego wtedy świat przestał tak biec z technologią.
       A wracając, to czemu by nie zaprzestać wojnom? Przecież większość pretekstów do wojen jest urojona. Np. czy wojna w Iraku to wojna o rzekomą broń atomową, chemiczną oraz biologiczną, czy o ropę, którą Irak żydzi? A czy zamach 11 września 2001 roku to prawdziwy zamach, czy prowokacja, bo coś nie wydaje mi się, aby w 3 godz. i po spaleniu 3 pięter budynek takiej wielkości mógł się zawalić, a USA mogło poświęcić jeden budynek w zamian za inwazję na Irak i zdobycie ropy.
    pozdro

Z tym poglądem o zamachu 11/09/01 to się z tobą coraz bardziej zgadzam. Już na początku wydawało mi się dziwne, że ktoś kto się chowa po jaskiniach w górach, porywa cztery samoloty i atakuje w najlepiej broniony kraj na świecie.

Co do twojej drugiej teorii to nie mogę się zgodzić, ponieważ uważam, że rozwój technologii wojskowych powoduje i skutkuje rozwojem innych dziedzin nauki, a wiele wynalazków stricte wojskowych staje się z czasem, lub na ich podstawie budowane/projektowane są urządzenia służące do celów cywilnych. Uważam więc że postęp w dziedzinach militarnych pociąga za sobą rozwój innych dziedzin życia codziennego.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 26, 2009, 18:15:28 »
    Co do twojej drugiej teorii to nie mogę się zgodzić, ponieważ uważam, że rozwój technologii wojskowych powoduje i skutkuje rozwojem innych dziedzin nauki, a wiele wynalazków stricte wojskowych staje się z czasem, lub na ich podstawie budowane/projektowane są urządzenia służące do celów cywilnych. Uważam więc że postęp w dziedzinach militarnych pociąga za sobą rozwój innych dziedzin życia codziennego.
    Dla tych co  nie wiedzą to właśnie w taki sposób powstał internet  :P
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 28, 2009, 18:12:29 »
       Zrozumcie wreszcie, że wojna daje odkrycia wyłącznie dla wojny (czyli zabijania, niszczenia i szybkiego przemieszczania się w celu ów wymienionych rzeczy), nie mówiąc o raptem kilku przypadkach, które w jakiś sposób zmieniły świat. No niech będzie Ci ten internet, co go amerykańce wymyślili, żeby przy zajęciu jednej bazy przez wroga nie stracić informacji posiadanej tylko przez nią (wszystkie bazy USA po tym pomyśle wymieniały się nawzajem informacjami na bieżąco), lub mikrofalówka, bo jakiś facet wysyłał informacje przez radio, i zauważył, że roztopił mu się batonik.
       Nawet najlepszy wynalazek jaki stworzy wojna nie pomoże dla tego, co tworzy dobro. Ludzie z natury są dobrzy, ale jak patrzę na to, co robi wojna, i jeszcze wasze wypowiedzi, że TO JEST DOBRE BO POWSTAJĄ WYNALAZKI I SIĘ LEPIEJ ŻYJE to mi się ręce załamują- tylko różaniec i się modlić za takich! Zapamiętajcie to sobie, że żaden wynalazek nie zastąpi życia ludzkiego.
       A gdyby to było mało, to wyobraźcie sobie, że wojna realnie może być w tym stuleciu, a nawet w tej połowie. I jeśli tak (broń Boże) się stanie to zobaczycie jak to jest i czy faktycznie lepiej przecierpieć dla jakiegoś wynalazku.
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 28, 2009, 18:22:45 »
    Tak dla ciekawostki.
    Korea Północna po wystrzeleniu rakiety balistycznej Taepodong- 2, który oficjalnie miał wynieś satelitę na orbitę, spotkała się z oburzeniem innych państw. Jednak po obiecanych sankcjach słuch zaginął. Co więcej Korea Płn. wycofała się z rozmów sześciostronnych i niedawno otworzyła zakłady wzbogacania Plutonu. W sobotę rozpoczęła wzbogacanie. I co najważniejsze potrafią miniaturyzować głowice atomowe. Więc jednak coś nowego odkryli- Głowice atomowe zdolne do zamontowania na rakietach krótkiego zasięgu i z możliwością wystrząłu z ruchomej wyrzutni ;p
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 28, 2009, 19:15:16 »
       Zrozumcie wreszcie, że wojna daje odkrycia wyłącznie dla wojny (czyli zabijania, niszczenia i szybkiego przemieszczania się w celu ów wymienionych rzeczy), nie mówiąc o raptem kilku przypadkach, które w jakiś sposób zmieniły świat. No niech będzie Ci ten internet, co go amerykańce wymyślili, żeby przy zajęciu jednej bazy przez wroga nie stracić informacji posiadanej tylko przez nią (wszystkie bazy USA po tym pomyśle wymieniały się nawzajem informacjami na bieżąco), lub mikrofalówka, bo jakiś facet wysyłał informacje przez radio, i zauważył, że roztopił mu się batonik.

