A propos Noldorów- demonów wojny to jest tam tylko dwóch:),
Ich staty :
Aeldarian, Ithilrandir
Bierzemy ich na bok... i na kopię lub lancę lub skuteczniej na miecz dwuręczny. Po robocie. Statystyki ich straszą... ale my mamy mózg.
Natomiast ... mam na myśli Armię Aeldariana...
Do tej bitwy podchodziłem 7 razy:)
...
Kwestia jak im się armia zrobi. Akurat pierwszym "łykniętym" przeze mnie dla klejnotu był Aeldarian czy jak mu tam.
Słabe konie Noldorów?
Tzn które?-bo Nieustraszony Koń Noldorski to wg mnie najlepsza, wręcz kosmiczna, kobyłka w tej grze.
Nie... nie prawda. Najlepsze konie mają Noldorskie Zwiadowczynie (EDIT: zapomniałem dodać - tych zawsze jest mało) - ale nie szlachta. Szlachtę można spokojnie dojść nieco kombinując. Zwiadowczynie to już tylko na zasadzie pogonić w kierunku Ebony Knight - i któryś ją ustrzeli zostawiając konia do loota :D. 50 szykbości, 36 zwrotności. 150 życia. Ale one mają biegłości na poziomie 400. Wartość straszna, ale większość jednostek honorowych będzie mieć więcej. Reszta koni jest bardzo dobra... ale d'shary i konie jatu potrafią być równie szybkie. To wystarczy. Wykorzystywałem do tego "zdobycznych" Lancerów Jatu i Walecznych Jatu. Walcząc z Noldorami... większość (czyt. cała) armii powinna być konna lub Ebony. Walka z Ebony jest prosta. Utrzymaj pozycję - i obserwujesz zielone pojawiające się wersy informacji o zabitych noldorskich szlachcicach lub zwiadoczyniach... chwila przerwy... giną zwiadowcy i wojownicy. A konkretniej. Zaczynasz bitwę... od razu Utrzymaj pozycję. Następnie wciskamy 3 i F6... Ebony wychodzi 10 kroków przed linię. Tylko nie ustawcie ich pod górkę... najlepiej z górki albo na płasko. A sami swobodnie działamy przed liniami ściągając wrogów, rozluźniając ich linie... cokolwiek pożytecznego. Inaczej będzie ciężko.
A propos siły łuczników...
Sam walczę wręcz... ale moja armia głównie na odległość. Powiedzmy... że oni są dla mnie wsparciem. Wykańczają co ja przegapię... lub co mnie przypadkowo ściągnie z konia.
PS Fakt, D'shar to też wg mnie najsłabsze militarnie Królestwo(na marginesie, to samo dotyczy pośrednio 'Huscaleros', można się niemile rozczarować...
No to moja opinia już nie jest odosobniona. To już wszak nie opinia a wręcz reguła.
Nauczka dla potomnych moderów. Nie zniszcz moda przesadzając w umiejętnościach strzeleckich. Oni nie używają snajperskich karabinów... tylko patyka ze sznurkiem. Nie rób z armii używających głównie łuków, armii średnio się nimi posługującymi.
PS 1 Hero Adventurer to rzeczywiście najlepsza jednostka z "pospolitego ruszenia"(lub zakupu)-dorównująca niektórym zakonom(w wersji surowej), też od nich zaczynałem, ale żeby ich"wypromować'(pojawia się już wyżej wspomniany problem,uciążliwość)... czekaj tatka latka:).
Mam ich w sumie 16 chyba, w Sarleon. I zbieram. Po co? - Nie wiem. Najdroższa w utrzymaniu; dobra, wręcz bardzo dobra jednostka. Prawie jak bohater w spisie naszego wojska, tylko może zginąć i nie dzieli się umiejętnościami drużynowymi. Pierwsi w kolejności na liście do umierania jak przyjdzie mi walczyć z armią, na której wiem, że ktoś musi zginąć.
PS.1 Stan mojego wojska na dzień dzisiejszy:
136 Ranger of Clarion Call
138 Ebony Guantlet Knight
120 Griffon Knight
3 Demonic Warrior :)
40 Cobra Warrior (tani dobry dodatek)
31 Noldor Warrior
44 Noldor Ranger
7 Woman Noldor Horse Ranger (nie jestem pewien jak one są w wersji angielskiej)
36 Noldor Noble
17 Hero Adventurer (+ 8 w kolejce Adventurer) [tylko po co?]
w rezerwie po około
20 pieszych pendorskich rycerzy
20 pieszych pendorskich piechych rycerzy
720 róznego pendorskiego szrota po miastach
i ... około 1250 pendorskiego szrota po miastach i zamkach wasali... ktore zawsze można przejąc... w tym około 50 pieszych rycerzy pendoru.
PS.2
Nie podoba mi się to, że moi wasale nie generują sobie armii z kultury mojego królestwa (wszak nadmiar rodzajów jest zły...). Ale dając zamek czy miasto wasalowi możemy zmusić go do generowania obrońców z naszej kultury. Wystarczy jeden nawet pendorski rekrut w garnizonie (czyt. 1... dosłownie jeden w całym garnizonie... i nikogo więcej) i reszta obrońców będzie wygenerowana z kultury tego pierwszego. Nie sprawdzałem czy to działa z armiami jatu czy noldorów... sami przetestujcie. Mnie interesuje tylko kultura pendorska.