Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329020 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chingis-Chan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Jedna strzała, jeden trup...
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #615 dnia: Czerwca 23, 2009, 21:48:45 »
    Nie gońcie mnie, ale nie wiem czy to już było. Czytałem wyżej co nie co o pomysłach dot. łuków, ale czy broń miotana i strzelecka będzie miała większy dmg, jak np w RoY-u? I przydałoby się kilka broni miotanych więcej. Łuków sporo, kusz w zasadzie też, a bronie miotane dzielą się w większości modów na noże, toporki i oszczepy, w niektórych modach shurikeny ^^ W native jakoś w ogóle nie odpowiadała mi fizyka rzutu, dałoby się co nie co zmienić?

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #616 dnia: Czerwca 23, 2009, 21:58:33 »
     Mam taki pomysł: po uderzeniu w jakiegokolwiek człowieka bronią ostrą, niezależnie czy w płytówkę, kolczugę, kaftan czy na gołą klatę wierzchnie odzienie (lub jego brak sam w sobie) uwala się krwią, obfitością zależną od siły i prędkości ciosu. Czy dałoby się stworzyć taki sam efekt, tyle, że po zakończeniu animacji padnięcia na ziemię (czyli lądując na glebie) na wierzchu delikwenta pojawiałyby się tekstury brudu (nakładałoby się je na teksturę ubrania podobnie jak krew) i w zależności od podłoża i pogody, a także "sposobu" upadnięcia (np. mocniej w przypadku spadnięcia z rozpędzonego konia, mniej, gdy ktoś nam przywali tarczą albo zdzieli ciężką bronią) ten brud byłby obfitszy i przejawiałby się inną teksturą, np. śnieg, kurz, błoto itp. Da się coś takiego zrobić?

Offline eho419

• Użytkownik
    « Odpowiedź #617 dnia: Czerwca 24, 2009, 11:26:08 »
    Hmmm... Nie głupie, całkiem fajny bajer:P Btw. Jedna prośba co do zbroi, żeby nie nakładać tekstur na zasadzie "prasowanki"  czyli np. fota napierśnika nałożona na przód zbroi... z daleka wygląda to ok ale kiedy my ją nosimy...:/  W "Prophecy of Pendor"  jest ich wiele (to się tyczy też tarczy) i strasznie psuje ten fajny, z resztą mod:)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #618 dnia: Czerwca 24, 2009, 14:44:41 »
    Mam taki pomysł: po uderzeniu w jakiegokolwiek człowieka bronią ostrą, niezależnie czy w płytówkę, kolczugę, kaftan czy na gołą klatę wierzchnie odzienie (lub jego brak sam w sobie) uwala się krwią, obfitością zależną od siły i prędkości ciosu. Czy dałoby się stworzyć taki sam efekt, tyle, że po zakończeniu animacji padnięcia na ziemię (czyli lądując na glebie) na wierzchu delikwenta pojawiałyby się tekstury brudu (nakładałoby się je na teksturę ubrania podobnie jak krew) i w zależności od podłoża i pogody, a także "sposobu" upadnięcia (np. mocniej w przypadku spadnięcia z rozpędzonego konia, mniej, gdy ktoś nam przywali tarczą albo zdzieli ciężką bronią) ten brud byłby obfitszy i przejawiałby się inną teksturą, np. śnieg, kurz, błoto itp. Da się coś takiego zrobić?

Fizycznie jest to chyba możliwe. Ale po co? Opóźni to premierę moda o ładne kilka dni.

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #619 dnia: Czerwca 24, 2009, 20:29:36 »
    Powrócę do tematu z piką vs. konny. Otóż w Native expansion najnowszej wersji jest opcja wbicia piki w ziemię i skoszenie konnicy. NPC również tak robią. Więc jest to chyba do zrobienia.

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline eho419

• Użytkownik
    « Odpowiedź #620 dnia: Czerwca 24, 2009, 21:19:42 »
    Powrócę do tematu z piką vs. konny. Otóż w Native expansion najnowszej wersji jest opcja wbicia piki w ziemię i skoszenie konnicy. NPC również tak robią. Więc jest to chyba do zrobienia.

