Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 510276 razy)

Opis tematu:

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek
    « Odpowiedź #135 dnia: Lutego 10, 2009, 19:06:50 »
    Tzn. Chodziło mi o tych wioh-menow na koniach.
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #136 dnia: Lutego 10, 2009, 23:49:23 »

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #137 dnia: Lutego 11, 2009, 08:59:17 »
    Miałem 65 populacji, mój lord napadł na wroga i stracił prawie wszystkich wojaków, po czym wrócił do zamku , zarządził nabór i miał 80 ludzi, przy czym populacja zmalała tylko o  20?!~O co chodzi??

Podobno w patchu miała być naprawiona kwestia jeźdźców z bronią 2h której nie da się używać konno, chyba nie jest naprawiona bo dalej Vegirscy rycerze walą mnie piąchami a na grzbiecie noszą berdysze?? WTF !!

Offline valar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Lutego 11, 2009, 21:47:32 »
    WITAM
    MA ktos moze spolszczenie dla tego wspaniałego moda !!!
    Wiem Wiem ze trzeba sie uczyc  jezykow

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #139 dnia: Lutego 11, 2009, 23:12:40 »
    A wiesz ze trzeba też używać opcji szukaj, lub przejrzeć poprzednie 2-3 strony topic'u?

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Lutego 12, 2009, 07:54:52 »
    Miałem 65 populacji, mój lord napadł na wroga i stracił prawie wszystkich wojaków, po czym wrócił do zamku , zarządził nabór i miał 80 ludzi, przy czym populacja zmalała tylko o  20?!~O co chodzi??

Podobno w patchu miała być naprawiona kwestia jeźdźców z bronią 2h której nie da się używać konno, chyba nie jest naprawiona bo dalej Vegirscy rycerze walą mnie piąchami a na grzbiecie noszą berdysze?? WTF !!

W sumie nie zwracałem uwagi na populację... Dzisiaj postaram się to sprawdzić i zobaczyć jak u mnie to wygląda...

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Lutego 12, 2009, 12:50:59 »
    A czy w ogóle któryś z twórców moda czyta te posty?

Kolejny bug: Strażnicy karawany wroga maja moje logo(herb) na tarczach, moi żołnierze nie mają.

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Lutego 12, 2009, 13:56:39 »
    A czy w ogóle któryś z twórców moda czyta te posty?

Kolejny bug: Strażnicy karawany wroga maja moje logo(herb) na tarczach, moi żołnierze nie mają.

Mam prośbę nie pisz co chwila nowego posta z błędami, tylko edytuj poprzedni. Będzie przejrzyściej. Twórcy napewno zaglądają, ale nie mają zapewne czasu siedzieć non stop tutaj. Co do loga na tarczach w karawanie, to nie zauważyłem tego u mnie.

Offline temelin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Lutego 12, 2009, 18:40:28 »
    Mam identyczny problem z tarczami:

1) Strażnicy karawany zamiast najemniczego czarno-czerwonego mają mój. Dotyczy to oczywiście atakowanych karawan :P
    2) Czasem moje jednostki sojusznicze, jeśli są najemne mają zamiast mojego herb najemników.
    3) Wrogie jednostki "regularne" czasem mają mój herb. Zdarza się to głównie w ostatniej fazie bitwy (tj. po trzecich posiłkach przeciwnika). Kilka jednostek - nie wszystkie - mają mój herb.
    Zauważyłem ten bug głównie na rhodockich sierżantach/strzelcach. Oczywiście sprawdziłem, czy nie jest to efekt zbieżności barw z lordem walczącym po przeciwnej stronie, ale nie.
    [edit]
    Problem z jednostkami sojuszniczymi dotyczy głównie jednostek sojuszniczych działających w samodzielnych regimentach. Dotyczy on nie tylko najemników.

Poza tym nadal są problemi z broniami, mimo wgrania łatki troops.txt i rozpoczęcia gry od nowa - np. bandyci z gór na koniach mają młoty, z których nie mogą korzystać, adenian knights również.

Również u mnie nie widać włóczni na plecach.

