Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89209 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 10, 2009, 19:39:55 »
    dzikuss94, trzy prośby do Ciebie:

1. Ogranicz trochę ten Twój jednozdaniowy spam.
    2. Mógłbyś zmniejszyć nieco sygnaturkę, bo to strasznie głupio wygląda (zwłaszcza w kompozycji z jednozdaniowymi postami) i niepotrzebnie wydłuża stronę, przez co utrudnia przeglądanie tematu.
    3. Nie dodawaj załączników do prawie każdego posta, zwłaszcza, gdy nie są one w żaden sposób związane z tematem, czy postem.

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 10, 2009, 19:41:51 »
    Mimo wszystko najsłabsi są rhodocy pod każdym względem

To teraz się chłopcze zastanów nad tym co mówisz. Dla przykładu, ma najlepszych kuszników. Wiec nie już pod każdym względem.

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 10, 2009, 21:58:18 »
    Hm, stawiam na jazdę i właśnie z rhodokami najtrudniej mi się walczy, natomiast na pierwszy ogień idą veagirowie. Ich piechota się do niczego nie nadaje praktycznie, co najwyżej kawaleria może nieco zamieszać.
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 11, 2009, 22:36:39 »
    To teraz się chłopcze zastanów nad tym co mówisz. Dla przykładu, ma najlepszych kuszników. Wiec nie już pod każdym względem.
    No dobra. Mają kuszników. Na przykład 100. A ja mam 20 kawalerii, są góry i... wygrywam z co najwyżej 1 rannym kawalerzystą. Do zamków też się nie nadają, bo za długo przeładowują. Dobry ostrzał powinien być jak deszcz- wali cały czas, a nie salwami co 10 sekund, bo te 10 sekund może wystarczyć na podjechanie do nich. Poza tym w M&B NIE MA dobrych strzelców tak na całość. Najlepszymi do rozwalenia są Rhodocy i tyle. Tego nie powinno się kwestionować, bo każdy, kto w tę grę gra to wie. Za to NAJTRUDNIEJ wyeliminować jest:
    1. Khergitów
    2. Vaegirów i Swadian (równie trudno)
    3. Nordów (mają tych swoich huskarli, czy jak im tam)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2009, 12:29:43 wysłana przez przybor »

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 12, 2009, 11:28:25 »
    Bez wątpienia tych kozaków Swadian ich ciężka jazda nie jest aż tak silna przy potędze Nordów. Drudzy są Rhodocy dalej Vaegerowie a najtrudniejsi są Khergici ich szybkostrzelna jazda jest trudnym przeciwnikiem na ciężką piechotę. (nie uwzględniam Nordów bo sam nimi gram ale są na równi z Veagerami)

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 12, 2009, 12:34:00 »
    (nie uwzględniam Nordów bo sam nimi gram ale są na równi z Veagerami)
    Oooo.... wypraszam sobie! Gram z Veagirami i Nordowie im DO PIĘT nie sięgają! Są to cieniasy, i podbicie ich przez ich sąsiadów (Swadia i Veagirowie) to zaledwie kaszka z mleczkiem!

