Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328768 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2130 dnia: Lutego 18, 2010, 02:15:37 »
    Ja tak odskakując od tematu. Czy dało by się stworzyć drużynę bohatera? chodzi mi o 5 czy 10 jednostek które by się wybierało i na początku bitwy pojawiamy się z nimi tuż obok wydawało by się im osobne rozkazy. Chodzi mi o coś w rodzaju stworzenia sobie z bohaterów, jakiejś jazdy lub czegokolwiek takiej grupki która po polu bitwy biega za nami i nas "ubezpiecza" liczebność tej grupki mogła by zależeć od taktyki np 1 lub 2 ludzi za każdy punkt

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2131 dnia: Lutego 18, 2010, 08:37:55 »
    No i tak się dzieje. Tylko trzeba tego konia trafić. ;] To jest możliwe do zrobienia nawet jednoręcznym mieczem, jak dźgie się konia od przodu to staje dęba.

Tak? Mi zawsze, nawet po trafieniu dwuręcznym toporem, jeśli nie padł na miejscu to spokojnie jechał dalej. Tak się dzieje tylko przy pchnięciu?

Inna propozycja: Trochę ulepszyć ekwipunek "pielgrzyma", na przykład stalowy quarterstaff, i może mała kusza. To by dawało szanse w starciu ze strażą u Nordów, bo jeśli musisz walczyć z Nordyckim weteranem i wojownikiem kijem i sztyletami zadającym im maksymalnie 20 obrażeń to ja dziękuję za opcję przekradania się do miast. Możliwe że mi nie wychodzi, bo gram na 110% trudności (battlesizer na 200)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2132 dnia: Lutego 18, 2010, 12:04:02 »
    Inna propozycja: Trochę ulepszyć ekwipunek "pielgrzyma", na przykład stalowy quarterstaff, i może mała kusza. To by dawało szanse w starciu ze strażą u Nordów, bo jeśli musisz walczyć z Nordyckim weteranem i wojownikiem kijem i sztyletami zadającym im maksymalnie 20 obrażeń to ja dziękuję za opcję przekradania się do miast. Możliwe że mi nie wychodzi, bo gram na 110% trudności (battlesizer na 200)

Szalony pomysł, kto widział pielgrzyma z kuszą ?! LoL po to ma strój i jedynie kijaszek oraz UKRYTE sztylety by go nie rozpoznano...
    Jaaasne pielgrzym z kuszą o_O to się od razu rzuca w oczy !
    Według mnie pomysł do bani.

Ja mam swój pomysł będziemy mieli własne państwo, czy będzie możliwość zbierania i wyznaczania podatków dla naszych lordów z ich ziem ?
    Bo tak troche głupio, jesteśmy panami i nie mamy z tego nic i sami musimy latać za kasą...
    Jest to zaimplementowane ?
    Jak nie to prosiłbym dodać :D + do tego wybór wysokości podatków oraz jakiegoś pomocnika który by nam mówił jakie jest zadowolenie z danych podatków albo co o nich lordowie myślą (czy za wysokie czy za małe).
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2133 dnia: Lutego 18, 2010, 12:05:25 »
    Ja tak odskakując od tematu. Czy dało by się stworzyć drużynę bohatera? chodzi mi o 5 czy 10 jednostek które by się wybierało i na początku bitwy pojawiamy się z nimi tuż obok wydawało by się im osobne rozkazy. Chodzi mi o coś w rodzaju stworzenia sobie z bohaterów, jakiejś jazdy lub czegokolwiek takiej grupki która po polu bitwy biega za nami i nas "ubezpiecza" liczebność tej grupki mogła by zależeć od taktyki np 1 lub 2 ludzi za każdy punkt
    Będzie taka możliwość (kiedyś screen był nawet). Zresztą w informacjach jest wzmianka:
    Cytat: Daedalus
    Mianuj swych towarzyszy dowódcami oddziałów i przydziel im jednostki, by pod Twoim sztandarem mogli tłuc innych, oblegać miasta, gwałcić, palić i rabować.

No i tak się dzieje. Tylko trzeba tego konia trafić. ;] To jest możliwe do zrobienia nawet jednoręcznym mieczem, jak dźgie się konia od przodu to staje dęba.

