Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 684169 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redlucas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #945 dnia: Lutego 06, 2010, 00:16:02 »
    A propos Noldorów- demonów wojny to jest tam  tylko dwóch:),
    Ich staty :
    Aeldarian, Ithilrandir

Bierzemy ich na bok... i na kopię lub lancę lub skuteczniej na miecz dwuręczny. Po robocie. Statystyki ich straszą... ale my mamy mózg.

Natomiast ... mam na myśli Armię Aeldariana...
    Do tej bitwy podchodziłem 7 razy:)
    ...

Kwestia jak im się armia zrobi. Akurat pierwszym "łykniętym" przeze mnie dla klejnotu był Aeldarian czy jak mu tam.

Słabe konie Noldorów?
    Tzn które?-bo Nieustraszony Koń Noldorski to wg mnie najlepsza, wręcz kosmiczna, kobyłka w tej grze.

Nie... nie prawda. Najlepsze konie mają Noldorskie Zwiadowczynie (EDIT: zapomniałem dodać - tych zawsze jest mało) - ale nie szlachta. Szlachtę można spokojnie dojść nieco kombinując. Zwiadowczynie to już tylko na zasadzie pogonić w kierunku Ebony Knight - i któryś ją ustrzeli zostawiając konia do loota :D. 50 szykbości, 36 zwrotności. 150 życia. Ale one mają biegłości na poziomie 400. Wartość straszna, ale większość jednostek honorowych będzie mieć więcej. Reszta koni jest bardzo dobra... ale d'shary i konie jatu potrafią być równie szybkie. To wystarczy. Wykorzystywałem do tego "zdobycznych" Lancerów Jatu i Walecznych Jatu. Walcząc z Noldorami... większość (czyt. cała) armii powinna być konna lub Ebony. Walka z Ebony jest prosta. Utrzymaj pozycję - i obserwujesz zielone pojawiające się wersy informacji o zabitych noldorskich szlachcicach lub zwiadoczyniach... chwila przerwy... giną zwiadowcy i wojownicy. A konkretniej. Zaczynasz bitwę... od razu Utrzymaj pozycję. Następnie wciskamy 3 i F6... Ebony wychodzi 10 kroków przed linię. Tylko nie ustawcie ich pod górkę... najlepiej z górki albo na płasko. A sami swobodnie działamy przed liniami ściągając wrogów, rozluźniając ich linie... cokolwiek pożytecznego. Inaczej będzie ciężko.

A propos siły łuczników...

Sam walczę wręcz... ale moja armia głównie na odległość. Powiedzmy... że oni są dla mnie wsparciem. Wykańczają co ja przegapię... lub co mnie przypadkowo ściągnie z konia.

PS Fakt, D'shar to też wg mnie najsłabsze militarnie Królestwo(na marginesie, to samo dotyczy pośrednio 'Huscaleros', można się niemile rozczarować...

No to moja opinia już nie jest odosobniona. To już wszak nie opinia a wręcz reguła.

Nauczka dla potomnych moderów. Nie zniszcz moda przesadzając w umiejętnościach strzeleckich. Oni nie używają snajperskich karabinów... tylko patyka ze sznurkiem. Nie rób z armii używających głównie łuków, armii średnio się nimi posługującymi.

PS 1 Hero Adventurer to rzeczywiście najlepsza jednostka z "pospolitego ruszenia"(lub zakupu)-dorównująca niektórym zakonom(w wersji surowej), też od nich zaczynałem, ale żeby ich"wypromować'(pojawia się już wyżej wspomniany problem,uciążliwość)... czekaj tatka latka:).

Mam ich w sumie 16 chyba, w Sarleon. I zbieram. Po co? - Nie wiem. Najdroższa w utrzymaniu; dobra, wręcz bardzo dobra jednostka. Prawie jak bohater w spisie naszego wojska, tylko może zginąć i nie dzieli się umiejętnościami drużynowymi. Pierwsi w kolejności na liście do umierania jak przyjdzie mi walczyć z armią, na której wiem, że ktoś musi zginąć.

