Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328884 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • CS is everything. M&B too.
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #525 dnia: Czerwca 13, 2009, 19:32:15 »
    Daedalus, a co z moim pomysłem zwiększenia roli kusz w grze. Czyli zmniejszenie obrażeń z łuku,
    a zwiększenie obrażeń z kuszy. Żeby było tak, że na gościa w płytówce trzeba np. 4 razy trafić
    z łuku a z kuszy 1 raz. I mam jeszcze jedno pyt. Czy będą jakieś nowe kusze i łuki w grze?
    A jak będą to mógłbyś pokazać screeny?
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #526 dnia: Czerwca 13, 2009, 19:37:39 »
    Ja myślę że dobrym pomysłem było by dać 1 dodatkowy slot tylko na 1 paczkę amunicji. I można by było dodać jeszcze jedne slot kiedy się jeździ na koniu. On by miał przy sobie tę rzecz.  C o tym myślicie?

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #527 dnia: Czerwca 13, 2009, 19:38:04 »
    Mam pomysł (odkrywcze prawda?), niech postać będzie miała określony udźwig zależny od siły, a nie że 5 level posiadający 15 Siły nosi na sobie komplet Płytówki, Wielki Topór, Kusze, Bełty, i Pawęż, do tego dodałbym wyższe wymagania do noszenia lepszych rzeczy.

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #528 dnia: Czerwca 13, 2009, 19:41:55 »
    Bolo Czy aby na pewno kuszę były (Tak jak w Twoim przypadku) 4 razy potężniejsze od Łuku?Osobiście powątpiewam jak już to dwukrotna różnica nie więcej...A co do dodatkowego Slotu to chyba obgadana sprawa...Chociaż w przypadku konia poparłbym ale kosztem prędkości i zwrotności ^^

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #529 dnia: Czerwca 13, 2009, 19:47:26 »
    Bolo znalazłem w internecie specjalnie dla ciebie pewien fragment:
    (click to show/hide)

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #530 dnia: Czerwca 13, 2009, 20:18:15 »
    Chyba nie było takiego pomysłu: Czy jest możliwość zrobienia "helardycznych koni"? Chodzi mi o to żeby na kropierzu był widoczny nasz herb. Myślę że rycerz z takim koniem wyglądałby świetnie.
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #531 dnia: Czerwca 13, 2009, 20:39:42 »
    Co do tych kusz i łuków. Moi drodzy wszystko zależy o jakim rodzaju kuszy i łuku mówimy, po drugie należy zabrać pod uwagę kąt pod jakim bełt czy też strzała uderza w pancerz, z jakiego materiału ów pancerz jest wykonany, z jakiego materiału jest wykonany pocisk, jeśli znamy rodzaj kuszy czy łuku to z jakiej odległości, czy nasza potencjalna ofiara stoi w miejscu czy jedzie wprost na nas itd.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #532 dnia: Czerwca 13, 2009, 21:22:10 »
    Co do tych kusz i łuków. Moi drodzy wszystko zależy o jakim rodzaju kuszy i łuku mówimy, po drugie należy zabrać pod uwagę kąt pod jakim bełt czy też strzała uderza w pancerz, z jakiego materiału ów pancerz jest wykonany, z jakiego materiału jest wykonany pocisk, jeśli znamy rodzaj kuszy czy łuku to z jakiej odległości, czy nasza potencjalna ofiara stoi w miejscu czy jedzie wprost na nas itd.
    Nie no takie posty to dla mnie jest już przegięcie. Od razu oblicz jeszcze trajektorię dla każdego z tych przypadków...

