Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328767 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joannes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1635 dnia: Grudnia 05, 2009, 14:08:56 »
    Jestem prawie na 100% pewien, że mój ojciec miał kiedyś ponad 300 honoru.

Z tego co pamiętam, to honor nie wpływa w żaden sposób na wielkość armii.
    Tak, to prawda, na wielkość nie ma wpływu. Ma za to wpływ na morale. Inaczej posiadanie 250 ludzi w drużynie przy 99 morale byłoby chyba niemożliwe, a tak robiąc mój ojciec to osiągał(maniak komputerowy). Podejrzewam że i w drugą stronę to działa.

Wyrżnięcie wrogiej armii to nie to samo, co wyrżnięcie bezbronnych mieszczan.
    Nie zawsze. A szczególnie, jeśli przegrana armia była po twojej stronie.Przykładowo Bitwa pod Batohem - chyba nie muszę mówić, dlaczego niezbyt lubimy tę bitwę? ;)

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1636 dnia: Grudnia 06, 2009, 11:21:34 »
    Joannes -> po pierwsze:
    Wyrżnięcie wrogiej armii to nie to samo, co wyrżnięcie bezbronnych mieszczan.
    Nie zawsze. A szczególnie, jeśli przegrana armia była po twojej stronie

Poćwicz czytanie ze zrozumieniem ;]

po drugie:
     abstrachujesz od punktu odniesienia :D Generalnie zachowanie niehonorowe to właśnie atak na kogoś bezbronnego/ kogoś kogo wcześniej zapewniliśmy o swojej neutralności czy przyjaznym podejściu. Jeżeli podajemy komuś rękę/stajemy z nim ramię w ramię do bitwy a potem rzucamy się mu do gardła (bo właśnie jest osłabiony/się nie spodziewa to mu dowalimy przy okazji) to i według średniowiecznego jak i współczesnego systemu wartości zachowujemy się jak ostatni gnojek - tzn. niehonorowo.
    To mogłoby doprowadzić do typowo 'politycznych' problemów - np. żeby zachować twarz i pozbyć się problemu nielojalnej ludności w mieście musielibyśmy poczekać aż się zbuntują, czyli podniosą na nas rękę. Wtedy dopiero wkraczamy i wyrzynamy buntowników w pień bez uszczerbku na honorze. Może można by nawet takie buntownicze zapędy sztucznie podsycać żeby szybciej "pozbyć się problemu".

A co do honoru i lojalności - nie wiem czy zanadto nie utrudniałoby to "podążania ciemną stroną", ale to w zasadzie naturalne że wojsko (nawet bandyckie) nie ufałoby tak przywódcy - rzeźnikowi i 'wbijaczowi noży w plecy' niż takiemu który nie zachowuje się jak ogarnięty pasją zabijania psychopatyczny tyran. W tym drugim przypadku ich lojalność trzeba by najzwyczajniej w świecie kupić, bonusując ich często alkoholem, kasą i sporą częścią udziału w łupach. No, chyba że strach przed nami paraliżowałby każdą chęć dezercji/buntu. To z kolei powodowałoby, że chłopków/mieszczan trzeba będzie wcielać do armii siłą, bo mało kto o zdrowych zmysłach sam nie będzie chciał się przyłączyć do wojska w którym (jak wieść niesie) można zginąć za krzywe spojrzenie albo stanie w niewłaściwym miejscu. Tylko jak to odwzorować w grze?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 11:26:13 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1637 dnia: Grudnia 06, 2009, 15:55:37 »
    Mam taki mały pomysł mianowicie :

Jeżeli posiadalibyśmy królestwo to mogła być taka opcja jak "Schowaj pieniądze do skarbca" pokazywał by się suwak i mielibyśmy do wyboru ile pieniędzy chcemy zostawić w skarbcu. Bo przecież żaden człowiek nie nosił 500 tyś. Denarów w plecaku :P  To taka moja drobna sugestia. A zapomniał bym. Żołd dla żołnierzy byłby pobierany bezpośrednio z tego skarbca a my mielibyśmy np 5000 tyś Denarów w plecaku na jakieś drobne wydatki. Standardowe pytanie. Wykonalne ?
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1638 dnia: Grudnia 06, 2009, 17:48:52 »
    Mam sugestię dot. menu obozu.

