Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67648 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #150 dnia: Września 02, 2015, 22:43:51 »
    Co do szkolnictwa i jego reform:
    1. Niech każdy je, to co chce. Moja siostra, idąc do szkoły mija sklep i wracając ze szkoły sklep mija. Może sobie kupić nawet lody, jak jej przyjdzie taka fantazja do głowy. Mówienie, że czyjś brzuch, to problem innej osoby jest śmieszne. No chyba, że chodzi o niechcianą ciążę.

2. W-F powinien wylecieć ze szkół, a przynajmniej z tych powyżej podstawówki. Ćwiczyłem, bo jakżeby to inaczej. Ale, z perspektywy czasu przyznam, że ten kto wymyślał system, w którym ludzie biegają przez 2 godziny, by potem, bez prysznica siedzieć w małych salach, przez 6 godzin, chyba 100% hetero nie był. Co kto lubi, dla mnie te wszystkie bzdety typu: plastyka, muzyka, technika i długa lista się ciągnie, powinny zostać skasowane. Ewentualnie, wepchnąć wszystko do podstawówki 8 letniej, a w liceum traktować ludzi jako w miarę dorosłych czyli pozwolić im  samemu wybierać przedmioty, zdawać na maturze to co chcą, co im się przyda. Jak ktoś chce się dostać na medycynę to niech ciśnie fizykę, chemię i biologię, nawet w liczbie 5 godzin w tygodniu - to mu i tak daje 15 godzin łącznie.  Jak ktoś chce ćwiczyć? Po szkole. To samo z graniem na flecie, jak ktoś czuje taką potrzebę. Nawet, na flecie kolegi, to nie powinna być sprawa szkoły.

3. Historia w podstawówce = Historia Polski. Zero Rzymu, Grecji i innych ciekawostek, które tak zapychają program, że późniejszy maturzysta zapytany o Jaruzelskiego czy Kiszczaka, coś tam bełkocze.

Problemem obecnego szkolnictwa jest to, że jest przepakowane bzdurnymi rzeczami, a ludzi nie traktuje się tam poważnie. Narzucanie tego, co dzieci jeść mogą, a czego nie mogą jest głupie. Zwłaszcza, że zazwyczaj konsumpcja czipsów, była tak bardzo zbiorowa, że nikt od tego nie przytył, gdy się nagle zleciała plaga sępów.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #151 dnia: Września 02, 2015, 23:29:31 »
    Robi się lekki offtop, ale na temat, bo chodzi o reformy :D
    Byłem w kilku szkołach i wszędzie prysznice były i działały (a nie chodzilem do jakis super nowych szkol), ale pomimo tego jakaś część osób była bardziej wstydliwa i się nie myła. Nauczyciele rozumieli kilkuminutowe spóźnienia przez prysznice i to było normalne. Po za tym obecnie jest tak jak mówisz... A mianowicie w liceum wybierasz przedmioty, które chcesz zdawać i jedynie chyba w pierwszej klasie masz przedmioty, których nie będziesz zdawać. Później masz tylko przedmioty maturalne + jezyki + wf. Dodatkowo nie rozumiem checi usuniecia jedynego słusznego przedmiotu na którym spokojnie można było się "wyżyć" na przykład po sprawdzianie z matmy.
    Co do historii to dla niektorej historia polski po latach 50 jest ważna a dla innej starożytność jako kolebka kultury europejskiej. Prawda jest taka, że cokolwiek byś nie robił to część "gimbusów" i tak nic nie będzie ogarniać, bo nie będzie chciała.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #152 dnia: Września 03, 2015, 08:07:05 »
    Pkt. 3 to bzdura. Nie da się nauczyć historii Polski bez przynajmniej powierzchniowej znajomości historii powszechnej. Grecja i Rzym to absolutne podstawy naszej cywilizacji. Jak chcesz nauczyć dzieciaka o Zjeździe Gnieźnieńskim bez wyjaśnienia mu idei Imperium Romanum. Nie da się mówić o kulturze szlacheckiej XVII wieku bez znajomości kultury Grecji i Rzymu. Nie opowiesz dzieciakom o przebiegu kampanii Napoleońskiej bez wyjaśnienia skąd taki Napoleon w ogóle się wziął. I tutaj już mamy kwestię Rewolucji Francuskiej.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #153 dnia: Września 09, 2015, 01:57:48 »
    Ok, offtop był, dyskusje ucięte, mimo wszystko nie krępować się, rozwinięte dyskuje na inne tematy zrobi się jako osobne wątki aż się dyskusja wyczerpie sama, a nie zostanie stłumiona przez fale imigrantów....

