Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43320 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #255 dnia: Września 24, 2015, 23:26:09 »
    W linku który podałeś nie znalazłam odpowiedzi na pytanie gdzie chcesz im zlaleźć lokale i pracę.
    No i jest jeszcze jedna kwestia. Teraz przegłosowano przyjęcie 120 tysięcy. A ilu jeszcze chce dostać się do Europy? Pół miliona? Milion? 10 milionów?
    W którym miejscu chcecie powiedzieć STOP?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #256 dnia: Września 25, 2015, 00:38:34 »
    W podobnym tonie piszesz też Waldzios, to się dość zabawnie czyta. Można powiedzieć, że te broszurki informujące o islamie pozwalają nam poznać tą kulturę dokładnie tak samo, jak osobie w czasie katastrofy samolotu broszurka dostarczona przez przewoźnika, udzielająca instrukcji zakładania maski tlenowej i kapoka - poznać tajniki lotnictwa. :)
    Masz racje, broszurka to bardzo kiepskie źródło informacji, ale nawet takie źródło jest lepsze niż żadne.
    Islam to 1,2mld ludzi w kilkudziesięciu państwach. A wiekszość polaków nie wie o nim praktycznie nic.

Nie chce w żadnym razie wybielać wyznawców żadnej religii. Moje podejście do zorganizowanych religii można podsumować słowami Marka Twaina –  "Religia powstała, gdy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca."

My Polacy unosimy się gdy ktoś zaczyna mówić o "polskich" obozach śmierci, ale w podobny sposób obrażamy syryjskich uchodźców łącząc ich ze zbrodniami ISIS.
    To ze nasi oprawcy wywodzili się z tej samej kultury nie czyni nas odpowiedzialnymi za ich zbrodnie.
    Naziści i komuniści (przy najmniej w pierwszym pokoleniu) wyrośli z tradycji chrześcijańskiej, co nie znaczy ze ich chrześcijańskie ofiary były same sobie winne.

Skoro broszurki nie informują właściwie, to proponuje groby. Ktoś pamięta kim był rotmistrz Aleksander Jeljaszewicz?
    Podpowiedz " My, wileńska jazda, Półksiężyc i gwiazda. Walczymy cały czas, Choć mało nas, choć mało nas. " albo "Pół Tatarów, pół Polanów. To trzynasty pułk ułanów. Księżyc w czole, w dupie gwiazda. To Tatarska nasza jazda."
    (click to show/hide)
    Właśnie to jest najlepsze, że w czasie inwazji na skalę całej Europy, gdy zaczynają pękać kordony, codziennie przybywają nowe osoby z najbogatszych kultur, z serca Afryki płyną do nas kanibale w łodziach z żołnierzami Saddama Husseina - możesz poczytać sobie broszurkę o tym, że twoja agresja i strach wynika np. z ograniczeń kulturowych - bardzo ładne zdjęcia, kapitalne pomysły - no piękne, polecam.
    Nic nie poradzę ze gdy 500mln UE atakuje 0,5mln uchodźców, to mam problem z dostrzeżeniem tego jako "inwazji". 
    Z taką "inwazją" poradzili by sobie nawet świadkowie Jehowy (1,2mln w EU) ;).

Niemcy przezywają od lat 70tych znacznie większą "inwazje" muzułmańską, obecnie mieszka tam ponad 2mln tureckich imigrantów i jakoś specjalnie z tego powodu kraj nie ucierpiał, a nawet skorzystał gospodarczo.

Niestety wielu ludzi miesza dwa zagadnienia. Obecnych i przyszłych uchodźców.

Owszem zgadzam ze należy robić co tylko możliwe, by ilość uchodźców w przyszłości ograniczyć i powinno to być zagadnienie priorytetowe. W kwestii państwa islamskiego świat robi zdecydowanie za mało. Ale to temat na oddzielną dyskusje.

Faktem jest ze ponad 4mln ludzi uciekło z Syrii i nie można udawać ze ci ludzie nie istnieją.
    W ich przypadku to fakt dokonany, za późno na profilaktykę czy naprawianie sytuacji, trzeba z nimi coś zrobić.

Owszem można twierdzić ze powinni zostać w pierwszym kraju do którego dotarli (Turcja, Liban), ale żaden pojedynczy kraj, nie jest ich w stanie wyżywić, nie mówiąc o zapewnieniu miejsc pracy.
    Trzeba naprawdę źle życzyć naszym natowskim sojusznikom w Turcji, by oczekiwać ze samodzielnie poradzą sobie z dodatkowym 0,5 mln uchodźców (obecnie 2mln).

