Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89258 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Life goes on, come of age...
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #120 dnia: Marca 22, 2009, 11:53:22 »
    a czym oblegacie zamki? ja tak z 30% łucznicy (nordyccy) i właśnie huskarlowie :D reszta
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #121 dnia: Marca 22, 2009, 12:06:26 »
    nie wiem jak u ciebie ale u mnie swadiańscy rycerze jerzdzą zawsze na warhorse'ach, to vaegirscy mają czasem huntery.
    (zaraz sprawdzę w troop editorze czy mają huntery w eq)

edit: faktycznie mają, ale u mnie zazwyczaj na warhorse'ach jadą ;)
    Gdy huskarli kupa i rycerze dupa:)

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #122 dnia: Marca 22, 2009, 12:08:39 »
    chyba i rycerz dupa gdy huskarli kupa ;)
    Ale tych huskarli zawsze jest jak na lekarstwo, rycerzy łatwiej wyszkolić ;)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #123 dnia: Marca 22, 2009, 14:22:51 »
    Ok ostatnio gram rhodkami i mi się wydaje że są chyba najlepsi xD
    Co do swadańskiego rycka vs husarkla to poprostu przypadek co się stanie ;D
    Ale np. swadiański rycerz vs rhodcki sierżant to wygra na 90% sierżant ;P Chodzi tutaj o te pawęże które mają rhodkowie, rycek w takiego wjedzie i koń staje dęba na tarczy, zanim znowu ruszy to rycek już wącha kwiatki od dołu ;D
    To 10% jak sierżant się tarczą nie zasłoni.
    Bo, jak to wiemy z licznych opowiastek NPC'ów i niektórych uzurpatorów Rhodocy są tacy jacy są z potrzeby obrony przed Swadią (odsyłam do opowieści o Grunwalderze). A oznacza to, że są oni najlepsi na konnych. W zwarciu rycerze swadianścy jak i vaegirscy, khergici itp NIE MAJĄ SZANS z rzędami włóczni, pik i glewi. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja, gdy na Rhodoków posyłamy piechotę w postaci huskarli, sierżantów i strażników. Większość "niebieskich" nie ma mieczy, a jedynie włócznie, co powodóje ich podatność na ataki bronią krótszego zasięgu, jak np, miecze, berdysze, topory itp. Jeśli zwiążesz Rhodoków walką z piechotą, to po późniejszym ataku kawalerii nic z, dotychczasowych "horsekillerów" nie zostanie, a samemu poniesiesz raczej niewielkie straty.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Marca 22, 2009, 18:20:44 »
    chyba i rycerz dupa gdy huskarli kupa ;)
    Ale tych huskarli zawsze jest jak na lekarstwo, rycerzy łatwiej wyszkolić ;)
    Nie chodziło mi tylko o liczbę pojedyńczą ale też mnogą a jak źle napsałem to trudno (wiem nie rymuje się tak do końca)
    Nie wiem jak inni ale dla mnie to szkolą się podobną ilość czasu. Jeśli chodzi o poziom i doświadczenie jakie muszą zdobyć to nie sprawdzałem który ma większe.

Offline MiGu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Marca 23, 2009, 17:57:53 »
    Grałem zawsze swadia ze wzgledu na jazde ale silna jazda to nie wszystko. Przyłaczyłem sie do vegirów ktorzy moim zdaniem sa uniwersalni maja rycerzy troche słabszych niz swadianscy, ale maja najlepszych w grze łucznikow, i piechota jest lepsza od swadianskiego gdyby z nimi porownywac maja lzejsze zbroje i punky w atletyce a nie tak jak swadianska piechota ma punkty w jezdzie. Obecnie 50 vegirskimy rycerzami bije spokojnie nordow (szarza robi swoje) ale zamki i miasta zdobywam nordyckimi huskarlami (sa do tego idealna jednostka). Rhodokowie ogolnie sa słabi tylko sierzantow sie boje. Khregowie sa upierdliwi w polu ale ich miasta i zamki  łatwo zdobyc, łatwo wejsc na mury tylko na strzały trzeba uwazac. Idealna armia to swadianscy rycerze vegirscy łucznicy i nordycka piechota. Nie wiem jak wy ale ja lubie jak mam tylko jeden rodzaj jednsotki w odziale bo potem z rozkazami jest ciezko. A tak w polu jazda po prostu szarza albo piechota czekac az podejda do nas i podrodze ich wybic łucznikami. 

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #126 dnia: Marca 23, 2009, 19:22:03 »
    Duża ilośc jednostek na polu to jest właśnie urok dowodzenia. Musisz wszystko dokładnie zaplanować ,wybrać odpowiedni moment i zaatakować. Nie ma to jak widok piechoty zdobywającej wzgórze zaciekle bronione przez wroga.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline MiGu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Marca 23, 2009, 21:48:51 »
    no tak to własnie nazywa sie taktyka/strategia bezsens wysłac jazde w gory czy szereg łucznikow do lasu gdzie wiekrzosc strzał zostanie na drzewach. Kazdy ma swoje strategie ale kilka rzeczy jest oczywistych.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #128 dnia: Marca 24, 2009, 10:54:09 »
    MiGu, nie zgodzę się z Tobą. Właśnie wczoraj armią ok. 50 osób złożoną z rhodockich sierżantów i kuszników zdobyłem zamek broniony przez 110 osób (Nordów). A trzeba tam było jeszcze poczekać, aż wieża oblężnicza podjedzie...

