Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Powszechny dostęp do broni palnej

Jestem za
    Jestem przeciw

Autor Wątek: Prawo do posiadania broni  (Przeczytany 28005 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: Prawo do posiadania broni
    « Odpowiedź #195 dnia: Maja 08, 2016, 13:15:56 »
    Dobra przyznać się kogo jest to multi?

Mała ale szansa jest.

Tu się mogę zgodzić... Jak coś się ćwiczy i nożownik jest amebą i wie się co zrobić to jakieś tam szanse się ma. Zależy też od sytuacji, bo w klubie raczej przed nożem w plecy się nie obronisz, a jak jakiś dresik wyciągnie broń to lepiej uciec, ale ostatecznie można próbować walczyć.

Jednak często ataki nożowników są zwalczane dzięki ludzkiej współpracy lub zaciekłości obrońcy.

Ludzka współpraca ci nie pomoże jeśli nie obronisz się przed pierwszym atakiem i dostaniesz w brzuch... Zaciekłość i szamotanie się jest skuteczne gdy nożownik jest amebą i tylko wtedy.

Ćwiczysz może sztuki walki? Bo powiem jak to wygląda z mojej perspektywy, gdzie ja aikido ćwiczę już "trochę" i trudno mi się obronić przed nożownikiem nawet jeśli go znam, wiem jak się rusza i wiem jaki rodzaj ataku zastosuje. Wszystko zależy od twojego refleksu (trochę szczęścia) i tego czy ci się uda zejść z lini ciosu i złapać rękę "nożową" a potem wykorzystując pęd przeciwnika wykonać rzut lub obezwładnić przeciwnika stosując np. "Kotegaeshi" (taka technika polegająca na wykręceniu nadgarstka i pociągnięcia go razem z nożem w ręce w stronę gardła przeciwnika a następnie położenie przeciwnika na ziemię).

To tyle teorii... W praktyce trudno to wykonać, bo po pierwsze atak nożownika jest dość szybki, pchnięcie od dołu trudno zauważyć na czas i on nie musi się przejmować zagrożeniem z twojej strony, bo ty nie stanowisz takiego ryzyka dla nożownika jak on dla ciebie. Po za tym nawet jeśli złapiesz rękę z nożem to przeciwnikowi może starczyć siły i pędu, by mimo wszystko wbić ci nóż w brzuch zwłaszcza jak zrobi wykrok do przodu.

Więc jeśli się starasz udowodnić, że noże są mniej zabójcze od broni palnej, to raczej przestań, bo noże są po prostu cholernie niebezpieczne na krótki dystans (te max 10 metrów), gdyż przeciwnik bez problemu do ciebie doskoczy i cię trafi zanim ty zdążysz wyciągnąć pistolet z kabury.

Edit: Z tym Seagalem to wyskoczyłeś :P
    Facet jest mistrzem wielu sztuk walki, a my mówimy o przeciętnie wysportowanych osobach :P

Editv2: Polecam zajęcia z Marcinem Velinovem. Prowadzi swoją szkółkę aikdo w Wawie i czasem robi fajne warsztaty. Chyba jeden z najwyższych danów w Polsce

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 12, 2016, 16:11:47 »
    Mam pewne spekulacje. Zauważ mongoł, że rzecz się działa w gejowskim klubie (dlaczego nie ma stricte heteroseksualnych klubów?) i może cię zaskoczę, ale większość homo jest raczej lewicowa, co za sobą ciągnie wrogość do posiadania broni i w ogóle do posługiwania się nią, więc ciężko by było tam o kogoś uzbrojonego.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 12, 2016, 16:48:08 »
    Nie ma to jak jednostkowe przykłady na potwierdzenie reguły.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 12, 2016, 16:56:41 »
    A skąd wiesz, że to nie była "strefa gun-free"? Bo kampusy uniwersyteckie i szkoły, w których najczęściej są jakieś masakry czy strzelaniny, są właśnie takimi miejscami...

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 12, 2016, 17:00:18 »
    E tam, jakiś przykład z Murici. Większość homo jest lewicowa, to fakt. Znam tylko dwóch homosiów z życia prywatnego. Jeden to pedał, którego chcesz zajebać tylko, gdy na niego patrzysz, a drugi jest normalnym, niczym się nie wyróżniającym kolesiem, o którym nie powiedziałbyś, że jest gejem. Ponadto jest prawicowy i nie znosi lewactwa. To tak a propos tego gejostwa :P

Co do nożowników - zgodzę się z Trebronem. Żeby mieć pewność, że jakiś Sebix z kosą nic ci nie zrobi, musiałbyś być biegły w sztukach walki oraz posiadać ponad przeciętną zręczność. Jeżeli chodzi o sam fakt posiadania broni, to dla mnie powinna być ona legalna. Pomijając wszelkie aspekty prawne i zamieszki, jakie mogłyby z tego faktu wyniknąć, jak dla mnie więcej argumentów jest za. Jeżeli bandzior chce załatwić sobie pukawkę, to to zrobi. Gdyby broń była legalna każdy człowiek mógłby ją swobodnie nosić w celach samoobrony. W przypadku takiego nożownika - postrzelić i po problemie (zakładając, że odległość pozwoli). Można by spekulować, prowadzić różne dyskusje, kreować przeróżne sytuacje, jakby to z tą bronią było. Jednak mimo wszystko, moje zdanie jest za tym, by broń była legalna. By człowiek mógł się czuć bezpiecznie, nie łamiąc przy tym prawa. Tak samo zabójstwo w celach samoobrony powinno być niekaralne. Tak czy siak, wydaje mi się, że nasze, polskie prawo jest jak na razie niezdolne do bezpiecznego wprowadzenia legalizacji broni. No, ale to takie tam moje zdanie :P
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 13, 2016, 22:39:56 »
    Nie wiem jak to jest na Florydzie, ale w kilku stanach jest zakaz wnoszenia broni do miejsc serwujących alkohol. A podejrzewam że klub gejowski do takowych się zalicza...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 20, 2016, 08:40:36 »
    Mongole Ty jeden tam było gun-free zone