PS.1 Stan mojego wojska na dzień dzisiejszy:

136 Ranger of Clarion Call
    138 Ebony Guantlet Knight
    120 Griffon Knight
    3 Demonic Warrior :)
    40 Cobra Warrior (tani dobry dodatek)
    31 Noldor Warrior
    44 Noldor Ranger
    7 Woman Noldor Horse Ranger (nie jestem pewien jak one są w wersji angielskiej)
    36 Noldor Noble
    17 Hero Adventurer (+ 8 w kolejce Adventurer) [tylko po co?]

w rezerwie po około
    20 pieszych pendorskich rycerzy
    20 pieszych pendorskich piechych rycerzy
    720 róznego pendorskiego szrota po miastach

i ... około 1250 pendorskiego szrota po miastach i zamkach wasali... ktore zawsze można przejąc... w tym około 50 pieszych rycerzy pendoru.

PS.2

Nie podoba mi się to, że moi wasale nie generują sobie armii z kultury mojego królestwa (wszak nadmiar rodzajów jest zły...). Ale dając zamek czy miasto wasalowi możemy zmusić go do generowania obrońców z naszej kultury. Wystarczy jeden nawet pendorski rekrut w garnizonie (czyt. 1... dosłownie jeden w całym garnizonie... i nikogo więcej) i reszta obrońców będzie wygenerowana z kultury tego pierwszego. Nie sprawdzałem czy to działa z armiami jatu czy noldorów... sami przetestujcie. Mnie interesuje tylko kultura pendorska.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2010, 00:46:49 wysłana przez Redlucas »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #946 dnia: Lutego 06, 2010, 20:34:55 »
    W bitwie , o której pisałem, role były raczej odwrotne:)
    Poza tym ja wtedy byłem na hardkorowo ciężkozbrojnym koniu(nazwy teraz nie wspomnę)
    Jeżdźcy noldorscy byli nie do dojścia, poza tym przewaga liczebna(z kimś innym miałoby to drugorzędne znaczenie) na tyle dawała o sobie znać, że  trudno było mówić o jakimś odciąganiu.
    Wręcz przeciwnie- rajd w pojedynkę kończył się tak,, że to ja miałem na ogonie kolesi którzy szyli mi w plecy równo.

Oczywiście,na przebieg bitwy ma wpływ tyle trudno przewidywalnych czynników (choćby teren)- ale rzecz w tym, że w tej bitwie to ja bylem non stop w opałach-'współczynnik agresji' mieli zdecydowanie wyższy, co nieczęsto się zdarza.
    Dopiero za tym siódmym razem przedarłem się kanionem rzecznym na ich tyły i wykosiłem większość zwiadowców  i wojowników, ale straty miałem i tak ogromne.

Pisząc o koniach Noldorów, miałem na myśli nację, a nie 'gender';), co nie zmienia faktu, że zarówno szlachta, jak i zwiadowczynie jeżdżą na różnych 'wynalazkach'.Ja nie widze reguły.

Koń , którego staty podajesz to własnie "Nieustraszony".
    Jego statystyki są trochę inne, jeśli chodzi o "zdrowie"-190.
    No i trzeba dorzucić pancerz na 70
    i szarża na 32.

To jest stan twojego wojska w polu?
     No to gratki, ja  wyprowadzam w teren jednorazowo ~310 załogantów.
    Składami manipuluję dowolnie , obecnie tylko 50 Clarion Call'ów i 50 Nieśmiertelnych zawsze mam przy Sobie(nie licząc NPC).

Ponieważ programowo nie biorę nikogo do niewoli( poza królami), nie mam wasali i wszystkie załogi miast/zamków ja obstawiam(średnio po 300, z czego połowa różnego typu elitarne jednostki ,zakonne jak i "regionalne')-
    to trzeba by było liczyć w tysiące, jeśli napiszę że ok 15k to się dużo pewnie nie pomyliłem.

