Zresztą nie można zapominać, że protestanci "mają swoje za uszami". Większość pierwszych protestantów poszła tak chętnie za tym nowym nurtem w religii tylko po to, żeby móc ograbić majątki kościelne :P. Oprócz tego pamiętajmy, że rozpad chrześcijanstwa na katolicyzm i protestantyzm przypada na okres od 2 poł. XV w. do 1517 roku kiedy była reformacja.Te 7 krucjat (nie liczę tych "małych" wypraw krzyżowych Cesarstwa czy Brytoli, tylko wyprawy zorganizowane przez Panstwo Koscielne) było przeprowadzanych w latach 1096-1270 więc protestantyzmu jeszcze wtedy nie było. I tak w sumie najgorsze ... zorganizował Kościół w 1212. Mowa tu o krucjacie dziecięcej... Kur... który baran może być takim idiotą, żeby uznać, że "tylko czyste dusze dzieci mogą wyzwolić ziemię świętą z rąk muzułmanów". Toż to się nie mieści żeby wysyłać dzieciaki poniżej 12 roku życia w długą wyprawę morską, żeby nawracały arabów. Zgadnijcie jakie były skutki tej krucjaty. Nie powiodła się... Połowa dzieci zmarła w drodze a reszta została sprzedana przez przewoźników w niewole. Choć i tak "najlepsza" była chyba krucjata dziecięca z Niemiec. Ci poszli przez Szwajcarię (Alpy) do Włoch, bo mieli przejść przez morze. Znaczna część krucjaty zmarła podczas przeprawy przez góry. A jak już dotarli do Morza Śródziemnego to się okazało, że nie chce się rozstąpić... Kto by się spodziewał... Jedynym plusem chrześcijanstwa jest to, że tworzy moralny system wartości, który pokazuje człowiekowi co jest dobre a co złe.Było to szczególnie cenne w początkach powstawania społeczeństw oraz właśnie systemu wartości, gdyż co lepiej trzyma człowieka "na wodzy" niż bicz, który walnie jak się źle zachowasz. Ja czuje się wystarczająco ogarniętą jednostką, że tego absolutnie nie potrzebuje tak samo jak KK. Wracając do tematu referendum to brakowało mi w nim pytania: "Czy Pani/Pan jest za zniesieniem konkordatu między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską". Szczerze jak ktoś chce chodzić na religię to niech chodzi rano na mszę a nie że będzie to finansowane z środków państwa. Już wolałbym, żeby dzieciaki zamiast tej bezsensownej religii miały dodatkową lekcję WF, bo on rzeczywiście coś daje, a na religii masz tylko bezmózgą pozbawioną sensu indoktrynację, która ma na celu stworzenie idioty, który będzie dawał na tacę. Tak o tym konkordacie pisał Ksiądz Wilamowski (chyba jedna z bardziej znanych opinii) „Należy go zaliczyć do tych konkordatów, które kościół w jego działalności możliwie najmniej krępują, a zostawiają mu maksimum swobody”. Dodatkowo czemu Państwo Polskie nie ma wpływu na tych cholernych kryminalistów z Watykanu? Jak to cholera możliwe, że pedofil i gwałciciel został pochowany z HONORAMI, bo nie doczekał procesu (długo się zbierali...). Troszeczkę się uniosłem, ale ten temat jest dla mnie wyjątkowo drażliwy.