Dużo więcej rzeczy zostało wymyślonych przy okazji wyścigu zbrojeniowego niż Ci się wydaje.

Nawet najlepszy wynalazek jaki stworzy wojna nie pomoże dla tego, co tworzy dobro. Ludzie z natury są dobrzy, ale jak patrzę na to, co robi wojna, i jeszcze wasze wypowiedzi, że TO JEST DOBRE BO POWSTAJĄ WYNALAZKI I SIĘ LEPIEJ ŻYJE to mi się ręce załamują- tylko różaniec i się modlić za takich! Zapamiętajcie to sobie, że żaden wynalazek nie zastąpi życia ludzkiego.

To już jest kwestia filozoficzna. Ty uważasz, że człowiek z natury jest dobry, a ja Ci mówię, że nie i co? Ja uważam , że człowiek z natury jest zły, a zło go pociąga, ponieważ jest w nim coś czego człowiek nie może doświadczyć na codzień. Nie pamiętam autora tych słów, ale ktoś powiedział "Każdy człowiek lubi zabijać, tylko potrzeba odpowiednich okoliczności, aby się o tym przekonał...".
    Co do tej uwagi o różańcu to proszę bież w łapy i machaj. Ja jestem ateistą i nie mam zamiaru za nikogo się "modlić"...a ty proszę bardzo twoja sprawa w co wierzysz i ja w to nie wnikam.

A gdyby to było mało, to wyobraźcie sobie, że wojna realnie może być w tym stuleciu, a nawet w tej połowie. I jeśli tak (broń Boże) się stanie to zobaczycie jak to jest i czy faktycznie lepiej przecierpieć dla jakiegoś wynalazku.
    pozdro

A jeśli Ci powiem, że miałem już z tym do czynienia to co ty na to?
    Pozdro

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 28, 2009, 20:05:00 »
       Ciekawe. Boicie się tych wyrzutni? A czy na prawdę coś takiego jest? Mi się wydaję, że Korea nie jest aż tak bogatym państwem, aby wsadzać bomby nuklearne do rakiet krótkiego zasięgu. Zresztą co mówi traktat INF? Dla niepoinformowanych http://pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_INF
       Proud, jesteś biednym człowiekiem. Bo, nie chcę Cię obrazić (naprawdę nie chce, więc nie pisz postu typu "jesteś głupi"), ale w jakich okolicznościach przebywałeś, aby cytować i potwierdzać te słowa, które moim zdaniem są godne seryjnego mordercy.
       Poza tym człowiek jest z natury ciekawy świata, i to właśnie wyjaśnia dlaczego zło go pociąga. Jeśli jest dobry, to chce doświadczyć czegoś nowego, i staje się zły. Źli ludzie nigdy nie są szczęśliwi. Rozumieją, że mieli bardzo wiele i stracili to. Zło to droga zamknięta, wejdziesz w nią i się zamyka przed Tobą. A dobro to droga, którą kroczysz aż do swej śmierci, która będzie szczęśliwa, nieważne jakiego jesteś wyznania.
       Owszem, dużo rzeczy zrobiła wojna, ale co to jest przy milionowych stratach w ludziach. Wolę mieszkać w jaskini niż mieć na sumieniu ludzi, którzy zginęli aby wybudować mi dom.
    Co do tej uwagi o różańcu to proszę bież w łapy i machaj.
       I żebyś wiedział, że tak z robię! Bo fajnie się z Tobą rozmawia, jesteś mądrym człowiekiem. Teraz takich ze świecą szukać. A tak na boku, to nie obrazisz się, jak spytam czy zawsze byłeś ateistą?
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 28, 2009, 20:24:37 »
    Rakiet koreańkich bać się nie musimy. Korea jeżeli je wykorzysta to przeciw Korei Południowej, Japonii lub USA. Z resztą tak już mówili rzecznicy Koreańscy. Bać możemy się sojuszu Korei Północnej z Chinami, którzy akurat teraz obchodzą rok pokoju i zawziętej współpracy. Co do traktatów, to nie sądzę by Korea takowy uznawała. Na piśmie można wiele powiedzieć, ale w praktyce mało zrobic. Ogólnie dziwię się tylko czemu Ameryka patrzy na Iran, a nie na Koreę. Czyżby dlatego, że boją się Chin?

