Moja propozycja różnorodności tarcz dotyczyła jedynie Nordów, no może i Vaegirów czy Khergitów, gdyż te nacje jakoś mi nie pasuja do "mundurowania". Swadianie i Rhodocy faktycznie powinni walczyć pod herbarzem Lorda.
Co mi się cholernie podoba w tej grze, to właśnie ta "bałaganiarska" różnorodność umundurowania, którą nawet u Swadian widać na pierwszy rzut oka. Spójrzcie na 10 Swadiańskich Rycerzy - praktycznie nie ma szans by wszyscy oni wyglądali identycznie. I tak właśnie wyobrażam sobie rycerstwo w tamtych czasach. Nikt spod sztancy wyposażenia dla wojska nie robił. A szczególnie Nordowie z identycznymi tarczami zdecydowanie nienaturalnie wyglądają. To były narody posiadające bardzo zindywidualizowane cechy i choć jednoczyły ich wspólne cele (przy podbojach) to choćby w sztuce zdobniczej starali się być wielkimi indywidualistami.
-------------
Barudokuku - w ogóle miło by było móc wtłuc praktycznie każdemu NPC-owi w grze. Bo to trochę nienaturalnie wygląda jak macham przed nim mieczem, a on stoi sobie jak powietrze.
Problem tylko, że coś takiego musi nieść za sobą bardzo poważną przebudowę skryptową, polegającą na napisaniu całego systemu reakcji na atak na NPC-a.
Np. atakując karczmarza masz z nim na pieńku. Ale zabijając go stawał byś się banitą co najmniej w mieście, w którym go zabiłeś. I nawet straże mogły by Cię za to zabić lub wsadzić do więzienia.
To byłaby fajna zmiana, ale obawiam się, że dodanie jej opóźni wydanie RES o kilka kolejnych miesięcy. Więc może w wersji RES-II ?
--------------
Tario- załamujesz mnie z tymi nowymi propozycjami.
Pomysł by do rozbudowy czegoś potrzeba było kamienia czy drewna jest the best i uważam, że w ogóle genialny. Problem tylko... że prędzej umrę niż ten mod zobaczy światło dzienne jak będziecie mieli wciąż tyle nowych pomysłów. :P