Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy wierzysz że w tym stuleciu wybuchnie III wojna światowa ??

Tak
    Nie
    Trudno mi powiedzieć

Autor Wątek: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska  (Przeczytany 19991 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wojny - Brak zrozumienia, dla tego zjawiska
    « Odpowiedź #75 dnia: Maja 04, 2009, 09:10:56 »
       Jaka nie byłaby ta Ameryka, to za bardzo nie ma tu wyboru. Amerykanie wymyślili sobie te tarcze antyrakietowe (tylko po co? Skąd mają latać te "rakiety"?) i zaczęli namawiać prezydenta na ten pomysł. Media tyle o tym gadały, że już sam nie wiem, jak to będzie. Ale nawet jeśli te tarcze powstaną, to nie wiem, czy Ameryka z nowym prezydentem wywiąże się z obiecanek, itd... Ale przynajmniej będziemy mieli jakiegoś "sojusznika".
    Jesli już by zagłebiać się w różne aspekty tematu to powiem tak: najlepszym remedium "na ludzi" (żeby przestali się masowo nawzajem mordować byłoby coś co spowodowałoby wymuszenie współpracy wszystkich. Ale niestety coś co by mogło spowodować taki obrót sprawy musiałoby być naprawde czymś DUŻYM :) np. gigantyczny kataklizm lub... zagrożenie z "zewnątrz" :) :PA tak to niestety pozostaje czekać na to aż ludzkość zmądrzeje. Pytanie czy kiedykolwiek zmądrzeje, a jeśli tak to czy zdąży zmądrzeć zanim coś pójdzie nie tak :)
       Ludzkość nigdy nie zmądrzeje, bo człowiek nie rodzi się (mądrym zbyt często), a wielu ludziom po prostu zamiast pracować nad swoim mózgiem chce się pracować nad różnymi głupstwami np. alkohol, narkotyki itp.
       Ten gigantyczny kataklizm to naprawdę bardzo odważne stwierdzenie. Myślisz, że gdyby np. jakaś asteroida leciała w stronę ziemi, to nie wysłano by w nią rakiety z głowicą nuklearną, a ta by zniszczenie ją? Potencjał nuklearny ziemi pozwala na zniszczenie Jowisza, a co dopiero asteroidy. Problem w tym, że komu chciałoby się wysyłać bomby atomowe w kosmos? A inne kataklizmy? Tsunami może zabić setki tysięcy ludzi, ale te największe są wywołane małymi asteroidami, które nie wstrząsną ziemią, ale uderzając w wodę spowodują tragedię, a jak nimi zapobiec już mówiłem. Trzęsienia ziemi? Da się przewidzieć na kilka-kilkanaście godzin, a więc zdąży się uciec. Powodzie? Nie wiem, dlaczego tak wiele ludzi ginie, gdy można wezwać kilka śmigłowców, i po sprawie.
       Obecnie technologia jest na tyle rozwinięta, że można uratować się z prawie każdego kataklizmu.
       Chingis-Chan, jeśli myślisz, że bez wojny planeta byłaby przeludniona, to dawaj skoczyć przez okno, a będzie tak ciekawie mniej ludzi na ziemi. Nie potrafię zrozumieć jak ludzie są głupi a jednocześnie okrutni. W Chinach zarządzono coś takiego, że płaci się kary za rozmnażanie się. A to poskutkowało. Gdyby była taka masa ludzi, to zaraz po wybuchałyby pandemie różnych chorób typu H5N1, H1N1 itp. i ludzkość byłaby tak liczna, że zostaliby ludzie, którzy nie są brudasami i głupkami, żeby zarazić się chorobami (nie mówię, że jeśli się czymś zaraziłeś to masz być głupi, ale wśród starszych ludzi panuje opinia, że wywary i różne inne rzeczy są lepsze od pójścia do lekarza). Człowiek niedbający o higienę się zazwyczaj zaraża różnymi chorobami, a człowiek głupi unika lekarzy i lekarstw.
       Poza tym ludzkość zawsze znajdzie jakiś pomysł na przetrwanie.
    pozdro

Offline Professios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #76 dnia: Maja 04, 2009, 09:53:50 »
    Potencjał może jest do zniszczenia Jowisza ale czy możliwości techniczne umożliwiają wykonanie czegoś w stylu zniszczenia naprawde dużego obiektu? Tego nie wiem.
    A mówiąc o katakliźmie źle się wyraziłem chodziło mi o to że ludzie mają tendencje do wspólnego działania w momentach kryzysowych, a reszta to już moje spekulacje prawdziwe czy nie? mniejsza z tym :)

Aha jeszcze jedno myśle że się mylisz i ludzkość jako taka jest wstanie zmądrzeć (trudne to i niekoniecznie się spełni ale możliwe)

pozdro

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Maja 10, 2009, 14:33:56 »
       Ludzkość nie zmądrzeje od tak sobie. Potrzeba na to wiele lat.
    pozdro