Z ciekawszych wiadomości napisze też o przygotowanym Izraelskim ataku na Iran. 70 samolotów, w tym prawie 40 bombowców czeka tylko na sygnał do startu. Celem są rzekome irańskie instalacje atomowe. Samoloty i kilkadziesiat 2 tonowych bomb jest już gotowych, ale nadal nie ma sygnału do ataku, gdyż Ameryka jest temu przeciwna. Kilkanaście lat temu była taka sama sytuacja, gdy to Irak budował instalacje atomowe. Wtedy Izrael zaatakował mimo wyraźnego sprzeciwu Ameryki. Atak się udał, Irak stracił program atomowy, a wojny to nie wywołało. Jednak wtedy zaatakowało tylko 8 samolotów.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 28, 2009, 21:49:58 »
    "Człowiek nie rodzi się ludzkim, lecz staje się nim w procesie wychowania"
                                                                            R. R. Park
     Z tego wynika, że człowiek nie jest z natury ani dobry, ani zły, ale jego psychika, co za tym idzie późniejsze zachowanie jest zależna od rzeczy, które na niego wpływają (otoczenie przede wszystkim). Więc żołnierz zostaje żołnierzem i zabija tylko dlatego, że rząd wpływał na jego wybory, np. propagandą czy na siłę go wcielił.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 28, 2009, 22:38:03 »
    Następna ciekawostka.
    Rosja przeprowadzi testy nowych rakiet zdolnych do przenoszenia 10 głowic atomowych. Według zapowiedzi rosjan, rakiety są dolne ominąć wszystkie przeszkody i zabezpieczenia, w tym także tarczę antyrakietową. To dlatego, iż rakieta jest zdolna wielokrotnie zmieniać trajektorię lotu w trakcie jego trwania.

O ile tych Koreanskich nie powinniśmy się obawiać, to tych już chyba można ;p

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 29, 2009, 07:28:26 »
        Proud, jesteś biednym człowiekiem. Bo, nie chcę Cię obrazić (naprawdę nie chce, więc nie pisz postu typu "jesteś głupi"), ale w jakich okolicznościach przebywałeś, aby cytować i potwierdzać te słowa, które moim zdaniem są godne seryjnego mordercy.
       Poza tym człowiek jest z natury ciekawy świata, i to właśnie wyjaśnia dlaczego zło go pociąga. Jeśli jest dobry, to chce doświadczyć czegoś nowego, i staje się zły. Źli ludzie nigdy nie są szczęśliwi. Rozumieją, że mieli bardzo wiele i stracili to. Zło to droga zamknięta, wejdziesz w nią i się zamyka przed Tobą. A dobro to droga, którą kroczysz aż do swej śmierci, która będzie szczęśliwa, nieważne jakiego jesteś wyznania.
       Owszem, dużo rzeczy zrobiła wojna, ale co to jest przy milionowych stratach w ludziach. Wolę mieszkać w jaskini niż mieć na sumieniu ludzi, którzy zginęli aby wybudować mi dom.
    Co do tej uwagi o różańcu to proszę bież w łapy i machaj.
       I żebyś wiedział, że tak z robię! Bo fajnie się z Tobą rozmawia, jesteś mądrym człowiekiem. Teraz takich ze świecą szukać. A tak na boku, to nie obrazisz się, jak spytam czy zawsze byłeś ateistą?
    pozdro

Ja swoim postem nie chciałem nikogo obrazić. Piszę to co ja myślę i nikt nie musi się ze mną zgadzać oraz nie mam zamiaru nikogo przekonywać do moich racji, ponieważ sam latami je "kształtowałem" i mój tok myślenia oraz postrzegania świata ma dla mnie podstawy we własnych doświadczeniach oraz z wszelkiej wiedzy zdobytej (nie tej z procesu kształcenia obowiązkowego).
    Jeśli pytasz o mój ateizm i czy od zawsze nim byłem to odpowiem Ci w taki sposób. Świadomym ateistą jestem od ok. 7 lat, a wcześniej byłem jak to większość dzieci karmiony bez mojej zgody tą religijną papką od kołyski. Do tej pory często rodzice oraz dziadkowie próbują mnie przekonać (ciekawe jak można do tego przekonać?) o istnieniu boga, tyle tylko że brak im jakichkolwiek argumentów.
    P.S. O moich doświadczeniach z wojną nie chcę mówić.

