Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87251 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 30, 2009, 07:03:11 »
    celownik łuku się "rozgacia" to jego jedyny minus. a kuszy? Wolno sie laduje, ma slabsze obrazenia pomimo wiekszych obrażen np. łuk co ma 15 dmg zadaje takie same obrażenia jak kusza co ma 54 dmg. z większości kuszy nie można korzystać konno. Czyli wynik końcowy łuk jeden minus a kusza trzy. Więc widać, że  kusza jest jakaś.. niedorobiona
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Grunz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 30, 2009, 08:41:11 »
    Może nie tyle "niedorobiona", co w miarę realistycznie odwzorowano użytkowanie kuszy.
    Jeźdźcy nie korzystali z kusz, jedynie z małych kusz (np. myśliwskich), które miały małą siłę przebicia bo ich naciąg był uproszczony (ręczny).
    Kusze bojowe były stosowane tylko przez pieszych strzelców, najskuteczniejsze okazywały się w obronie zamków, gdzie strzelec mógł ukryć się za murem, w miarę spokojnie naciągnąć kuszę (korbka:)) i wychylić tylko po to by oddać strzał. W M&B jest chyba podobnie, bo większość graczy to rycerze konni.
    Stąd przewaga łuku - szybszy i można z niego strzelać w trakcie jazdy.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 30, 2009, 16:06:25 »
    Zza rogu i przeszkód? Dla wprawnego łucznika nie jest to najmniejszy problem, strzał z łuku od kliknięcia do wystrzału zajmuje ze 2 sec,w tym czasie ze spokojem zdążę namierzyć...

Offline lipiszos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 04, 2009, 21:43:35 »
    Łuk jest według mnie najlepszy, szybko sie ładuje no i można nim strzelać konno. "rozciąganie" celownika nie jest problemem jeśli umiesz szybko wycelować.

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 09, 2009, 17:31:29 »
    Zdecydowanie łuk

Kurokui dzięki za podpowiedź z tymi strzałami
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???

Offline Error

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 09, 2009, 22:14:54 »
    To i ja dorzucę swoje trzy grosze...

Łuk ma obrażenia mniejsze tylko teoretycznie. Ktoś mówił że miał 699(?) skilla kuszy i zadawał po 50. I prawidłowo. Kusza nie posiada bonusów od Power Draw(+14% dmg na poziom? Nie pamiętam) a łuk tak. O ile dobrze pamiętam to w kuszy też celownik nigdy nie zejdzie się idealnie. Ja przy maksymalnej szybkości z konia przez jakieś 5-8s mam jedną kropkę i strzała leci zawsze idealnie. Skill łuku jakieś 250 + chyba 5 czy 6 horse archery. Przy koniu horse archery też wpływa na celność, a na pieszo tylko skill.

Generalnie test porównawczy na scheatowanej postaci.
    Czysty przypadek co prawda ale dobrze obrazuje. Odległość - ee duża..., trudność strzału jakieś 12,5 z grzbietu rozpędzonego konia headshot - prawie 300dmg. Zwykłe strzały w pancerz to było jakieś 50-90 zależnie od klasy pancerza.
    Kusza - no headshot tak samo zabija ale w pancerz to już jakieś ee 30-50 było. Z najcięższej jaką miałem(w dawnych wersjach gry)

Wiem że ta wypowiedź jest chaotyczna jak ja pier**** ale cóż. Zdarza się.

Generalnie

Łuk
    -celniejszy
    -większe obrażenia - power draw
    -szybkość strzału
    -możliwość użycia z konia najcięższej wersji
    -przy dużym skillu z konia celność idealna

Kusza - w sumie to raczej wady teraz podam
    -mniejsze dmg - brak czegoś jak power draw
    -mniej celna
    -powolna jak cholera
    -tylko najlżejsze można użyć z konia

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 09, 2009, 22:21:04 »
    Celność zależy chyba od umiejętności w broni, więc bez paradoksów, że coś ze stabilnym celownikiem jest mniej precyzyjne-.-'
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 09, 2009, 22:24:12 »
    Co z tego że masz stabilny celownik skoro bełt zawsze leci nie tam gdzie trzeba? Nawet przy najwyższym możliwym skillu kuszy celność nie była tak dobra jak u łuku więc nie mów mi tu że kusza jest celna.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 10, 2009, 04:36:54 »
    Co z tego że masz stabilny celownik skoro bełt zawsze leci nie tam gdzie trzeba? Nawet przy najwyższym możliwym skillu kuszy celność nie była tak dobra jak u łuku więc nie mów mi tu że kusza jest celna.
    Nie bawiłem się kuszą, gdyż jest dla mnie zbyt powolna. Ale w realu kusza zadaje dużo większe obrażenia i jest dużo celniejsza niż łuk zważywszy na zasięg. Prędkość wylotowa bełtu jest zawsze dużo większa niż w łuku.

Inna sprawa, że teraz mam w M&B 260 level w łukach i powiem szczerze, że dopiero teraz mi się łucznictwo zaczyna podobać.
    Można jednym strzałem położyć nawet sierżanta.
    Zapewne w kuszy na 260 levelu "wygar" byłby jeszcze większy?!

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 10, 2009, 06:48:51 »
    coś ty. na 260 w kuszy sierżanta by ugryzł komar. A powinien być bonus do zbroi w kuszy.
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 10, 2009, 14:17:26 »
    Łuk jest według mnie najlepszy, szybko sie ładuje no i można nim strzelać konno. "rozciąganie" celownika nie jest problemem jeśli umiesz szybko wycelować.

Jak kupisz kuszę na której pisze że nie można strzelać konno to na pewno nic nie ustrzelisz z konia.

Ale jakby ci się chciało ruszyć i poszukać to byś znalażł takie z których można strzelać konno więc nie siej zamętu
    Gram w plemiona ;]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 10, 2009, 14:28:45 »
    Jest..jedna....I to jest taki syf że aż szkoda tego szukać....

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 10, 2009, 14:33:36 »
    No ale jest xD
    Gram w plemiona ;]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 10, 2009, 14:38:09 »
    Jest ale i tak zanim trafisz to ci się bełty skończą lub przeciwnicy zdążą do ciebie dobiec...i kolejny minus kuszy! nie da się strzelać w tył z końskiego grzbietu..Niech ni ja się zastanowię czy z łukiem tak się da....<myśli> Chyba da się! Co jest kolejnym czynnikiem stawiającym łuk ponad kuszę.

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 10, 2009, 14:51:45 »
    Tak czy inaczej ja jestemza łukiem . Jest bardziej poręcny szybszyi itp.

Zauważyłem problem z ROZCIĄGANIEM SIE CELOWNIKA

Odpowiedź jest prosta . ZAmiast pakować w umiejętnośc strzelania z kuszy, pakujcie w łuk.

Przy 200 punktach ( co jest łatwe do wbicia wystarczy trochę postrzelać) nie jest już tak  źle  celownik krócej się ,,ładuje,, i później się ,,rozciąga,,

Ja mam osobiście  539 punktów łuku przy maksymalnym 640

Jak to zrobiłem ???

Mam już 68 lvl i od początku gry strzelam z łuku i walcze broniami dwuręcznymi

Mam już na koncie około 1000 hedszotów :) z początku za 1 hedszota moja zdolnośc strzelania z łuku zwiększała się nawet o 3 punkty
    Gram w plemiona ;]