Wyobraźcie sobie co by się działo, gdyby nagle pojawiło się u nas 2 mln uchodźców z Ukrainy (dość realny scenariusz), a Unia zgodnie stwierdziła ze powinni pozostać w pierwszym bezpiecznym kraju...
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2015, 08:40:16 wysłana przez Waldzios »
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #257 dnia: Września 25, 2015, 08:33:17 »
    Czy ty nadal nie rozumiesz, że to nie chodzi o przyjechanie ich i pracowanie jak ludzie? Tu chodzi o dawanie im pieniędzy za nic i pozamykanie ich w gettach. To jest problem. Turkowie do Niemiec przyjechali w latach przez Ciebie opisywanych do roboty a nie po zasiłki. Poczytaj sobie trochę o tej emigracji. Teraz dopiero zaczyna się problem z kolejnym pokoleniem Turków biorących socjal oraz z nowymi imigrantami ekonomicznymi. I o to chodzi. Niech sobie i przyjeżdzają solaryści,animaliści dopóki pracują i przestrzegają prawa co mnie to obchodzi w co wierzą.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #258 dnia: Września 25, 2015, 09:20:11 »
    Czy ty nadal nie rozumiesz, że to nie chodzi o przyjechanie ich i pracowanie jak ludzie? Tu chodzi o dawanie im pieniędzy za nic i pozamykanie ich w gettach. To jest problem. Turkowie do Niemiec przyjechali w latach przez Ciebie opisywanych do roboty a nie po zasiłki. Poczytaj sobie trochę o tej emigracji. Teraz dopiero zaczyna się problem z kolejnym pokoleniem Turków biorących socjal oraz z nowymi imigrantami ekonomicznymi. I o to chodzi. Niech sobie i przyjeżdzają solaryści,animaliści dopóki pracują i przestrzegają prawa co mnie to obchodzi w co wierzą.
    Rzecz w tym, ze dla mnie problemem nie są imigranci i uchodźcy, ale w socjal jako taki.

W Niemczech żyje 8 152 968 imigrantów (dane 2014). Największe grupy to Turcy (1,527,118) i Polacy (674,152). Przeciętne bezrobocie wśród imigrantów jest dwukrotnie większe niż średnia niemiecka.

W  2013 roku 7,38 mln osób w Niemczech otrzymywało od państwa pomoc finansową.

Łącznie wypłacono w 2013 roku 33 miliardy Euro na Harz IV.
    Z kwoty tej 1,7 miliarda Euro wypłacono 311.275 obywatelom innych krajów wspólnoty europejskiej, w tym obywatelom polskim.
    Wśród obywateli spoza Unii Europejskiej (900.657 osób) najwięcej pobierających zasiłek pochodzi z Turcji (348.263), Iraku (51.963) oraz Rosji (42.516).
    Z wspomnianych 33 miliardów euro, 26,8 miliarda euro otrzymali rodowici Niemcy.

Nie wciśniesz mi ze przy 7mln Niemców pobierających zasiłki, rzeczywistym problemem jest 1mln imigrantów.

Obwinianie za wszystko imigrantów, to populistka i odwracanie uwagi od prawdziwego problemu.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2015, 12:02:27 wysłana przez Waldzios »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Września 25, 2015, 09:56:26 »
    Ja nie obwiniam o całe zło imigrantów. Jestem przeciwny dania socjalu komukolwiek czy to polak czy arab. Teraz zaś przydzielane będą im mieszkania socjalne. Więc się zgadzamy.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Września 25, 2015, 10:10:56 »
    Ja nie obwiniam o całe zło imigrantów. Jestem przeciwny dania socjalu komukolwiek czy to polak czy arab. Teraz zaś przydzielane będą im mieszkania socjalne. Więc się zgadzamy.
    Rzecz w tym ze Niemcom to się wbrew pozorom opłaca.
    Niemieccy imigranci, a przynajmniej ich bezrobotna cześć (14%) kosztuje państwo 6,2mld euro, natomiast część pracująca (86%) wprowadza do budżetu 22 mld euro w formie podatków (dane fundacji Bertelsmanna).

Poza tym mylisz lokal socjalny z mieszkaniem komunalnym. Lokal socjalny przyznawany jest na krótki, ściśle określony czas; mieszkanie komunalne(kwaterunkowe) zazwyczaj przyznawane na czas nieokreślony.
    Lokal socjalny ma dość niski standard (5 m² na osobę) i nie ma możliwości wykupu.
    Nikt nie planuje przyznawać uchodźcom mieszkań, chodzi tylko o lokale socjalne na czas integracji (12 miesięcy). Sam pisałeś ze zamykanie ich w gettach to nic dobrego.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2015, 11:19:59 wysłana przez Waldzios »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Września 25, 2015, 11:19:29 »
    Czy Ty nie rozumiesz, że oni nie będą w większości pracować bo będą za drutem kolczastym?

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #262 dnia: Września 25, 2015, 11:27:37 »
    Czy Ty nie rozumiesz, że oni nie będą w większości pracować bo będą za drutem kolczastym?
    To nielegalne, wedle konwencji o statusie uchodźcy, przyznanie statusu uchodźcy zapewnia prawo poruszania się po kraju.

