Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jednostki frakcji - dyskusja  (Przeczytany 39995 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: Jednostki frakcji - dyskusja
    « Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 17, 2009, 21:21:27 »
    Cytat: Chidori
    Elitarny łucznik  - Lv 40 Zbroja płytowa, Dwa paki dobrych strzał, świetny łuk, dobry hełm , Dobry topór  dwuręczny

Łucznik w płytówce. Łucznik w płytówce. Łucznik w płytówce!

Dlaczego wszystkie jednostki piechoty bez łuków mają miecze, a nikt nie ma topora? Rozumiem, miecz symbol godności, ale bez przesady - wg mnie miecz u Nordów nie zastąpi topora.

Poza tym - za dużo, za 'wyszukane' nazwy (co rozumiem, wszak nie one są najważniejsze) i przesadzone uzbrojenie.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 17, 2009, 21:39:00 »
    ":wg mnie miecz u Nordów nie zastąpi topora."

A kto powiedział ze to Niordowie ? Powiedziałem ze dla jakiejś frakcji co posługuje się piechotą niekoniecznie muszą to być nordowie, zresztą ich nazwy nie pasują do nordów jak dla mnie.
    A co do płytowych  , nie wiem co masz przeciwko?? Fajnie zobaczyć uzbrojonych łuczników z płytówki w szeregu. W wielu modach , jednostki najlepsze mają zbroje płytowe aby gra nie polegała na bieganiu jednym gostkiem i rozwalaniu całej  armi lecz aby była trudniejsza i aby trzeba było użyć armi. 
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2009, 21:41:27 wysłana przez Chidori »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 17, 2009, 22:14:25 »
    Może warto bym tutaj dodał, że nie zamierzam rozbijać drzewek rozwoju na jednostki rekrutowane we wsiach, miastach i zamkach. Nie zamierzam też robić zbyt rozbudowanych drzewek. Przyczyn jest kilka. Najważniejsza z nich to fakt, że jeden oddział może mieć tylko 32 różne typy jednostek. Jest to bardzo duży problem, gdyż obecnie gra podczas rozgrywania bitwy łączy sojusznicze oddziały w jeden oddział. Załóżmy więc, że u siebie mamy 20 różnych jednostek, nasz sojuszniczy lord 25, drugi sojuszniczy lord 20 jeszcze innych. No i po ptokach, bo do walki przeciw wrogowi mogą stanąć tylko 32 typy z tych 65, które wspólnie mamy. Mało tego, jeśli w oddziale mamy sporo bohaterów, to już w ogóle przerąbane, bo mimo olbrzymiej armii nas wspierającej, może się okazać, że do boju stanie mała grupa żołnierzy.

Co do bohatera od początku podróży... znajdzie się paru takich, których będą chcieli z nami podróżować już od wczesnych stadiów gry, więc każdy chyba znajdzie coś dla siebie.

Offline pigula3

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 01, 2010, 13:05:51 »
    Nie da sie jakos rozszerzyc?
    Proponował bym aby w modzie znalazly sie takie jednostki jak pałkarze (nigdzie ich nie widzialem).

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 01, 2010, 22:30:58 »
    Może warto bym tutaj dodał, że nie zamierzam rozbijać drzewek rozwoju ... Nie zamierzam też robić zbyt rozbudowanych drzewek. Przyczyn jest kilka. Najważniejsza z nich to fakt, że jeden oddział może mieć tylko 32 różne typy jednostek...

No i prawidłowo. Najlepiej to ujednolicić drzewka rozwoju dla każdej nacji... a urozmaicić wojsko czymś w rodzaju zakonów z PoPa, gdzie część wyszkolonych do pewnego poziomu szaraków można przerobić na wojska z danej kultury (zamiast reputacji to za denary). Po kilka dla każdej nacji. I po robocie. Jednocześnie więcej uwagi mógłbyś skupić na tych ulepszonych wojskach.

A jakby to miało działać?

Proste jak budowa cepa bojowego... Rekrut - Piechur - Ciężki piechur (dla każdej nacji) i z Ciężkiego piechura w mieście/zamku... gdziekolwiek...

Przykładowo
    Khergici robią Khergicki Włócznik
    Swadianie Pieszy Rycerz
    Rhodocy Sierżantów Halabardników (czy jakkolwiek w ten deseń)

itd... itp... etc...