Inna rzecz - IMO idealna armia na walkę w polu jest złożona z khergickich lansjerów, vaegirskich rycerzy (wystarczy paru), vaegirskich łuczników, rhodockich kuszników, rhodockich sierżantów i nordyckich huskarli. Na oblężenia zaś idealna jest złożona z vaegirskich łuczników, rhodockich sierżantów, wielu rhodockich kuszników i nordyckich huskarli.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Marca 24, 2009, 11:12:05 »
    Ok ostatnio gram rhodkami i mi się wydaje że są chyba najlepsi xD
    Co do swadańskiego rycka vs husarkla to poprostu przypadek co się stanie ;D
    Ale np. swadiański rycerz vs rhodcki sierżant to wygra na 90% sierżant ;P Chodzi tutaj o te pawęże które mają rhodkowie, rycek w takiego wjedzie i koń staje dęba na tarczy, zanim znowu ruszy to rycek już wącha kwiatki od dołu ;D
    To 10% jak sierżant się tarczą nie zasłoni.
    Bo, jak to wiemy z licznych opowiastek NPC'ów i niektórych uzurpatorów Rhodocy są tacy jacy są z potrzeby obrony przed Swadią (odsyłam do opowieści o Grunwalderze). A oznacza to, że są oni najlepsi na konnych. W zwarciu rycerze swadianścy jak i vaegirscy, khergici itp NIE MAJĄ SZANS z rzędami włóczni, pik i glewi. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja, gdy na Rhodoków posyłamy piechotę w postaci huskarli, sierżantów i strażników. Większość "niebieskich" nie ma mieczy, a jedynie włócznie, co powodóje ich podatność na ataki bronią krótszego zasięgu, jak np, miecze, berdysze, topory itp. Jeśli zwiążesz Rhodoków walką z piechotą, to po późniejszym ataku kawalerii nic z, dotychczasowych "horsekillerów" nie zostanie, a samemu poniesiesz raczej niewielkie straty.

Na husarkli też dobrzy są ;p Stoją w rzędzie za tarczami podejdzie jakiś tak żeby włócznią dało się dosięgnąć i już ma w szyji conajmniej 3 ostrza ;D
    Piszę poprawnie po polsku.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #130 dnia: Marca 24, 2009, 20:06:30 »
    Dla mnie najłatwiejsi do pokonania są Swadia i ... i tyle ;)

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline MiGu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Marca 27, 2009, 13:36:32 »
    a ja sie szczerze zgodze ostatnio sie im przyjzałem i po wyeliminowaniu z plla bitwy jezdzcow zostaja jednostrzałowcy. Ciezko spotkac sierzanta a kusznik to kusznik ich sie nie boje. zazwyczaj ich armie wygladaja tak ze maja 10 jezdzcow i 80 słabej piechoty. Chodz sa  tacy ktorzy maja 50 zbrojnych to juz co innego ale po długiej wojnie i wielu walkach raczej ciezko takich spotkac.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #132 dnia: Marca 27, 2009, 15:20:25 »
    Hmmmm dla mnie Swadia... Tario się pewnie wkurzy bo wiem,że Swadian lubi ;)

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #133 dnia: Marca 27, 2009, 18:08:54 »
    Ja zmieniłem styl walki i frakcje, i jestem teraz wymiataczem, że tak powiem :) Otóż zrezygnowałem z konia i wasalstwa (byłem nawet marszałkiem) u Vaegirów, kupiłem sobie pike, zainwestowałem w pikinierów, złożyłem przysięgę Nordom i teraz jak walczę z Vaegirską konnicą to oni są dla mnie tak prości do pokonania jak  zwykły rekrut :D Wszystko rzecz jasna dzieje się w modzie TEATRC :) polecam taki styl walki :) prawie zawsze 0 strat (prawie, bo czasem się trafi koleś na koniu co ma dłuższą lancę od twojego pikinirka :D)
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Marca 28, 2009, 07:31:34 »
    Może i faktycznie konny przegrywa z sierżantem i huskarlem, ale tylko wtedy, gdy dowódca to MŁOTEK i żadne strategii nie stosuje!!!
    Czy (w walce z dobrą piechotą) tak trudno:
    - wstawić na pierwszy plan piechotę
    - nie kazać rycerzom atakować (szarża huskarla g**** może nam zrobić)
    - próbować okrążyć wojska wroga za pomocą konnych
    Jednostki konne są najpotężniejsze tylko dla najinteligentniejszych dowódców, którzy wiedzą, że strategia w walce jest jak lek dla chorego- coś najbardziej potrzebne. Oczywiście są gracze nie szanujący swojej pracy, którzy biorą 300 woja, tracą 30 i im to wisi, bo zostało jeszcze dużo. Ja mam ok. 200, ale i tak każdego szanuje jak mogę.
    Nie obchodzi mnie, czy wy wolicie konnych, czy piechotę, ale konni są po prostu lepsi dla lepszych dowódców.

Ja zmieniłem styl walki i frakcje, i jestem teraz wymiataczem, że tak powiem :) Otóż zrezygnowałem z konia i wasalstwa (byłem nawet marszałkiem) u Vaegirów, kupiłem sobie pike, zainwestowałem w pikinierów, złożyłem przysięgę Nordom i teraz jak walczę z Vaegirską konnicą to oni są dla mnie tak prości do pokonania jak  zwykły rekrut :D Wszystko rzecz jasna dzieje się w modzie TEATRC :) polecam taki styl walki :) prawie zawsze 0 strat (prawie, bo czasem się trafi koleś na koniu co ma dłuższą lancę od twojego pikinirka :D)
    Z botami to se możesz... są po prostu głupie i pędzą na śmierć. Ja wolę jak na bitwie jest mały rozgardiasz, bo można sobie postrzelać w kogo się chce. Jak wszyscy pędzą w ciebie to inna sprawa.
    pozdro