Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329144 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 22, 2009, 12:21:18 »
    Brawo! Już się nie martwię, że Nordowie będą nijacy w stosunku do innych frakcji. Dobra robota! Mam nadzieję, że innym królestwom dodasz też jakieś bajery w stylu lanc, tarcz czy czegoś!
    To nie Nordowie. Te nieco mniejsze tarcze, gdzie są tylko kolory, bez wzorków na nich, to tarcze dla korsarzy. Te z celtyckimi wzorkami przygotowuję dla nowych jednostek. Nordowie będą mieli podobne tarcze (kształtem), jednak z wyświetlaną heraldyką danego lorda.

a te ciało na przedostatnim screenie to jakaś nowa jednostka;p?
    To tylko żeński odpowiednik rabusia, na razie do testów. Tak jak wspominałem, każdy oddział bandycki będzie się składał z 1-5 różnych rodzajów jednostek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 22, 2009, 14:22:46 »
    Nono no piękne to (jak u ciebie takie fajne kolory są  ja mam mdłe strasznie) Ej wiesz może byś zrobił coś takiego ,że do naszych oddziału nie rekrutują sie tylko faceci np rekrutujemy w wiosce rhodockich plemieńców i kilku to facet a np 1 to baba gdyż w nativie to dość dziwnie wygląda.

Może więcej bohaterów i inny sposób na zdobycie każdego z nich??. Np Lezalit możemy go zdobyć hmm np podczas oblężenia zamku przez jakiegoś lorda i byłby tam np jako zwykły żołnierz a dołączył by do nas np gdyby zobaczył jak dobrze dowodzimy czy coś.

Edited

Sory zapomniałem
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 15:10:53 wysłana przez Tario »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 22, 2009, 14:38:12 »
    Tarcze są zajebiste, problem tylko w tym, że chcesz aby używali je jedynie Korsarze, więc wiele się ich nie naoglądamy.
    A szkoda, bo przecież Nordowie nie byli "umundurowani", a "heraldykę" tarcz mieli chyba w zależności od rodu, nie zaś Lorda.

Może więcej bohaterów i inny sposób na zdobycie każdego z nich??. Np Lezalit możemy go zdobyć hmm np podczas oblężenia zamku przez jakiegoś lorda i byłby tam np jako zwykły żołnierz a dołączył by do nas np gdyby zobaczył jak dobrze dowodzimy czy coś.

Tario, ale przecież Daedalus gdzieś apelował by wpisywać swoje propozycje nowych Herosów, wraz z ich statsami i historią.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 14:40:25 wysłana przez pc_maniac »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 22, 2009, 17:00:37 »
    Może więcej bohaterów i inny sposób na zdobycie każdego z nich??
    Będzie, będzie. ;)

Tarcze są zajebiste, problem tylko w tym, że chcesz aby używali je jedynie Korsarze, więc wiele się ich nie naoglądamy.
    Spoko, nie tylko korsarze (i ich nowi kumple) będą mieli fajny sprzęt. ;)

A szkoda, bo przecież Nordowie nie byli "umundurowani", a "heraldykę" tarcz mieli chyba w zależności od rodu, nie zaś Lorda.
    Tu już dotykamy innej sprawy, która w pewien sposób też mnie męczy - czy zostawić jednostkom wyższego poziomu heraldykę lordowską, czy dać im ich własną? Czy rycerze, huskarlowie itp. powinni walczyć pod sztandarem swego przywódcy, czy zdobić się w swoje barwy rodowe? Z jednej strony fajnie by było zobaczyć takich kolorowych rycerzy w boju, z drugiej to wprowadza trochę zamętu... Co Wy o tym sądzicie?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 22, 2009, 17:15:58 »
    Tu już dotykamy innej sprawy, która w pewien sposób też mnie męczy - czy zostawić jednostkom wyższego poziomu heraldykę lordowską, czy dać im ich własną? Czy rycerze, huskarlowie itp. powinni walczyć pod sztandarem swego przywódcy, czy zdobić się w swoje barwy rodowe? Z jednej strony fajnie by było zobaczyć takich kolorowych rycerzy w boju, z drugiej to wprowadza trochę zamętu... Co Wy o tym sądzicie?

Ja sądzę, że to całkiem fajny pomysł i wprowadzający takie pozytywne zamieszanie, nieład. Fajniej ogląda się (uczestniczy) walkę jak panuje chaos i nie wiesz w 100% gdzie są twoje jednostki na pierwszy rzut oka.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 22, 2009, 17:24:10 »
    Miło by było, gdyby była możliwość zaatakowania kogoś w karczmie (np. z wykorzystaniem moda Tavern Brawl za zgodą autora). Idealnie zaś, gdyby do karczmy wchodziło się nie w pełnej zbroi (kto to widział, żeby do miasta i do tawerny wchodzić w pełnej płytówce? Zbroja była zakładana tylko do walki!) i bez broni, która np. zostałaby odebrana nam przez, ot, karczmarza.

Najlepiej też byłoby dać losowość, np. jednym jednostkom od początku tarcze z herbem lorda, a innym (rzadziej) - własne. Spowodobałoby to podział na szlachtę i 'plebs'.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 22, 2009, 18:41:02 »
    Ja osobiście wolałbym, by wojowie walczyli pod chorągwią swojego dowódcy. Daedalusie, a czy masz zamiar dodać chorążych i chorągwie z wzorem dla różnych państw?

