Może warto bym tutaj dodał, że nie zamierzam rozbijać drzewek rozwoju ... Nie zamierzam też robić zbyt rozbudowanych drzewek. Przyczyn jest kilka. Najważniejsza z nich to fakt, że jeden oddział może mieć tylko 32 różne typy jednostek...
No i prawidłowo. Najlepiej to ujednolicić drzewka rozwoju dla każdej nacji... a urozmaicić wojsko czymś w rodzaju zakonów z PoPa, gdzie część wyszkolonych do pewnego poziomu szaraków można przerobić na wojska z danej kultury (zamiast reputacji to za denary). Po kilka dla każdej nacji. I po robocie. Jednocześnie więcej uwagi mógłbyś skupić na tych ulepszonych wojskach.
A jakby to miało działać?
Proste jak budowa cepa bojowego... Rekrut - Piechur - Ciężki piechur (dla każdej nacji) i z Ciężkiego piechura w mieście/zamku... gdziekolwiek...
Przykładowo
Khergici robią Khergicki Włócznik
Swadianie Pieszy Rycerz
Rhodocy Sierżantów Halabardników (czy jakkolwiek w ten deseń)
itd... itp... etc...
Tak można zrobić drzewka dla piechurów, łuczników, konnych wszelakich... zwykli żołnierze biegali z tym co było pod ręką, zdobyli na przeciwniku lub ukradli... a lepiej wyszkolone i opłacane wojska mogą być już bardziej precyzyjnie skonstruowane.
Dla wyróżnienia... w zamkach można utworzyć "szkołę" dla jednego rodzaju wojsk, w miastach dla trzech maksymalnie.
EDIT: (nie mogłem się powstrzymać... starałem się bardzo... ale nie dałem rady)
Elitarny łucznik - Lv 40 Zbroja płytowa, Dwa paki dobrych strzał, świetny łuk, dobry hełm , Dobry topór dwuręczny
Łucznik w płytówce. Łucznik w płytówce. Łucznik w płytówce!
Bez obrazy... Kali prosić, Kali nie chcieć. Kali się modlić do czterech wiatrów, żółwia i słoni co podtrzymują świat oraz herosa podtrzymującego nieboskłon oraz panny Marzanny, co płacząc deszcz przynosi... dość!
Dość, dość łucznik w płytówce, dość łucznik w płytówce na koniu - szczególnie tym koniu co także w płytówce.
Może temu super "Elitarnemu łucznikowi" dodamy jeszcze Nektar Bogów, co będzie go całkowicie leczył co 20 sekund; zestaw patyczków, piórek, grotów i nożyk do wykonywania strzał/bełtów na bieżąco (po co mu 2 paki strzał? - będzie miał wsio pełne co 20 sekund). Dobry hełm... czyli taki z celownikiem optycznym uwzględniający kierunek i siłę wiatru. Dobry topór dwuręczny... taki lewitujący "samobij" przed nim najlepiej, aby mógł jednocześnie strzelać. Litości.