Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328731 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #810 dnia: Lipca 12, 2009, 12:44:09 »
    Niestety nie została tylko kwestia omówienia uzbrojenia! Bo ja nadal będę się upierał przy tym, że jeśli kusznicy konni dostaliby się do moda to powinni znajdować się właśnie w Swadii.

Dla mnie strzelec konny powinien być szybki i zwrotny. Czyli Swandia ze swoimi koniami bojowymi odpada. Dla mnie najlepsze jest takie rozwiązanie. Umiejscowić kuszników konnych w drzewku najemników ,jako jeden z wyborów awansów najemnego jeźdźca (jak wiadomo jest jeszcze awans na najemnego kawalerzyste). W ten sposób ominiemy "całkowite" wprowadzenie jednostki do gry (rzadko kto rekrutuje najemników ,lepiej mieć zwykłe jednostki ,są tańsze i czasami zdecydowanie lepsze). Została jeszcze do omówienia kwestia ich wyposażenia.

Wasze argumenty są dziecinne. Wystarczy przeczytać kilka moich postów oraz post Alkha i Beasta...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2009, 12:46:00 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #811 dnia: Lipca 12, 2009, 12:48:45 »
    niby dlaczego do najemników? równie dobrze możemy się umówić że siostra miecza zawsze ma kusze i mamy kusznika bez trudu... ale nie w tym jest sens w średniowiecznej europie państwa zachodnie używały jednostek konnych łuczników oraz kuszników ze względu na to że jednostki były stosunkowo tanie w utrzymaniu/werbunku do swojej siły... Swadia jest obrazem takiego zachodniego państwa z ciężką jazdą więc czemu nie dodać do "zachodniej" Swadi "zachodniego" konnego kusznika ?

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #812 dnia: Lipca 12, 2009, 12:50:40 »
    No bo jakoś to nie będzie pasowało... Nie mogę sobie wyobrazić kusznika na koniu i to w barwach Swandii ,jako najemnik jeszcze ujdzie ,ale nie Swadiańczyk...
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #813 dnia: Lipca 12, 2009, 12:51:39 »
    Dlaczego mówisz zachodniego kusznika, przecież wspominałem, że nie tylko na Zachodzie Europy w skład pocztu wchodził kusznik/łucznik konny, ale również w Polsce też. Podać przykłady?;D

To zmuś swoją wyobraźnię do tego aby pokazała Ci realne rozwiązanie...

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #814 dnia: Lipca 12, 2009, 12:58:42 »
    powiedziałem zachodniego ponieważ Swadia jest bardziej zachodnia niż Polska ... wiem o tym że w Polsce też byli.
    a co do kusznika ja nie mówię o jakimś ciulu w skórzanej zbroi z kuszą skleconą z patyków ... chodzi mi raczej o kolesia siedzącego na Hunterze lub Rumaku w jakimś hełmie napierśniku z dobrą lekką kuszą.

Btw

Tak sobie pomyślałem że można by zrobił ładniejsze pawęże bo te Rhodockie to jakieś takie mizerne są ...
    No i fajnie było by dodać jakieś budynki dodatkowe do budowy.

Offline misiekmmj

• Użytkownik
    • W WB jestem Makaveli na cześć 2Paca
    « Odpowiedź #815 dnia: Lipca 12, 2009, 13:01:53 »
    Kusznik konny dobry pomys,tylko że koń powinien mieć lekką osłonę
    "Jeśli wróg będzie starał się dobrze przygotować całą linię obrony, wtedy na całej linii będzie osłabiony"-Sun Tzu
    Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.-A.Sapkowski
    Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.-A Sapkowski

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #816 dnia: Lipca 12, 2009, 13:06:07 »
    właśnie nie .. to go niepotrzebnie spowolni kusznik sam powinien mieć niezgorszą zbroje ale koń jej mieć nie powinien.

Btw

Da sie zrobić heraldykę na koniach ?
    przykładowo mam opancerzonego konia a na nim jest jakaś tunika czy jak to sie tam zwie a ta tunika ma moje barwy ? tak jak heraldyczna kolczuga.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #817 dnia: Lipca 12, 2009, 13:22:57 »
    No mam nadzieję, że temat się w końcu skończył, ponieważ Roland oraz Alkhadias rozwiali kwestie o które walczył Beast Face. Jeszcze napiszę co do tych drzewek. Jeśli kusznik konny zostanie zaakceptowany przez Daedalusa to powinien trafić tylko i wyłącznie do drzewka narodowego (tu się dyskusja tyczy Swadii), ponieważ dodanie takiej jednostki do najemników kompletnie mija się z celem i mogłaby wogóle nie być dodawana do moda. Jeszcze sprawa tych koni. Koń wcale nie musi być opancerzony (no ewentualnie jakiś kropierz, ale nia na każdym), ponieważ zawsze krzyczycie o zgodność historyczną, więc i w tej kwestii powinniście w takim razie do histori sięgnąć, a ta się ma tak, że już pomijając mit rycerza na koniu okutego jak pancernik Potiomkin, to również koń w średniowieczu opancerzany był tylko przez tych najbardziej majętnych z rycerstwa (pomijając już fakt, że większości rycerzy na konia stać nie było).

