Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43142 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 06, 2015, 14:13:49 »
    Państwa islamskie (przede wszystkim Iran) nie miały problemów moralnych z przyjmowaniem setek tysięcy polskich uchodźców w czasie wojny.
    Czy Iran przypadkiem nie był wtedy okupowany przez Wielką Brytanię i ZSRR? Jestem wdzięczny Brytyjczykom za to że przyjmowali naszych uchodźców do innego kraju. Jak zostaną zmuszeni do masowej emigracji to z wielką chęcią w ramach rewanżu przyjmiemy ich w Rosji albo na Ukrainie.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 06, 2015, 14:20:51 »
    Po pierwsze- Iran był pod brytyjską "protekcją". Polacy byli tam faktycznymi uchodźcami a nie imigrantami. W dodatku brytyjczycy wystawili nam rachunek za pobyt w Iranie. No i obecność Polaków była tam pożądana. Mieliśmy chronić irańskie pola naftowe.
    Po drugie- Św. Piotr i sześciu papieży było chrześcijanami. Czaisz różnicę?
    Po trzecie- rozumiem że taki zakaz mają też media greckie, tureckie itd?
    Po czwarte- tak, jestem imigrantem zarobkowym a nie imigrantem przebranym za uchodźcę. Gdybym była uchodźcą pewnie nie robiłoby mi różnicy gdzie siedzę, byle przeczekać i wrócić. Dlatego te masy nie należy nazywać uchodźcami a właśnie imigrantami. Myślisz że oni zechcą wrócić do Syrii? Po co, jak mogą żyć za nasze pieniądze. Ciekawe, że tacy Ukraińcy nie wybrzydzają i nie skandują "chcemy do UK, chcemy do Niemiec". Pewnie dlatego, że oni faktycznie są uchodźcami.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 06, 2015, 14:24:13 »
    Kali mieszkać w Angli dobrze, uchodźcy chcieć mieszkać w Angli źle...
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 06, 2015, 14:32:51 »
    Wiedziałam że w końcu padnie ten argument. Nie macie nic lepszego na stanie?
    Po pierwsze- ja w Anglii jestem legalnie. Człowiek zagrożony wojną może ubiegać się o azyl. Ale oczywiście łatwiej walić na pałę przez zieloną granicę i liczyć na polit-poprawnych pożytecznych idiotów.
    Po drugie- ja w Anglii pracuję. Płacę podatki. Zachowuję moją kulturę jednocześnie szanując obyczaje gospodarza. Myślisz że można to rozciągnąć na muzułmanów? Jeżeli tak to ponawiam zaproszenie na Gladstone.
    Widzisz, Europa wyrosła na Biblii. Nie kłam, nadstawiaj drugi policzek i tak dalej. Islam ma zupełnie inne fundamenty. Poczytaj Koran. Nie znajdziesz tam wersetu od drugim policzku. Za to wiele o podporządkowaniu innowierców. Dla muzułmanina równy jest tylko muzułmanin. Kłąmać nie może, no chyba że w celu wyprowadzenia niewiernego w pole (poczytaj czym jest Takija). Ci ludzie kompletnie odstają od Europy. Zwłaszcza w sensie cywilizacyjnym. Oni wciąż tkwią w średniowieczu, i dobrze im z tym.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 06, 2015, 14:38:44 »
    Z tego co piszesz to nie tylko Koranu nie czytałaś ale i do biblii niespecjalnie zaglądałaś.

Jeżeli zubożeje twój brat i podupadnie, to ty go wspomożesz na równi z obcym przybyszem czy tubylcem, aby mógł żyć obok ciebie. Nie bierz od niego odsetek ani lichwy, a bój się swojego Boga, aby twój brat mógł żyć obok ciebie [3Mo 25,35-36].

Przychodnia nie uciskaj, sami bowiem wiecie, jak się czuje przychodzień; wszak byliście przychodniami w ziemi egipskiej [2Mo 23,9].

że podzielisz twój chleb z głodnym i biednych bezdomnych przyjmiesz do domu, gdy zobaczysz nagiego, przyodziejesz go, a od swojego współbrata się nie odwrócisz [Iz 58,7].

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 06, 2015, 14:44:30 »
    Dobrze niech sobie przyjeżdzają ale nie dajemy im ani złotówki. Zgoda Waldzios?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 06, 2015, 14:45:58 »
    I niech zamieszkają w domach zwolenników przyjmowania tych "uchodźców".