Jest też chyba błąd w jednej z rozmów. Sytuacja zdarzyła się, kiedy zdobyłem miasto. Wtedy to MOJA postać rozpoczęła rozmowę ze mną (lol), że są nie przydzielone lenna (wioski) i żebym wybrał komu je przyznać. Opcje pierwsze to były imiona moich wasali, a dwie ostatnie opcje: "Możesz zatrzymać dla siebie" i "Nie, zatrzymam je dla siebie". Lekkie rozdwojenie jaźni, nie powiem ;)

Czasem coś się chrzani, po zakończonej bitwie nie ma opcji "press Tab to end", odbierane jest to jako wycofanie się (strata morale), po czym wyświetla się statystyka bitwy i ekran zwycięstwa.

Nie wiem czy to normalne, ale u kolegi grupy bandytów grupują się. U mnie tego problemu nie ma. Przypuszczam, że to błąd instalacji, ale nie rozumiem jaki :P

Polecam także rozważyć podniesienie ceny za jeńców do poziomu z późniejszych wersji Native (np v.11), bo wtedy na początek był to dobry sposób na zgromadzenie jakiegoś majątku. Tutaj, gdy jest on zdecydowanie bardziej potrzebny, zarabia się trudniej. Na początku poziom trudności jest przez to mz. wygórowany. Aha, przydałoby się jakieś omówienie kwestii zdrowia mieszkańców, bo za diabła nie wiem co na nie wpływa (i nie mogę tego nigdzie znaleźć...).

Mi i koledze bardzo nie podobają się niektóre hełmy np. niektóre odmiany "psich pysków", zwłaszcza te otwarte. Zamieniliśmy je w TroopEditorze i od razu milej się gra. Niestety, ale nie mogłem nigdzie podmienić ubrania Marszałka z zamku, bo ta zbroja/ubranie wygląda jakby ktoś ją zrobił z alumaty :P To naprawdę razi w oczy.

Mam też pytanie - standardowo rozmiar party lorda zaraz po wynajęciu to ok. 80 luda. Nadałem jednemu zamek + 3 wioski, ale nie zwiększył armii od stanu początkowego. Ciągle 80. Tak powinno być, czy coś nie jest tak jak powinno ?

Pytanie glowne:
    Czy ktos sie juz doczekal Inwazji Sil imperialnych? :) Jak z inwazja radza sobie inne nacje? Krolestwo zalozylem w miejscu Rhodokow. Wiec od morza odzielaja mnie 3 nacje. (Mam nadzieje ze inwazja idzie od morza :D ) Jak one radza sobie z Legionami? Stawiaja jakis opor czy zostaja rozjechane walcem? Prosze o rade bo, nie wiem jak zaplanowac ekspansje krolestwa. :/

Doczekałem grając jako wasal Swadii. Efekt był taki, że jak chłopaki wpadli to po miesiącu cała mapa od południa do linii Saragoth-Keldaran-Uxkhal-Veluca była czerwona. Lordowie komputera radzą sobie z legionami jeśli walczą chorągiew na chorągiew. Legiony niestety często podróżują w grupach po 300-400 żołdaków i bardzo często wyłapują lordów komputera, przez co królestwa padają jak muchy. Chyba, że któreś jest tak cwane i zawrze zaraz po początku najazdu pokój :P

Z tego co czytałem, to od V.4 inwazja zaczyna się w losowych miejsach na południu. U mnie pod nóż jako pierwsze poszły zamki Ryibelet i Etrosq, więc startowali pewnie stamtąd.

A teraz kilka blachych pytan:
    1Czy mozna w nieskonczonosc utrzymywac lorda bez lenna. I czy mozna go lenna pozbawic bez konsekwencji?
    2 Jesli damy lordowi wioske, to bedzie ja rozbudowywac? Czyli np. budowac "budynki religijne" ktore powiekszaja nasza wiare?
    3 W niektorych wioskach stoi mlyn mimo to ze nie jest jeszcze wybudowany. Czy wyglad wiosek sie zmienia w zaleznosci od upgradow, czy jest niezmienny?
    4 Jaki jest cel nawracania? Da sie nawrocic wszystkich obywateli? Na poczatku jest to tylko 2-3% populacji.
    5. Gram w moda na wersji M&B 1.3 Duzo trace? Mod dziala stabilnie. Czasem wyskoczy jakis komunikat na czerwono. Np. Gdy zawieram pokoj za oplata.
    6. Inne nacje zawieraja pokoj z Legionami. Ja jestem w stanie wojny, mimo ze ich jeszcze na oczy nie widzialem. ;) Da sie zawrzec z nimi pokoj przed inwazja? Maja jakiegos ambasadora? :p

1. Niby można. Choć jak prosi o lenno i odmówisz to masz potężne minusy.
    2. Nie zauważyłem.
    3. Wygląd się nie zmienia.
    4. Da się. Z tego co zauważyłem to wtedy lecą wyższe podatki.
    5. Mam to samo, a gram na 1.011
    6. Sami zaproponują. Możesz też dorwać już w czasie inwazji jakiegoś centuriona (najlepiej w zamku) i za opłatą próbować się dogadać.

