Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328751 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daver194

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2160 dnia: Marca 07, 2010, 14:00:09 »
    Żaden komp nie uciągnie jak na razie bitwy z udziałem 1000 żołnierzy po każdej stronie (no chyba, że jakaś bestia z 8x 3 GHZ xd), do tego Daedalus dodaje jeszcze te Polished Landscapes.. Mam nadzieję, że nie uniemożliwi to gry na Battle Sizerze chociaż na 400..

Daedalus sprawdzałeś jak się sprawuje twój mod w wielkich bitwach?

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2161 dnia: Marca 07, 2010, 14:57:39 »
    lekki offtopic

Dzięki za link powyżej! Od razu mam humor lepszy z rana :D
    Uwielbiam takie teksty oparte na stereotypach i teoriach lub twierdzaniach tak zwanych """historyków""""

Chyba żadne źródło nie podaje nam informacji o jakiejkolwiek roli polsko-litewskiej piechoty w przebiegu bitwy. Ba, niektóre z nich mówią, że po naszej stronie nie było żadnej piechoty, pozostałe informują, że piechoty tej była bardzo niewielka ilość. Najemnicy z Czech itp. to też była jazda konnca. Za to po stronie krzyżackiej piechoty była już spora liczba.
    No ale cóż, załóżmy że ta piechota była. Co to dla niej 51 chorągwi ciężkozbrojnej jazdy rycerskiej, walczącej na miłej równinie, z którą niby nie poradziło sobie rycerstwo polskie, będące na poziomie równym, co reszty Europy? Przecież każdy chłop miał 80 level oraz (stereotypowe :P ) widły +5 (+10 przeciw wodzom krzyżackim)... No a przy okazji całe rycerstwo, by celowo sobie utrudniać życie nosiło 80 kilowe zbroje, tak że po upadku z konia nie mogli wstać, co ułatwiało sprawę chłopstwu. Do tego oprę swoją wiedzę na filmach( :P ) - szkoda, że nosili te zbroje tak dla szpanu, bo pewnie i krzesłem bojowym byś takiego rycerza rozłożył. ;)

Albo jednak wspomnę, bo znając życie zaraz mnie będzie ktoś próbował nawracać. Tak, ostatnie kilka zdań jest w formie żartobliwej.

Krzesło bojowe nie dałoby rady... To musi być takie krzesło tibijczyka :D

Zawsze denerwowało mnie, że w pojedynkę możemy wziąć nawet 50 jeńców... No ludzie... Jeden człowiek nie zdoła upilnować tylu jeńców... Czy nie da się wprowadzić limitu jeńców zależnego od rozmiaru oddziału?

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2162 dnia: Marca 07, 2010, 14:58:44 »
    Nawet BattleSizerem nie da się tyle ustawić. Coście się tak tych krucjat czepili.
    Mam inne pytanie: Jak wygląda mapa, czy jest dodana któraś z tych kultur jako nowa frakcja i ogólnie jakie są te nowe kultury?
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2163 dnia: Marca 07, 2010, 15:27:51 »
    Zawsze denerwowało mnie, że w pojedynkę możemy wziąć nawet 50 jeńców... No ludzie... Jeden człowiek nie zdoła upilnować tylu jeńców... Czy nie da się wprowadzić limitu jeńców zależnego od rozmiaru oddziału?
    Ja proponuję wywalić w ogóle umiejętność "Zarządzania więźniami".
    Więźniów można by łapać do wozów-klatek, które kupowałoby się w miastach (powiedzmy 1wóz = 1500 denarów), lub zdobywało po pokonaniu lorda. Każdy wóz zajmowałby 1 slot w ekwipunku i pozwalał na przetrzymywanie 5-ciu więźniów oraz wymagałby konia, który by go ciągnął.
    Alternatywą (czyt. tańszą wersją) wozów mogłyby być gąsiory (dyby), również możliwe do kupienia w sklepach (cena - ok 100 za sztukę), bądź zdobyte przy pokonaniu jakiejś grupy bandyckiej. Jeden taki gąsior zajmowałby 1 slot i pozwalał przetrzymywać 1 więźnia. nie wymagałby konia.

Oczywiście po przegraniu walki istniałaby ogromna szansa na to, że wóz, gąsior zostanie skradziony, bądź zniszczony...

