Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329079 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2100 dnia: Lutego 08, 2010, 21:59:29 »
    Wiecie co? Nogi nie służą bohaterowi tylko do stania, zawsze mozna odbiec, uciec i poszukać leżącej broni...
    Właśnie sobie coś przypomniałem - kusznicy na turniejach posiadają w wyposażeniu drewniany miecz, może dodać też łucznikom miecze?

Pozdrawiam!

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2101 dnia: Lutego 08, 2010, 22:18:22 »
    Tu sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Jakakolwiek mitologia, wiara czy religia w Native NIE ISTNIEJE. Trochę to dziwne, bo europejskie średniowiecze  (tj. rycerstwo, patriarchalizm, system lenny,  krucjaty, uświęcone bosko prawa królewskie, spory między cesarzem a papieżem) nie miałoby w ogóle miejsca gdyby nie chrześcijaństwo. Historia potoczyłaby się zupełnie inaczej. Twórcy gry jednak konsekwentnie omijali jakiekolwiek nawiązania do wiary, mistyki czy ezoteryki.

Jeżeli chcielibyśmy zawrzeć w grze tego typu elementy (i nie zrobić z tego doklejanej na ślinę sieczki), trzeba najpierw określić dokładnie:
    -jakie wierzenia istnieją w Calradii,
    -jakie promują wartości,
    -jaki mają wpływ na życie zwykłych ludzi,
    -kto zajmuje się podtrzymywaniem wiary,
    -jaki jest stosunek między religią a państwem,

i tak dalej. Słowem - stworzyć cały system religijny od podstaw. Albo nawet kilka, bo mało prawdopodobne jest że tak różne ludy jak Khergici i Nordowie mają takie same wierzenia (przypominam że w rodowici Calradianie to tylko Swadianie i Rhodocy, reszta to ludność napływowa która nie miała wcześniej styczności z 'miejscowymi') No i wpleść te wierzenia w pozostałe elementy gry, tak aby nie wyskakiwały nagle jak Filip z konopi przy jakimśtam sidequście...

To spoooro roboty. Wątpię, żeby 'D' chciał się w to pakować. Osobiście nie chciałbym pakować się w takie coś dla jednego małego questa.

"D" mógłby to pominąć równie skrzętnie jak twórcy gry. Po za tym jakby się uprzeć jest to nieuniknione, bo jest frakcja - zakon. Nie trzeba tworzyć jakiegoś niesamowitego systemu, dla kogoś kto wymyślił w knajpie historyjkę o smoczej zbroi. Zwłaszcza jeśli wychodzi, że to lipa.
    Ale żeby nie było offtopu mam taki pomysł, możliwe, że był, ale piszę. Obrażenia od upadków powinny być znacznie zwiększone, i może te palisady w zamkach zadawałyby obrażenia. Mówię tu o tych zaostrzonych palikach, na przykład po Grunwalderem. I ogólnie poziom obrażeń broni mógłby być zwiększony. Jak w PoP, gdzie postrzał z kuszy kończył życie większości wojaków. Poziom obrażeń mógłby zostać zwiększony po prostu podbijając wartość mnożnika obrażeń od prędkości. Nie wiem czy to skutkuje przy broni dystansowej, tam chyba dla każdej trzeba by podnieść obrażenia z osobna. Ale to żadna robota. Tylko ten pomysł z palisadą jest trochę nierealny. To wszystko to żadne innowacje. Z innowacji:
    Tak się zastanawiałem nad tymi postami o łucznictwie w turniejach. A może by to tak rozdzielić? Na turnieje łucznicze i broni białej?
    Idąc dalej można by również oddzielić kawaleryjskie od pieszych. Ale nie idźmy. Może by rundy w turniejach przyporządkować rodzajom walki. Pierwsza broń biała na piechtę, dalej łucznictwo, łucznictwo konne, i na koniec walka wręcz z konia. W finale mogłoby być okienko z możliwościami wyboru jak gracz chce walczyć w finale. Przeciwnikowi by losowało, albo dobierało pod skilla.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Regi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2102 dnia: Lutego 08, 2010, 23:42:31 »
    Można by wprowadzić co takiego jak gołębie pocztowe
    powiedzmy byłby skill lotnictwa(nie mam pomysłu na nazwę) i moglibyśmy wysłać wiadomość do innego lorda z prośbą o pomoc
    procenty powodzenia przy wysokości skilla

Żeby lord dostał taką wiadomość musiał by przebywać w mieście lub zamku z którego mamy gołębia. Gołębie to nie kurierzy którzy szukają adresata, one wypuszczone po prostu wracają do gołębnika.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2103 dnia: Lutego 09, 2010, 00:21:24 »
    W ogóle po co gołąb skoro będzie (chyba będzie) mapa strategiczna na której będziemy wydawać Lordom rozkazy.