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 22, 2009, 19:02:02 »
    Szczerze mówiąc taki nieład jest ciekawy i u nordów fajnie by to wyglądał,ale u np.Rhodków było by to średnie rozwiązanie ponieważ ich armia jest bardziej regularna-takie same tarcze itd.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 22, 2009, 19:23:33 »
    Może coś takiego ,że przebudowywujemy wioskę w zamek ale potrzeba na to powiedzmy 20k złota 3000 drewna 5000 kamienia , tylko wtedy trzeba by było z paesantów robić np drwali kamieniarzy farmerów by pozyskiwać surowce.

Wprowadzić Rangi u u lordów np gdy zaczynamy lordowską karierę  jesteśmy Diukiem i mamy małą szansę na zostanie marszałkiem, lecz by zostać lordem potrzeba by było pozyskać przyjaźń króla 20 i 3-4 lordów. Było by to też uzależnione od posiadanej Renomy .

Może zrobić by tak ,że nasza wioska(tylko nasza) jest bardziej narażona na taki ,ze jak ma prosperity mniejsze niż 25 zmniejszała by się w takie ,,pole namiotowe'' i tak  jak z zamkiem trzeba było by ją spowrotem rozbudować. Trzeba było by zrobić kilka nowych lokacji.

Pomysł z tymi herbami u nordów mi się podoba.

Rangi Diuk  była by np tylko u swadian i rhodoków a jakieś inne(nie znam się) u khergitów nordów i vaegrów

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 22, 2009, 20:21:10 »
    Tario, lord to klasa niższa zarówno od diuka (diuk = książę we wszystkim prócz krwi) i marszałka...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:36:54 »
    Ja podałem tylko przykład bo nieznam się na tym;)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 22, 2009, 21:47:17 »
    Moja propozycja różnorodności tarcz dotyczyła jedynie Nordów, no może i Vaegirów czy Khergitów, gdyż te nacje jakoś mi nie pasuja do "mundurowania". Swadianie i Rhodocy faktycznie powinni walczyć pod herbarzem Lorda.

Co mi się cholernie podoba w tej grze, to właśnie ta "bałaganiarska" różnorodność umundurowania, którą nawet u Swadian widać na pierwszy rzut oka. Spójrzcie na 10 Swadiańskich Rycerzy - praktycznie nie ma szans by wszyscy oni wyglądali identycznie. I tak właśnie wyobrażam sobie rycerstwo w tamtych czasach. Nikt spod sztancy wyposażenia dla wojska nie robił. A szczególnie Nordowie z identycznymi tarczami zdecydowanie nienaturalnie wyglądają. To były narody posiadające bardzo zindywidualizowane cechy i choć jednoczyły ich wspólne cele (przy podbojach) to choćby w sztuce zdobniczej starali się być wielkimi indywidualistami.

-------------
    Barudokuku - w ogóle miło by było móc wtłuc praktycznie każdemu NPC-owi w grze. Bo to trochę nienaturalnie wygląda jak macham przed nim mieczem, a on stoi sobie jak powietrze.
    Problem tylko, że coś takiego musi nieść za sobą bardzo poważną przebudowę skryptową, polegającą na napisaniu całego systemu reakcji na atak na NPC-a.
    Np. atakując karczmarza masz z nim na pieńku. Ale zabijając go stawał byś się banitą co najmniej w mieście, w którym go zabiłeś. I nawet straże mogły by Cię za to zabić lub wsadzić do więzienia.
    To byłaby fajna zmiana, ale obawiam się, że dodanie jej opóźni wydanie RES o kilka kolejnych miesięcy. Więc może w wersji RES-II ?

--------------
    Tario- załamujesz mnie z tymi nowymi propozycjami.
    Pomysł by do rozbudowy czegoś potrzeba było kamienia czy drewna jest the best i uważam, że w ogóle genialny. Problem tylko... że prędzej umrę niż ten mod zobaczy światło dzienne jak będziecie mieli wciąż tyle nowych pomysłów. :P
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 22:02:54 wysłana przez pc_maniac »

Offline Pepesi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 23, 2009, 07:58:09 »
    Rycerze, huskarlowie (?) i niektórzy bohaterowie powinni mieć własną heraldykę. Przecież tak było w średniowieczu, a w grze jest rok 1257 czy któryś. Co do Khergitów i Rhodoków moim zdaniem nie powinni mieć własnej heraldyki. Why? Bo nie ma tam jednostek które po prostu nie mają warunków do noszenia owej heraldyki.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 23, 2009, 08:26:06 »
    No właśnie, zapomniałem, że Rycerze sami przecież byli szlachcicami i każdy miał indywidualną heraldykę.

Fajny mundurek huskarla (nie wiedziałem, że używali misiurek?!).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2009, 08:28:05 wysłana przez pc_maniac »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 23, 2009, 13:55:47 »
    Można by jeszcze zrobić tak ,że wioski oddają rekrutów tylko wtedy gdy mają dużą populacje . Oczywiście płacimy za nich lecz nie rekrutujemy liczby losowej tylko 1,5,10 itd i  w zależności od ich ilości musieli byśmy ileś tam czasu poświęcić na ich wytrenowanie np 5 paesantów to 8h i analogicznie z resztą. Wtedy każdy stracony żołnierz byłby jeszcze cenniejszy.