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #154 dnia: Września 09, 2015, 22:36:06 »
    A jak tam nastroje po referendum? Bo te 8% frekwencji pokazało moim zdaniem bezsensowność tego całego wydarzenia :/
    PS. huth, tylko żebyś nie został prorokiem, i nie przekrakał tego :p
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #155 dnia: Września 10, 2015, 00:36:02 »
    no nie mogę, ten o referendum jak ma wątek od tego nowy superowy, to ten w tym, no ja cię kręcę motyla noga
    To wracając do tematu:
    Kopacz wykopią i będzie katoliban!1

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Września 10, 2015, 01:15:21 »
       Aktywnych w dyskusji, jest może 9 osób. Robienie 4 tematów, dla nawet z górką, 12 osób, to trochę absurd. Ale jak tam chcecie. Co do wyborów, PO popełnia szereg błędów, właściwie brak im pomysłu na to jak zaciekawić Polaków. Nie wiem, czy to celowa gra Tuska, który oddał władzę tym ludziom, aby potem wrócić jako zbawca na białym koniu, czy po prostu chęć przejścia do opozycji, bo nie mają pomysłu na dalsze rządzenie krajem, który wpadł w olbrzymie zadłużenie. Tak czy inaczej, robią wszystko aby przegrać. Co gorsza, traktują Polaków, mam wrażenie, jako kretynów i zamiast wyjść i stwierdzić "okey, jest  chujowo, no ale mamy plan, a były dobre momenty!" to jak Komorowski idą w zaparte, że rozwój i przepych.
      Kampania wyborcza prezydencka, to był Komorowski który cały czas powtarzał, że jest dobrze i Duda który cały czas mówił, że no tak średnio. Stąd, gdy ludzie spojrzeli na swoje wypłaty i to jak głęboko siedzimy w rękach obcego kapitału, to nic dziwnego, że Komorowski przegrał.
       Pozostaje liczyć, że PiS zdobędzie dość procent aby formować rząd, ale nie dość aby samodzielnie, bo mimo wszystko, chciałbym widzieć Winnickiego czy Korwina-Mikkego, mających wpływ na to co się dzieje w tym kraju, na zarządzanie nim. Paradoksalnie, o wiele łatwiej Pisowi byłoby ekonomicznie dogadać się z Korwinem, bo raz będąc u władzy dali bardzo liberalną ekonomicznie Panią Fotygę. Tyle tylko, że ona chciała robić wszystko stopniowo, najpierw zbić deficyt potem ciąć podatki, a z Korwinem może być tak, że on by chciał to przyśpieszyć, rozłożyć na lata, ale nie 4-6 tylko 3-4. O ile zaś Winnicki i Kukiz, mogą ciągnąc w stronę postulatów socjalnych, gdzie PiS też chce iść w tą stronę.
       Takie siedzenie na płocie. Równie dobrze, może skończyć się tak, że aby zadowolić wszystkich, najpierw skasują podatki a potem ustalą płacę minimalną na 2500. To żart, ale swoją drogą, takie rozwiązanie patrząc, że nic a nic, nie uderzałoby w przedsiębiorcę ponieważ, zamiast zatrzymać dla siebie kasę oddałby pracownikowi, a polska pensja minimalna jest śmiesznie niska. Swoją drogą, jednak pensja minimalna blokuje wejście w rynek najmniej wykwalifikowanych klas, najmłodszych, z drugiej strony gdy widzę, że tutaj gdy ludzie popłacą rachunki, to potem nie mają jak napędzać gospodarki bo im zostaje niewiele, to też lipa. I tak źle i tak niedobrze. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #157 dnia: Września 10, 2015, 10:30:37 »
    Takie siedzenie na płocie. Równie dobrze, może skończyć się tak, że aby zadowolić wszystkich, najpierw skasują podatki a potem ustalą płacę minimalną na 2500. To żart, ale swoją drogą, takie rozwiązanie patrząc, że nic a nic, nie uderzałoby w przedsiębiorcę ponieważ, zamiast zatrzymać dla siebie kasę oddałby pracownikowi, a

