Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328735 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cadmer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #630 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:59:02 »
    Witam, co do tych pik to w The Eagle and The Radiant Cross były takie jednostki ale tam można je było ustawić w formacji i były dla konnicy nie do przejścia(jedyny sposób to atak od przodu i tyłu ale to bardzo ciężko wykonać i poza tym i tak są spore straty). Jeżeli Daedalus chce ograniczyć siłę konnicy to chyba najlepszy sposób.

Scr tych pikinierów z TETRC:

Jeszcze chciałem zwrócić uwagę na bloki bronią w native. A mianowicie na to że jak jadę na maksa rozpędzony na koniu i próbuje zdzielić dwuręcznym toporem jakiegoś tam bandytę a on mi cały cios blokuje jakąś pałką. Mam nadziej że dałoby się to jakoś poprawić żeby np po takim uderzeniu przeciwnikowi broń wypadała z ręki lub chociaż żeby dostawał jakieś obrażenia a nie blokował cały cios.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 12:00:46 wysłana przez Cadmer »

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #631 dnia: Czerwca 25, 2009, 13:55:25 »
    Oj... Pawęże wbijali przeważnie strzelcy by ochronić się przed ostrzałem wrogich jednostek podczas przeładowywania broni.

No OK dobra. Ale co ci to da? Na konnice nic, bo cię wyminą i zajadą od tyłu, piechota cię wyminie i będzie podobnie

Widocznie dużo dawała skoro posłużyła się do rozwalnie 40 tys armii francuskiej  przez 5 tys łuczników w 1415 r. A ja nie mówię, że ten pomysł należy wrzucić do gry to był pomysł, który się rozwiną po tym jak ktos wspomniał o wbici piki w ziemię.

Dobra ale możliwości w normalnym świecie a w grze są ociupinkę inne.

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #632 dnia: Czerwca 25, 2009, 14:53:29 »
    Doczytałeś do końca moją wypowiedź?

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #633 dnia: Czerwca 25, 2009, 14:58:43 »
    daedalusie(mam nadzieje że dobrze napisałem:D) gdzieś już była dyskusja na temat przypinania broni jednoręcznych do konia...planujesz coś takiego? i znów się upominam o niszczenie lanc

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #634 dnia: Czerwca 25, 2009, 15:15:02 »
    Jeszcze chciałem zwrócić uwagę na bloki bronią w native. A mianowicie na to że jak jadę na maksa rozpędzony na koniu i próbuje zdzielić dwuręcznym toporem jakiegoś tam bandytę a on mi cały cios blokuje jakąś pałką. Mam nadziej że dałoby się to jakoś poprawić żeby np po takim uderzeniu przeciwnikowi broń wypadała z ręki lub chociaż żeby dostawał jakieś obrażenia a nie blokował cały cios.

Racja w sumie berdyszem rozwalam tarczę na drzazgi a goście z pałką wychwytują cały impet uderzenia. Zmiana tego na pewno by urealniła grę

Offline eho419

• Użytkownik
    « Odpowiedź #635 dnia: Czerwca 25, 2009, 16:41:03 »
    Taki w sumie mało użyteczny bajer:P lepiej by było chyba gdyby przy oblężeniu w okół murów były pale z tą "funkcją" dzięki temu kto spadnie z drabiny ten bęc...:P
    To jest mało użyteczny bajer? A przy (wybaczcie) głupich zabrudzeniach zbroi napisałeś:
    Hmmm... Nie głupie, całkiem fajny bajer:P

No to naprawdę gratuluję, jeśli głupie jest coś co znacząco wpływa na rozgrywkę i częściowo eliminuje siłę kawalerii dając pieszym frakcją większe szanse na zwycięstwa to nic tylko mogę pogratulować...

Przyznaje nie doceniłem ew. znaczenia Pik wbijanych w ziemię(pod warunkiem że komputer umiał by z tego korzystać) ale zabrudzenia zbroi to całkiem fajny...smaczek

Ps.Czy ja nadużywam słowa "bajer"?:P

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #636 dnia: Czerwca 25, 2009, 18:38:14 »
    Swoją drogą, czy będzie większa ilość drabin na oblężeniach? To denerwujące, że każdy się pcha i łucznicy ich wybijają.
    Tak samo to, że idąc z tłumem cały czas spadam i muszę czekać aż każdy pójdzie, nie mówiąc już o tym, że 1 - 2 strzały podczas przepychanki = śmierć

A co do pali to dobry pomysł, ale czy ja wiem.. Można skakać z murów i nic się nie prawie nie dzieje, więc..