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #78 dnia: Maja 10, 2009, 15:24:40 »
       Ludzkość nie zmądrzeje od tak sobie. Potrzeba na to wiele lat.
    pozdro
    Ludzkość nie zmądrzeje nigdy, a wojna będzie zawsze pociągać osobniki płci męskiej ze względu na pozostałości zachowania wynikające z prostej przyczyny...ewolucji.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Maja 11, 2009, 08:09:40 »
       Z drugiej strony gdyby ludzkość została zdziesiątkowana przez jakąś pandemie... Może ludzie by zmądrzeli. Oczywiście wiadomo, że życie ludzkie jest ważniejsze od mądrości. Ale ta "niemądra" część ludzkości robi się mniejsza i uboższa. Coraz więcej ludzi mądrzeje i się wykształca. Choć wiadomo, że jedynym sprawcą jest ludzka niechęć.
       To, że mężczyźni dążą do wojny leży w podwzgórzu w mózgu. Tam są wszystkie instynktowne zachowania człowieka (od czucia głodu, przez sen, po popęd seksualny). U kobiet jest raczej odpychający dla wojny, u mężczyzn jest odwrotnie. Ale to (jak powiedziałeś) kwestia ewolucji i raczej nic tego nie zmieni.
    pozdro

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Maja 11, 2009, 15:18:22 »
    Nie raz była dziesiątkowana np: hiszpanka, I i II wojna światowa i jakoś nie "zmądrzała".
    Twoja teoria od samego początku jest błędna ponieważ dyrastyczne przeżycie o ile podziała to na jedno pokolenie i tylko na małą społeczność.

O tym instynkcie to można mówić jedynie w przypadku form przekształcania się małpy o ile Darwin ma rację.
    Teraz ja, jak i pewnie większość nie mam chęci iść na wojnę więc coś nie tak z instynktem mam albo to błędna teoria.
    Dowodem na to były rzesze chłopaków migających się od "zasadniczej służby wojskowej"

Za wszystko odpowiada bieda i nierównomierny rozwój

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Maja 11, 2009, 17:43:13 »
    Nie raz była dziesiątkowana np: hiszpanka, I i II wojna światowa i jakoś nie "zmądrzała".
    Twoja teoria od samego początku jest błędna ponieważ dyrastyczne przeżycie o ile podziała to na jedno pokolenie i tylko na małą społeczność.

O tym instynkcie to można mówić jedynie w przypadku form przekształcania się małpy o ile Darwin ma rację.
    Teraz ja, jak i pewnie większość nie mam chęci iść na wojnę więc coś nie tak z instynktem mam albo to błędna teoria.
    Dowodem na to były rzesze chłopaków migających się od "zasadniczej służby wojskowej"

Za wszystko odpowiada bieda i nierównomierny rozwój

To że Darwin miał rację u Ciebie zaobserwować można na tym forum. Konkurujesz i próbujesz wejść w pyskówkę po to żeby osiągnąć jakiś poziom dominacji. To jest właśnie ta pozostałość po ewolucji. Nie mówię że każdy osobnik postępuje w ten sam sposób i u każdego może się to przejawiać w różnych formach. Jedni żeby zaznaczyć swoją męskość podejmują się sportów ekstremalnych, inni wstępują do wojska, idąc dalej zaciągają się do jednostek specjalnych po to żeby udowodnić samemu sobie oraz środowisku, że on właśnie jest idealnym samcem alfa, jeszcze inni próbują to udowadniać na forach...tak więc zawsze można zauważyć takie coś. Nie wyklucza to jednak osobników potulnych, nieśmiałych i słabych ponieważ również tacy w naturze występują i to nie tylko wśród ludzi.
    P.S. Normalnie jak słysze, że człowiek pochodzi od małpy to...jest takie klasyczne obraźlwe pojęcie obecne w środowiskach religijnych. Człowiek i małpa pochodzą od wspólnego przodka! Jedna z teorii mówi że był to Pierolapithecus catalaunicus , ale nie jest to jedyna możliwość, ponieważ biolodzy wymieniają jeszcze m.in. Orrorin tugenensis, Kenyanthropus platyops.

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Maja 11, 2009, 18:13:48 »
    Że ja niby próbuje dominować by się dowartościować?... skądże ale za to Ty dałeś bardzo dobry przykład pisząc posta nie na temat wojny tylko bezpośrednio o mnie, próbujesz "usadzić" samca alfa by zająć jego miejsce:P

Naprawdę proszę powiedz mi gdzie w tym temacie prowokuje do "pyskówki"? Cytat jakiegoś chamskiego zwrotu?
    Ja tylko obalam argumenty i stawiam swoje, na tym polega dyskusja, chciał bym żeby ktoś zbombardował sensownie moje i w tedy było by ciekawie.

Co do tej ewolucji to nic nie wiemy na pewno o początku świata, ale to już inny temat. 