Czy istniałaby możliwość zmiany opcji w menu obozu, odpowiedzialnej za odpoczynek? Wchodząc w opcje pojawiałoby się kilka możliwości odpowiedzialnych za wypoczynek, np.:
    1. "Normalny odpoczynek" - bez zmian
    2. "Pozwól by Twoi ludzie najedliby się do syta" - wzrosłyby morale oddziału kosztem posiłku (konsumowany byłby 2x szybciej, niż normalnie) -> 1 dzień tak spędzony dawałby +10 do morale oddziału.
    3. "Każ swoim medykom opatrzyć rannych - wzrosłyby morale kosztem czasu, którego nie dałoby rady zatrzymać (przed podjęciem tej opcji pojawiłby się komunikat informujący, ile czasu zajmie leczenie, leczone jednostki regenerowałyby się 2x szybciej, niż normalnie) -> po zakończeniu opatrywania ran +10 do morale oddziału.

Oczywiście opcji tego typu może być więcej, ale póki co, tyko takie udało mi się wymyślić...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 17:53:54 wysłana przez NIFN »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1639 dnia: Grudnia 06, 2009, 18:10:38 »
    Mam sugestię dot. menu obozu.

Czy istniałaby możliwość zmiany opcji w menu obozu, odpowiedzialnej za odpoczynek? Wchodząc w opcje pojawiałoby się kilka możliwości odpowiedzialnych za wypoczynek, np.:
    1. "Normalny odpoczynek" - bez zmian
    2. "Pozwól by Twoi ludzie najedliby się do syta" - wzrosłyby morale oddziału kosztem posiłku (konsumowany byłby 2x szybciej, niż normalnie) -> 1 dzień tak spędzony dawałby +10 do morale oddziału.
    3. "Każ swoim medykom opatrzyć rannych - wzrosłyby morale kosztem czasu, którego nie dałoby rady zatrzymać (przed podjęciem tej opcji pojawiłby się komunikat informujący, ile czasu zajmie leczenie, leczone jednostki regenerowałyby się 2x szybciej, niż normalnie) -> po zakończeniu opatrywania ran +10 do morale oddziału.

Oczywiście opcji tego typu może być więcej, ale póki co, tyko takie udało mi się wymyślić...

Pozdrawiam!

Jak najbardziej jestem 'za'. Tylko zmienil bym te morale ;]

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1640 dnia: Grudnia 06, 2009, 21:26:55 »
    Sam jestem zwolennikiem wprowadzania możliwości wpływania na morale poprzez decyzje/oddziaływanie na naszych wojaków. Ale:
    2. To się trochę dubluje z pozwoleniem wojakom rozpić zasoby alkoholu, poza tym jest trochę za łatwe - żarcia i tak zawsze mamy zapas. Nie mówię że nie powinno się tego wprowadzać, ale w tej formie (dzień za +10 morale) jest to jakby za łatwe do osiągnięcia.
    3. Do tego to zdaje się trzeba mieć rannych. Poza tym podczas odpoczynku leczenie i tak odbywa się szybciej. No i naiwne jest sugerowanie że medycy nie robią swego cały czas, kiedy tak właśnie pracują bonusy do leczenia za skille. Tak więc nie za bardzo widzę sens wprowadzania tego oddzielnie.

Zgadzam się z Tobą NIFN, że wprowadzanie tego typu modyfikacji urozmaiciłoby rozgrywkę. Ale tu trzeba (niestety) patrzeć na system morale całościowo. Nie może być za łatwo (jak w native przy małych oddziałach), ani upierdliwie trudno (jak w native przy dużych oddziałach).
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1641 dnia: Grudnia 06, 2009, 21:51:30 »
    (...)2. To się trochę dubluje z pozwoleniem wojakom rozpić zasoby alkoholu, poza tym jest trochę za łatwe - żarcia i tak zawsze mamy zapas. Nie mówię że nie powinno się tego wprowadzać, ale w tej formie (dzień za +10 morale) jest to jakby za łatwe do osiągnięcia.
    Te +10 do morale dałem jak przykład. Nie miałbym nic przeciwko, jakby dawało to +3 a sam odpoczynek +0.5. Poza tym można by wprowadzić mały "bonusik" w postaci informacji (losowa ilość osób, w losowym momencie odpoczynku) "Kilku ludzi z Twojego oddziału za bardzo się rozpiła i nie może uczestniczyć w walce, póki nie wytrzeźwieje", wówczas gra traktowałaby pijaków jako rannych - nie nadających się do walki. O ile będziemy posiadać jakiś alkohol (wino, piwo, coś, co Daedalus dodatkowego zmajstruje - np zgrzewka gorzały :D)...