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #637 dnia: Czerwca 25, 2009, 19:34:27 »
    Dedalu i Ikarze co z pomysłem dodania dwóch frakcji czy chociaż jedna z nich znajdzie się w modzie?

Prawie na pewno znajdą się obie - lud pustynny oraz zjednoczone klany barbarzyńskie. Sęk tylko w tym, czy zrobię je na pierwsze wydanie bety. To raczej mało prawdopodobne.

Daed mógłbyś zwiększyć wagę chodzenia na piechtę :}.

Chyba nie bardzo rozumiem "osocihozzi"...

czy broń miotana i strzelecka będzie miała większy dmg, jak np w RoY-u?

Staty zbroi i przedmiotów sie trochę zmieniły. A to, czy łuki i kusze okażą się teraz za słabe/za moce, wyjdzie przy okazji beta testów.

I przydałoby się kilka broni miotanych więcej. Łuków sporo, kusz w zasadzie też, a bronie miotane dzielą się w większości modów na noże, toporki i oszczepy, w niektórych modach shurikeny ^^ W native jakoś w ogóle nie odpowiadała mi fizyka rzutu, dałoby się co nie co zmienić?

Z tworzeniem nowych modeli łuków i kusz jest jeden problem - wymagają animacji, czyli to kilkukrotnie wiecej roboty, niż przy zwykłym modelu (a ja ponadto do każdego modelu robię system LOD, więc to jeszcze więcej roboty). Ponadto w dziedzinie łuków niewiele więcej można wymyślić. Zrobiłem jednak kilka wersji japońskich Yumi (niektóre z nich można zobaczyć w modzie Alkhadiasa). Kusz na razie nowych nie robię, ale będzie czym porzucać (ot, chociażby shurikenami).
    W Native nie odpowiadała Ci fizyka rzutu? Czyli co dokładnie? W niektórych modach to było zmienione i działało lepiej? Ciekawe jakim cude, skoro takie rzeczy jak fizyka są zahardkodowane i tylko twórcy mają do nich dostęp...

po uderzeniu w jakiegokolwiek człowieka bronią ostrą, niezależnie czy w płytówkę, kolczugę, kaftan czy na gołą klatę wierzchnie odzienie (lub jego brak sam w sobie) uwala się krwią, obfitością zależną od siły i prędkości ciosu. Czy dałoby się stworzyć taki sam efekt, tyle, że po zakończeniu animacji padnięcia na ziemię (czyli lądując na glebie) na wierzchu delikwenta pojawiałyby się tekstury brudu (nakładałoby się je na teksturę ubrania podobnie jak krew) i w zależności od podłoża i pogody, a także "sposobu" upadnięcia (np. mocniej w przypadku spadnięcia z rozpędzonego konia, mniej, gdy ktoś nam przywali tarczą albo zdzieli ciężką bronią) ten brud byłby obfitszy i przejawiałby się inną teksturą, np. śnieg, kurz, błoto itp. Da się coś takiego zrobić?

Może i da. Ale to sobie podaruję. Nie chcę tracić kliku dni, albo i tygodni na robienie czegoś, co nie tylko ma mały wpływ na samą grę, ale też może się w ogóle nie udać.

Powrócę do tematu z piką vs. konny. Otóż w Native expansion najnowszej wersji jest opcja wbicia piki w ziemię i skoszenie konnicy. NPC również tak robią. Więc jest to chyba do zrobienia.

Wiele nowych modów wykorzystuje ten Spear Bracing Kit, ale ja na razie jestem do niego nieco uprzedzony. Odstrasza mnie fakt, że włócznie i piki w tym trybie są zabójcze dla konnicy nawet wtedy, gdy jeździec szarżuje na pikiniera z boku czy nawet od tyłu. Jak dla mnie coś takiego dyskwalifikuje ten skrypt.

Jak idzie robienie moda?

Dobrze, rzekłbym, że coraz lepiej. :)

PS: Czy masz zamiar ulepszyć grafikę??
    PS2: Czy będą cisoy takie same jak w Native czy dodasz jakieś inne?

Będzie trochę nowych tekstur i modeli, ale nie liczcie na moda, który dodaje HDR i podwaja ilość polygonów na wszystkich obiektach. Tekstury też będą w normalnych rozdzielczościach.
    Będzie też nieco nowych ciosów. Trochę od Ryuzakiego, trochę od D'Sparila (mod TEAtRC) i nieco moich własnych (m.in. poprawione animacje wyciągania katany i wakizashi).

