Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jednostki frakcji - dyskusja  (Przeczytany 40012 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline denatro

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jednostki frakcji - dyskusja
    « Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 14, 2009, 22:01:42 »
    Myślę że nie ma co wydziwać z drzewkami, i niech wojo zostanie takie jak ma być i mieszczan zostawić w spokoju, bo nie wiem czy gdybyście mieli kasę i luksusy to chciało bym wam się iść do woja na pewną śmierć(no chyba że psychopata), bo w tej grze każdy żołnierz kiedyś padnie w boju. A jak już chcecie mieszczan to u Swadian od wieśniaków usuńcie kawalerie i dajcie ją mieszczanom, bo oni mieli kasę na zbroje i konia.Co do Nordów i Rhodoków to można zrobić jakąś elitę piechurów (nordowie), i lekkich lansjerów(rhodokowie). A jeśli chodzi o Khergitów to ciężka jazda jakaś z tych mieszczan.

P.S.
    Mam nadzieję że mnie skumaliście
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2009, 22:43:03 wysłana przez denatro »

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 14, 2009, 23:22:37 »
    Łuczników i oszczepników będę tu kontynuował by tam nie było za dużo a jakby ktoś nie wiedział to na poprzedniej stronie jest drzewko i zdjęcia jednostek walczących w zwarciu.

Jak widać niezbyt dobrze wyposażony łucznik słaby łuk i słaba zbroja.

Traper

Łucznik

nie rożni się wiele od zwykłego ma jedynie lepszy łuk i lepsze strzały.

Jutro dokończe reszte
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2009, 00:03:51 wysłana przez Dorogon »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 15, 2009, 00:41:43 »
    Mmmm... Te jednostki to takie trochę pomieszanie z poplątaniem, a piechota to nie za bardzo ten okres, bo u Ciebie większość jest w płytówkach, a u mnie płytówek nie będzie praktycznie wcale.

Łucznicy też trochę nie teges, bo na pierwszym obrazku jest gość w lekkiej zbroi khergickiej i w rękawicach płytkowych, na drugiej stepowy koczownik z nordyckim hełmem i rycerską tarczą, na trzecim strzelca w ciężkiej kolczudze + surkot, płytowych butach i rękawicach, ale za to w jakimś kiepskim kapturze... To wszystko "nieco" do siebie nie pasuje.

Ogólnie drzewka jednostek zostają po staremu, nie będę tutaj udziwniał, a tylko drobne, kosmetyczne zmiany wprowadziłem. Same jednostki też nieco zmienią wygląd, ale takich hybryd ode mnie nie oczekujcie. :)

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 16, 2009, 13:41:08 »
    (...) a u mnie płytówek nie będzie praktycznie wcale.

No!
    Zastanawiam się tylko jak ta zmiana będzie wyglądała odnośnie koni, w końcu charger to właśnie szkapa w płytówce, a zmarginalizowanie obecności płytówek 'na ludziach' będzie wyglądać co najmniej dziwnie bez zmniejszenia ilości płytówek 'na koniach' (niektórzy mówią że koń też człowiek, ale nie dajmy szkapom przesadnych przywilejów). Dziwnie będą wyglądać np. swadiańscy rycerze w kolczugach czy surkotach na rumakach osłoniętych płytami...

Z kolei zmarginalizowanie chargerów niezmiernie zuboży asortyment dostępnych koni...

Dobrym rozwiązaniem (dla mnie :D) byłoby tu wprowadzenie dodatkowej klasy koni (wymagany riding 1) - szkapy <(ang. crock). Byłyby to naprawdę marne konie, ledwie użyteczne bojowo (jakieś 60hp i 5 zbroi)> jednocześnie podnosząc wymagania skillowe dla pozostałych klas koni o 1 (sumpter, saddle - 2 riding; steppe courser 3; hunter 4; warhorse 5; charger 6). Oczywiście szkapy nie pojawiałyby się wśród wojsk 'państwowych' czy najemnych a jedynie wśrod biedoty (najmarniejsi bandyci, wieśniacy). Byłby to jakiś łącznik pomiędzy (niemal zawsze gorszą) piechotą a (niemal zawsze lepszą) kawalerią. Zmniejszyłby też tą dziwną przepaść pomiędzy mizernym jak cholera obdartusem z riding 0 a obdartusem z riding 1, który to nagle po wsadzeniu na najtańszego i najmarniejszego z dostępnych w grze koni zaczyba wymiatać na oko 3x lepiej niż wcześniej.

Nawiasem:
    Nie uważam też, żeby miało to jakoś strasznie utrudnić rozgrywkę dla gracza. Obecnie riding 5 spokojnie można nabić przed lvl 10 a potem już o tej umiejętności zapomnieć. To trochę marnie jak na grę skupiającej się na kawalerii...

Edytujemy posty, nie robimy duble-postów.

To do mnie? Jeśli tak to sorry, musiałem kopnąć się w przyciskach, byłem pewien że edytowałem ten post
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2009, 14:26:03 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 16, 2009, 15:15:53 »
    Charger to nie jest koń okuty w blachę. Kiedyś, w starszych wersjach, owszem, był nim. Teraz jednak chroni go kolczuga i gruba skóra. Blacha jest tam tylko jako osłona głowy.

Pojawią się też inne opancerzone konie, ale jeśli będą na nich blachy, to tylko jako ochrona głowy i karku konia.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 16, 2009, 15:27:31 »
    Czyli jak dobrze przeczytałem to jednostki będą głownie lekko opancerzone.Jak dla mnie MEGA super po prostu uwielbiam lekką piechotę niż zakutych w blachy żołdaków.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 16, 2009, 17:05:23 »
    Charger to nie jest koń okuty w blachę. Kiedyś, w starszych wersjach, owszem, był nim. Teraz jednak chroni go kolczuga i gruba skóra.

