Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89229 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UNCUREABLE MANIACK
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 12, 2009, 10:58:44 »
    AI to sztuczna inteligencja... Chytrość i takie tam u komputerowo sterowanych ludzików...

Offline Gregorian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 12, 2009, 11:19:47 »
    Hmm jak dla mnie najłatwiej jest pokonać Veagirów... są po prostu miętcy gram na 131 % i trace na nich średnio po 10 jednostek mając armię składającą się z 75 Huskalarów i 75 Swadńskich Rycerzy... Zdecydowanie Najtrudniej jest pokonać Swadię... ile razy trafiłem podczas walki 300 ich na moich 100 całą armię i wygrywałem tylko przez to że sam zabiłem z 100 wrogów... Ech Swadia żądzi ale sie do niej na bank bym nie przyłączył bo ich po prostu nie lubię...

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 12, 2009, 12:22:15 »
    Kiedys też tak myślałem, że najłatwiej wyeliminować Vaegirów do czasu gdy stałem sie wasalem Yarogleka. Też gram na normalnym poziomie trudności i Swadia za chwile przestanie istnieć w czym baaardzo duży udział mają vaegirscy mistrzowie łuku)).
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 12, 2009, 21:46:12 »
    OK, po 3/4 kampanii Rebelii na Własny Rachunek mogę z czystym sumieniem odpowiedzieć którą frakcję najtrudniej,a  którą najłatwiej wyeliminować.
    I z góry uprzedzam - będziecie cholernie zdziwieni.
    Ale zanim przejdę do konkretów - nie ma znaczenia w zwykłej rozgrywce którą frakcje łatwiej, a którą trudniej zniszczyć. W zwykłej grze, na usługach króla, żaden z tych narodów nie stanowi zagrożenia, a jedynie Khergici są z lekka upierdliwi. Dopiero przy Rebelii Na Własny Rachunek okazuje się z którym Królestwem będziemy mieli poważny problem.

Najłatwiej wyeliminować Swadian. (a nie mówiłem, że będziecie zdziwieni?)
    Ponieważ ich Lordowie to wredni indywidualiści, a król to dupa wołowa.

O ile inne nacje starają sie walczyć grupami, to Swadianie żeby skały s*ały nie ruszą na odbicie zamku w 3000 chłopa.
    Mogę im po kolei zabierać kolejne włości, a ci sami na własną rękę będą się na mnie porywać. A efekt jest taki, ze wystarczy wrzucić do zamku/miasta 100 porządnych wojaków i Swadianie stoją pod zamkiem i płaczą, że nie mogą się na niego rzucić. A wystarczyło by aby skrzyknęli się w kilku (ale tego akurat Swadianie nie potrafią)..

Kogo najtrudniej wyeliminować?
    Vaegirów. To nacja, która potrafi sie zmobilizować, potrafi miesiącami sie zbroić siedząc cicho, a gdy już nabiorą siły, potrafią ustalić wspólnie jeden celi i całą armią 10-15 Lordów ruszyć  by go zdobyć.
    No i wtedy robi się naprawdę nieprzyjemnie, bo jak tu bronić zamku, gdy ma się pod jego murami 3000-3600 woja?!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2009, 21:51:40 wysłana przez pc_maniac »

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 13, 2009, 10:24:32 »
    Swadia potrafi się zmobilizować jak gra z nimi gracz i jest Marszałkiem :)
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 13, 2009, 13:08:43 »
    Swadia potrafi się zmobilizować jak gra z nimi gracz i jest Marszałkiem :)
    To wtedy nie Swadia się mobilizuje, lecz gracz ja mobilizuje. A my tutaj dyskutujemy jaką  nację obsługiwaną przez KOMPUTER najprościej wyeliminować.

Zagraj choć kilka dni Rebelią dla Siebie Samego, a zrozumiesz w czym problem i który przeciwnik jest trudny, a który łatwy jak barszczyk. Standardowa rozgrywka jest zbyt łatwa by w ogóle roztrząsać takie rzeczy jak trudność pokonania.

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 13, 2009, 13:34:32 »
    może by tak dać ankiete?

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 13, 2009, 13:44:08 »
    AI czyli "sztuczna inteligencja".
    Najwyższą formę AI spotyka się w komputerowych grach w szachy, gdzie twórcy potrafią w niej zawrzeć algorytmy planowania nawet kilkunastu ruchów naprzód.

W przypadku M&B AI jest szczątkowa, choć dopiero przy rozgrywkach na najtrudniejszych poziomach okazuje się, że pomiędzy Królestwami są różnice w AI , m.in. właśnie możliwość przeprowadzania akcji/kontrakcji grupowych (Vaegirowie).