3. Do tego to zdaje się trzeba mieć rannych. Poza tym podczas odpoczynku leczenie i tak odbywa się szybciej. No i naiwne jest sugerowanie że medycy nie robią swego cały czas, kiedy tak właśnie pracują bonusy do leczenia za skille. Tak więc nie za bardzo widzę sens wprowadzania tego oddzielnie. (...)
    Właśnie po to było te menu informujące ile czasu zajmie leczenie. Jeśli nie mielibyśmy rannych to w menu byłoby wyraźnie to napisane (testy typu: "Żaden z Twoich żołnierzy nie wymaga opieki medycznej"). Swoją drogą morale mogłyby wzrastać względem ilości rannych osób (np 0.25pkt za jednostkę). Dobrze byłoby wprowadzić, by w czasie podróży jednostki nie regenerowały się, bo jak medyk ma opatrywać rannego? w czasie marszu?

A tak, odpoczywanie w mieście łączyłoby powyższe opcje (jednostki byłyby leczone, karmione itp...) z tym, że bonus do morale nie byłby taki wysoki, jak w menu obozu podczas "specjalnego odpoczynku", ani nie za mały ja przy zwykłym odpoczynku...

Problem z dużą armią jest do ominięcia. W modzie będzie możliwość odłączania bohaterów od oddziału gracza i przydzielenia im jednostek do obrony, więc gracz może podróżować z ok 60 wojakami w swoim party, i mieć wsparcie kilku bohaterów po 30 ludzi w oddziale każdy, którzy towarzyszyliby mu w czasie podróży (rozkaz "follow me").

Pozdrawiam!

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1642 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:14:37 »
    A ja chciałbym jeszcze taka sugestie zapodać a mianowicie trochę mnie to denerwuje jak opcja obozu nie daje nic ciekawego.
    Co byście powiedzieli na potraktowanie obozu jako lokacji? A mianowicie gdy tylko rozbijamy obóz można przejść jakby do niego.
    Np w nocy byłby to obóz z ogniskami pochodniami i strażą a my moglibyśmy pogadać z ludźmi , napić sie albo pośpiewać wraz z nimi.
    Pozatym co jakiś czas podczas obozowania atakowaliby nas bandyci co urozmaiciło by rozgrywkę bo przecież nikt nie lata wokół obozu i nie informuje nas przez komórkę gdzie kto i jak.Mogłyby też być walki w obozach tylko żeby lordowie innych frakcji obozowali podczas nocy.wtedy moglibyśmy wykonać atak z zaskoczenia.
    A podczas ataku na obóz jednostki które się bronią są w rozsypce bo przecież tak nic z kija nie będą od razu przygotowani...
    Co wy na to?

Offline gronko10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1643 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:46:41 »
    I jeszcze można dodać opcję "Walcz sam" tam gdzie jest do wyboru "Rozkaż swoim ludziom atak a ty pozostań na tyłach" (jakoś tak) "poddaj się" itp. Bo czasami chcę sobie sam powalczyć z bandytami, ktorymi spotkam na drodze a nie uśmiecha mi się latanie do zamku i zostawianie wojsk.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1644 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:49:20 »
    Hmm... Bardzo ciekawe pomysły.

Co do tego odpoczynku w mieście, to można by było wprowadzić, różne rodzaje odpoczynku. Czyli coś w rodzaju: Na bogato, na biednie. Na biednie, to płaci się mniej, dodawane morale są mniejsze, wolniej leczone jednostki. Na bogato, wyższy przyrost morale, szybciej leczone jednostki, ale koszt o wiele większy. Oczywiście można to rozbić na parę różnych odpoczynków. Np. Pobyt w biednej karczmie lub bogatej, u bogatego lorda lub biednego itp. Także może to zależeć od zamożności danego miasta, czyli biedne miasto = mniejsze dodatnie morale i leczenie rannych, bogate miasto = większe morale dodatnie i szybszy czas leczenia jednostek.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1645 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:52:11 »
    Co do tych odpoczynków to dodałbym możliwość: "Spanie na ulicy". Byłoby to darmowe, ale morale spada, jest szansa, że nas okradną i bardzo zwiększałaby się możliwość napadu na naszą postać (najlepiej więcej i mocniejszych jednostek niż w Native, bo tamte walki były za łatwe)...