Hm... zajrzałem do gry i  racja. Nie grałem ostatnio i chyba przyzwyczajenie wzięło górę :] Przyznam szczerze że od wersji .960 żaden mod nie wciągnął mnie na tyle żeby pograć dłużej niż wieczór-dwa

Ale tak czy siak nadal optowałbym za rozciągnięciem wymagań koni i wprowadzenie jakiś szkap zmiękczających przeskok między szmaciarzem-piechociarzem a szmaciarrzem-konnym rozwalaczem. Różnica punkcika w skill czy nawet 150 backsów za okulałego saddle horse nie powinna przekładać się na tak ogromny wzrost wartości bojowej takiej Ymiry czy innej Klethi. Przynajmniej dla mnie jest to jakieś... przesadzone.

Cytat: SirSalvadin
    Czyli jak dobrze przeczytałem to jednostki będą głownie lekko opancerzone.Jak dla mnie MEGA super po prostu uwielbiam lekką piechotę niż zakutych w blachy żołdaków.

Ano nie jesteś sam :] Ja co prawda kolczugą też nie pogardzę, ale generalnie nie pociągają mnie tzw. uberprzepaki. Jeżeli stanowisko człowieka-blachy Daedalus pozostawi królom i niektórym lordom, to dodatkowo wreszcie dowódcy będą się porządnie wyróżniać w bitwie. Ich status będzie widoczny jak trzeba i będzie też wiadomo za kim lecieć z siekierą :D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2009, 17:13:35 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 16, 2009, 23:20:20 »
    Jako iż zawsze lubiłem nordów postanowiłem zaprezentować swoje własne drzewko rozwoju dla frakcji posługującej się samą piechotą

Wsie :

(click to show/hide)
    Miasta :

(click to show/hide)

Zamki :

(click to show/hide)

Szczególna uwagę zwracam na 1 grupę wsiową, mianowicie fajnie by było mieć armie z wieśniaków, drwali farmerów i napadać nimi na bandytów ;D albo jakiegoś wieśniaka który razem z nami był by od dawna i od wieśniaka stał by się Natchnionym Nieśmiertelnym (Tu kłania się pytanie które zadam w Ogólnych sugestiach).

Piechota :

(click to show/hide)

łucznicy :

(click to show/hide)

Ekwipunek to tylko taki mały zarys, wskazówki jak by mogła wyglądać dana jednostka.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2009, 16:39:10 wysłana przez Chidori »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 17, 2009, 09:00:50 »
    Za duże drzewko żołnierzy we wsiach.To trochę za dużo szkolenia jak na wieśniaków.Podobnie jest z mieszczaństwem za dużo było by roboty przy tak dużym drzewkiem awansowań.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 17, 2009, 13:55:23 »
    Przecież dzieli się ile ma posiadać LV aby przejść wyrze, a takiego natchnionego ciężko było by zdobyć ale jak by sie o zdobyło było by super ;p Główną siłą były by jednostki na poziomie Piechociarz, ciężki piechociarz

EDIT

A co do wsi to przecież dlatego właśnie można najmować Mieszczanina a wieśniak na początku by ci służył. Innymi słowy na początku nie miałbyś super wojaków tylko zwykłych chłopów ;p takich jak Farmer,drwal czy wieśniak lub myśliwy
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2009, 13:57:16 wysłana przez Chidori »

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 17, 2009, 14:25:27 »
    Według mnie jednostki które podał Chidori są co najmniej klawe !
    Duża różnorodność (czy też raczej ilość przejść) ciekawe możliwości, jest z czego wybierać :D
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 17, 2009, 14:27:01 »
    Według mnie super drzewko tak bym je zostawił, tylko nie przesadzał bym  z berserkerami.

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 17, 2009, 18:26:37 »
    Według mnie drzewko ma popierniczone nazwy i przekoksane lvle, ale to tylko moja sugestia. Za dużo przede wszystkim jest jednostek w nim.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 17, 2009, 18:44:23 »
    Przekoksiane LV? Grałeś ty w mody i patrzyłeś na staty jednostek? Tam jednostki nawet po 100 lv mają.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 17, 2009, 19:02:20 »
    Co do leveli to jakoś wielkich zastrzeżeń bym nie miał, ale racją jest to, że drzewko jednostek jest za duuużo rozbudowane. Łącznie składa się na nie 36 jednostek!!! To jest jakaś totalnie abstrakcyjna liczba i ja podejrzewam, że Dedal na 100% czegoś takiego nie przyjmie... choć mogę się mylić.

Taka optymalna liczba to jakieś 10-15 jednostek w drzewk, ponieważ jak jest więcej to już się robi totalny burdel, który trochę przeszkadza w grze. Sam jak jeszcze robiłem swojego moda (oj, stare czasu :D) to planowałem drzewka rozwoju składające się z 12-14 jednostek.

p.s. Nie jestem pewien, czy najnowszy patch to wyeliminuje, ale na chwilę obecną lista w menu drużyny mieści tylko 30 pozycji, więc z takim drzewkiem wynikłaby prędzej, niż później sytuacja, że gracz musi "kisić" w składzie jednostki, które mają już "zaliczony" awans, ale z racji ograniczenia i braku miejsca na liście gracz nie moze ich awansować. Do tego dochodzą jeszcze postaci gracza oraz npc, więc to jest raczej nie do zaakceptowania...