Tak? Mi zawsze, nawet po trafieniu dwuręcznym toporem, jeśli nie padł na miejscu to spokojnie jechał dalej. Tak się dzieje tylko przy pchnięciu?
    Przy pchnięciu z broni drzewcowej. Wiele razy pchałem mieczem w konia nadjeżdżającego jeźdźca i mimo, że słyszałem, jak zadaje obrażenia, to koń mnie taranował...
    Wolałbym nie. Zresztą ten kij jest na tyle szybki, że można spamować ile wlezie, ale chętnie zamiast kija i noży do rzucania dałbym pałkę i kamienie. ;p
    Kusza u pielgrzyma? Nie...

Pozdrawiam!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2134 dnia: Lutego 18, 2010, 12:53:53 »
    Jak przegapili 15 sztyletów, to i jakąś małą kusze też by mogli. Albo przynajmniej krótki miecz. A to z jaką szybkością da się nim uderzać, kiedy walisz w tarcze gościa w kolczudze, z toporem o obrażeniach 40, nie ma znaczenia. Zresztą niektórzy nie wkładają w broń drzewcową. Moja postać na 38 lvl, gdzieś po 3-4 latach w Calradi ma w broni drzewcowej równe 70 punktów, tyle ile nabiłem na turniejach lancą.

Po za tym, nie musimy udawać pielgrzyma. moglibyśmy równie dobrze udawać rolnika z wozem, a na wozie przemycić nawet dwuręczny młot/topór. A może drwala? Ale nie, kto to widział drwala z toporem.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2010, 12:56:08 wysłana przez Zizka »

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2135 dnia: Lutego 18, 2010, 13:12:22 »
    Jak przegapili 15 sztyletów, to i jakąś małą kusze też by mogli. Albo przynajmniej krótki miecz. A to z jaką szybkością da się nim uderzać, kiedy walisz w tarcze gościa w kolczudze, z toporem o obrażeniach 40, nie ma znaczenia. Zresztą niektórzy nie wkładają w broń drzewcową. Moja postać na 38 lvl, gdzieś po 3-4 latach w Calradi ma w broni drzewcowej równe 70 punktów, tyle ile nabiłem na turniejach lancą.

Po za tym, nie musimy udawać pielgrzyma. moglibyśmy równie dobrze udawać rolnika z wozem, a na wozie przemycić nawet dwuręczny młot/topór. A może drwala? Ale nie, kto to widział drwala z toporem.
    38 lvl i tylko 70 w drzewcach? To albo nie inwestujesz za wiele we władanie bronią, albo baaaaaaaardzo mało na turniejach / arenie grałeś. Też nie inwestuje w drzewce, a powalanie tym kijkiem nie sprawia mi problemów (trzeba ćwiczyć manual block ;p ). Swoją drogą są dwa sposoby na "wygranie wolności" -- pokonać wszystkich, albo uciec z miasta (czyli wybiec za bramę i udać się do niewidocznej ścianki ograniczającej lokację).
    Sztylety łatwiej ukryć, niż kuszę, czy miecz. Może od razu dajmy pielgrzymowi płytówkę pod ten cały ubiór, by nie padałby tak szybko? Po to jest ten mini-pojedynek, by utrudnić nieco grę. Wchodząc do wrogiego miasta nie powinniśmy czuć się pewni i bezpieczni.
    Przebranie rolnika mogłoby być dobre, pod warunkiem, że dołączylibyśmy się do podróżujących wieśniaków (skąd niby wzięlibyśmy wóz?) -- lecz ci od nas uciekają (chyba, żeby ich dogonić i przekupić -- ale co wtedy z naszym oddziałem?)...
    Poza tym za każdym razem gdy podjeżdża się do miasta pojawia się komunikat, że zauważono nasz oddział, więc straż staje się bardziej czujna. Po to pielgrzym ma kaptur, by częściowo zasłonić twarz, by nie rzucała się o oczy. Nie oznacza to, ze czyni go to mniej podejrzliwym - stąd te mini-pojedynki.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2136 dnia: Lutego 18, 2010, 16:08:56 »
    Nikt nic o płytówce nie mówił, a po za miastami jest masa zbójów, bandytów itp. więc miecz, a przynajmniej jakaś lepsza broń obuchowa byłaby usprawiedliwiona. A mam mało w broni drzewcowej, bo nic w drzewcową nie inwestowałem, a "turniejowałem" głównie u Nordów i Rhodoków, a oni na arenie nie mają jazdy. A wóz niekoniecznie, może być nawet taczka, albo takie coś co się wlecze za koniem, nazwy nie pamiętam, dwie żerdzie skrzyżowane prawie na końcach i na nich rozciągnięta płachta, a to można zrobić w pół godziny. W Wingsie czy innym 3d też :D Twarz wystarczy uwalić smołą, sadzą, albo ziemią, w końcu wieśniak może być smolarzem, drwalem, rolnikiem, i czym chcesz, gdzie można maksymalnie ubrudzić twarz.