Tak można zrobić drzewka dla piechurów, łuczników, konnych wszelakich... zwykli żołnierze biegali z tym co było pod ręką, zdobyli na przeciwniku lub ukradli... a lepiej wyszkolone i opłacane wojska mogą być już bardziej precyzyjnie skonstruowane.

Dla wyróżnienia... w zamkach można utworzyć "szkołę" dla jednego rodzaju wojsk, w miastach dla trzech maksymalnie.

EDIT: (nie mogłem się powstrzymać... starałem się bardzo... ale nie dałem rady)

Elitarny łucznik  - Lv 40 Zbroja płytowa, Dwa paki dobrych strzał, świetny łuk, dobry hełm , Dobry topór  dwuręczny

Bez obrazy... Kali prosić, Kali nie chcieć. Kali się modlić do czterech wiatrów, żółwia i słoni co podtrzymują świat oraz herosa podtrzymującego nieboskłon oraz panny Marzanny, co płacząc deszcz przynosi... dość!
    Dość, dość łucznik w płytówce, dość łucznik w płytówce na koniu - szczególnie tym koniu co także w płytówce.

Może temu super "Elitarnemu łucznikowi" dodamy jeszcze Nektar Bogów, co będzie go całkowicie leczył co 20 sekund; zestaw patyczków, piórek, grotów i nożyk do wykonywania strzał/bełtów na bieżąco (po co mu 2 paki strzał? - będzie miał wsio pełne co 20 sekund). Dobry hełm... czyli taki z celownikiem optycznym uwzględniający kierunek i siłę wiatru. Dobry topór dwuręczny... taki lewitujący "samobij" przed nim najlepiej, aby mógł jednocześnie strzelać. Litości.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 22:57:32 wysłana przez Redlucas »

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 05, 2010, 21:54:09 »
    Fajnie jak by były słonie ;D a na nich łucznicy . te olbrzymy by miała jedna z frakcj pustynnych .

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 09, 2010, 00:43:31 »
    Bez obrazy... Kali prosić, Kali nie chcieć. Kali się modlić do czterech wiatrów, żółwia i słoni co podtrzymują świat oraz herosa podtrzymującego nieboskłon oraz panny Marzanny, co płacząc deszcz przynosi... dość!
    Dość, dość łucznik w płytówce, dość łucznik w płytówce na koniu - szczególnie tym koniu co także w płytówce.

Może temu super "Elitarnemu łucznikowi" dodamy jeszcze Nektar Bogów, co będzie go całkowicie leczył co 20 sekund; zestaw patyczków, piórek, grotów i nożyk do wykonywania strzał/bełtów na bieżąco (po co mu 2 paki strzał? - będzie miał wsio pełne co 20 sekund). Dobry hełm... czyli taki z celownikiem optycznym uwzględniający kierunek i siłę wiatru. Dobry topór dwuręczny... taki lewitujący "samobij" przed nim najlepiej, aby mógł jednocześnie strzelać. Litości.
    hahaha!!!
    i h**
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2010, 17:11:34 wysłana przez januszek »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 09, 2010, 09:24:58 »
    Dostajesz ostrzeżenie za bezsensowny spam.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 09, 2010, 14:26:28 »

A co ty widzisz w tym takiego ? nie rozumiem cie, chcesz pokazać jaką to masz wyobraźnie i co byś dodał jak byś mógł mu jeszcze czy co? A może chcesz popisać się głupotą hmm..?
    Dla mnie łucznik w płytówcę jest bardzo fajnie wyglądającą jednostką i dlatego dałem taki pomysł. Jak ci się nie podoba trudno, nie musisz infromować całego świata o tym dodając do tego komentarz który jedyne co denerwuje nikogo nie śmieszyć ani nikomu nie imponuje. To jest temat na jednostki do frakcji i mogę nawet zaproponować gościa z nożami na koniu ze zbroją + 200 bo obrony ciała, nie rozumiem takich ludzi jak ty którzy piszą takie posty.