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1646 dnia: Grudnia 06, 2009, 23:07:49 »
    W wielu modach (Wedding Dance FTW) spotkałem się z możliwością pospacerowania wokół rozbitego obozu. Wymaga to stworzenia kilku dodatkowych scen, by nie było sytuacji, gdzie gracz rozbija obóz wokół Khudan i biega sobie po trawiastej polance... A znając Deadalusa i jego ambicje, to po jednej scence na każdy typ terenu to zdecydowanie za mało. Pomysł nie jest zły, ale rozbicie takiego obozu, jaki przedstawiany jest w modach, nie zajmuje tyle czasu, co pstryknięcie palcem i czas jego rozbicia uzależniony mógłby być od liczebności oddziału - oczywiście w granicach rozsądku - max 1h w grze (czas na rozbicie obozu również uzależniony byłby od liczby jednostek).
    Podczas odpoczynku w nocy mógłby zdarzyć się od-czas-do-czasu małe zdarzenie losowe - atak bandytów. Czyli grupka (do 5 bandytów), podobnie jak w nocy w miastach/wsiach wtargnęłaby do obozu, próbując okraść drużynę. Gracz i kilku żołnierzy (od 0 do 3), zbudzili się w oporę i próbują przepędzić oprychów. Jak gracz wygra otrzymuje małą sumkę pieniędzy, część ekwipunku bandytów, losowy towar i wzrost morale oddziału (ok 2pkt). Jeśli go pokonają traci nieco złota, morale oddziału i istniałby szansa, że straciłby jakiś przedmiot.

Kiedyś proponowałem przeniesienie (albo danie możliwości) opcji pojedynku z obozu treningowego, do właśnie: menu obozu. Opcja mogłaby być dostępna, po rozbiciu obozu i gdy posialibyśmy jakieś jednostki. Pojedynek ten mógłby być bardziej rozbudowany, niż ten, co jest obecnie, np wybieranie ilości drużyn, przypisywanie jednostek do owych drużyn, oraz wybór oręża, którym mielibyśmy walczyć... Dodatkową atrakcją byłby zakup sprzętu w mieście do pojedynków - ubrania (kolorowe, arenowe tuniki), drewniana broń, która mogła by być wykorzystana w owych pojedynkach - takie urozmaicenie...

Spanie na ulicy - xD

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 23:21:30 wysłana przez NIFN »

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1647 dnia: Grudnia 07, 2009, 00:21:54 »
    A co powiecie na możliwość trenowania jednostek w obozach? Tylko były by różne możliwości, takie jak bitwa pomiędzy 2 drużynami, tutaj wybieramy ile jednostek ma się walczyć po każdej ze stron, im więcej jednostek, tym więcej się uczą. Standardowy deathmatch, taki jak w miastach, tu także, im więcej jednostek, tym więcej doświadczenia dostaną. Nauka przez pokazywanie (nie wiem jak to nazwać ;)), polegałoby to na tym, że wyznaczone jednostki patrzą, jak ty, i wybrany towarzysz, naparzacie się, lub ty blokujesz jego ataki. Coś w stylu blokowania w tutorialu, gdzie ty nie możesz zaatakować rywala :). Wiem, że można sobie iść do tego specjalnego miejsca, i tam za darmo sobie i jednostkom nabijać doświadczenie, to jest tylko pomysł, który mógłby urozmaicić rozgrywkę ;).

Żeby wszytko można robić, trzeba by zainwestować w:
    1. Kupić broń treningową, czyli: tarcze, miecze, specjalne strzały
    2. Mieć choć 2 punkty treningu, może być także towarzysz
    3. Medyków, mogą być też towarzysze lub ty sam, żeby opatrywać siniaki i zadrapania  ;).

To jest nie rozwinięty przykład, jest trochę późno, więc podajcie swoje przykłady, bo ja chyba teraz już nic nie wymyślę :).

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1648 dnia: Grudnia 07, 2009, 13:35:40 »
    Mam kolejny pomysł :P Zapewne nie raz dostawaliście misję od króla ze szpiegiem ,tą gdzie trzeba było dostarczyć raporty lub gdzie szpiega trzeba było złapać.Mój pomysł trochę zgapiłem z tego.Otóż można by było wysyłać szpiegów do miast lub zamków.Informowaliby oni nas o liczbie żołnierzy w garnizonie czy jacy lordowie przebywają w danym zamku/mieście.Oczywiście , żeby nie było za łatwo szpieg byłby drogi w otrzymaniu(200 denarów tygodniowo ? ) i mógłby ściągnąć na nas pogoń.Da radę coś takiego zrobić ?

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1649 dnia: Grudnia 07, 2009, 14:11:17 »
    Ja jeszcze jedna sugestia odnośnie odpoczynku;
    Denerwuje mnie, że gdy ludzie wygodnie siedzą w mieście/zamku i piją browarka w karczmie to spada im morale...
    Nie chodzi mi o podwyzszanie go, ale chociaż o zaniechanie spadania.
    W modzie(nie pamietam jakim) bylo cos takiego, że była raz na 7 dni opcja kupienia winka dla drużyny(+20 morale). cena zależna od ilości jednostek. Możnaby teżcoś takiego wprowadzić, co o tym sądzicie?