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 22, 2016, 23:33:27 »
       Najlepiej, aby broń była dostępna. Ale była na tyle droga, by żal było kasy by poszpanować. Są osoby mieszkające, z dala od miasta, w lesie, które po prostu mogą się bać, że jak ktoś zechce ich obrabować to zanim ktoś się dowie o tym co się stało, miną tygodnie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 23, 2016, 09:42:22 »
    To czemu nie ma masakr w Szwajcarii, Finlandii czy chociażby w Rosji? Gdzie dostęp do broni jest powszechny lub ułatwiony.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 23, 2016, 14:57:54 »
    E tam, jakiś przykład z Murici. Większość homo jest lewicowa, to fakt. Znam tylko dwóch homosiów z życia prywatnego. Jeden to pedał, którego chcesz zajebać tylko, gdy na niego patrzysz, a drugi jest normalnym, niczym się nie wyróżniającym kolesiem, o którym nie powiedziałbyś, że jest gejem. Ponadto jest prawicowy i nie znosi lewactwa. To tak a propos tego gejostwa :P
         To inny problem. Ja dziele homoseksualistów, na tych zwykłych i wojujących. Trochę jak z narodowcami, są Ci którzy kochają ojczyznę i są gotowi cierpieć np. cło, by było lepiej rodzimym przedsiębiorcom (Którzy na wczasy wypierdolą na Florydę i "hurr durr Karyna, kupujooo to kupujemy se włoskie meble a nie jakieś polo coś tam). Tym zwykłym w całej walce o związki partnerskie itd. chodzi o to by mieć łatwiej, aby np. dziedziczyć po sobie. Promil chce, jakichś ślubów, "Pana i Pana młodego". Reszta zadowoli się tym, by im państwo przestało utrudniać życie bo "chooopak dziewczyna normalna rodzina!"(Ktokolwiek wymyślił to hasło nie wie, że rodzina zaczyna się wraz z dziećmi xDDDD).
          Gdyby homoseksualiści mogli mieć broń, to by się obronili w tym klubie, spokojnie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 29, 2016, 21:48:05 »
    Nie wiem czy przeglądacie JoeMonster, to Wam tutaj zostawię.:

Plus film idealnie pokazuje, że powinno być redefiniowane pojęcie "obrony koniecznej", a Policja powinna mieć większe możliwości używania broni.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 06, 2017, 08:28:56 »
    https://www.youtube.com/watch?v=GBCEy-p6m-c

Nożownicy w grupie chodzą sobie i dźgają przechodniów po Londynie. Ludzie w desperacji rzucają w nich butelkami z piwem. Delegalizacja noży czy przywracamy prawo do posiadani broni? Jeden pistolet i by było załatwione.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2017, 08:32:27 wysłana przez ^IvE »

Offline lysy890

• Użytkownik
    • Piwa: 43
    « Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 06, 2017, 10:43:40 »
    Państwa najbardziej zagrożone terroryzmem typu Anglia czy Francja, jak najbardziej powinny wprowadzić prawo do broni. Oczywiście z odpowiednią selekcją.

Jeżeli chodzi o Polskę, bo o tym tez się głośno mówi.
    Jako obywatel, jestem jak najbardziej za prawem do posiadania broni, jednakże jako przyszły policjant jestem przeciwko temu prawu.
    Dlaczego?
    Bardzo prosty przykład. Każdy nowy policjant przez pierwsze ~3 miesiące po szkółce policyjnej, pełni służbę prewencyjną w komendzie wojewódzkiej (Gdańsk itp).
    Te 3 miesiące polegają na wyjazdach do zgłoszeń typu "Mąż mnie biję" czy "Grupka naćpanych typów łazi po rynku".
    W takich sytuacjach najczęściej osoby te jeżeli chcą zaatakować interweniujących policjantów używają noża, najłatwiej po prostu go użyć i najszybciej.
    Teraz popatrzmy jak Ci ludzie zamiast noża wyciągają pistolet. W takiej sytuacji albo zginie policjant, albo (zapewne) atakujący zostanie ranny.

A wiadomo, skoro do policji dostają się nieodpowiedni ludzie (przechodząc przez dość ciężką selekcję), w takim wypadku ile nieodpowiednich osób otrzymałoby pistolet (przechodząc przez dużo mniej skomplikowaną selekcję).
    lysy890: Dzisiaj rekruci mają ten sprawdzian na fiz?
    [5pp]aroslaw46: ta
    [5pp]aroslaw46: ale ty masz fiza przecież
    lysy890: Bo wlaśnie vister ćwiczy ku chwale ojczyzny od tygodnia
    [5pp]aroslaw46: xD

O MNIE: Wielokrotny zdobywca podium na Cav Gf'ach, były podoficer 14pk, były oficer 13ph (starego), założyciel 10ph, na piechocie były członek m.in. 5pp. Reprezentant Polski na cav i inf. Dumny ojciec.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 07, 2017, 16:08:44 »
    Pewnie tak ale działania policji i to czego policjantów się uczy też by się zmieniło. Spory minus, że pewnie mielibyśmy tak jak w USA, wystarczy podejrzenie posiadania broni i niefortunny ruch ręką żeby cię podziurawili. Nowy sposób popełniania samobójstwa.