Do jakiej frakcji się przekradasz, że walka nie sprawia ci problemów? Mi tylko u Khergitów, i czasem Rhodoków walka żadnych problemów nie sprawiła.

Inną drogą: Może przy obleganiu miasta, od dowódcy obozu, można by było dostać questa, aby dotać się do miasta i za sabotować, mury, czy coś w ten deseń. Efektem była by na przykład większa liczba drabin w czasie szturmu, większa przewaga naszych, brak posiłków dla wroga.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2137 dnia: Lutego 18, 2010, 17:04:20 »
    Nikt nic o płytówce nie mówił, a po za miastami jest masa zbójów, bandytów itp. więc miecz, a przynajmniej jakaś lepsza broń obuchowa byłaby usprawiedliwiona.
    Rozbójnicy mieli jeden cel - grabić, rabować. Nie wiem, po co mieliby atakował bezbronnych, biednych pielgrzymów? Dla żarła? Sami by im dali, gdyby tylko powiedzieli...
    A wóz niekoniecznie, może być nawet taczka, albo takie coś co się wlecze za koniem, nazwy nie pamiętam, dwie żerdzie skrzyżowane prawie na końcach i na nich rozciągnięta płachta, a to można zrobić w pół godziny. W Wingsie czy innym 3d też :D Twarz wystarczy uwalić smołą, sadzą, albo ziemią, w końcu wieśniak może być smolarzem, drwalem, rolnikiem, i czym chcesz, gdzie można maksymalnie ubrudzić twarz.
    Furmanka? Tylko przydałoby się najpierw załatwić taką furmankę...
    Co do brudzenia twarzy -- do każdego modelu dodać ubrudzony wariant (gdzie Daedalus jak to pisał -- stworzył po kilka twarzy dla każdej z frakcji), hm... Chyba, że zrobić coś na zasadzie kolorowania twarzy krwią -- tyle, że w tym przypadku zamiast czerwonego, użyć jakiegoś brązowego.
    Do jakiej frakcji się przekradasz, że walka nie sprawia ci problemów? Mi tylko u Khergitów, i czasem Rhodoków walka żadnych problemów nie sprawiła.
    Każdej -- wystarczy wykorzystać sam fakt, że jesteś w mieście, a nie na otwartym polu, gdzie nie można się nigdzie ukryć.

Można by dodać taką opcję w przedostawaniu się do wrogiego miasta -- wybierając opcję "dostań się w przebraniu do miasta" przekierowywało nas do dwóch opcji:
    1. "Spróbuj wejść" -- czyli standardowo istnieje szansa, że zostaniemy wpuszczeni.
    2. "Znajdź bezpieczne wejście" -- trwałoby to godzinę w grze (oddział czekałby na zewnątrz i narażony by był na ataki). Po tym czasie pokazywałby się komunikat:
     2.1. "Udaje Ci się znaleźć wejście, którego strzeże przemęczony/podpity strażnik, będziesz mógł spokojnie przedostać się do miasta" -- czyli zostajemy wpuszczeni bez żadnych przeszkód,
     2.2. "Niestety, wygląda na to, że straż jest czujna i może nie udać Ci się dostać do miasta. Czy chcesz kontynuować?" -- dwa warianty wyboru:
      2.2.1. "Spróbuj wejść" -- szansa byłaby zależna tak samo jak w przypadku 1.
      2.2.2. "pomyślmy o czymś innym" -- powrót do menu głównego miasta,
    3. Wróć -- powrót do menu głównego miasta.

Pozdrawiam!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2138 dnia: Lutego 18, 2010, 18:56:39 »
    Nie, nie furmanka. Bez kół, Indianie używali czegoś takiego. A brudzenie twarzy byłoby umowne, powiedzmy że bohater mijałby straże, i ścierał brud. Z resztą, to był luźny pomysł i nie ma się co nad nim rozwodzić.

Offline Demonican

• Użytkownik
    • Masło zdrożało o 3%
    « Odpowiedź #2139 dnia: Lutego 18, 2010, 19:28:25 »
    to mnie bardzo zainteresowało ... taka salwa przy oblezeniu zamku lub miasta i jeszcze w nocy to by fajnie sie prezentowało .. a te plonące strzały bysmy mogli uzywac tylko przy oblezeniu i obrony zamku itd.