Artykuł 26
    "Każde Umawiające się Państwo przyznaje uchodźcom legalnie przebywającym na jego terytorium prawo
    wyboru miejsca stałego zamieszkania i prawo do swobodnego poruszania się w granicach tego
    terytorium, z zachowaniem przepisów stosowanych wobec cudzoziemców w ogóle w tych samych
    okolicznościach. "

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Września 25, 2015, 11:37:42 »
    Prawo to jedno realia to drugie.

W praktyce dostaną mieszkania za darmo oraz pieniądze za nic. Czyli więcej niż 50% nie będzie pracować. Jedyne co w takich sytuacjach robią ludzie i to nie tylko arabowie czy Syryjczycy, bo też Polacy w Anglii żyjący na socjalu. To będzie domaganie się więcej, więcej, więcej a w ich przypadku pewnie dojdzie zasłanianie się dyskryminacją i rasizmem. Tak jest w UK, tak będzie i u nas jeśli będziemy ich utrzymywać. I mogę się z Tobą założyć o butelkę dobrego wina, że ponad 50% nie będzie pracować. Czyli pożytek z nich praktycznie żaden.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Września 25, 2015, 11:49:25 »
    Nie wiem skąd bierzesz te dane. O ile pamiętam w UK imigranci tez przynoszą znacznie więcej dochodu z podatków, niż kosztuje utrzymanie bezrobotnych.

Owszem, w większości krajów więcej bezrobotnych jest wśród imigrantów, niż wśród rodowitych mieszkańców, ale nadal są to wartości tylko na poziomie kilkunastu procent.

Stopa bezrobocia wśród rodowitych mieszkańców
    oraz emigrantów w wybranych państwach OECD w 2013 roku (w%)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Września 25, 2015, 12:06:07 »
    Te Twoje dane są bzdurne i nie pasujące do tematu, ponieważ Ci z tych twoich danych nie dostawali mieszkań i aż takich pieniędzy za darmochę. Wiem, że Ty na siłę musisz zanegować wszystko co ktokolwiek napiszę bo taki masz styl bycia. Jednak już naprawdę są granice. Bo sam nie podajesz żadnej alternatywy, i nie reprezentujesz żadnych poglądów, nie proponujesz nic.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Września 25, 2015, 12:21:01 »
    Ja nie muszę podawać alternatywy, bo w przyjęciu uchodźców widzę same korzyści dla polskiej gospodarki.
    Anglikom i Niemcom się opłaca, to i my nie stracimy.

Uchodźcy w Polsce tez nie dostaną mieszkań ani wielkich pieniędzy, świadczenia pieniężne to maksymalnie 1175 zł miesięcznie, a lokale socjalne to w większości będą ośrodki dla uchodźców, kontenery mieszkalne i baraki.
    To wszystko przydzielane maksymalnie na 12 miesięcy okresu integracyjnego, po tym czasie będą mieć dostęp do świadczeń socjalnych na tych samych warunkach co Polacy.

To ty nie przedstawiasz żadnej alternatywy.
    Rozumiem ze jesteś przeciwko mieszkaniom i zasiłkom, to jasne.
    Ale nie napisałeś co w takim razie robić z uchodźcami, sami nie znikną.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Września 25, 2015, 12:29:46 »
    Moja propozycja?

Niech sobie przychodzi każdy kto chcę nie dostanie jednak ani złamanego grosza. Przyczynią się do poprawy gospodarki jak lokalni Turkowie np. u mnie w mieście co siedzą 20 lat i zatrudniają Polaków, płacą podatki albo... niech sobie idą do Niemiec. Co mnie to obchodzi.

Nie można jednak liczyć, że ktoś będzie przyczyniał się z wielką radością do gospodarki jak dostaje coś za darmo z automatu na samym początku. Do tego tworzymy kretyńską sytuację bo oni dostaną większe przywileje niż np. obywatele naszego państwa teraz poprzez dostanie tych świadczeń i mieszkań.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Września 25, 2015, 12:51:24 »
    W ten sposób można co najwyżej stworzyć bandę żebraków, żyjących w gettach.

Potencjalnemu pracownikowi trzeba zapewnić minimalne warunki na start, wspomniany okres integracyjny.
    Nauczyć jeżyka, zintegrować ze społeczeństwem. To kosztuje, ale to doskonała inwestycja.
    Niemiecki przykład jest tu idealny, mimo stałego wzrostu ilości imigrantów, w 2015 Niemcy osiągnęły najniższy poziom bezrobocia w historii (4,7%).

Poza tym za uchodźców płaci unia, 6-10tys euro od głowy to aż nadto, grzechem byłoby tego nie wykorzystać.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Września 25, 2015, 12:57:47 »
    Czyli Polacy na wyspach potrafili się ogarnąć z zapasem pieniędzy na tydzień a Syryjczycy to banda debili? No nie wydaję mi się.