Przeniesienie kartona, robienie butów, sprzątanie parowe, staż w biurze. Wszystko ma inną wartość jako praca. Wprowadzanie płacy minimalnej podwyższa ceny usług w konsekwencji towarów, prowadzi do automatyzacji produkcji, eliminuje z rynku najsłabsze jednostki. Właśnie dlatego się po studiach czy gdziekolwiek indziej tak ludzie odbijają się bo trzeba mieć doświadczenie, którego nie ma jak zdobyć.  Pracodawca zatrudni jednego bardziej wykfalikowanego za minimalną niż paru mniej wykfalikowanych za mniejszą płacę.
     Oczywiście jako, że socjalizm to skyrzywnie umysłowe to zostawili płace minimalnę a wprowadzili obowiązek np. przyjmowania na staże. To pracodawcy po prostu odnawiają staże i robią sobie niewolników za darmo.
    PO popełnia szereg błędów, właściwie brak im pomysłu na to jak zaciekawić Polaków. Nie wiem, czy to celowa gra Tuska, który oddał władzę tym ludziom, aby potem wrócić jako zbawca na białym koniu, czy po prostu chęć przejścia do opozycji, bo nie mają pomysłu na dalsze rządzenie krajem, który wpadł w olbrzymie zadłużenie. Tak czy inaczej, robią wszystko aby przegrać. Co gorsza, traktują Polaków, mam wrażenie, jako kretynów i zamiast wyjść i stwierdzić "okey, jest  chujowo, no ale mamy plan, a były dobre momenty!" to jak Komorowski idą w zaparte, że rozwój i przepych.

Kiedys miałem szczęscie spotkać Platformersa z krwi i kości. Pomiajająć brednie wnioski z rozmowy była takie. Koleś za młodu dostał pałą od ZOMO i bał się o swoje życie. Teraz na starość chcę tylko spokoju zero krzyków w Telewizorze i względnie brak wstrząsów ekonomicznych. Dlatego zrobi wszystko aby rządziło takie PO niech nawet nabiorą kredytów, byle by nie było wojen. kłótni żadnej agresji. A on chcę doszapać swoją marną egzystencje w spokoju do końca. W życiu mu się nie udało to trzymajcie mnie w słodkiej bajce,  że jest dobrze i pięknie. Nawet chyba swoje dzieci ma w dupie. Pogarda. tfu.
    « Ostatnia zmiana: Września 10, 2015, 10:56:08 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Września 10, 2015, 13:18:06 »
         Znajoma kolegi, głosuje na PO. Zapytał ją: "dlaczego?", to zaczęła opowiadać, że gdy PiS był u władzy, to było dużo awantur, w mediach cały czas coś mówili, że jest źle, że się wykłócamy, że nas nie lubią itd.
         Niestety, to problem tego, że wiele osób nie chce się interesować polityką, chce mieć święty spokój, za wszelką cenę.
         Problem z płacą minimalną jest taki, że aby cokolwiek się działo w gospodarce, to ludzie muszą mieć kasę. Produkujesz telewizory, chcesz je sprzedać, ale jeśli wokół, ludzie zarabiają 1800-2100, to problem może być taki, że najzwyczajniej w świecie, twoja produkcja trafi w próżnię na rynku. Niskie podatki+ wysokie zarobki, oznaczają, że konsumpcja rośnie. Stąd w wielu rozwiniętych państwach, aby kapitalizm nie zeżarł własnego ogona, krzywdząc się tym samym, wprowadzono dość wysokie płace minimalne, jak 7,5 dolców za godzinę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Września 10, 2015, 17:11:13 »
    Co Ty Lygryss wygadujesz czemu niby go nie mają kupić skoro to właśnie płaca minimalna generuje bezrobocie czyli kompletnie nic nie kupią. Dwa płaca ta powoduje wzrost cen ponieważ płacenie wiecej za pracę. która kosztuje mniej równa się wzrost cen. Dlatego ceny będą niższe po zlikwidowaniu płacy minimalnej i więcej kupisz nawet mniej nominalnie zarabiając. Do tego ktoś wprowadzi pewnie tańsze wersje dla zarabiających mniej bo to się opłaci. Rozwinie się też handel z drugiej ręki. Same korzyści machina lawinowo się napędzi. A jak jakiś kretyn chcę to niech weźmie i na kredyt lepszy telewizor. Nie rozumiesz, nie wierzysz?