Rozmarzyłem się trochę ;d

EDIT
    Doba.. wiem, ze to nie byłoby to realne do zrobienia (zresztą kto wie...), ale proponuję zrobić coś takiego:
    Zarządzanie więźniami - każdy punkt pozwala na przetrzymywanie 1 więźnia
    Wóz - bonus do zarządzania więźniami +5
    Gąsior - bonus do zarządzania więźniami +1
    Istniałaby szansa na przekroczenie progu 10 dla tej umiejętności ;p

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 15:39:45 wysłana przez NIFN »

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #2164 dnia: Marca 07, 2010, 15:48:32 »
    Możliwość zdrady króla.Oznacza to,że można byłoby zrobić tak:
    1. Zostanie wasalem
    2. Zdenerwowanie króla(np.za nie wykonananie zadanie,ważne by znajomość z królem była na minusie)
    3. Do menu miasta dołącza się kolejna opcja:Dokonaj zbrodni przeciwko królowi.
    3 Zbieranie lordów do swej armii(król państwa robi to samo).PS:Pdobnie jak w rebelii w Sword of Damocles
    4. Teraz są dwie możliwe opcje
    a)Przekup króla-zapłać milion denarów królowi-może nie zadziałać,jeśli nie zadziała król powie: to za mało,żebym zszedł z tronu ,plugawco!!!
    b)Wielki pojedynek rycerski-wszyscy krajowi lordowie(poza tymi co są po twojej stronie)
    5. Zwycięstwo-Zostanie suwenerem,przegrana-Mniej 50 punktów honoru,więzienie nienawiść państw,które nie są w stanie wojny z tym państwem.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2165 dnia: Marca 07, 2010, 16:16:19 »

Wielki pojedynek rycerski-wszyscy krajowi lordowie(poza tymi co są po twojej stronie)

Co to znaczy? Wszyscy na mnie? Jeśli już to walka, pojedynek to walka 1 na 1. Już lepiej z samym królem. Lordowie są całkiem mocni. To tak jak solówka na dwudziestu Swadian Knightów.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #2166 dnia: Marca 07, 2010, 16:38:38 »

Wielki pojedynek rycerski-wszyscy krajowi lordowie(poza tymi co są po twojej stronie)

Co to znaczy? Wszyscy na mnie? Jeśli już to walka, pojedynek to walka 1 na 1. Już lepiej z samym królem. Lordowie są całkiem mocni. To tak jak solówka na dwudziestu Swadian Knightów.
    Każdego Lorda po kolei,a ci co się do ciebie przyłączyli też walczą z wrogimi lordami.

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2167 dnia: Marca 07, 2010, 18:29:08 »
    Pozwólcie, że ja, nowy forumowicz przyłącze się i wyrażę swoje zdanie xD - podoba mi się pomysł z gąsiorami i wozami.

EDIT: Nie wiem czy jest to możliwe (pewnie nie, tak tylko sobie marzę ;) ale byłoby świetnie gdyby podczas oblężenia były widoczne miotające trebusze. Zawsze jest tak, że kiedy oblężenie się rozpoczyna to widać stojący trebusz i wielką wyrwę w murze :|
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 23:15:16 wysłana przez krzysioo »

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2168 dnia: Marca 10, 2010, 08:26:20 »
    Ja proponowałbym dodanie przynajmniej jednej drabiny podczas trwania oblężenia, bo jest to niezwykle wkurzające, kiedy Twoi wojowie zrzucają Cie gdy już prawie przebiłeś sie na mur.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2169 dnia: Marca 10, 2010, 13:41:45 »
    Tych drabin powinno być duużo więcej a nie tylko o 1 :P

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2170 dnia: Marca 10, 2010, 14:44:14 »
    no właśnie, jak w prawdziwych oblężeniach ;)

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2171 dnia: Marca 10, 2010, 14:54:05 »
    Myśle, że jedna dodatkowa, no góra dwie wystarczyłyby.
    To oczywiście taka luźna propozycja z mojej strony, nawet nie wiem czy możliwa do wykonania ;)

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2172 dnia: Marca 10, 2010, 15:09:36 »
    Chyba jednak masz rację, bo nawet przy dwustuosobowym oddziale i zainstalowanym battlesizerze 3 drabiny wystarczą, by bez szwanku wejść na mury... (jeśli ktoś ma rozwiniętą inżynierię to już w ogóle)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #2173 dnia: Marca 10, 2010, 18:35:13 »
    Nie wiem czy byłoby możliwe aby żołnierze przy zadymie bitewnej mogliby podczas oblężenia rozwalić drabinę, tym samym wypychając wroga spod murów.

Offline kuuubbbbaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2174 dnia: Marca 10, 2010, 20:42:16 »
    Może dałoby się zrobić widok z chełmu, tak jak jest w modzie star wars caldaria bo to dziwnie wygląda: mając chełm garnczkowy klikamy na firstperson i wszystko widać a przecież taki chełm ograniczał widoczność