Z tym na razie niewiele da sie zrobić. Mógłbym spróbować... nie, kurde, nie, bo znowu z tydzień stracę na robienie czegoś, czego wcześniej nie planowałem. :P

Rozwiązać mogliby to bardzo łatwo twórcy poprzez dodanie wytrzymałości do broni, tak jak ma tarcza.

daedalusie(mam nadzieje że dobrze napisałem:D) gdzieś już była dyskusja na temat przypinania broni jednoręcznych do konia...planujesz coś takiego? i znów się upominam o niszczenie lanc

Na chwile obecną - niewykonalne. Łamiące się lance też odpadają.

Swoją drogą, czy będzie większa ilość drabin na oblężeniach?

Od tego jest oddzielny mini-mod. Jak ktoś będzie chciał, to go sobie zainstaluje.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 19:38:19 wysłana przez Daedalus »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #638 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:00:26 »
    Zadam jeszcze jedno pytanie. Czy określenie wyjścia bety jest równe trudne co z określeniem daty premiery?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 20:26:58 wysłana przez Daedalus »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #639 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:11:11 »
    Ja był by przeciwny zwiększaniu wagi zbroi(oto chodziło chyba) . Kolega chyba proponował by gra wymuszała jazdę na koniu , wiele osób była by temu przeciwna gdyż nie każdy lubi jeździć na koniu w M&B.Daedalusie gratulacje moda jak narazie zapowiada się coraz lepiej, może screeny nowe.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #640 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:18:26 »
    wiele osób była by temu przeciwna gdyż nie każdy lubi jeździć na koniu w M&B

Ja własnie nie zaliczam się do grupy, która walczy na piechotę lubię wszystko robić z grzbietu końskiego;D
    Bez konia się czuje jak mięso armatnie;D

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #641 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:26:50 »
    wiele osób była by temu przeciwna gdyż nie każdy lubi jeździć na koniu w M&B

Ja własnie nie zaliczam się do grupy, która walczy na piechotę lubię wszystko robić z grzbietu końskiego;D
    Bez konia się czuje jak mięso armatnie;D

Ale tylko ty, a reszta? Sam lubię czasem zejść z konia bo łatwiej się wtedy wrogów ubija.

Dlatego moim zdaniem waga zbroi może jest realistyczna ale w M&B nie potrzebna.

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #642 dnia: Czerwca 25, 2009, 20:28:47 »
    Zadam jeszcze jedno pytanie. Czy określenie wyjścia bety jest równe trudne co z określeniem daty premiery?

Odpowiem tak - gnam teraz jak mogę, by wydać pierwszą wersję moda. Nawet nie wiem, czy będzie to można nazwać Betą (raczej to będzie Alfa), bo już teraz wiem, że wielu rzeczy, które planowałem dodać, na to wydanie nie zdążę zrobić. Ale muszę tą wersję wydać, bo to pozwoli mi trochę odsapnąć, złapać drugi oddech i nieco spokojniej (nie znaczy wolniej, ale mniej dziko) podejść do prac, gdyż już nie będziecie mi narzekać "kiedy wreszcie ta premiera?". :P

Prace ostatnimi czasy bardzo przyśpieszyły, i wciąż przyśpieszają, bo coraz więcej umiem i coraz lepiej się poruszam w module system i programach do grafiki.

A kiedy będzie ta pierwsza, bardzo okrojona wersja? W najbliższym czasie. Myślę, że jeśli nic złego mi nie wyskoczy, to uda mi się to wszystko w miarę poskładać na przełom czerwiec/lipiec, bardziej prawdopodobne, że będzie to początek lipca.

Proszę jednak nie być zaskoczonym, gdy część szumnie zapowiadanych rzeczy będzie nie w pełni funkcjonalna, lub wręcz całkowicie przeze mnie wyłączona i niedostępna w grze. Takie uroki wydań przed premierą, na to nic nie poradzę, bo nie mam 72 godzinnej doby i nie jestem w stanie odpowiednio rozwinąć wszystkiego na raz.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #643 dnia: Czerwca 25, 2009, 21:00:06 »
    Ale tylko ty, a reszta? Sam lubię czasem zejść z konia bo łatwiej się wtedy wrogów ubija.

Ależ źle zrozumiałeś mojego posta;D

Ja tylko chciałem się pochwalić, że walcze z konia a o wadze zbroi wcale nie myslałem xD

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #644 dnia: Czerwca 25, 2009, 21:45:30 »
    głupich zabrudzeniach zbroi
    Jak śmiałeś! Ty (bez obrazy) ateisto jeden, inkwizycja do ciebie przyjdzie w nocy za to i będziesz musiał za karę szyć całą dobę moherowe berety do końca swojego życia! :D BTW, fachowo nazwany system "spear bracing" może i powinien być w modzie, ale wyłączalny. Bo wtedy posiadanie kordonu rycerzyków przestanie cieszyć po pierwszej stoczonej bitwie...