PS Jak w końcu ruszę tyłek, postawię system i uda mi się odpalić save'y to wrzucę parę 'zrzutów'.
    Niestety, ostatnio mam średnią motywację do czegokolwiek,ta zima mnie wykańcza, już czekam na wiosnę,heh.

Offline Mafarus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #947 dnia: Lutego 06, 2010, 20:38:29 »
    Wiem że zaraz będę tępiony że na te pytanie jest odpowiedź XX stronie więc jest to pytanie do ludzi którzy chcą sobie nabić posta :DD
    Zatem nie wiem jak/gdzie rekrutować lordów mam już królestwo (pendoru oczywiście ;]) ale gdy idę do koleszka w zamku lub mieście (moim) to nie ma tam opcji żeby szukał wasali/lordów którzy mogli by do mnie przyłączyć (np. tak jak w jest to w SoD)

Z góry dzięki za pomoc =]

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #948 dnia: Lutego 06, 2010, 20:48:44 »
    Zatem nie wiem jak/gdzie rekrutować lordów mam już królestwo (pendoru oczywiście ;]) ale gdy idę do koleszka w zamku lub mieście (moim) to nie ma tam opcji żeby szukał wasali/lordów którzy mogli by do mnie przyłączyć.

Nie jestem specem od "wasalstwa", jak to już wcześniej opisałem, ale z tego co pamiętam, musisz mieć z "kandydatem" relacje(co najmniej) na +10, bierzesz delikwenta do niewoli i składasz mu propozycję nie do odrzucenia:).
    Raczej nie odmawiają.
    Ale być może ktoś inny, kto zna temat z autopsji, więcej i dokładniej Ci  na ten temat napisze.

PS Czyli opłaca się trochę powojować i złapanych lordów wypuszczać, żeby mieć z nimi relacje na plusie.

« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2010, 20:50:25 wysłana przez Liveon »

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #949 dnia: Lutego 06, 2010, 21:39:03 »
    @up Trzeba mieć relacje zdaje sie na +9 z lordem, ale w chwili kiedy z nim gadamy (składamay propozycję), ale dodać trzeba jeszcze +6 relacji, które tracimy walcząc z nim i biorąc do niewoli. Moja bezpieczna granica to +20.

Offline Kapsel146

• Użytkownik
    « Odpowiedź #950 dnia: Lutego 06, 2010, 22:47:57 »
    Pytałem wczoraj o historie po polsku wszystkich zakonów jest może taka i gdzie ją można znaleść??

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #951 dnia: Lutego 07, 2010, 01:05:43 »
    To jest stan twojego wojska w polu?
    No to gratki

Jednorazowo mogę wyprowadzić 200. Mam maksymalnie rozwinięty Leadership, ale nabijanie miejsca w armii reputacją idzie wolno.

Mimo wolnej przestrzeni... walczę na ogół armią nie większą niż 150 ludzi. Zależy mi na szybkości armii... a im większa tym wolniej się porusza.

PS. Stan noldorów i innych dodatków do zakonników uszczuplał... posłużył do zajęcia Cez i 2 zamków. Natomiast Hero Adv. urósł. Nie chcą ginąć. Dam ich chyba jakiemuś wasalowi.

Cytat: Redlucas
    do generowania obrońców z ... kultury... jatu czy noldorów... sami przetestujcie.

Przetestowałem. Włożyłem do zamku 3 noldorów i ... wygenerowało pendorskich obrońców.

Cytat: Mafarus
    Zatem nie wiem jak/gdzie rekrutować lordów

Rekrutować możesz tylko pojmanych lordów. Po pojmaniu musisz mieć minimum +9 relacji. Czyli musisz mieć minimum +20 relacji przed walką jeżeli Ty chcesz zaatakować danego lorda (-1 do relacji, jeżeli dążysz do walki).. lub minimum +19 relacji jeżeli on Ciebie zaatakuje. Po walce rozmawiasz z nim i przyjmujesz jego przysięgę. Innej opcji nie ma.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 01:08:12 wysłana przez Redlucas »

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #952 dnia: Lutego 07, 2010, 09:41:45 »
    czy komuś udało się z rekrutować króla do swojego królestwa???

