Co do starszego wioski to tak w SoD jest ten pomysł i uważam go za bardzo dobry (czasem klucze 3 min po wiosce zanim go znajde) ale czy wypada taki plagiat :|?
Hehe, plagiat? :D To Hardrada z forum TW zrobił taką modyfikację menu i dodał do tweaków TheMageLorda, a potem prawie wszystkie mody to zapożyczyły -
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,46290.msg1251704.html#msg1251704 . Też to dodałem do swojego, już na samym początku tworzenia moda, ale potem trochę się zmienił ogólny koncept...
Jeśli o mnie chodzi, to ja jestem za całkowitym usunięciem tych "quick jump-ów" do danych miejsc
Jakiś czas temu rozmawiałem z Oktawianem i napisałem mu, że mam wielką ochotę wywalić całkowicie te menusy miast i wiosek. Jedyne co mnie przed tym powstrzymuje, to obecny wygląd miast. Są paskudne. Chcąc usuwać menusy i zmuszać gracza do każdorazowego odwiedzenia miasta, trzeba by podmienić prawie wszystkie sceny.
Jest jeden Polak, który się podjął zmiany scen miast na ładniejsze (Oktawian wie, o kogo chodzi, bo cały czas mnie męczy, bym do niego uderzył ;) ). Na razie przyglądam się postępom. Jeśli jego prace będą już na tyle zaawansowane i pozbawione bugów (trzeba robić też nowe sceny oblężeń), że można będzie myśleć o włączeniu jego miast do moda, to z pewnością zwrócę się do autora i zapytam, czy by się na coś takiego zgodził.
A jeśli się zgodzi, to menusy znikną (oczywiście nie wszystkie, bo muszą pozostać opcje takie jak chociażby możliwość oblegania). Podejrzewam, że wiele osób będzie na to narzekało, ale czasami warto zrezygnować z wygodnictwa na rzecz klimatu.