Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Novus Mundus: ED] Fabuła  (Przeczytany 2880 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    Odp: Fabuła
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 17, 2017, 21:58:24 »
    Cholera, jak nie urok to...
    Evar ponownie schodzi ze sterty i podchodzi do jednej z grup niezorganizowanych robotników, po czym przemawia:
    - Panowie... - robi pauzę zastanawiając się nad sensem tego słowa w kontekście do robotników - Pracownicy... musicie, skupić się na robocie a nie miotać się bez składu i ładu na prawo i lewo. Zależy mi na tym, żebyście jak najszybciej i jak najlepiej wykonali powierzoną robotę. Może tego po mnie nie widać ale zależy mi na tym, żebyście nie musieli płacić dodatkowego podatku wliczonego w robociznę. Rozumiecie, lubię takich, jak wy, prostych i porządnych ludzi. - kontynuuje z fałszywą szczerością - Więc... chłopaki, zorganizujmy się jakoś. Spróbujcie ogarnąć też nieco kolegów. Z tego co wiem to podatek będzie narzucony, jeśli nie będziemy wykonywali prac na czas. To też skupcie się na tej robocie i nie biegajcie jak mrówki. Rozumiecie mnie? - próbuje przemówić do nich w miarę rozsądnie i retorycznie.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 19, 2017, 12:09:59 »
    Jeden z robotników wykrzyknął.
    - Panie! Ale tu tyle trza zrobić... że nie wiadomo jak to porozdzielać! Jest nas jeno ze dwustu, jak mamy bez organizatora się porozdzielać?!

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 19, 2017, 12:54:07 »
    - Tak, rozumiem ten problem, jednak zależy mi na tym żebyście rozumieli moje intencje. A co do organizatorów to postaram się to załatwić... Wiem! - kieruje wzrok do robotnika który to wykrzyknął - Wskaż mi najbardziej bystrych robotników, którzy mogą się twoim zdaniem nadawać na takie zadanie.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 19, 2017, 12:58:31 »
    - No Panie... Santan to już nieco w budowlance robił. - mówi, wskazując na robotnika, który w tym samym momencie spojrzał w Waszą stronę. - Antanel robił na kontynencie jako pomocnik budowlany, też się jeno nieco zna. - wskazuje kolejnego. - A o ile pamiętam, Umberto kiedyś zawiadywał stawianiem domków w Vordon, więc i też może się przydać.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 19, 2017, 13:38:03 »
    Mhm... Skrzyknij ich, aby przyszli tutaj i powiedz im, że będą organizatorami waszej pracy... I niech tutaj na mnie zaczekają, ja zaraz tu wrócę. - mówi i kieruje się do pomieszczenia administracyjnego.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 20, 2017, 19:50:29 »
    Robotnik potaknął, a Ty udałeś się do pomieszczenia administracyjnego - droga doń nieco Ci zajęła, otwarłeś drzwi i stanąłeś w jego progu.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 20, 2017, 19:58:42 »
    Evar podchodzi i zagaduje do pracownika administracji:
    - Macie jakieś zapasy dodatkowego prowiantu, lub alkoholu? Albo "fundusze operacyjne"? 

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 20, 2017, 20:06:19 »
    Urzędnik powoli podnosi wzrok z papierów na Ciebie, spoglądając "spod byka".
    - Proszę Pana. Gdybyśmy takowe posiadali i mogli je zużyć na tych nierobów, udostępnilibyśmy je Panu. A skoro tego nie zrobiliśmy, śmiem twierdzić, iż takie środki są nieobecne.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 20, 2017, 20:11:11 »
    Evar zmarszcza brwi i spogląda prosto w oczy urzędnika:
    - Czyli nie dostarczono mi potrzebnych do pracy materiałów, tak? - mówi do niego dosyć chłodno

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 20, 2017, 20:20:25 »
    Urzędnik wciąż miał chłodny wyraz twarzy, kalkulujący każde Twoje słowo.
    - Sfera motywacyjna nie leży w zakresie pańskich obowiązków, a przynajmniej nie w gestii urzędu leży zapewnieniu Panu środków do czynienia takich... takich form zarządzania. Otrzymał Pan władzę, biuro, dokumentację i uprawnienia. Jeżeli pragnie Pan dokarmiać robotników, pozyskanie na to zasobów leży w Pańskiej sferze zainteresowania i wykonania. Jeszcze jakieś pytania? - zapytał lekceważąco.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 20, 2017, 20:23:18 »
    Evar odwraca się i wychodzi bez słowa prosto do zgromadzonych robotników...

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 20, 2017, 20:32:54 »
    Urzędnik wrócił do wypisywania papierów, a Ty powróciłeś do robotników. Ci dalej pracowali nieskoordynowanie, jednak pod podestem z którego przemawiałeś czekali już wyznaczeni robotnicy z rzekomym doświadczeniem zawodowym.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 20, 2017, 21:39:05 »
    Evar podchodzi do wyznaczonych robotników i rozpoczyna wyjaśnienia:
    - Słuchajcie, muszę jakoś zorganizować pracę tej całej masy, a z tego co wiem to wy jesteście tutaj najbardziej doświadczeni... więc spróbujcie dobrać sobie grupy, podzielcie robotników pomiędzy siebie i zorganizujcie robotę. W zamian postaram się wam załatwić jakieś profity u administracji. Jesteście zainteresowani? Pamiętajcie, że im wcześniej skończymy, tym bardziej oddalimy datę uchwalenia nowego podatku.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 20, 2017, 21:41:44 »
    Robotnicy zgodnie spojrzeli po sobie i pokiwali głowami na znak zgody.
    - No dobra, niech będzie. - rzekł jeden.
    - Ale co dokładnie mamy zrobić? Jakieś cele? - zagadnął drugi z nich, a reszta przytaknęła mu, zwracając uwagę na Ciebie, abyś rozdysponował pomiędzy nich (i ich przyszłe grupy) zadania.
    - I jakie to profity będą?

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 20, 2017, 21:57:53 »
    Evar skinął głową i rozpoczął:
    - Więc tak... Znacie się na budowlance lepiej odemnie, najlepiej moim zdaniem będzie jak między sobą rozdzielicie pracę. Jedynie mogę wam powiedzieć, że powinniśmy dziś załatwiać grunt i fundamenty pod budowę żurawia i magazynów. Których późniejszą budowę, moim zdaniem powinien nadzorować konkretnie Umberto, który zna się na konstruowaniu różnorakich budowli. - uśmiecha się lekko.
    - W kwestii profitów... Jaką macie robociznę za całość roboty? - kontynuuje.