Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43160 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #240 dnia: Września 24, 2015, 11:24:15 »
    To co Luca powiedział to jedno. Druga kwestia to czemu ja mam dawać darmozjadom pieniądze? Jak chcą niech pracują, mi to lata. Dawać im jednak pieniądze? I to zmuszać cały kraj do tego? To się nazywa totalitaryzm. Co nie zmienia faktu, że jak kilku ludzi się dało nabrać i chcę im dawać pieniądze za nic - mi nic do tego. Proszę bardzo.

Może jestem młody ale już trochę przeżyłem rzeczy i mogę się wypowiedzieć szczególnie jeśli chodzi o pomaganie. Tak się składa, że już na palcach dwóch rąk mogę policzyć sytuacje gdy pomagałem zasłabnietym, zemdlonym, rannym itd. To jednak mało istotne skupmy się na bardziej przykładzie co by pasował do tematu. Widziałem ludzi bez rąk, nóg, uszu co świetnie sobie radzili bez żadnej pomocy. Wystarczy ludziom dać działać ! Do tego taki człowiek czuję się dumny i potrzebny ponieważ coś realnie robili a nie tylko wegetuje lub pracuje bo pracodawca ma upusty z jego tytułu, nikt nie lubi jak mu się łaske robi. To wy chcecie z tych ludzi robić warzywa, a więc tfu. Mitycznych muzułmanów poznałem. Świetni ludzie, i świetnie sobie radzą jak im się da pracować. Co innego ludzie siedzący na socjalu, których poznałem czy to był Rumun, Polak czy muzułmanin to sama patola. Nie wzrusza mnie ich rzekoma bieda i warunku socjalne, sam mieszkałem w gorszych warunkach i wyglądałem gorzej niż oni. Oni sobie świetnie by poradzili jakby chcieli. Podam dwa takie przykłady do przemyślenia.

1) W Anglii pracowałem jakiś czas w takiej mordowni, poszliśmy Słowak, Ja, Polak. Zdecydowałem, że te prace olewam bo mało płacą i piekło. Powiedziałem o tym Słowakowi i Polakowi i zaproponowałem im wspólne poszukanie lepszej pracy. Polak przyznał mi rację i znalezliśmy wspólnie sobie pomagając nową lepszą pracę jeszcze tego dnia. Słowak się bał i stwierdził, że zostanie. No i co mam się teraz nad takim Słowakiem użalać? To był jego wybór.. ja zaproponowałem pomoc.. ale to jego życie.

2) Ostatnio grałem sobie na gitarach a obok był chłopak z ulotkami. Zarobiliśmy 3x więcej niż on przez godzine. Chłopak się pytał jak to robimy i że on by chciał też i tak dalej. Cóż spytałem się ile zarabia, czego chcę od pracy itd. Powiedział, że dorabia ale by chciał dostawać hajs na łapę i dobierać sobie dni. I ciut więcej zarabiać. Tak się składa, że akurat pracowałem w takim miejscu to poleciałem mu się tam przejść, podałem adres ba powiedziałem, że może się na mnie powołać nawet. Czy poszedł tam w końcu czy nie, to nie moja brocha. To jego życie i jego decyzje. Ja mu pomogłem ile się dało. Co miałem mu dawać pieniądze za nic i patrzeć jak się zaćpiewa na śmierć jak jego koledzy o których wspominał, że nie pracują i dostają pieniądze od rodziców?

Cóż.. to zostawiam do Waszej rozwagi.
    A czy ja pisałem o dłuższym utrzymywaniu? Ot, wystarczy lokal socjalny na rok i pomoc w znalezieniu pracy. To nazywasz utrzymywaniem "darmozjadów"?
    Poza tym wytłumacz mi proszę, na co ma iść budżet państwa, skoro:
    a) nie ma mowy o wydatkach socjalnych.
    b) państwo nie może inwestować w gospodarkę i naukę?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #241 dnia: Września 24, 2015, 11:53:20 »
    No jak to na co? Infrastruktura, Wojsko, Policja, Straż Pożarna... te gałęzi od lat są niedoinwestowane.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #242 dnia: Września 24, 2015, 12:16:30 »
    Nie jest to głupie, (zresztą powyższe pytanie sprowadzało się do "czy mi się wydaje, czy inwestycje państwa wg was ograniczają się jeno do służb mundurowych?") ale gospodarka (w tym infrastruktura) są równie istotne, co policja i straż pożarna (tak samo jak wojsko).