Da sie zrobić heraldykę na koniach ?
    przykładowo mam opancerzonego konia a na nim jest jakaś tunika czy jak to sie tam zwie a ta tunika ma moje barwy ? tak jak heraldyczna kolczuga.
    Deadalus kiedyś pisał, że tego zrobić nie może, ponieważ próbował, ale coś nie działało. (Jak coś źle to sam popraw;))

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #818 dnia: Lipca 12, 2009, 13:50:15 »
    ok to spróbuje zmienić temat żeby nie było ze wałkujemy temat konnych nie wiadomo jak długo ...
    co myślicie o takich budynkach :

Wieś:
    -Dodatkowe pole uprawne
    cena podstawowa 2500 Denarów czas budowy 100dni efekt koniunktura +15%
    -Dodatkowe domostwa
    cena podst. 1500 D. czas budowy 50 dni efekt ilość rekrutów +10%
    -Parkan
    cena podst. 2000 D. czas budowy 35 dni efekt czas plądrowania plus 25%
    -Kapliczka świętego
    cena Podst 5000 D. czas budowy 25dni efekt zadowolenie +1 co 7/10 dni i wartość splądrowanego łupu +500
    (ewentualnie niższa cena i bez tego dodatkowego łupu)

Zamek:
    -Baraki
    cena podst 5000D. czas budowy 40 dni efekt: podczas oblężenia +10 piechurów oraz + 10 strzelców (np. + 10 Veagirskich piechurów i +10 Veagirskich harcowników) których normalnie nie ma w garnizonie więc nie płacimy im żołdu.
    -Gospoda (pozwala przeczekać noc podróżnym po uiszczeniu niewielkiej opłaty)
    cena podst. 3500 D. czas budowy 35 dni efekt koniunktora +5%
    -Bractwo oręża
    cena podst. 15 000D. czas budowy 100dni efekt: podczas oblężenia +10 jednostek najlepszej piechoty + 5 najlepszych strzelców (oczywiście dla danej nacji, choć mogli by to być Najemne Ostrza i Najemni kusznicy ale wtedy obniżył bym cenę)

Miasto:
    -Gildia Handlowa (ściąga myta od kupców)
    cena podst 10 000 D. czas budowy 75 dni efekt koniunktora + 10%
    -Straż miejska
    cena podst. 5000 D. czas budowy 40 dni efekty: podczas oblężenia dodaje 20 wartowników
    -Teatr
    cena podst. 15 000 D. czas budowy 150 dni efekty zadowolenie +1 dziennie(ew. co kilka dni) i +1 reputacji dziennie

poza tym da się zrobić zęby lordowie inwestowali w swoje lenna ?

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #819 dnia: Lipca 12, 2009, 15:33:58 »
    Jak za swoją kasę to tak. Mogę się zapytać czemu "zęby"?

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #820 dnia: Lipca 12, 2009, 15:35:48 »
    a bo nie zwróciłem uwagi sprawdzając błędy :p
    ale tak robili by to za własną kasę
    i tutaj raczej chodziło mi o opinie na temat tych budynków czy są dobre czy marne itp

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #821 dnia: Lipca 12, 2009, 15:49:29 »
    Ujdą ale mogły by być lepsze. Bardziej standardowe. "Bractwo oręża"... nie bardzo mi tam pasuje. Można by było dodać "kwatery". "Sale treningową", czy "wielki hall"(;]).

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #822 dnia: Lipca 12, 2009, 15:54:26 »
    starałem się zęby to było neutralne i pasował do każdej nacji w końcu wszyscy oni używają oręża :D ale wiem że nazwa naciągana ...

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #823 dnia: Lipca 12, 2009, 16:25:40 »
    Te baraki i bractwo oręża powinny dawać coś innego. Bo trochę bez sensu jest czekać 100 dni i płacić kupę kasy żeby w czasie oblężenia dostać kilkanaście jednostek. Myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby szybsze szkolenie jednostek w barakach i rekrutacja bardzo dobrych najemników w bractwie oręża.
    W mieście można byłoby dodać także szpital. W czasie odpoczynku nasi żołnierze szybciej wracaliby do zdrowia.

Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #824 dnia: Lipca 12, 2009, 16:28:41 »
    właśnie mi chodziło ze te jednostki normalnie nie figurują w garnizonie i nie płacimy za nie są wzywane na czas oblężenia więc jest to jakaś oszczędność... taki był mój pomysł celowo dołożyłem taka cenę itp żeby mnie nie oskarżono o upraszczanie :p