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 06, 2015, 14:46:36 »
    To się tyczy współwyznawców. A co Koran oferuje innym?
    O wy, którzy wierzycie! Nie bierzcie sobie za przyjaciół żydów i chrześcijan; oni są przyjaciółmi jedni dla drugich. A kto z was bierze ich sobie za przyjaciół, to sam jest spośród nich. Zaprawdę, Bóg nie prowadzi drogą prostą ludu niesprawiedliwych!
    Koran 5:51

I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili – Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. – I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! – Taka jest odpłata niewiernym!
    Koran 2:191

Niech wierzący nie biorą sobie za przyjaciół niewiernych, z pominięciem wiernych! A kto tak uczyni, ten nie ma nic wspólnego z Bogiem, chyba że obawiacie się z ich strony jakiegoś niebezpieczeństwa. Bóg ostrzega was przed samym Sobą i do Boga zmierza wędrowanie.
    Koran 3:28

A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijacie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie, chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!
    Koran 9:5

Jestem kobietą. Jak widzi Allah moje miejsce w życiu?
    Wasze kobiety są dla was polem uprawnym. Przychodźcie więc na wasze pole, jak chcecie, i czyńcie pierwej coś dobrego dla samych siebie. Bójcie się Boga i wiedzcie, że się spotkacie z Nim! A ty głoś radosną wieść dla wierzących!
    Koran 2:223

Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się.
    Koran 4:34

Bóg ci zaleca; abyś podzielając majątek swój między swe dzieci, synom dwa razy tyle dawał, co dajesz córkom.
    4:12

niewiasty postępować powinny ze wszelką, przystojnością, a mężowie tak samo z niemi, ale mężowie mają stopień wyżej nad niewiastami.
    2:228

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 06, 2015, 14:53:55 »
    I niech zamieszkają w domach zwolenników przyjmowania tych "uchodźców".

Dokładnie.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 06, 2015, 15:08:49 »
    Oczywiście, nie jestem zwolennikiem rozdawnictwa czy socjalu w żadnej postaci.
    Jeśli chcą mieszkać i pracować, chwała im, jeśli nie to droga otwarta.

Zresztą potencjalni emigranci zarobkowi i tak od razu uciekną na zachód... 

To się tyczy współwyznawców. A co Koran oferuje innym?
    "Jeśli przyjdzie do ciebie nieznajomy i poprosi, abyś go przyjął pod swój dach, ugość go, a znajdziesz łaskę w oczach Allaha."

"Zaprawdę, wysiłki wasze są różnorodne! Ale ten, kto daje i jest bogobojny i uznaje za prawdę nagrodę najpiękniejszą – temu My ułatwimy dostęp do szczęścia."

"Kto zabija człowieka, który nie był mordercą i szerzył zgorszenia na Ziemi, czyni tak jakby zabił wszystkich ludzi. A kto ratuje jedno życie, ten jakby ratował cały świat."

"    Zaprawdę, ci, którzy uwierzyli, ci, którzy wyznają judaizm, chrześcijanie i sabejczycy, i ci, którzy wierzą w Boga i w Dzień Ostatni i którzy czynią dobro, wszyscy otrzymają nagrodę u swego Pana; i nie odczują żadnego lęku, i nie będą zasmuceni!"

Owszem są tez brutalne fragmenty, ale i w biblii takich nie brakuje, szczególnie w kwestii kobiet:
    "Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych, kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu."  1 Kor 14, 34

"Jak mogliście zachować przy życiu wszystkie kobiety?  (...) Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną."   Lb 31, 15-18

"Jeśli wyruszysz na wojnę z wrogami, a wyda ich Pan, Bóg twój, w twoje ręce i weźmiesz jeńców, a ujrzysz między jeńcami kobietę o pięknym wyglądzie i pokochasz ją - możesz ją sobie wziąć za żonę. (...) Jeśli ci się przestanie podobać, odeślesz ją, gdzie zechce, nie sprzedasz jej za srebro ani nie obejdziesz się z nią jak z niewolnicą, ponieważ obcowałeś z nią wbrew jej woli."   Pwt 21, 11 