A teraz napisze co chciałem

Kieruję sie do postu januszka. W sensie słonie. Dość ciekawe, problem by był gdzie by taką jednotę umieścić. I chyba za sporo roboty przy niej. Ale za to można by dodać jakieś inne zwierzęta, np osła, w WD jest osioł jest bardzo wolny, walczy się jak na koniu ale śmiesznie wygląda gdy osioł ma szybkość 4 i piechota idzie szybciej niż ty ;D a potem niemal stojąc w miejscu zabijasz wrogów. To tylko taka mała sugestia.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 09, 2010, 22:09:19 »
    Chidori: śmiech jest jak najbardziej na miejscu, choć nieco chamski przez Twą niewiedzę. Płytówka tak ogranicza ruchy, że niemożliwe jest dobre strzelanie z łuku w niej, a dodatkowo jest tak ciężka, że spowalniałaby każdy krok, każde napięcie łuku.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 09, 2010, 22:31:40 »
    Ja natomiast słyszałem, że w modzie Daedalusa nie będzie zbroi płytowych -- W sumie nie dziwię się. W Native występował jeden egzemplarz owych zbroi i niezbyt trafnie komponował się przy pozostałych (Daedalus nawet skrzywił się, jak zaproponowałem mu ekwipunek dla pewnego NPC'a ;p ).
    Co do łuczników w płytówkach -- ^^

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2010, 22:33:44 wysłana przez NIFN »

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 10, 2010, 11:30:46 »
    A co ty widzisz w tym takiego ? nie rozumiem cie, chcesz pokazać jaką to masz wyobraźnie i co byś dodał jak byś mógł mu jeszcze czy co? A może chcesz popisać się głupotą hmm..?
    Dla mnie łucznik w płytówcę jest bardzo fajnie wyglądającą ...

Dziękuję, z moją wyobraźnią jest wszystko w porządku. A teraz quiz dla każdego kolejnego speca, który chce zaproponować łucznika w płytówce... zanim dacie swoją propozycję:

PKT1. Wskaż mi odpowiednik historyczny swojej propozycji. Jeżeli wskażesz mi taki odpowiednik, przestanę negować i wyśmiewać takie propozycje.

Dla tych co chcą wykorzystać kolczugi i ciężkie kolczugi do łuków i kusz.

Krzyżacki kusznik to przykład maksymalnego realnego opancerzenia. Ich szybkostrzelność pozostawia wiele do życzenia, natomiast skutecznością nigdy nie grzeszyli.

Polski pancerny, tudzież wcześniej zwany kozakiem (wcale nie kozackiego pochodzenia)... to przykład często opancerzonego w kolczudze konnego wykorzystującego łuki... jako broń wsparcia i szarpania. Nigdy broń owa nie była ich dominium.

Chcesz kombinować... proszę bardzo. Ale wszystko w oparciu o PKT1. Odpowiedz sobie... a potem podawaj przykład.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 10, 2010, 15:38:19 »
    Jedna uwaga - lekkozbrojni strzelcy jeżeli nie mają rozkazu stać w miejscu pobiegną ochoczo na wroga i dobędą broni do walki wręcz. Ciężkie zbroje mogłyby ich spowolnić, w efekcie czego dłużej używali by broni dystansowej. Oczywiście głupio to wygląda, ale czyni jednostki miotające bardziej przydatnymi. 
    Chciałbym odnieść się do uwagi NIFN-a na temat niezależności cech bohatera od jego zdrowia. Czy na pewno nie da się nic zrobić? Nie da się stworzyć jakichś czasowych kar? Przecież nasi NPC- gdy mają parę procent życia nie wpływają swoimi umiejętnościami na drużynę. Byłoby świetnie gdyby podczas walki wraz z utratą życia otrzymywalibyśmy kary do atletyki, siły ciosów/rzutów/napięcia cięciwy i umiejętności władania bronią. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 10, 2010, 15:50:00 »
    Nie ma żadnego Historycznego aspektu łucznika w płytówce, doskonale znam wady płytówki dla łucznika, wy chyba nie rozumiecie ze ja daje przykład jednostki co? jednostki która według mnie mogła by być fajna, mi się podoba wiec daję taką opcje, czy to na prawdę takie trudne dla was do przyjęcia? Rozumiem ze wam się to może nie podobać ale jeśli już coś to nie mówi się o tym w taki sposób, to po prostu oznaka bycia niedojrzałym psychicznie, wiec teraz po prostu będę was traktować jak hmm.. dzieci?

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 10, 2010, 16:08:35 »
    Wypadałoby w takim razie dodać też jakieś bonusy, gdy jesteśmy w pełni sił, ale żeby nic nie było jakoś więcej znaczące.. Bo będzie taka sytuacja jak w exp. gameplay, gdzie nie wiadmomo nigdy jakie mamy staty..