Mam identyczny problem z tarczami:
1) Strażnicy karawany zamiast najemniczego czarno-czerwonego mają mój. Dotyczy to oczywiście atakowanych karawan :P
2) Czasem moje jednostki sojusznicze, jeśli są najemne mają zamiast mojego herb najemników.
3) Wrogie jednostki "regularne" czasem mają mój herb. Zdarza się to głównie w ostatniej fazie bitwy (tj. po trzecich posiłkach przeciwnika). Kilka jednostek - nie wszystkie - mają mój herb.
Zauważyłem ten bug głównie na rhodockich sierżantach/strzelcach. Oczywiście sprawdziłem, czy nie jest to efekt zbieżności barw z lordem walczącym po przeciwnej stronie, ale nie.
[edit]
Problem z jednostkami sojuszniczymi dotyczy głównie jednostek sojuszniczych działających w samodzielnych regimentach. Dotyczy on nie tylko najemników.
Poza tym nadal są problemi z broniami, mimo wgrania łatki troops.txt i rozpoczęcia gry od nowa - np. bandyci z gór na koniach mają młoty, z których nie mogą korzystać, adenian knights również.
Również u mnie nie widać włóczni na plecach.
Jest też chyba błąd w jednej z rozmów. Sytuacja zdarzyła się, kiedy zdobyłem miasto. Wtedy to MOJA postać rozpoczęła rozmowę ze mną (lol), że są nie przydzielone lenna (wioski) i żebym wybrał komu je przyznać. Opcje pierwsze to były imiona moich wasali, a dwie ostatnie opcje: "Możesz zatrzymać dla siebie" i "Nie, zatrzymam je dla siebie". Lekkie rozdwojenie jaźni, nie powiem ;)
Czasem coś się chrzani, po zakończonej bitwie nie ma opcji "press Tab to end", odbierane jest to jako wycofanie się (strata morale), po czym wyświetla się statystyka bitwy i ekran zwycięstwa.
Nie wiem czy to normalne, ale u kolegi grupy bandytów grupują się. U mnie tego problemu nie ma. Przypuszczam, że to błąd instalacji, ale nie rozumiem jaki :P
Polecam także rozważyć podniesienie ceny za jeńców do poziomu z późniejszych wersji Native (np v.11), bo wtedy na początek był to dobry sposób na zgromadzenie jakiegoś majątku. Tutaj, gdy jest on zdecydowanie bardziej potrzebny, zarabia się trudniej. Na początku poziom trudności jest przez to mz. wygórowany. Aha, przydałoby się jakieś omówienie kwestii zdrowia mieszkańców, bo za diabła nie wiem co na nie wpływa (i nie mogę tego nigdzie znaleźć...).
Mi i koledze bardzo nie podobają się niektóre hełmy np. niektóre odmiany "psich pysków", zwłaszcza te otwarte. Zamieniliśmy je w TroopEditorze i od razu milej się gra. Niestety, ale nie mogłem nigdzie podmienić ubrania Marszałka z zamku, bo ta zbroja/ubranie wygląda jakby ktoś ją zrobił z alumaty :P To naprawdę razi w oczy.
Mam też pytanie - standardowo rozmiar party lorda zaraz po wynajęciu to ok. 80 luda. Nadałem jednemu zamek + 3 wioski, ale nie zwiększył armii od stanu początkowego. Ciągle 80. Tak powinno być, czy coś nie jest tak jak powinno ?
Pytanie glowne:
Czy ktos sie juz doczekal Inwazji Sil imperialnych? :) Jak z inwazja radza sobie inne nacje? Krolestwo zalozylem w miejscu Rhodokow. Wiec od morza odzielaja mnie 3 nacje. (Mam nadzieje ze inwazja idzie od morza :D ) Jak one radza sobie z Legionami? Stawiaja jakis opor czy zostaja rozjechane walcem? Prosze o rade bo, nie wiem jak zaplanowac ekspansje krolestwa. :/
Doczekałem grając jako wasal Swadii. Efekt był taki, że jak chłopaki wpadli to po miesiącu cała mapa od południa do linii Saragoth-Keldaran-Uxkhal-Veluca była czerwona. Lordowie komputera radzą sobie z legionami jeśli walczą chorągiew na chorągiew. Legiony niestety często podróżują w grupach po 300-400 żołdaków i bardzo często wyłapują lordów komputera, przez co królestwa padają jak muchy. Chyba, że któreś jest tak cwane i zawrze zaraz po początku najazdu pokój :P
Z tego co czytałem, to od V.4 inwazja zaczyna się w losowych miejsach na południu. U mnie pod nóż jako pierwsze poszły zamki Ryibelet i Etrosq, więc startowali pewnie stamtąd.
A teraz kilka blachych pytan:
1Czy mozna w nieskonczonosc utrzymywac lorda bez lenna. I czy mozna go lenna pozbawic bez konsekwencji?
2 Jesli damy lordowi wioske, to bedzie ja rozbudowywac? Czyli np. budowac "budynki religijne" ktore powiekszaja nasza wiare?
3 W niektorych wioskach stoi mlyn mimo to ze nie jest jeszcze wybudowany. Czy wyglad wiosek sie zmienia w zaleznosci od upgradow, czy jest niezmienny?
4 Jaki jest cel nawracania? Da sie nawrocic wszystkich obywateli? Na poczatku jest to tylko 2-3% populacji.
5. Gram w moda na wersji M&B 1.3 Duzo trace? Mod dziala stabilnie. Czasem wyskoczy jakis komunikat na czerwono. Np. Gdy zawieram pokoj za oplata.
6. Inne nacje zawieraja pokoj z Legionami. Ja jestem w stanie wojny, mimo ze ich jeszcze na oczy nie widzialem. ;) Da sie zawrzec z nimi pokoj przed inwazja? Maja jakiegos ambasadora? :p
1. Niby można. Choć jak prosi o lenno i odmówisz to masz potężne minusy.
2. Nie zauważyłem.
3. Wygląd się nie zmienia.
4. Da się. Z tego co zauważyłem to wtedy lecą wyższe podatki.
5. Mam to samo, a gram na 1.011
6. Sami zaproponują. Możesz też dorwać już w czasie inwazji jakiegoś centuriona (najlepiej w zamku) i za opłatą próbować się dogadać.
Propozycje:
Do swity w zamku moglby dolaczyc kapelan. Moglby dawac misje
sciganie heretykow - analogiczna misja do scigania bandytow wokol miast.
Lub misja zwiazana z udaniem sie do wioski i zlapaniem zabiciem czarownicy/heretyka. analogiczna do misji z zabiciem bandyty w wiosce.
A moze nawet spaleniem calej wioski? (wlasnej badz sasiada :D ) W imie walki z herezja. Czyli misja z pladrowaniem, ale bez zabierania zapasow.
Wypelnianie takich misji dawalo by duzy bonus + do religii oraz - do populacji i reputacji w wioskach
Popieram ! :)
Poza tym jestem pod wrażeniem, nie powiem :) Próbowałem grać w Lords&Realms, ale bez własnej nacji to tylko lekka nadbudówka nad Native :P Duży szacun dla twórców. Widać ogrom pracy.