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #953 dnia: Lutego 07, 2010, 23:15:38 »
    Dzisiaj moja skromna armia powiększyła się o 9 takich :P

(click to show/hide)

Może i statystyk dobrych nie mają, ale walczą znakomice :P Polecam, szczególnie, że łatwo ich zdobyć. Wystarczy pokonać tą armię heretyków, co ma około 20 właśnie tych jeźdzców, a reszta to zwolennicy xd
    Starciłem na nich 10 Valkirii tylko :P

Offline Med

• Użytkownik
    « Odpowiedź #954 dnia: Lutego 08, 2010, 14:00:16 »
    PS 1 Hero Adventurer to rzeczywiście najlepsza jednostka z "pospolitego ruszenia"(lub zakupu)-dorównująca niektórym zakonom(w wersji surowej)
    No nie, zdecydowanie nie :) Żeby jednostki zakonne (np. Unicorn) dorównały tej trzeba je parokrotnie ulepszyć, o porównaniu ich w stanie surowym nie ma mowy.

PS. Stan noldorów i innych dodatków do zakonników uszczuplał... posłużył do zajęcia Cez i 2 zamków. Natomiast Hero Adv. urósł. Nie chcą ginąć. Dam ich chyba jakiemuś wasalowi.
    Czy Wy nie widzicie że ta jednostka jest lepsza od Noldorów i zakonnego gówna... ma najlepszy pancerz, dlatego nie ginie często. Noldorowie sprawdzają sie na odległość ale do mojego stylu walki to kompletnie nie pasuje bo w zwarciu padają jak muchy. Hero Adv. jest najlepszy w zwarciu a na odległość też za bardzo nie odstaje. A nie jest najdroższy bo kosztuje dokładnie tyle co np. Noldor Noble. A taki np. Sir Timothy kosztuje mnie znacznie więcej a z Hero Adv. by nie wytrzymał nawet tyle co Najman z Pudzianem :)

Offline Matix757

• Użytkownik
    • I'm coming...
    « Odpowiedź #955 dnia: Lutego 08, 2010, 15:29:07 »
    co to jest to hero adventure czy jak mu tam a ten demoniczny wojownik jest nawet niezły

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #956 dnia: Lutego 08, 2010, 15:58:51 »
    Niezły to mało powiedziane, a Hero Adventurer to po polsku Boh. Poszukiwacz Przygód, awansujesz go ze szlachty np. Młodego szlachcia z Zachodu

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #957 dnia: Lutego 08, 2010, 16:01:00 »
    ja również nie spotkałem się z kimś takim jak Hero Adv...??

Offline Redlucas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #958 dnia: Lutego 08, 2010, 18:12:08 »
    co to jest to hero adventure czy jak mu tam a ten demoniczny wojownik jest nawet niezły

Demoniczny wojownik 1vs1 wygra z Bohaterskim Poszukiwaczem Przygód. Różnice w biegłościach nie wpłyną na wynik walki, a ilość życia, pancerz i koń leży po stronie Demonicznego.

Hero Adv. (czyli ten Bohaterski wspomniany wyżej) faktycznie kosztuje tyle samo co Noldor Noble. Mój błąd.

U mnie Hero Adv. to koszt 131 denarów za jednego. Sir Timothy to 90. Droższy jest tylko Sir Roland 193 bodajże.

Cytat: daver194
    Dzisiaj moja skromna armia powiększyła się o 9 takich :P [przyp. Demoniczny Wojownik]

Szanuj ich. To jak dla mnie najlepsza jednostka w PoP.

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #959 dnia: Lutego 08, 2010, 20:01:36 »
    troszeczkę mi brakuje we wszystkich modach możliwości torturowania więźniów bądź też przesłuchiwania albo coś innego, tak to sobie oni tylko stoją w tych celach i nic... jakieś egzekucje publiczne na pewno by urozmaiciły rozrywkę :)))