P.S. Załączam jeszcze tak w ramach gratisu dane grawitacji: Grawitacja – przyśpieszenie 9,78ms2  prostopadle do trajektorii pocisku w dół

EDIT: @ DOWN- To trzeba było tak pisać od razu. Po prostu wziołem twojego posta za następne "super-hiper-ekstra" pomysły i sugestie.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2009, 21:51:41 wysłana przez proud »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #533 dnia: Czerwca 13, 2009, 21:46:09 »
    Mój drogi chciałem tylko obalić teorię kuszy która przebijała każdą zbroję płytową, tak samo jak niezwyciężone łuki angielskich łuczników. Ten post wogóle nie miał na celu aby w Daedalus w swoim modzie uwzględnił te czynniki. Rozszerz swoje horyzonty myślowe zanim będziesz mówił jaki post jest przegięciem...

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #534 dnia: Czerwca 13, 2009, 21:53:16 »
    proud ma rację, zabrzmiało to jak propozycja.

Poza tym: Rolandzie, prawda. Żadna (ok, prawie żadna) kusza nie przebiłaby płytówki, kolczugi i przeszywanicy za jednym strzałem - a jeśli nawet, straciłaby impet. Mimo to, miała w większości o wiele wyższą prędkość wyjściową, niźli łuk.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #535 dnia: Czerwca 13, 2009, 22:06:41 »
    proud ma rację, zabrzmiało to jak propozycja.

Poza tym: Rolandzie, prawda. Żadna (ok, prawie żadna) kusza nie przebiłaby płytówki, kolczugi i przeszywanicy za jednym strzałem - a jeśli nawet, straciłaby impet. Mimo to, miała w większości o wiele wyższą prędkość wyjściową, niźli łuk.

HAHAHA teraz to mnie ubawiłeś, pocisk wystrzelony z przeciętnej kuszy z odległości 150m przebijała każdą zbroję. O prędkości początkowej pocisku przypominającej tą którą ma wystrzelona z broni palnej kula nie wspomnę.

A teraz cytat z książki "Kusza i łuk" - Jankowski Jarosław:
    "Jednak kusza okazała się bardziej niebezpieczna, gdyż bełty leciały z ogromną szybkością płaskim torem (nie zaś parabolicznym), przebijając każdą zbroję z dystansu nawet 150 m. Kusza wykorzystywana jest od przynajmniej dwóch tysięcy lat i stanowi rozwinięcie greckiej konstrukcji o nazwie gastrafetes. Stosowano ją też w armii rzymskiej - jej duża odmiana, zwana carrobalistą posiadała tak wielką siłę rażenia, że bełt, lecąc płaskotorowo z dystansu 200 m, przebijał 15-centymetrowe pale drewniane".

Ps. kolejny cytat
    "Wbrew pozorom, kusza nie jest tylko bronią średniowieczną, używa jej się także w czasach dzisiejszych, gdyż zapewnia ona cichy, ale bardzo skuteczny atak."
    Dlaczego obecnie nikt nie używa łuków??
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2009, 22:08:44 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #536 dnia: Czerwca 13, 2009, 22:22:54 »
    Daedalus może możliwość małżeństwa z jakąś panią z innej frakcji? w ten sposób można by było zawierać pokój.
    Na razie nie planuję...

Pisałeś że będą nowe budynki w lennach...to znaczy że jak wybuduję młyn to będzie on widoczny we wsi?
    Nie.

A jak będą to mógłbyś pokazać screeny?
    Screen jednego łuku (Yumi) już był. Na razie nie mam czasu robić nowych łuków i kusz, bo to znacznie więcej roboty niż z normalnymi przedmiotami (trzeba robić animacje).

Ja myślę że dobrym pomysłem było by dać 1 dodatkowy slot
    Byyyyło o tym. Niewykonalne.

Mam pomysł (odkrywcze prawda?), niech postać będzie miała określony udźwig zależny od siły
    Już przecież ma. Przy większym obciążeniu porusza się znacznie wolniej.

Chyba nie było takiego pomysłu: Czy jest możliwość zrobienia "helardycznych koni"?
    Był, ale upadł po kilkudniowych próbach. Niestety nie da się zrobić heraldycznych koni. Konie jak gdyby ignorowały materiały, które się na nie nakłada i korzystają tylko z domyślnego. Podobnie jest z hełmami, rękawicami i (chyba) butami. Heraldyka działa tylko na tarczach, pancerzach i broniach.