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 12, 2009, 12:58:06 »
    Zapomniałem dodać najważniejszej rzeczy czyli strategia ja swoją strategią zniszczyłem bez problemu Swadian, a Vaegerzy nadal się bronią wszystko zależy od strategi jaka się ma niektórzy maja Ofensywna inni Defensywna a jeszcze inni bawią się w odwracanie uwagi strzelcami ze wzgórza piechota z podnóża i kawaleria od tyłu (nie żebym coś miał do takiej taktyki), reasumując jaką frakcje najłatwiej pokonać to zależy od strategi i wyszkolenia wojsk i ich pochodzenia czy to Swadianie czy Vaegerowie a może Rhodocy.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 12, 2009, 15:10:04 »
    Po części masz rację, ale poza strategią ważne jest:
    1. Liczebność- Jeśli masz miażdżącą przewagę, to nie ma zmiłuj- żadna strategia cię nie uratuje. Ale czasem wystarczy tylko zły teren i dany plan może się rozwalić. Przez tę jedną rzecz nie warto aż tak na jedną, czy dwie strategię pokładać wszystkiego. Poza tym M&B nie jest aż tak rozbudowaną grą, żeby robić strategię. Wystarczy przeanalizować dany moment, położenie, szczegóły i statystyki, a żaden przeciwnik Ci się nie oprze. Właśnie to czyni z M&B nie tylko RPG i akcję, ale też strategię.
    2. Jakość oddziału- Zarówno twego jak i wroga. Przy walkach liczebnością i jakością jednostek u wroga i Ciebie równą warto czasem trochę pomyśleć, aby zrobić na wroga wspaniałą zasadzkę, bez twoich strat. Ja często wygrywam bitwy 150 moich + ja i bohaterowie VS 1350 wrogich nie najgorszych jednostek i to prawie bez strat.
    3. Umiejętności bohatera- Jeśli jesteś (niech nikt się nie obrazi) mlonem i w pierdoły inwestujesz punkty, to nie dziw się, że fruwasz w walce. Trzeba mieć przede wszystkim DUŻE ŻYCIE, bo słabych biorą na hita i twoi walczą sami, tak jakby czekali, aż ktoś ich od respiratora odłączy.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2009, 20:11:24 wysłana przez przybor »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 12, 2009, 15:18:27 »
    Szczerze mówiąc to te całe teksty o wspaniałych taktykach, itd nie mają tak napraw sensu gry walczy się z Nordami. Jeśli masz jazdę to w 90/100 przypadków wygrasz bo teren zazwyczaj jest sprzyjający(Nordowie żyją na nizinach) a ci ich lordowie nie raz nie dwa nosili się w asyście rekrutów... Szczerze mówiąc to jeśli chodzi o wyszkolenie jednostek to Chanat wygląda moim zdaniem najlepiej. Jeszcze nie widziałem żeby jakiś Nordycki lord miał ze sobą ponad 5 Huskarli a jak jest ich mało to mogą mnie w..wiadomo gdzie pocałować.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 13, 2009, 09:09:33 »
    Może i Khergici mają jednostki jak na nich najwyższe stopniem, ale to tylko złudzenie- doświadczenie 5 lansjerów nie dorównuje doświadczeniu 1 huskarla.
    Szczerze mówiąc to te całe teksty o wspaniałych taktykach, itd nie mają tak napraw sensu gry walczy się z Nordami.
    Może i by nie miały, gdyby Nordowie nie chodzili jakby zamek ze sobą nieśli. Ile widzę jak jakiś zamek pada pod ich liczebnością. Łażą sobie po 10 lordów i 1500 ludzi- na coś takiego taktyka jest zabójcza. A Nordowie nie są tak silni jak Khergici, których pokonanie bez strategi jest bardzo żmudne (źle podejdziesz i się rozpraszają po całej mapie- godzina gry z głowy), nie wspominając Vaegirów, czy Swadian. Pokonanie ich bez taktyki jest możliwe, gdy są dezerterami. A jeśli chodzi o Rhodoków, to chyba jedyna nacja jaką można bez strategii pokonać.
    pozdro

Offline Bandi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 13, 2009, 23:13:10 »
    Siema wszystkim

Z tego co widzę po waszych wypowiedziach nie da się ustalić która nacja jest najsłabsza. Dużo osób mówi, że Rodacy- ale jendak zdarząją się wyjątki.
    I ja z chęcią dorzuce swoje 3 grosze.
    Gram sobie lajcikowo- czyli ok. 70%. Zawsze Nordami więc nie będzie ich w moim porównaniu. Do zdobywania zamków/miast używam Huskarzy, weteranów oraz czasami jakieś 'zanajdy' typu sierżant ; )