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #243 dnia: Września 24, 2015, 12:22:26 »
    Mylisz się, gospodarka to nie infrastruktura. To, że są to sprawy powiązane, nie sprawia, że tożsame. Ogólnie rzecz ujmując sprawne państwo powinno skupiać się na tym aby funkcjonowało. A jak ma to skutecznie robić skoro musi wysiłki dzielić na masę spraw, które równie dobrze (a nawet lepiej) poradzą sobie bez jego ingerencji?
    « Ostatnia zmiana: Września 24, 2015, 12:35:25 wysłana przez sir Luca »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #244 dnia: Września 24, 2015, 12:30:35 »
    Lokal socjalny na rok, pomoc w znalezieniu pracy? Śmieszne. Do tego ciekawe jakby to miało się odbywać. Do tego dasz jednemu to co z innymi a co z polakami a co z resztą miliardów biednych co  też im dasz? Jak ktoś chce to znajdzie pracę w parę chwil. Może choćby kanapki robić i sprzedawać, czy tam owoce . Lub po prostu przejść od sklepu do sklepu. Polacy na emigracji w tym mój ojciec przyjeżdzali z zapasem pieniędzy na tydzień. Dawali radę jakoś robotę znaleźć. Co gorsi od nas? Czyżbyś był rasistą? Oni sobie doskonale dadzą rade. A jak im się nie chce robić to wedle mnie niech sobie idą do Niemiec. Reszte dopowiedział Luca.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #245 dnia: Września 24, 2015, 14:21:45 »
    Mylisz się, gospodarka to nie infrastruktura. To, że są to sprawy powiązane, nie sprawia, że tożsame. Ogólnie rzecz ujmując sprawne państwo powinno skupiać się na tym aby funkcjonowało. A jak ma to skutecznie robić skoro musi wysiłki dzielić na masę spraw, które równie dobrze (a nawet lepiej) poradzą sobie bez jego ingerencji?
    Ok, mój błąd. Ale powiedz mi proszę, czy koncepcja państwa nastawionego jedynie na "funkcjonowanie" (celowo unikam zwrotu państwo zmilitaryzowane) nie jest dość... przestarzała (tak o 101 lat?)?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Września 24, 2015, 14:28:21 »
    Ale kto mówi o zmilitaryzowaniu? Nadinterpretujesz moje słowa. Uważam tylko, że im struktura danej organizacji prostsza, tym skuteczniej wypełnia swoje działania.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #247 dnia: Września 24, 2015, 15:07:07 »
    Adriankowaty, a skąd weźmiesz te lokale socjalne? I gdzie znajdziesz im pracę? To w większosci ludzie nie mający żadnych kwalifikacji, nie znający żadnych języków. Dla takich ludzi nie ma pracy.Polsce są potrzebni albo ludzie wyspecjalizowani bardzo wysoko (lekarze, specjaliści od IT) albo ludzie majacy konkretne umiejętności zawodowe (mechanicy, blacharze, elektrycy).
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #248 dnia: Września 24, 2015, 16:37:39 »
    O tym pisał w XIX wieku Tocqueville (Bodajże, albo Constant ), że jednak państwo, powoli wypiera inicjatywę obywatelską. Można to zatrzymać. Ale raczej, nie zrobimy tego. Dzisiaj, widać, że miał rację. I tak samo, można mówić co się chce, ale państwo to taki wielki sąsiad, który wpycha się i nie zatrzymamy go. Tak to działa, że tam gdzie kiedyś działały jednostki, to jednostki nagle zaczynają skupiać się na sobie, tracą na to czas, wpycha się państwo i zostaje.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #249 dnia: Września 24, 2015, 20:58:12 »
    Jestem ciekaw co Pan, Panie Waldzios na to, że Wipler i Korwin byli w obozie uchodźców i tylko 10% ludzi tam to byli Syrijczycy.
    Oczywiście mam im wierzyć na słowo. Wielkie dzięki, ale podziękuje. Żaden z tych panów nie jest dla mnie wiarygodnym autorytetem, szczególnie w kwestii liczb.

Nawiasem mówiąc, to zupełnie nie pojmuje sprzeciwu KORWINA przeciwko imigrantom. Zupełnie to się kupy nie trzyma.
    Już nie zamierzacie rozwalać unii od środka?