Dlaczego obecnie nikt nie używa łuków??
    :O Taaa, no pewnie... Nikt... xD

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #537 dnia: Czerwca 13, 2009, 23:54:03 »
    Tak mi się spodobała koncepcja moda, że aż się zarejestrowałem żeby dorzucić swoje 3gr.

Sprawa kuszy/łuków mi się wydaje, że sprawa co historycznie przebijało płytówkę, a co nie, jest drugorzędna. Każdy ma swoje wyobrażenie i niech tak zostanie.

Raczej trzeba by się zastanowić co by najlepiej się sprawdziło w grze, to znaczy żeby była alternatywa dla armii złożonej z samych rycerzy.

Mój pomysł na kusze: te najcięższe przebijają każdy pancerz (tarcze nie) i zabijają na miejscu, są dość celne, ale wolno się je przeładowuje;
    łuki: nie przebijają płytówek (po trafieniu 0 obrażeń),  do tego są niecelne (tak koło 70). Łukiem można strzelać bardzo szybko, ale tylko w tłum.

Wyobrażam sobie taki efekt: rycerze szarżujący na kuszników (10 vs 10) stracą kilku od bełtów, ale dojadą i wyrżną resztę. Dać kusznikom osłonę i można myśleć o ciekawej bitwie. Dodać jeszcze różnicę w kosztach utrzymania armii i można się zastanawiać co lepsze (mi przychodzą na myśl obrazy z trylogii husyckiej Sapkowskiego, a nawet lepsze od Feliksa W. Kresa).
    Łucznicy z kolei masakrowaliby gożej osłoniętych piechurów i konie od huntera w dół.

Albo cokolwiek innego bardziej odróżniającego kusze od łuków. Kusznika na 100% łatwiej wyszkolic od dobrego łucznika, więc powinien być tańszy i "dobry" na niższym poziomie drzewka niż łucznik (?).

Dla mnie drzewka jednostek nie są aż tak ważne, wolę mniejszy wybór, ale za to trudniejszy ;]

No i jeszcze gdyby tak dodać wczesną broń palną... w cholerę niecelna, ale jak trafi to rozwala i tarczę i kolesia.  Pomażyć można ;]

Jeszcze druga sugestia, bardzo bym się ucieszył gdybym nie musiał osobiście, jako król jeździć od pcimia mniejszego do zadupia górnego i osobiście rekrutować po 10 wieśniaków ;/ wolę rozwiązanie z miecza Damoklesa (automatyczny pobór), albo chyba Lords and Realms (w mieście można zatrudnić na raz 40-50).

Na koniec gratuluję pomysłu, umiejętności i samozaparcia autorowi. Co by nie było na pewno zagram.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #538 dnia: Czerwca 14, 2009, 00:39:50 »
    Co powiesz Daedalusie na to, że pozamykać wszystkie sklepy, kupców itp między wieczorem, a świtem? Rozumiem, że czas to pieniądz, ale bez przesady. :'|
    A co do zredukowania celności w broni dystansowej jestem za! (łuki ok 85-90, kusze 90-95). Oczywiście autor o tym zadecyduje...

Pozdrawiam!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #539 dnia: Czerwca 14, 2009, 08:29:58 »
    EDIT: @ DOWN- To trzeba było tak pisać od razu. Po prostu wziołem twojego posta za następne "super-hiper-ekstra" pomysły i sugestie.

Myslałem, że ktoś się domyśli;) Wogóle nie miałem na myśli tego aby te wszystkie czynniki dodać do gry, takim idiotą to ja nie jestem mimo, że nie znam się na modowaniu, ale zdrowy rozsądek i kilka przeczytanych tematów z różnymi modami rozwiało moje marzenia;D