Zagraj sobie w Fire Arrow mod a zobaczysz ze ogniste strzaly to kiepski pomysl.Nie dość ze nie oświetlają to jeszcze przy ogromnych ilosciach wypuszczonych strzal zaslaniaja widok no i moze na starym sprzecie mula kompa przy czym musialem wylaczyc ta opcje bo mnie denerwowala.

Offline Antictizen

• Użytkownik
    • Vampires is best!!
    « Odpowiedź #2140 dnia: Lutego 26, 2010, 19:06:24 »
    Specjalne,super mocne jednostki,które można dostać np. od króla,np.Swadiański Legendarny Wojownik,Nordycki Zapomniany Wojownik itp.Za dużą opłatę i wasalstwo można byłoby dostać tką jednostkę.Oczywiście byłoby kilka rodzajów-wojownik,jeżdziec,łucznik.

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2141 dnia: Lutego 26, 2010, 19:15:52 »
    Specjalne,super mocne jednostki,które można dostać np. od króla,np.Swadiański Legendarny Wojownik,Nordycki Zapomniany Wojownik itp.Za dużą opłatę i wasalstwo można byłoby dostać tką jednostkę.Oczywiście byłoby kilka rodzajów-łócznik,wojownik,jeżdziec.

Raczej nie wypali. Wątpie czy armie lordów będą odróżniać takie jednostki od innych. Chyba nie chciałbyś się zmierzyć z 30 takimi bossami?

łócznik
    Boże widzisz i nie grzmisz...

Offline carl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2142 dnia: Marca 01, 2010, 15:05:11 »

Nie Wiem czy taki pomysł juz byl, wiec zaryzykuje,

W Kazdym modzie jaki grałem a było ich sporo brakowało mi czegos takiego jak niezalezni bochaterowie tacy jak my ktorzy by napadali wioski Carawany dołączali do Jakis Frakcji Cześc zeby była "Dobra" a częśc "Zła" jedni pomagaja dobrej ludnosci inni napadaja
    Grabiac Gwałcac palac wszystko co spotkaja interesujacym pomysłem dosyc fajnym by bylo ze od czasu do czasu bysmy dostawali zadanie pojmac takiego "Niezaleznego bochatera" lub go ubic.

Brakuje mi jeszcze spawnujacych sie wiosek Bandytów ( Ich śiedlisk z ktorych by napadali Biednych wiesniaków) a by bysmy dostawali Zadanie znalesc takie siedlisko i je Spalic cos w rodzaju jak w native "Loot And Burn The Vilage" poczym bandyci by sie buntowali walka  grabimy i wiocha znika zadanie wykonane, :p

Offline matrix0999

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2143 dnia: Marca 02, 2010, 16:49:23 »
    Eeeee, carl możesz napisać to jeszcze raz? Tylko tak żebym tym razem wszystko zrozumiał.

http://aod.xaa.pl/ Serdecznie zapraszam na forum klanu Angels of Death.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2144 dnia: Marca 02, 2010, 17:29:56 »
    To już jest twoja wina bo napisał wszystko wyraźnie i przejrzyście. Proponuję poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.
    Chodzi mu o to, aby po mapie latali także NPC podobni do gracza na początku tzn: nie zobowiązani do niczego, bez królestwa, z jakaś małą grupką kompanów/żołnierzy/najemników. Niektórzy grabili by wsie i karawany niezależnie od królestwa, inni pomagaliby innym np dołączając się po stronie wieśniaków gdy zaatakują ich bandyci. Mogłyby się wtedy pojawić zadania w których mielibyśmy takiego podróżnika zabić/pojmać/dostarczyć wiadomość/cokolwiek innego.
    Myślę że dałoby się to zrobić poprzez stworzenie kilku nowych frakcji na bazie bandytów. Poustawiałoby im się tylko stosunki z istniejącymi już państwami.
    Drugiego pomysłu chyba nie dam rady jeszcze łatwiej wytłumaczyć. Zresztą uważam że to niepotrzebne. Ja bym dodał, że po pokonaniu bandytów, duża część nich mogłaby zostać naszymi więźniami i w zależności od polecenia/naszego wyboru moglibyśmy ich oddać zleceniodawcy i otrzymać więcej relacji niż za sprzedanie ich samemu za większą cenę lub zabicie.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.