Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87080 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 29, 2009, 07:03:46 »
    No, bo ponoć "mięśnie się męczą" ale powiedzcie, jakim cudem, kusza która ma 54 dmg a ja mam 699 w posługiwaniu sie tą bronią (zczitowałem) bije po 40?
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 29, 2009, 08:33:19 »
    No zastanów się. Czemu może zadawać mniej obrażeń? To oczywiste, że prze pancerze przeciwników, bo przecież po to one są, by zmniejszały obrażenia otrzymane. Jak Ty pójdziesz nagi do bitwy, to zarobisz potężne obrażenia od pałki, a jak założysz zbroję płytową, to pałka może Cię co najwyżej powkurzać hałasem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline beryn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 29, 2009, 09:35:25 »
    A czy można złączyć strzały jak są takie same jak mam np. 10 tu i 10 tu??Jak można to jak??

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 29, 2009, 09:58:09 »
    Nie można. Możesz mieć kilka kołczanów co najwyżej, ale pakowanie strzał z kołczanu do kołczanu jest nie możliwe. To samo tyczy się bełtów do kuszy. Ja osobiście gram bez łuku, bo nie lubię takich broni. Czasem wezmę sobie kuszę, ale to też nie dla mnie. Tylko jeżeli jakiś mod oferuje broń palną, to zawsze sobie jakiś muszkiet walnę. Łuków nie trawię, może dlatego, że nigdy nie strzelałem dobrze? Jak już, to wolę sobie jakieś włócznie wziąć, bo łatwiej trafić bez celownika, ale przeważnie wolę siekać toporem, lub czymkolwiek innym, zależy co tam znajdę po bitwie, lub ile mam denarów.

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 29, 2009, 10:35:39 »
    Łuk jest najlepszy z broni dystansowej. Szczególnie jak sie ma 150-200 do posługiwania się łukiem to za jednym strzałem można kolesiowi skosić konia a potem drugim jego... mam jakiś tam łuk 35damage i strzału +3 to jak jakiś typek podskoczy to strzał w czapę i koniec:) raz króla samego jednym strzałem zdjąłem :) (zaraz sie ktoś będzie ciepac że inni mu 1/2 życia zdjęli, ale to nie prawda. on na koniu jedzie jako pierwszy. nawet mieczem nie zdążył machnąć:))

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 29, 2009, 15:50:05 »
    Ja wam powiem tak. Dobrym kompromisem między łukiem i kuszą jest każda boń miotana poza nożami i sztyletami do rzucania. Oczywiście widać tę różnice między ilością  pociskow. Ja nie umiem walczyć wręcz. tzn. Umiem bezmyślnie machać mieczem/toporem, ale nie koordynuje atak-obrona
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2009, 15:53:13 wysłana przez Dzumol »
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 29, 2009, 16:17:35 »
    Mi za bardzo nie wychodzi używanie kopii czy włóczni z konia :/ A na turnieju to już w ogóle ciężko trafić :/A co do łuku, to ja po zczitowaniu(a raczej przerobieniu exporta) ze spokojem strzelałem po 50 do kolesi w byrniach(korsarze) a head shot to około 150 dmg więc nikt nie może czuć się bezpieczny :)

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 29, 2009, 20:09:48 »
    Kusza jest słabsza od noży do rzucania, a nawet od kamieni! Jakby miała zwiekszone dmg to by było równo łuk=kusza ponieważ kusze się ładuje 5 razy wolniej niż łuk! Nie mowiąc o tym  że większość kusz jest bronią którą niemożna uzywać konno.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 29, 2009, 20:20:43 »
    Więc jeżeli stanąłbś przed wyborem: kusza lub kamień, to wybrałbyś kamień? No cóż, każdy ma inne gusta. Jeżeli już chodzi o temat, to już wspominałem, że nie lubię takich zabawek, bo nie wyrządzi to takiej szkody jak coś metalowego. Jednak jeżeli miałbym wybierać, to wolałbym kuszę, bo:
    1. Nie zadaje małych obrażeń, bo te są całkiem spore.
    2. Jest stabilniejsza i celniejsza niż łuk.
    3. Nie zawsze mam pod ręką konia, więc na ziemi wolę coś silniejszego od jakiegoś tam łuku.
    4. Ładuje się ją wolniej, więc zostaje więcej wrogów do starcia wręcz, co przynosi dużo większe efekty niż zabawa patykami.
    5. Na cholerę mi łuk i kusza skoro są oszczepy!?
    Co do tych kodów, to moim zdaniem jest to żenujące, bo:
    1. Gra jest łatwa, aż do przesady.
    2. Psuje to całą zabawę.
    3. Gra traci sens.
    4. Stosują to tylko ludzie, którzy nie potrafią grać i są leniwi.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 29, 2009, 20:48:02 »
    No tak ale kusza powinna być silniejsza nie chodzi mi o realizm bo nie widziałem kuszy w akcji ale o sam balans rozgrywki.
    Co do tych kodów, to moim zdaniem jest to żenujące, bo:
    1. Gra jest łatwa, aż do przesady.
    2. Psuje to całą zabawę.
    3. Gra traci sens.
    4. Stosują to tylko ludzie, którzy nie potrafią grać i są leniwi.
    Zrozum kody nie są dla graczy. I czuje się obrażony bo w moim odczuciu potrafie grać a leniwy jestem tylko troche. Spróbuj robić moda bez kodów życzę ci powodzenia.
    Powtarzam jeszcze raz kody są dla twórców gry/modów.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 29, 2009, 20:52:31 »
    Rozumiem, ale sam wiesz, że chodziło mi o ludzi, którzy używają cheatów w celu ułatwienia sobie i tak już śmiesznie prostej gry. Juz wspominaleś, że kody sa pomocne modderom, więc nie myśl, że ja to przegapiłem, bo doskonale o tym pamiętam. Nawet podczas pisania tamtego posta pamiętałem, ale myślałem, że się skapniesz ;]

EDIT: Może i jesteś celniejszy, ale ja tam nie zaglądam w statystyki i nie pakuję żadnych punktów, więc pozostaję przy kuszy.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2009, 21:23:50 wysłana przez Alkhadias »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:12:21 »
    Kusza celniejsza od łuku? Nie dla mnie, Ja z łuku strzelam znacznie celniej(przy power draw 4-5 i skillu łucznictwa ok. 250) niż z kuszy a obrażenia też nie są słabe. Jak trafisz head'a z łuku to jest dead na miejscu, i fakt ze żeby załadować kuszę trzeba się zatrzymać, porażka!

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:23:25 »
    Masz 4-5 skill pointa w plecy żeby walić mocniej niż z kuszy;). Zresztą wystarczy spojrzeć do historii, wyszkolenie kusznika trwało kilka tygodni, a łucznika latami;). I nie ważne co powiesz, ale celownik łucznika w końcu rośnie, a kusznika nie, więc bez bajek, że jest ona mniej celna.
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:30:50 »
    A po co trzymać? Ja jakoś dobrze strzelam klikając a nie trzymając pół godz zanim wyceluje....

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:35:21 »
    Strzelanie zza rogu, przeszkód, wzgórza, jest wiele sytuacji gdy trzeba poczekać i prędzej uwierzę w UFO, niż w to, że łuk ma większą celność;).
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]