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2104 dnia: Lutego 09, 2010, 01:49:40 »
    Można by wprowadzić co takiego jak gołębie pocztowe
    powiedzmy byłby skill lotnictwa(nie mam pomysłu na nazwę) i moglibyśmy wysłać wiadomość do innego lorda z prośbą o pomoc
    procenty powodzenia przy wysokości skilla

Żeby lord dostał taką wiadomość musiał by przebywać w mieście lub zamku z którego mamy gołębia. Gołębie to nie kurierzy którzy szukają adresata, one wypuszczone po prostu wracają do gołębnika.

Już po avatarze poznałem, że chłop potrafi myśleć. Arek, logistyka w czasach średniowiecznych poza granicami Ahmed jeść,Ahmed pić, Ahmed spać ... nie istniała.

Gołębie pocztowe to mogą służyć... do akcji obronnych. Ale my już o oblężeniach informacje dostajemy.

Wojna to chaos... szczególnie w średniowieczu. Nie raz i nie dwa wojnę wygrywał ktoś, kto się do niej lepiej przygotował... niekoniecznie posiadał silniejsze i liczniejsze wojsko.  Lepiej popracować nad AI poczynań lordów w trakcie wojny niż innych bzdetach (za przeproszeniem).

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #2105 dnia: Lutego 12, 2010, 00:18:57 »
    Ten problem powyżej można rozwiązać. Po prostu pewne opóźnienie w wiadomości (może to być posłaniec) n.p. oblegają nam zamek jesteśmy daleko od niego więc posłaniec został wysłany ale dociera do nas po dwóch dniach.

Jak dla mnie dobrym pomysłem do gry (jak napisałem w innym wątku) byłaby możliwość zostania przywódcą ruchu religijnego (coś tak jak Mahomet czy Jezus/kościół katolicki) moglibyśmy wtedy zwoływać Dżihady, krucjaty czy jak tam się to jeszcze nazywa, dałoby się też kontrolować działania państw i nawracać je i.t.p. Dobrym pomysłem może być też budowanie zamków, miast, wiosek, przyda się też urealistycznienie polegające na tym że przy wejściu do jakiejś lokacji nie jesteśmy od razu u kogo się zechce tylko wysadza nas przy wejściu n.p. brama miasta i musimy dojść tam gdzie chcemy o własnych nogach.
    Jeszcze coś: Zero płonących strzał, katapult tylko formacje włóczników mogących nadziewać konnicę, działający już od przybycia rebelianci na każde królestwo z kilkoma zamkami i jednym miastem oraz potrzeba jedzenia i picia przez bohatera w tym też to że jeśli zapuścimy się w suche tereny musimy zabrać zapasy wody i innych napitków bo wojskowi będą niezdatni do walki czy powoli wymrą
    ostatnia rzecz możliwość nakazania odwrotu rannym żołnieżom.

Pozdrawiam sorry za błędy i brak przecinków bo coś zaspany jestem :D

Offline Neuro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2106 dnia: Lutego 13, 2010, 20:51:47 »
    Mój Boże, śledzę tego moda od naprawdę długiego czasu i ośmielę się powiedzieć, że... to będzie POTWÓR. Gdzieś widziałem, iż ktoś nazwał RESa M&B II. Zgadzam się. Twórcy gry przy wydawaniu kolejnej części powinni zabrać się za III ;)

Ok, koniec dygresji. Wiem, że temat pikinierów będzie poruszany, ale czy w modzie zostanie zawarty jakiś magiczny składnik, który sprawi, że piechota uzbrojona w piki będzie miała wreszcie większe szanse z szarżującymi konnymi? W Native cholernie mi tego brakowało. Przykro było patrzeć na dumnych Rodoków wdeptywanych kopytami w ziemię.

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2107 dnia: Lutego 14, 2010, 09:59:36 »
    To raczej oczywiste że kolejna część będzie miała znak III ponieważ M&B II już wyszło, pełna nazwa to "Mount & Blade: Ogniem i Mieczem"
    Lecz to nie zmienia faktu że ten mod będzie pewnie dużo lepszy od M&B II.

Offline nersal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2108 dnia: Lutego 14, 2010, 10:17:24 »
    OiM to nie jest druga część ale samodzielny dodatek zrobiony przez inne studio.

Co do religii, to zawsze mi brakowało krucjat na Khergitów czy dżihadów na Swadian.
    Na upartego można sobie wmówić że tak jest.