Taki w sumie mało użyteczny bajer:P lepiej by było chyba gdyby przy oblężeniu w okół murów były pale z tą "funkcją" dzięki temu kto spadnie z drabiny ten bęc...:P

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #621 dnia: Czerwca 24, 2009, 21:38:26 »
    Taki w sumie mało użyteczny bajer:P lepiej by było chyba gdyby przy oblężeniu w okół murów były pale z tą "funkcją" dzięki temu kto spadnie z drabiny ten bęc...:P
    To jest mało użyteczny bajer? A przy (wybaczcie) głupich zabrudzeniach zbroi napisałeś:
    Hmmm... Nie głupie, całkiem fajny bajer:P

No to naprawdę gratuluję, jeśli głupie jest coś co znacząco wpływa na rozgrywkę i częściowo eliminuje siłę kawalerii dając pieszym frakcją większe szanse na zwycięstwa to nic tylko mogę pogratulować...

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #622 dnia: Czerwca 24, 2009, 22:14:18 »
    Jeśli chodzi o te piki wbijane w ziemie, jest to bardzo dobry pomysł. Najlepiej dać je łucznikom żeby szarża konnicy przed nimi padała, ewentualnie wyhamowywała.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #623 dnia: Czerwca 24, 2009, 22:33:40 »
    Może zrobimy tak jak łucznicy angielscy? Wbijali pale przed bitwą...

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #624 dnia: Czerwca 24, 2009, 23:37:42 »
    I pawęże piechoty również wbijano w glebę, z tego co pamiętam... Takie przenośne ściany ;)
    This action have to be role played, not roll played...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #625 dnia: Czerwca 25, 2009, 08:08:53 »
    Ale wy chyba nie czytaliście co można w tym modzie zrobić. Otóż tam piechota wyposażona w piki może je zaprzeć o ziemię i w ten sposób kosić nadjeżdżającą jazdę.
    Tak przynajmniej napisał necron1501, bo sam w tego moda nie grałem, ale ja umiem czytać ze zrozumieniem...

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #626 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:54:36 »
    @proud

Dobrze wnioskujesz. Tak to działa i kawaleria nareszcie nie jest taka mordercza. I wtedy nareszcie jako tako gra jest bardziej "wycentrowana"(nie wiedziałem jak to nazwać :D) Wcześniej Swadia i Khergici byli najsilniejsi dzięki jeździe. Teraz Rhodocy wycinają ich w pień, jeśli jest tylko konnica.
    Samego moda polecam różne ciekawe pomysły, dobry system zarządzania królestwem.

Co do samej gry o której jest temat: Jeśli dobrze czytam to dandelus myślał nad dodaniem kolejnej frakcji. Moim zdaniem nie jest ona potrzebna(chyba że świat gry zostanie powiększony).

Jak idzie robienie moda? Wtedy moglibyśmy rzucać jakieś nowsze pomysły.

PS: Czy masz zamiar ulepszyć grafikę??
    PS2: Czy będą cisoy takie same jak w Native czy dodasz jakieś inne?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2009, 10:59:32 wysłana przez necron1501 »

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #627 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:18:09 »
    Cytat: MGSH
    Cytat: Roland hr. Bretanii
    I pawęże piechoty również wbijano w glebę, z tego co pamiętam... Takie przenośne ściany ;)

Cytat: proud
    (...) ale ja umiem czytać ze zrozumieniem...
    Jako, ze tematem są Ogólne sugestie, pomysły, wspomniałem o pawężach, proud.
    This action have to be role played, not roll played...

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #628 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:21:34 »
    Cytat: MGSH
    Cytat: Roland hr. Bretanii

Cytat: proud
    (...) ale ja umiem czytać ze zrozumieniem...
    Jako, ze tematem są Ogólne sugestie, pomysły, wspomniałem o pawężach, proud.

No OK dobra. Ale co ci to da? Na konnice nic, bo cię wyminą i zajadą od tyłu, piechota cię wyminie i będzie podobnie. Pika w ziemi ma ten plus że mało który koń zdąży wyhamować lub wyminąć takiego delikwenta.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #629 dnia: Czerwca 25, 2009, 11:36:54 »
    Oj... Pawęże wbijali przeważnie strzelcy by ochronić się przed ostrzałem wrogich jednostek podczas przeładowywania broni.

No OK dobra. Ale co ci to da? Na konnice nic, bo cię wyminą i zajadą od tyłu, piechota cię wyminie i będzie podobnie

Widocznie dużo dawała skoro posłużyła się do rozwalnie 40 tys armii francuskiej  przez 5 tys łuczników w 1415 r. A ja nie mówię, że ten pomysł należy wrzucić do gry to był pomysł, który się rozwiną po tym jak ktos wspomniał o wbici piki w ziemię.