To po kolei. Najpierw zabrałem się za Chanat. Zapamiętały mi się dwie wypowiedźi: że jak sie źle zagra bitwe w 'polu' to potem sie za nim biega pół godziny i że jeśli podczas oblężenia schowają łuk to po nich. Zgadzam się i z 1. i z 2. wypowiedźą. Znalazłem na to jednak sposób. Jeśli chodzi o 'pole' to ustawiam wojsko w rogu mapy. Wtedy tępe AI wroga zawisa w powietrzu- niewidoczna ściana. Ja wiem, że to niezbyt fair, wkońcu exploit buga. Jednak uganianie sie za nimi kompletnie psuje mi klimat gry. Jeśli chodzi o zamki/miasta- Gdy huskarzenie nie mogą przebić się, to przeskakuje (dosłownie!) wroga i odchodze do tyłu trzymając PPM. Wróg idzie za mną a ciężkozbrojni ich mordują. Do tej akcji warto mieć dwie tarcze.
    Dzięki tym dwum sposobom chanat nie stanowił większego problemu- poziom trudności :2,5/6

Swadia- zawsze gdy z nimi walczę oni nie mają już zbyt wiele terytorium. Jakiś konfliktowy naród : ) Plusem jest to, że najczęściej ich jedoski nie mają tarczy. W polu największym problemem są kawalerzyści. Na szczęście M&B ma skłonność do generowania dużych wzniesień. Wtedy ich rycerze są stanowcza łatwiejsi do ubicia- zwłaszcza, że jak się zatrzymają to piechota ich otacza jak pszczoły sklepy cukiernicze w lato : D W zamkach nie jest łatwo, pomimo tego, że jednostki bez tarcz to jednak dość mocni. A i często krosbołmenów na murach nie mało. Pomaga tu wysoki skill łuku/kuszy. Z 15 headszotów i odrazu łątwiej idzie chłopakom na drabince : ) Straty zawsze nie małe, ale jaka radość po ubiciu wszystkich =D. P.T.: 4.5/6

Vea..u..gie..r... zieloni : D Niby mirror Swadii a jednak jakoś łatwiej mi idzie z nimi. Może daltego, że ich rycerze i strzelcy nie mają tak dobrej zbroi? Za to dość często grupują się i latają po miapie całymi armiami. Reszta podobnie jak u góry. P.T: 3,5/6

Zostali Rodacy, ale musze sie przyznać, że walczyłem z nimi tylko kilka razy. Ich największym plusem jest zasięg broni. Najczęściej to oni zadają pierwszego hita. Oczywiście po to mamy tarczę, jednak czasami zdarza się dostać jakiegoś niespodziewanego hita ; P I chyba więcej sie na ich temat nie wypowiadam bo wyznaje zasade, że jak nie ma czegoś ciekawego do powiedzenia to nie mów nic : )
    Jak ktoś był na tyle wytrwały i czyta te zdanie to szacuneczek: ]

Pozdro

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 14, 2009, 11:04:27 »
    Taa, nieprzewidziany hit to niej est to czego chcemy u rhodoków. Pamiętam, jak gdzieś na mapie się naparzałem z jednym sierżantem. Drugi gdzieś obok chciał uderzyć w mojego kompana... i zahaczył o mnie :/ Bądź co bądź, przymusowa taksówka po mapie :P

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 14, 2009, 12:13:59 »
    A moja taktyka jest taka. Zaczynam gre to biore rekrutow ze wszystkich krajow, oprocz chanatu. Swadian biore na rycerzy, rhodokow na sierzantow, nordow na huskarli, a vearginow na lucznikow. Potem tepie chanat. A oni sa banalni! Kazesz piechocie stac w miejscu, a najwyzej konnym rozkazujesz latac po mapie. Ja tak gram i maks stracilem 3 zolniezy, chociaz walczylem z wrogiem 3 razy liczniejszym! A poza tym chanat, ma zwykle malo armi.

Offline drops696

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 14, 2009, 12:57:57 »
    Rhodkowie - było 7 lordów z królem na mnie w sumie 700 na 130 dla mnie ... skończyło się na 100 do 0 dla mnie i miałem mało życia. Najlepsi sierżanci

Offline nd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 14, 2009, 13:05:13 »
    Wedlug mnie najłatwiej wyeliminowac nordow i rhodokow  bo jak sie w nich wjedzie swadianskimi rycerzami to nic nie zostaje ;P
    çಷîŸX§řЉ...?