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2109 dnia: Lutego 14, 2010, 11:00:59 »
    Co wy macie z tymi krucjatami , co w tym jest takiego fajnego? Uwierzcie , twórca ma ważniejsze rzeczy niż robienie jakiś głupich krucjat czy dżihadży , nie macie ciekawszych pomysłów?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2110 dnia: Lutego 14, 2010, 12:59:34 »
    Nie wiem Daedalus-ie, czy wraz z ukryciem lokacji w dzienniku (Quests -> Locations) nie poukrywałeś postaci występujących w grze (Quest -> Characters), by gracz nie wiedział, kto jest kim, a poznawałby ich dopiero po rozmowie z daną osobą.
    Trzeba by jeszcze wprowadzić to do linii dialogowych lordów ("I have a question" -> "I'm looking for someone"), ale tak, że otrzymując jakieś zadanie, w którym musielibyśmy odnaleźć nieznanego nam lorda, o którym raz o nim słyszeliśmy (od zleceniodawcy), by na owej liście się znalazł (lecz nie w dzienniku, dopóki się z nim byśmy nie spotkali). Byłoby jeszcze świetnie, gdyby lord odmawiał nam udzielania pomocy, gdyby za dobrze nas nie znał (poniżej 20 relacji), czy też gdybyśmy posiadali mało renomy.

Pozdrawiam!

Offline Dorogon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2111 dnia: Lutego 14, 2010, 14:22:54 »
    OiM to nie jest druga część ale samodzielny dodatek zrobiony przez inne studio.

Opis z strony Miastogier.

Mount & Blade: Ogniem i Mieczem to kolejna część serii action RPG Mount & Blade. Tym razem akcja przenosi nas na tereny Rzeczypospolitej za czasów Potopu szwedzkiego i powstania Chmielnickiego. Głównymi stronami konfliktu są: wciąż silna Rzeczpospolita Obojga Narodów, rosnąca w siłę Ruś, nowoczesna Szwecja oraz kozacka Ukraina i Chanat Krymski. Rozbudowana fabuła pozwala nam na całkowitą zmianę przebiegu XVII-wiecznych bitew.

Rozgrywka w Ogniem i Mieczem nie odbiega znacząco od tego, co pojawiło się w poprzednich częściach serii. Nadal bierzemy udział w dynamicznych, epickich bataliach, dowodząc oddziałami żołnierzy i 'własnomiecznie' siejąc spustoszenie w armii przeciwnika. W trakcie gry spotkać możemy wiele postaci historycznych oraz fikcyjnych, zaczerpniętych z książek Henryka Sienkiewicza ("Potop", "Ogniem i Mieczem"). Przed bitwą tworzymy własną, złożoną z kilkudziesięciu zbrojnych kompanię, którą rozwijamy i wyposażamy podług własnej woli. Żołnierzy wybierać możemy z ponad setki dostępnych jednostek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2112 dnia: Lutego 14, 2010, 14:34:02 »
    Tak, postacie są ukryte. Wpisy w dzienniku przerobiłem tak, że wyświetlają tylko te informacje, które gracz zdobył (czyli jeśli np. nie spotkał lorda, ale słyszał coś o nim, to drobny wpis w dzienniku się pojawi, jednak bez zdjęcia...). Czyli na początku dziennik jest praktycznie pusty. W miarę gry, zwiedzania świata i zaciągania języka u różnych ludzi, będzie się zapełniał.

Na początku też lordowie w ogóle nie będą chcieli z nami, jako ze zwykłym pospólstwem, gadać i dostanie się do zamku, czy też próba zatrzymania armii lorda, by uciąć sobie z nim pogawędkę, prawdopodobnie zakończy się przegnaniem gracza przez strażników.

@Dorogon

Mount & Blade: Ogniem i Mieczem to kolejna część serii action RPG Mount & Blade.

A świstak siedzi... M&B:OiM to praktycznie mało rozbudowany mod, robiony na silniku M&B. Można "to coś" od biedy nazwać samodzielnym dodatkiem, ale w żadnym wypadku nie drugą częścią M&B.

Rozgrywka w Ogniem i Mieczem nie odbiega znacząco od tego, co pojawiło się w poprzednich częściach serii

Tak, poprzednie części serii M&B... Hmmm... Jakie to? Szkoda, że nie wspomnieli, bo ciekaw jestem którąż to częścią serii Mount&Blade jest Mount&Blade, a którą M&B:OiM. :)

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2113 dnia: Lutego 14, 2010, 17:09:56 »
    Taka mała uwaga (choć wątpię aby nikt tego wcześniej nie zaproponował): drastycznie spowolnić wszystkie jednostki na mapie. Uzupełnienie dziennika nie będzie stanowić żadnego problemu jeśli cała mapę możemy przejechać w dzień lub dwa. Wybieranie się po zamki na drugi koniec mapy już by się nie opłacało :)
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2114 dnia: Lutego 14, 2010, 18:17:01 »
    Mapa jest dwukrotnie większa, więc eksploracja zajmie trochę więcej czasu... :P