Skoro "ludzkie śmieci" interesują się tylko zasiłkami, to z polski uciekną pierwszego dnia, możemy ich przyjąć nawet milion, a problemu nie będzie, bo uciekną do Niemiec, Polsce nic nie grozi. Jeszcze na tym zarobimy, bo unia nam płaci od głowy.

Efekt leniwych imigrantów w Niemczech, może być dwojaki, albo rozwala Niemiecki system socjalny, albo rozwalą całą UE, na zdrowy rozsądek KORWIN powinien cieszyć się z obu wariantów.

Jednego dnia chcecie rozwalać UE, a drugiego ją ratować.
    Gdzie tu logika?

Wipler nachlał (oczywiście wyssane z palca, ale w Twoim stylu Panie Waldzios)
    No nie tylko się potknął, a policjanci go obrzygali...
    (click to show/hide)

« Ostatnia zmiana: Września 24, 2015, 21:09:39 wysłana przez ^IvE »
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #250 dnia: Września 24, 2015, 21:07:49 »
    Problem jest taki, że my będziemy zmuszeni do trzymania ich siłą w Polsce i będziemy mieli obowiązek ich przetrzymywania u nas. I dlatego Korwin się martwi.. do tego lepiej mieć u boku słabe skorumpowane ale ateistyczne czy laickie Niemcy niż perspektywe powstania zorganizowanego Kalifatu wrogo do nas nastawionego. Trudno jednak to będzie Tobie zrozumieć bo jesteś ignorantem do potęgi entej.

Do tego nadal przez całe te bezsensowne dyskusje nawet nie pokusiłeś się o danie alternatywny tylko plujesz jadem na wszystko pisząc do tego kompletne bzdury. Chyba, że to taki styl życia to nic mi do tego.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #251 dnia: Września 24, 2015, 21:20:43 »
    A no tak.
    Okazuje się, że jest świetny film o Żelaznej Damie, bardzo polecam - Iron Lady.
    adriankowaty ma prawo do idealizmu, nie do końca macie rację. Państwo w pewnych sytuacjach musi pomagać, przykładowo jeśli na wodach poza terytorium państwa dojdzie do katastrofy, nie możesz tak sobie przepłynąć koło tonącego statku i olać sprawy, tym bardziej gdy do takiej katastrofy dojdzie na wodach terytorialnych, czy właśnie w takim przypadku jak uchodźcy do tego zobowiązują nas umowy międzynarodowe. Nie można powiedzić - phi, a co to nas, w sytuacji gdy ludzie mogą zginąć - sorki ale tak to nie działa.
    To że ta pomoc jest tu nadużywana - inna bajka.

Słucham sobie Rafała Ziemkiewicza, i tych programów jego na ten temat - no ma to ręce i nogi, ale całkowicie ignoruje on Korwina i lubi sobie ponaginać fakty do tezy - ale jedną rzecz zauważył słusznie. Że ten rządowy pełen spokoju ton wywołał panikę. To co ludzie pisali na "fejsie" miało więcej sensu niż dobrotliwe, pełne ciepła i miłości artykuły przedstawiające islam jako zmysłową i łagodną kulturę, której przedstawiciele zechcą nas odwiedzić.
    W podobnym tonie piszesz też Waldzios, to się dość zabawnie czyta. Można powiedzieć, że te broszurki informujące o islamie pozwalają nam poznać tą kulturę dokładnie tak samo, jak osobie w czasie katastrofy samolotu broszurka dostarczona przez przewoźnika, udzielająca instrukcji zakładania maski tlenowej i kapoka - poznać tajniki lotnictwa. :)
    Właśnie to jest najlepsze, że w czasie inwazji na skalę całej Europy, gdy zaczynają pękać kordony, codziennie przybywają nowe osoby z najbogatszych kultur, z serca Afryki płyną do nas kanibale w łodziach z żołnierzami Saddama Husseina - możesz poczytać sobie broszurkę o tym, że twoja agresja i strach wynika np. z ograniczeń kulturowych - bardzo ładne zdjęcia, kapitalne pomysły - no piękne, polecam.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #252 dnia: Września 24, 2015, 21:22:29 »
    Problem jest taki, że my będziemy zmuszeni do trzymania ich siłą w Polsce i będziemy mieli obowiązek ich przetrzymywania u nas. I dlatego Korwin się martwi.. do tego lepiej mieć u boku słabe skorumpowane ale ateistyczne czy laickie Niemcy niż perspektywe powstania zorganizowanego Kalifatu wrogo do nas nastawionego. Trudno jednak to będzie Tobie zrozumieć bo jesteś ignorantem do potęgi entej.
    Garstka uchodźców zrobi z Niemczech Kalifat, przerażające. Nic tylko się bać.

2mln uchodźców nie zrobiły Kalifatu w Turcji, 1,5mln nie wprowadziło szariatu w Libanie, za to kilkaset tysięcy przejmie władze w 80mln Niemczech. Typowa pogarda KORWINisty dla matematyki.

Do tego nadal przez całe te bezsensowne dyskusje nawet nie pokusiłeś się o danie alternatywny tylko plujesz jadem na wszystko pisząc do tego kompletne bzdury. Chyba, że to taki styl życia to nic mi do tego.
    A ty piszesz samą prawdę. Tylko liczby i źródła gdzieś ci się zapodziały.

A twoja alternatywa to:

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Września 24, 2015, 21:29:57 »
    Adriankowaty, a skąd weźmiesz te lokale socjalne? I gdzie znajdziesz im pracę? To w większosci ludzie nie mający żadnych kwalifikacji, nie znający żadnych języków. Dla takich ludzi nie ma pracy.Polsce są potrzebni albo ludzie wyspecjalizowani bardzo wysoko (lekarze, specjaliści od IT) albo ludzie majacy konkretne umiejętności zawodowe (mechanicy, blacharze, elektrycy).
    http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1634161,1,unia-osiagnela-porozumienie-w-sprawie-grupy-uchodzcow.read
    Plan, według którego na Polskę ma przypaść ok. 5 tys. osób, przyjęto w głosowaniu.
    http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/uchodzcywpolsce/1633533,1,czy-polska-jest-przygotowana-na-przyjecie-uchodzcow.read
    Czy Polska jest przygotowana na przyjęcie uchodźców?

Mamy 11 ośrodków dla cudzoziemców, głównie we wschodniej Polsce. Obecnie przebywa w nich 1549 osób, jest jeszcze 431 wolnych miejsc. W każdej chwili można zwiększyć liczbę miejsc, UDSC może podpisać dodatkowe umowy oraz wyznaczyć tzw. miejsca rezerwowe (łącznie do 2 tys.). Rząd może wygospodarować miejsca awaryjne; w minionym roku powstał plan na wypadek masowych ucieczek Ukraińców przed wojną w Donbasie (przygotowano do 30 tys. miejsc).
    Nawet ograniczając się do do takich rozszerzonych ośrodków (wariant awaryjny), jesteśmy w stanie zapewnić im lokum. W kwestii pracy zgoda.
    Pozwolę sobie odpowiedzieć na twoje pytanie:
    Ok, ale jak chcesz odróżnić imigranta od uchodźcy? Jak zweryfikujesz kto jest w swoim domu zagrożony? Skoro załatwienie syryjskiego paszportu to kwestia kilkuset dolarów.
    Uchodźca to uciekinier z obszarów objętych wojną, bądź też zagrożony represjami w swoim kraju (religia, narodowość, poglądy polityczne).
    Imigrant ekonomiczny to ten, co przyjeżdża:
    a) z kraju "bezpiecznego" (Bałkany Zach.)
    b) dla zarobku/zasiłku.
    Pierwszą kategorię musimy przyjmować nie tylko z uwagi na Unię, ale też z powodu bycia sygnatariuszem konwencji genewskiej. Drugiej nie musimy.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #254 dnia: Września 24, 2015, 21:39:06 »

Ok, ale jak chcesz odróżnić imigranta od uchodźcy? Jak zweryfikujesz kto jest w swoim domu zagrożony? Skoro załatwienie syryjskiego paszportu to kwestia kilkuset dolarów.

Uchodźca to uciekinier z obszarów objętych wojną, bądź też zagrożony represjami w swoim kraju (religia, narodowość, poglądy polityczne).
    Imigrant ekonomiczny to ten, co przyjeżdża:
    a) z kraju "bezpiecznego" (Bałkany Zach.)
    b) dla zarobku/zasiłku.
    Pierwszą kategorię musimy przyjmować nie tylko z uwagi na Unię, ale też z powodu bycia sygnatariuszem konwencji genewskiej. Drugiej nie musimy.

Odkopałeś już mocno przewałkowane pytanie, w dodatku wracając do samego początku xD
    Podałeś definicje, jednak sądzę, że wszyscy udzielający się tutaj, już je znali. Kompletnie jednak nie zrozumiałeś pytania beanshee.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)