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #83 dnia: Maja 12, 2009, 08:28:39 »
    Petros jeśli chodzi o ewolucje, czy też o genezę Ziemii czy też powstania życia na ziemii, a także przekształcania form żywych pod wpływem tejże ewolucji to wiemy bardzo dużo, już od kilku lat są możliwe do przeprowadzania badania, które potwierdzają kilka hipotez w/w przemian czy powstań....radzę poczytać fachową literaturę, a nie książeczki z obrazkami "jak żyły dinozaury"....

P.S. "O tym instynkcie to można mówić jedynie w przypadku form przekształcania się małpy o ile Darwin ma rację." zastanów się jeszcze raz o czym napisałeś....pomyśł chwilkę:)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #84 dnia: Maja 12, 2009, 21:59:38 »
     A ja zawalę anegdotą (czemu wszyscy uciekają?!)

Oto przykład rosyjskich: optymisty, pesymisty i realisty:
    Optymista: uczy się angielskiego
    Pesymista: uczy się chińskiego (fail xD)
    Realista: siedzi w domu i czyści Kałasznikowa...

Dopóki w Federacji Rosyjskiej władzę sprawuje ekipa Putina to wszystko może się wydarzyć. Wojna w Gruzji była pokazem siły i próbą zastraszenia innych państw. To samo zrobił w 1938 czy 1937 Stalin-wielkie manewry wojenne, przez które władcy zachodnich państw pozwolili Hitlerowi wywołać wojnę. Aby utemperować trochę zapał komunistów. I co? Niechęć Rosjan do kapitalizmu jest spowodowana interwencją aliantów w 1917, kiedy próbowali utrzymać cara przy władzy. Germańce przetransportowały Lenina do Rosji pancernym pociągiem i voila!
     Wojna będzie. Prędzej czy później ona wybuchnie. Nie ma opcji. Może nastąpi jeszcze jeden przewrót? Druga Rewolucja Rosyjska? Szanse na to są marne. Obym na wojnę nie musiał patrzeć.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Maja 13, 2009, 10:10:36 »
    Wojna będzie. Prędzej czy później ona wybuchnie. Nie ma opcji. Może nastąpi jeszcze jeden przewrót? Druga Rewolucja Rosyjska? Szanse na to są marne. Obym na wojnę nie musiał patrzeć.
    No nie wiem mi się wydaje, że ze wzrostem niezadowolenia społecznego szanse na różne przewroty czy dojście do władzy pseudo faszystów/nazistów oraz komunistów są coraz bardziej prawdopodobne ponieważ wystarczy sobie przypomnieć koniec lat 20 i lata 30 XXw. gdy kryzys spowodował (to takie totalne skrócenie faktów, jak ktoś się interesuje historią to wie o czym mówie) że do władzy doszły jednostki pokroju Hitlera czy Mussoliniego, ale nie tylko oni bo takich przykładów jest więcej. Bardzo dużo krajów porzóciło wówczas system demokracji po to tylko, aby żyło się lepiej (w tym znaczeniu=dostatniej) i nie zważali na możliwe konsekwencje tych decyzji.

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #86 dnia: Maja 13, 2009, 18:38:58 »
    Widzę, że dyskusja rozwinęła się znacząco i wciągnęła co niektórych użytkowników.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Maja 13, 2009, 18:50:09 »
    Widzę, że dyskusja rozwinęła się znacząco i wciągnęła co niektórych użytkowników.
    Kogo masz na myśli? Dość poważna i sensowna dyskusja jest czymś bardzo porzytecznym, a temat taki jak wojna jest wielkim polem manewru do przedstawiania swoich racji oraz merytorycznej dyskusji.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #88 dnia: Maja 17, 2009, 16:25:56 »
     Coś mi się widzi, że wojska NATO będą musiały zacząć odkurzać swoje mundury do walki w klimatach arktycznych... Zapasy ropy naftowej i gazu zimnego na Ziemi są coraz mniejsze, a na dodatek Niedwiediew oznajmił, że część Arktyki bliżej Rosji (to ta, gdzie jest większość zasobów) należy do niego i inni niech się je**ą, bo to jego podwórko i będzie z nim robił, co chce. Norweskie siły powietrzne muszą reagować kilka razy miesięcznie, bo ruskie samoloty naruszają jej przestrzeń powietrzną i lecą w kierunku bieguna północnego... To teraz musimy zrobić ankietę:
                                                        Kogo Rosja zaatakuje pierwszego?
    A) Ukrainę
    B) Państwo nadbałtyckie (np. Estonia, Litwa, Polska, czy Skandynawia)
    C) NATO
    D) Japonia albo Chiny

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Maja 17, 2009, 20:01:10 »
       Nizin, jak to powiedzieć...
    Nie ma co szerzyć paniki.
       A tak na boku... http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2681.msg35137#msg35137
       O to Ci chodzi?
       A tak na boku to co te państwa mają wspólnego z Norwegią? NATO jeszcze rozumiem, ale Ukrainę? A Chiny? To druga strona globu od Norwegii!
    pozdro