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 06, 2015, 15:10:35 »
    Niestety prawda jest taka, że europa nie ma nieskończonych funduszy ani miejsc pracy dla tych imigrantów. Zwłaszcza, że taki imigrant przedstawia niewielką wartość dla społeczeństwa, ponieważ bardzo często nie posługuje się językiem kraju do którego imigruje, nie zna zwyczajów kraju. Jestem osobą niewierzącą, ale mimo wszystko bliżej mi do katolików czy ogólnie do chrześcijan (z dosc oczywistych przyczyn). Dodatkowo z własnego doswiadczenia wiem, ze roznice kulturowe i religijne tworza spory nawet jak sie tego unika. Przyklad: bylem w Indiach i widzialem wiele osob zyjacych ponizej progu ubostwa. Chcac pomoc jednej z osob lezacej na chodniku dalem jej butelke wody... i zostalem opierdzielony przez pare osob starszych osob. Znajomy z którym podrózowalem wytlumaczyl mi ze wynika to z ich wiary w reinkarnacje, ze prawdopodobnie ten czlowiek byl zły "w poprzednim wcieleniu" i teraz musi cierpieć. Ale po co przytoczyłem to zdarzenie? Chodzi mi o to, że bez względu na starania obu stron i tak powstaną konflikty, których można uniknąć po prostu nie wpuszczając ich i deportując. A propos po co są granice... No chyba nie po to, żeby można było je sobie tak spokojnie ominac plynac łódką. Jaki ma to sens... Trochę tak jak powiedział do mnie Ive "całego świata nie uratujesz". Niestety prawda jest taka, że ratując ich pogrążamy siebie. Dlatego cieszę się, że posiadam podwójne obywatelstwo, gdyz jak zacznie sie tu robic zbyt duży bajzel to spadam do kanady (też mają multikulti, ale tam to multikulti mają od kilkuset lat i wytworzylo sie z tego spoleczenstwo, oczywiscie zdarzaja sie przypadki ekstremistow, ale tacy wszedzie sie znajda :P).

Edit: Up wiekszosc co tam jest napisane tyczy sie "drugiego brata muzlumanina". To nie dotyczy المهرطق (innowiercow)

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 06, 2015, 15:27:19 »
    " Lecz powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą;  błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają.  Jeśli cię kto uderzy w [jeden] policzek, nadstaw mu i drugi! Jeśli bierze ci płaszcz, nie broń mu i szaty!  Daj każdemu, kto cię prosi, a nie dopominaj się zwrotu od tego, który bierze twoje. " Łk. 6 2

To mają przestrzegać chrześcijanie, więc nie wyskakuj z cytatami z ST, dotyczącymi Żydów.  A co do cytatu z koryntian są to osobiste przemyślenia Pawła.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 06, 2015, 15:30:41 »
    Z Koranem i Biblią jest taki problem, że znajdziesz pięćset argumentów że Bóg jest miłościwy, i drugie tyle że chce nas zabić w bolesny sposób. Tak samo z Allahem. Jednak, mimo niezbyt "chwalebnej" niedawnej historii państw islamskich, musisz Beanshee przyznać że to niegdyś Maurowie chronili (pod podatkiem) i tolerowali Chrześcijan w Hiszpanii, podczas gdy Krzyżowcy nie mieli za dużo litości i szacunków dla Muzułmanów i Żydów w Palestynie. Czyli kiedyś to Chrześcijanie byli "źli", a muzułmanie "dobrzy". 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 06, 2015, 15:37:34 »
    Jednak, mimo niezbyt "chwalebnej" niedawnej historii państw islamskich, musisz Beanshee przyznać że to niegdyś Maurowie chronili (pod podatkiem) i tolerowali Chrześcijan w Hiszpanii, podczas gdy Krzyżowcy nie mieli za dużo litości i szacunków dla Muzułmanów i Żydów w Palestynie. Czyli kiedyś to Chrześcijanie byli "źli", a muzułmanie "dobrzy".

Ok, to prawda z tym, że chrześcijaństwo było kiedyś tą okrutną religią. Ale jakie to ma znaczenie do tej dyskusji? To było w średniowieczu, a obecnie mamy XXI wiek i w tej chwili to muzułmanie przeżywają swoje średniowiecze, nie chrześcijanie/kultura europejska.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 06, 2015, 15:39:27 »
    To mają przestrzegać chrześcijanie, więc nie wyskakuj z cytatami z ST, dotyczącymi Żydów.  A co do cytatu z koryntian są to osobiste przemyślenia Pawła.

"Księgi Starego Testamentu (..) udostępniają wszystkim znajomość Boga i człowieka oraz sposobów działania Boga sprawiedliwego i miłosiernego w stosunku do ludzi (..) Pokazują prawdziwą pedagogię Bożą." (II Sobór Wat., Konst. dogm. o Objawieniu Bożym Dei Verbum,15).

"Choć Chrystus ustanowił Nowe Przymierze we krwi swojej, Księgi Starego Testamentu, przyjęte w całości do nauki ewangelicznej, w Nowym Testamencie uzyskują i ujawniają swój pełny sens i nawzajem oświetlają i wyjaśniają Nowy Testament" (II Sobór Wat., Konst. dogm. o Objawieniu Bożym Dei Verbum,16).

"Wierzyć po chrześcijańsku - znaczy: czerpać światło Bożego Objawienia również z Ksiąg Starego Przymierza."
    Jan Paweł II Audiencja generalna, 8 maja 1985 r.