To jak to jest, że mimo, że średnio zarabiamy więcej niż 10 lat temu to kupimy znacznie mniej. Nie zauważyłeś sam na sobie to sprwadź po necie. Skorzystaj też z mózgu np. taki chleb zdrożał prawie 3krotnie, a płace z 1,5 raza? I co Ci dała ta minimalna płaca?

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #160 dnia: Września 10, 2015, 18:13:08 »
       Co do płacy minimalnej, zastrzegam, że to były luźne przemyślenia. Jej wad tłumaczyć nie musisz, bo znam je, chociaż Ci którzy z nią walczą w USA, trzeba przyznać, walczą z dość wysoką płacą minimalną. 7,5 dolców, blokuje przede wszystkim czarnej młodzieży wejście na rynek. Z drugiej strony, mam te wątpliwości, czy jej całkowity brak nie spowoduje tego, że w małym mieście, gdzie wszyscy pracują w 2-3 zakładach, a przynajmniej 60%+ ewentualne krzywdzące pensje, nie doprowadzą do tego, że miasto stanie w miejscu, bo nikomu nie będzie się opłacało czegokolwiek tam budować. W wypadku gdy istnieje pensja minimalna zaś, wiele osób z tego miasta będzie musiało wyjechać do innego. To taka zagwozdka dla ekonomistów, gdzie moje opinie to tylko takie luźne, ale to bardzo luźne, przemyślenia. Skoro takie coś obowiązuje i w USA i w najbardziej rozwiniętych krajach Eu, to musi to mieć jednak pewien sens.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Września 10, 2015, 18:24:40 »
    Tylko nie wiem czy wiesz jak już wspominasz o stanach.. niektóre stany nie mają w ogóle płacy minimalnej albo bardzo niską lub bardzo wysoką. Lepiej sobie radzą te bez niej.. lub z mniejszą. I nikt tak jakoś na ulicach nie umiera.

Offline malecki

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #162 dnia: Września 11, 2015, 12:37:30 »
    Dokładnie tak Państwo zabiera nam za dużo pieniędzy a my za mało zarabiamy. Ja otworzyłem sklep internetowy gdzie sprzedaję wino słodkie http://winotokaj.pl/4-wina-slodkie to tak na prawdę ciężko jest co kolwiek tutaj wywnioskować. Po prostu musimy więcej zarabiać. Czym więcej zarabiamy tym możemy więcej wydać i gospodarka się nakręca.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2016, 14:12:48 wysłana przez malecki »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #163 dnia: Września 11, 2015, 13:01:15 »
    Przy całej tej dyskusji zapominacie o jednym jeszcze, bardzo istotnym problemie. Europejczycy to banda nierobów i leni. Pracuję w dużej firmie, otwieramy niedługo kolejny zakład. W niedużej miejscowości pojawi się ok. 1000 miejsc pracy. Mówię oczywiście tylko o tych z umową na etat. Pensie wcale nie minimalne a patrząc na zarobki mieszkających tam ludzi, powiedziałbym, że co najmniej przyzwoite. Ale już dziś wiemy, że będzie trzeba przywozić Ukrainców a nawet Tybetańczyków. Ludziom tu po prostu nie chce się pracować. Po co jak im 500 zł zasiłku jakoś starcza na życie.

Po co te wszystkie pensje minimalne? Po co składki zdrowotne i emerytalne skoro Polacy i tak pracować nie chcą... A firma lepiej by pracowała, lepszy zysk wypracowywała a co za tym idzie większy podatek odprowadzała do budżetu (a przez to więcej by było na walkę z bezrobociem- może ta przewrotność do kogoś trafi) gdyby sztucznych obciążeń nie było.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #164 dnia: Września 11, 2015, 16:48:43 »
    Edit@ HUTH, a niech ci będzie.
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2015, 17:06:44 wysłana przez Leinnan »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii