Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43170 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #45 dnia: Września 06, 2015, 15:43:56 »
    AdamKur, upraszczasz, i to bardzo. Zupełnie pominąłeś fakt, że w ciągu 100 lat od śmierci Mahometa Arabowie zawojowali nie tylko cały swój półwysep, kawał Afryki, półwysep Iberyjski i walili przez Pireneje do Europy. To od początku była religia ekspansywna. Tak więc to nie muzułmanie byli ci dobrzy a chrześcijanie ci źli. Tylko obie religie były siebie warte.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #46 dnia: Września 06, 2015, 15:46:18 »
    Po pierwsze katolicyzm ≠ chrześcijaństwo, w świetle cytatu z ewangelii Łukasza twoje cytaty z ST są nieaktualne, bo nauka Jezusa Chrystusa jest najważniejsza dla jego wyznawców.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_%28Biblia%29
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #47 dnia: Września 06, 2015, 15:57:34 »
    Widzieliście dane z Eurostatu? 85% podań o azyl złożyli mężczyźni. Ale to pewnie wina węgierskiego rządu że zabronił pokazywania podań od kobiet :P
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #48 dnia: Września 06, 2015, 16:58:58 »
    Po pierwsze katolicyzm ≠ chrześcijaństwo, w świetle cytatu z ewangelii Łukasza twoje cytaty z ST są nieaktualne, bo nauka Jezusa Chrystusa jest najważniejsza dla jego wyznawców.
    Dyskutowałem początkowo w kontekście biblia vs koran, potem z przyzwyczajenia przyjąłem ze większość chrześcijan to katolicy, jeśli źle trafiłem przepraszam.

Widzieliście dane z Eurostatu? 85% podań o azyl złożyli mężczyźni. Ale to pewnie wina węgierskiego rządu że zabronił pokazywania podań od kobiet :P
    Ciekawe dane, szkoda ze wyssane z palca.

Eurostat z czerwca (2015M06):
    Total: 83,350;
    Males: 61,320;
    Males (From 18 to 34 years): 37,930;

Nawet licząc wszystkich mężczyzn (łącznie ze starcami i dziećmi) wyjdzie 73%.

Młodzi mężczyźni (18-34 lat ) to 45%.

Źródło:

link do danych
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #49 dnia: Września 06, 2015, 21:08:44 »
    Heh, gdy tylko zobaczyłem, że Waldzios wypowiada się w tym temacie, to wiedziałem, że będzie niezły ubaw. Nie zawiodłem się. :D Lewacka "logika" zawsze gwarantuje sporo śmiechu...

Byłoby to wszystko jeszcze zabawniejsze, gdyby nie fakt, że przez takich właśnie i podobnych lewaków w ciągu najbliższych lat w Europie zrobi się totalny burdel. Widocznie zbyt długo był spokój i od dobrobytu się niektórym w dupach poprzewracało.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #50 dnia: Września 06, 2015, 21:45:38 »
    AdamKur, upraszczasz, i to bardzo. Zupełnie pominąłeś fakt, że w ciągu 100 lat od śmierci Mahometa Arabowie zawojowali nie tylko cały swój półwysep, kawał Afryki, półwysep Iberyjski i walili przez Pireneje do Europy. To od początku była religia ekspansywna. Tak więc to nie muzułmanie byli ci dobrzy a chrześcijanie ci źli. Tylko obie religie były siebie warte.
    Chrześcijaństwo także było religią ekspansywną. Muzułmanie nie byli bez grzechów, zauważ jednak że oni traktowali wyznawców innych religii dobrze (Iberia, Konstantynopol po jego upadku etc.), podczas gdy Chrześcijanie nie mieli się za bardzo czym pochwalić. 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #51 dnia: Września 06, 2015, 22:09:55 »
    1. To dość normalne, że najpierw jedzie facet aby rozejrzeć się i jakoś przygotować grunt albo, że tylko facet, bo ten podejmie pracę w chociażby budowlance i się utrzyma. Kobieta, która nie zna języka dość dobrze, ani nie ma fachu, a nawet jak ma, to np. jest nauczycielką, a jak ma uczyć nie znając języka, pracy tak łatwo nie znajdzie. No, chyba, że wiadomo gdzie.
    2. Nie zmienia to faktu, że ocena moralna, całej masy facetów którzy wieją z kraju ogarniętego wojną, musi być naganna. Większość z nich, gdzieś ma jakąś wojnę kulturalną, kolonizacje Europy czy coś takiego, chce po prostu żyć sobie spokojnie, najlepiej, nie pracując za ciężko przy tym. Gdzieś mają też obronę ojczyzny, więc nie róbcie z nich, nafaszerowanych jakąś chęcią walki, ekstremistów, bo Ci ludzie, jakoś gdy przyszło co do czego, po prostu wzięli się i zawinęli z kraju.
    3. Problemem jest to, że Polacy nie chcą żywić i utrzymywać uchodźców. Sam, nie mam nic przeciwko miejscowym imigrantom, gdy widzę, że ciężko pracują aby utrzymać siebie, prowadząc bary czy pracując jako lekarze, a taki jest w moim mieście. Jeśli, przyjeżdża do kraju kilka tysięcy ludzi, gotowych pracować za minimalną, to zakładasz fabrykę - tak działało to w USA gdy napływali Irlandczycy czy gdy murzyni wyzwoleni, nie za bardzo wiedzieli co zrobić, gdy wojsko północy spustoszyło niektóre stany, spaliło plantację a im powiedzieli, że są wolni.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #52 dnia: Września 06, 2015, 22:46:09 »
    1. To dość normalne, że najpierw jedzie facet aby rozejrzeć się i jakoś przygotować grunt albo, że tylko facet, bo ten podejmie pracę w chociażby budowlance i się utrzyma.

Dla migrantów ekonomicznych - jak najbardziej. Jeśli mowa o uchodźcach wojennych, to nie za bardzo. No chyba, że ktoś sytuację typu "Kochanie, ja ruszę do Niemiec i zobaczę, czy faktycznie są krainą mlekiem i miodem płynącą, a ty poczekaj tu cierpliwie z dziećmi. Trzymajcie się ciepło, nie dajcie się zamordować ani zgwałcić i uważajcie na spadające bomby. Paaa." uważa za dość normalną, wtedy ok. ;)

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Września 07, 2015, 00:18:41 »
    Chrześcijaństwo także było religią ekspansywną. Muzułmanie nie byli bez grzechów, zauważ jednak że oni traktowali wyznawców innych religii dobrze (Iberia, Konstantynopol po jego upadku etc.), podczas gdy Chrześcijanie nie mieli się za bardzo czym pochwalić.
    Rozróżnijmy chrześcijaństwo od tego co wyprawiali członkowie poszczególnych wyznań.  Nauki Jezusa Chrystusa zostały wypaczone przez ludzi, którzy użyli ich do walk i podbojów. Prawdziwe, chrześcijaństwo biblijne do którego powinni wszyscy chrześcijanie dążyć jest pacyfistyczne.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #54 dnia: Września 07, 2015, 12:55:06 »
    To żeby dalej odejść od zadanego tematu wrzucę spojrzenie z innej strony na temat imigrantów, a dokładniej imigrantów z Polski. Czy jest aktualne? Raczej nie, od nagrania minęło już dobrych parę lat, ale zawsze dobrze poszerzyć sobie horyzonty spojrzeniem z drugiej strony.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 07, 2015, 15:39:54 »
    Rozróżnijmy chrześcijaństwo od tego co wyprawiali członkowie poszczególnych wyznań.  Nauki Jezusa Chrystusa zostały wypaczone przez ludzi, którzy użyli ich do walk i podbojów. Prawdziwe, chrześcijaństwo biblijne do którego powinni wszyscy chrześcijanie dążyć jest pacyfistyczne.
    W porządku, pod warunkiem ze w ten sam sposób odróżnisz nauki koranu, od wypaczeń fanatyków .

Poza tym, rozmawiamy o chrześcijaństwie europejskim, nie mitycznym chrześcijaństwie "biblijnym", wybacz ale nie kojarzę takiego wyznania w Europie.

Wracając do Biblii i tradycji chrześcijańskiej.

Czy przypadkiem Jezus i jego rodzice nie byli uchodźcami? Rzadko czytuje biblie, ale ty pewnie kojarzysz ucieczkę przed prześladowaniami do Egiptu?

Wyjaśnij mi jak "biblijny" chrześcijanin, może jednocześnie modlić się do Judejskiego uchodźcy i odmawiać pomocy współczesnym uchodźcom z tego samego obszaru ?

Czy przypadkiem uchodźczyni Maria, nie jest okrzyknięta Królową Polski?
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 07, 2015, 16:19:22 »
     Chrześcijaństwo europejskie to protestantyzm, katolicyzm i prawosławie, o którym chcesz konkretnie porozmawiać ?   Oczywiście Jezus był uchodźcą ale powrócił z rodziną. Człowiek zaznajommy z Pismem Świętym przyjmie ich, to że co niektórzy katolicy mówią inaczej to ich sprawa. A argument z Maryją jest z dupy, bo kult maryjny jest sprzeczny z biblią raz, a to, że została "królową" nic dalej nie zmienia. Jest to tytuł fikcyjny. Tyle co fanatyczni katole się tym podniecają.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #57 dnia: Września 07, 2015, 20:53:53 »
    Dla migrantów ekonomicznych - jak najbardziej. Jeśli mowa o uchodźcach wojennych, to nie za bardzo. No chyba, że ktoś sytuację typu "Kochanie, ja ruszę do Niemiec i zobaczę, czy faktycznie są krainą mlekiem i miodem płynącą, a ty poczekaj tu cierpliwie z dziećmi. Trzymajcie się ciepło, nie dajcie się zamordować ani zgwałcić i uważajcie na spadające bomby. Paaa." uważa za dość normalną, wtedy ok. ;)
    Pamietaj o tym, że jak Warder powiedział, "mężczyźni" przygotowują grunt". Nie w negatywnym tego słowa znaczeniu, nie chodzi o wymordowanie całej wioski, tylko ucząc się języka, pracują na budowie, wynajmują mieszkania, zakładają sklepy. Potem kobiety i dzieci przyjeżdżają. Ponoć gdzieś w latach 70 czy 80 dla Francuzów był to wielki szok gdy nagle, kiedy liczba imigrantów po wszystkich wojnach Algierskich i Marokańskich (a także w Indiochinach) ich liczba wzrosła kilkakrotnie. Otóż przyjechały wtedy masowo rodziny, które wiedziały że przetrwają we Francji i nie będą aż tak wyszydzani/dyskryminowani niż 10 lat temu.
    O czym to p****sz? (już raz mnie upomniano :/) Wiadomo że mówimy o Katolicyzmie, nie jestem teologiem by gadać o abstrakcyjnej religii bazującej tylko i wyłącznie na piśmie świętym. To nie jest tak że jak tylko mi jakiś błąd wypomnisz to powiem "Sorry, ja reprezentuję Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich" 
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Września 07, 2015, 21:51:05 »
    A skąd mam wiedzieć że piszesz o katolicyzmie ? Widocznie myślisz że każdy wie o co masz na myśli.  Oczywiście każdy grzech KrK to muszą pokutować za niego protestanci, bo oni tez są chrześcijan inami. Fajna odpowiedzialność zbiorowa.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #59 dnia: Września 07, 2015, 22:45:48 »
       Krucjaty, to okres, względnej stabilizacji w Europie, gdzie masa rycerstwa, drugich, trzecich i dalszych synów, znajdowała się w sytuacji podobnej do absolwentów polskich studiów. Zadawała sobie pytanie: okey, mam fajny tytuł, ale co dalej. No. To wtedy, przyszedł taki papież i powiedział, że hajs i splendor czeka na bliskim wschodzie + niebo, dla każdego, myk, myk, myk. Dziwicie się, że ruszyli na wyprawę? Królom i reszcie się to podobało, bo za dużo tych nabuzowanych gór mięcha, zakutych w swoje pancerze, to równie duży problem co za mało. A wtedy w 1095 było ich zbyt wielu.