Propozycje:
    Do swity w zamku moglby dolaczyc kapelan. Moglby dawac misje
    sciganie heretykow - analogiczna misja do scigania bandytow wokol miast.
    Lub misja zwiazana z udaniem sie do wioski i zlapaniem zabiciem czarownicy/heretyka. analogiczna do misji z zabiciem bandyty w wiosce.
    A moze nawet spaleniem calej wioski? (wlasnej badz sasiada :D ) W imie walki z herezja. Czyli misja z pladrowaniem, ale bez zabierania zapasow.
    Wypelnianie takich misji dawalo by duzy bonus + do religii  oraz - do populacji i reputacji w wioskach

Popieram ! :)

Poza tym jestem pod wrażeniem, nie powiem :) Próbowałem grać w Lords&Realms, ale bez własnej nacji to tylko lekka nadbudówka nad Native :P Duży szacun dla twórców. Widać ogrom pracy.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2009, 00:16:08 wysłana przez temelin »

Offline lewy91

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Lutego 12, 2009, 19:39:58 »
    Mógłby ktoś wstawić plik item kinds1, aby takie miecze jak cimitar, great sword, estoc, espadon, które byłyby jednoręczne i można by używac tarcz. Próbowałem sam zmienic, ale nie mogłem potem ich nigdzie kupić. Proszę bardzo o pomoc!!!

Offline temelin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Lutego 12, 2009, 19:49:24 »
    Było na 1 stronie tematu :P

Cytat: vonmistont
    Jeśli jeszcze nie zaczeliście nowej gry, lub nie żal wam zacząć od nowa ściągnijcie i podmieńcie poniższy plik. Nie jest to kompatybilne z zapisami gry ale bardziej prawidłowe:
    http://rapidshare.com/files/188650732/troops.txt

Jeśli zaczeliście nową grę i chcecie łatki kompatybilnej z zapisami podmieńcie ten plik. Zamienia to te bronie na wersje zdatne do użytku z siodła:
    http://rapidshare.com/files/188652196/item_kinds1.txt

NIE UŻYWAJCIE OBYDWU ŁATEK. ALBO JEDNA ALBO DRUGA! ZALECAM 1. 2 ŁATKA JEST TYLKO DLA KOMPATYBILNOŚCI Z ZAPISAMI.

Choć z tego co widzę dziś Rapidshare niedomaga...

Offline Maniek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Lutego 12, 2009, 20:27:05 »
    Witam, po pierwsze oczywiscie gratuluje stworzenia tak wspaniałego moda :)
    A po drugie mam takie pytanie:
    Gdy w walce padne zawsze musze czekac i patrzec az moje wojska ubija przeciwnika bądź same zostaną ubite... Chyba że nacisnę tab ale to jest jako ucieczka...
    Więc moje pytanie jest takie czy wy też tak macie ? Czy po walce wygranej (ja padlem) możecie wyjść do mapy nie uciekając?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #147 dnia: Lutego 12, 2009, 20:41:46 »
    Z tego co wiem to jest to rozwiązanie dla faktu że jak Ty padniesz i potem będzie walka w trybie "strategicznym"(tekstowa) to ponosi się niezwykle duże straty, nieporównywalnie większe niż normalnie.

Offline Maniek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Lutego 12, 2009, 21:11:31 »
    Ale mi chodzi o to ze jak padne to walka dalej toczy sie taka sama i musze czekac dlugo i patrzec jesli nie chce morale tracic

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #149 dnia: Lutego 13, 2009, 08:57:32 »
    Nie wiem czy mi się wydaje czy nie, ale chyba jest jakaś mała modyfikacja do SoD.

http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=6&lid=1099

Z tego co jest napisane to zmienia nazwy Centurion, na jakieś unikatowe, tylko że nie moge tego pobrać bo wyskakuje mi po wybraniu "Download now", otwarty dokument tekstowy, a nie menu pobierania.