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 29, 2009, 07:48:33 »
    Ja powiem tylko tyle: największymi masowymi mordercami w historii ludzkości byli i są religijni fanatycy (hitler to wyjątek mimo że poniekąd stworzył własną religię)
    Co do dobra i zła to po pierwsze kiedy człowiek jest najbardziej okrutny ? gdy jest dzieckiem, dziecko zanim pozna moralność etykę i prawa jakimi ludzie się kierują jest najstraszniejszym tyranem bez litości jaki może istnieć :) a poza tym co jest dobre a co złe ? Nie możemy odpowiedzieć na to pytanie, możemy jedynie odpowiedzieć na pytanie co jest dobre/złe dla mnie/innych.

Czytał ktoś serię Ksenocyd Orson-aa Scott-a ? Co wy byście zrobili ? Co by zrobił przeciętny np. chrześcijanin? widząc jak przedstawiciel rasy obcych przywiązuje do ziemi waszego brata/przyjaciela a następnie rozcina go i po kolei na żywca oddziela skóre, mięśnie, kości....

Jest mnóstwo punktów widzenia więc nikt mi nie wmówi że działania inkwizycji chrześcijańskiej były dobrem a działania np hittlera złem.

Offline Grzesiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 29, 2009, 08:18:02 »
    Wojna jest najważniejszym elementem odróżniającym ludzkość od innych form życia. Najpiękniejszą chwila jest moment gdy naród się jednoczy przeciwko drugiemu. Rzezie są niezbęde. Sojusz z Rosją to głupota. Lepiej kontynuować sojusz z Ameryką, bo jest silniejsza. Z resztą Rosja to same złe skojarzenia związane z komunizmem
    oraz niewolą i wileoma rozbiorami. Rosja zawsze miała nas w dupie więc lepiej ją zgnoić wspólnie z Ameryką!

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 29, 2009, 08:34:17 »
    Wojna jest najważniejszym elementem odróżniającym ludzkość od innych form życia. Najpiękniejszą chwila jest moment gdy naród się jednoczy przeciwko drugiemu. Rzezie są niezbęde. Sojusz z Rosją to głupota. Lepiej kontynuować sojusz z Ameryką, bo jest silniejsza. Z resztą Rosja to same złe skojarzenia związane z komunizmem
    oraz niewolą i wileoma rozbiorami. Rosja zawsze miała nas w dupie więc lepiej ją zgnoić wspólnie z Ameryką!

Ty widzisz jakikolwiek sens tego co napisałeś??? totalna bzdura, nie mająca nic wspólnego z relalizmem i zdrowym myśleniem...
    "Wojna jest......od innych form życia", a jakie Ty znasz formy życia, które stosują się do Twojej teorii, chociażby walka o terytorium zwierząt pokazuje oblicze wojny, tylko w miejszej skali
    "Najpiękniejsza chwila....przeciwko drugiemu" ....chyba się za mocno uderzyłeś w głowę??? Uważasz, że to jest piękne....szkoda, że nie widziałeś śmierci tych "zjednoczonych ludzi" na własne oczy i nie wydaje mi się, że taki obraz byłby piękny....kolejna głupota
    "Rzezie są niezbędne".....przepraszam, za tą wypowiedź i jeśli dostanę ostrzeżenie to zrozumiem.......za taką wypowiedź, myśle, że jesteś idiotą i debilem....
    "sojusz z Rosją to głupota".....każdy sojusz z Państwem silniejszym to nie jest głupota
    "lepiej kontynuoawć sojusz z ameryka" jasne ale nie na takich zasadach i nie chodzi o to czy jest sielniejsza czy nie.....w tych czasach chodzi o gospodarke i wolny rynek głąbie....
     "Rosja zawsze miała nas w dupie więc lepiej ją zgnoić wspólnie z Ameryką" .....tym spostrzeżeniem czy raczej twierdzeniem widać, że mamy doczynienia z totalnym imbecylem, który nie ma pojęcia co mówi

Wracaj dzieciaku do gier, siedź sobie przed tym monitorkiem, albo naucz się troche życia, zdrowego myślenia, bo to co napisałeś to najgłupsza rzecz jaką czytałem
    Jak troche dorosniesz i zmienisz ten Twój głupi światopogląd to wróć tu i napisz coś z sensem.....