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 13, 2009, 14:01:58 »
    Chociaż niekiedy  AI w M&B ma przebłyski geniuszu ..przykład Nordów chowajacych się wsród drzew przed ciężką jazdą. Nie grałem jeszcze rebelią ale mam zamiar w najbliższym czasie zacząć))...jak na razie Yaroglek i reszta Vaegirskich lordów górą))
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 13, 2009, 14:31:29 »
    Szczerze, jedyny król, który normalnie wygląda to właśnie mój pan, król Harlaus. Reszta wygląda jak banda dzikusów z lasu.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 13, 2009, 16:33:34 »
    Szczerze, jedyny król, który normalnie wygląda to właśnie mój pan, król Harlaus. Reszta wygląda jak banda dzikusów z lasu.

A wiesz dlaczego? Właśnie starzec z siwą brodą o błękitnych oczach kojarzy nam się dobrym królem ,ale ten wygląd to pic na wodę. Spotkaj go w walce ,w jego zbroi płytowej wywijającego mieczem to będziesz miał jego pełny obraz charakteru.
    Poza tym nie lubisz Sanjar Khana za to ,że jest mongołem i kojarzy się z islamem (dżihad), Króla Rangara ,że jest aroganckim barbarzyńcą (Lewith byłby lepszy) i Króla Vaegirów - Yarogleka za to ,że przypomina "wielkiego pana z zachodu" (choć jego królestwo jest na wschodzie).

Nie sposób pominąć Rhodoków. Oni mnie intrygują najbardziej ,bo zauważyłem podobieństwa w ich polityce do polityki Rzeczpospolitej XVI wieku. Z opowieści Lorda Kastora z Veluki można to wywnioskować.
    - W czasach RP Szlacheckiej był sejm walny, u Rhodoków to samo "króla wybierają patrycjusze z miast Veluka, Yalen i Jelkala ,którzy zbierają się na polu przed Jelkalą by wybrać następcę tronu" - to jest odniesienie do pola walnego pod Warszawą (nie pamiętam jak te pole się fachowo nazywa).
    - "Rhodokowie są wolnymi ludźmi i nie mają pana nad sobą poza królem" - skomentuje to tak "Szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie"
    - "Wtedy gdy już wybierany króla Lord Graveth pojawił się na polu z mieczem mówiąc ,że grupa Swadian wylądowała niedaleko" - podczas wyboru Stanisława Augusta Poniatowskiego żołnierze carscy "pilnowali" by w wyborach wygrał właśnie on ,a przecież było ustalane ,że nikt uzbrojony nie może wejść na teren wyborów by nie "przekonywać siłą" posłów do swoich racji.

Zaiście ciekawe zbiegi okoliczności...
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 14, 2009, 09:01:28 »
    Wolna elekcja panowała nie tylko w Polsce w XVI wieku lecz także w Niemczech w X wieku (wtedy była masa małych księstw).
    pozdro

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 14, 2009, 10:17:23 »
    Tylko ,że w niemczech nie było pola sejmowego (np. w Bawarii) ,tylko cały wybór odbywał się w specjalnie przygotowanej sali. Poza tym raczej nie słyszano o incydencie gdziekolwiem na terenie przyszłych Niemiec by kandydat na króla przyszedł z uzbrojonym wojskiem na sale obrad.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline FILOOT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 14, 2009, 21:24:35 »
    Nie wiem .. nikt o tym jeszcze nie pisał chyba ... ale jak u siebie gram na normalnym poziomie trudności ... to zawsze nie miałem problemu z Nordami .... Może to zabawne ale gram Khergitami i zawsze siekam ich jak chcę .... Natomiast problem zaczyna się gdy mam zamiar zdobywać zamek ... ale tu od czego są trzymani przezemnie na tę chwilę w zamku Najemne Ostrza i Najemni Kusznicy ... którzy w trakcię oblężeń są niezastąpieni gdy gra się Khergitami ... Owszem są dość duże straty ... ale zawsze nie miałem problemu z wyeliminowaniem Nordów ...

Co do którejś z poprzednich wypowiedzi w tym temacie na temat królów i ich wyglądu To wg. Mnie najbardziej podobny jest albo Ragnar ... albo Harlaus ... Ragnar przypomina takiego Wikinga z tą Rudą brodą ... a Harlaus też taki podobny ... natomiast najbardziej obleśny wydaje mi się chyba właśnie Sanjar Chan  xDDDD ... dlatego przeważnie staram się robić rebelię i być po stronie Dustuma .... w pozostałych nacjach nigdy nie robiłem rebelii
    u Mordów ... Ragnar ładniejszy ... u Swadianów ... nie żebym dyskryminował ale kobieta nie powinna rządzić :PPP ... u Rhodoków też nie najgorzej  wygląda ... jedynie jeszcze zastanawiałbym się u Vaegirów ... ten ich łysy król jest też śmieszny ... ale znowu tamten " Benkart " też to imię odpędza xDD

A co do wolnej elekcji .... nigdy nie podobała mi się ta część historii .... Przekupywano każdego ... byle nie przeprowadzić porządnych reform w Polsce ....

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 14, 2009, 21:29:48 »
    FILOOT to zagraj po stronie Nordów..gwarantuje Ci ,że nie będziesz miał problemów z pokonaniem pozostałych nacji)). Może prócz Rhodoków.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2009, 21:39:13 wysłana przez harryangel »