Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Imigranci szturmują  (Przeczytany 43143 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Imigranci szturmują
    « Odpowiedź #75 dnia: Września 10, 2015, 18:03:31 »
    Ale to nadal pozostaje tylko powierzchownym kontaktem z obcym krajem. W dodatku nieco wybielonym, bo przecież przed cudzoziemcem zawsze trochę się gra.
    Wiesz, prawo prawem, ale np. UK ma ogromny problem z małżeństwami z dziećmi. Po prostu rodzice pewnego dnia wysyłają swoją córkę zamiast do szkoły to na lotnisko. I leci sobie taka dziewczyna poślubić starego grzyba.
    To samo jest z obrzezaniem dziewcząt- na Wyspach jest zakazane. Więc wysyłają dzieciaka do kraju pochodzenia gdzie stara znachorka zrobi co do niej należy.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #76 dnia: Września 10, 2015, 18:11:00 »
    Dzieci należą do rodziców. Ja tak uważam. Będziesz się wtrącać w wychowanie ich i kontrolowanie tak samo będzie trzeba zrobić z Twoimi. Może i dla Ciebie to bestialskie jednak to jest ich kultura i tak żyją tysiące lat. Jako historyk powinnaś o tym wiedzieć. ja sam studiuje historię i to przecież oczywiste powinno być dla nas. Rożne kultury też funkcjonowały obok siebie i były tarcia ale prawo i silna centralna władza i prawo rozwiązywała problemy.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #77 dnia: Września 10, 2015, 18:17:28 »
    Dzieci należą do rodziców. Ja tak uważam. Będziesz się wtrącać w wychowanie ich i kontrolowanie tak samo będzie trzeba zrobić z Twoimi. Może i dla Ciebie to bestialskie jednak to jest ich kultura i tak żyją tysiące lat. Jako historyk powinnaś o tym wiedzieć. ja sam studiuje historię i to przecież oczywiste powinno być dla nas. Rożne kultury też funkcjonowały obok siebie i były tarcia ale prawo i silna centralna władza i prawo rozwiązywała problemy.
    Przecież Polska już się wtrąca w wychowanie dzieci, tak więc nie widzę powodu, by potencjalni muzułmanie byli od tego zwolnieni.
    Oni swoją kulturę praktykują, bo im na to prawo pozwala. U nas takiego prawa nie ma, więc w tej kwestii będą musieli dostosować się do naszej kultury. A jeśli się nie podoba, to wypad na swój grajdołek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #78 dnia: Września 10, 2015, 18:21:31 »
    To prawda jeśli aktualnie by się ich sprowadziło to owszem. Co nie zmienia faktu, że powinno być tak, że państwo nie powinno się wtrącać w ogóle w wychowanie dzieci. Gdyby jednak ich przyjąc na aktualnych zasadach to oczywiście. że ich też by to obowiązywało.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Września 10, 2015, 19:24:14 »
    Czyli jak tatuś będzie tłukł dzieciaka kablem od żelazka albo gwałcił córkę to mamy się nie wtrącać, bo to po prostu metoda wychowawcza? Coś tu nie gra.
    Poza tym dziecko nie należy do rodzica. Ani do urzędnika. Ani do nikogo innego. Dziecko jest człowiekiem a nie rzeczą aby do kogoś należeć.

Offline hakeruss

• Użytkownik
    • Piwa: 30
    • To ja :D:D
    « Odpowiedź #80 dnia: Września 10, 2015, 20:13:38 »
    Poza tym dziecko nie należy do rodzica. Ani do urzędnika. Ani do nikogo innego. Dziecko jest człowiekiem a nie rzeczą aby do kogoś należeć.

Zgodnie z art. 12 i art. 13 § 1 kodeksu cywilnego, do 13. roku życia dziecko prawnie nie posiada zdolności do czynności prawnych, co oznacza, że pozostaje on jeszcze pod władzą rodzicielską - rodzic będąc prawnie odpowiedzialnym za swoją pociechę sprawuje nad nią opiekę. Tak samo w myśl art. 48 § 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania.

#edit - oczywiście nie neguję, że pewne ograniczenia sprawowania władzy rodzicielskiej powinny być, np. jeżeli rodzic przekracza granice określone w ustawie z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3.
    :D:D

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 10, 2015, 20:35:57 »
    Władza a własność to dwie różne rzeczy.

Offline hakeruss

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Września 10, 2015, 21:14:43 »
    Co dalej i tak oznacza, że to rodzic sprawuje pieczę nad swoim dzieckiem

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Września 10, 2015, 21:25:12 »
    Dyskusja dotyczy prawa własności a nie prawa (i obowiązku) opieki.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #84 dnia: Września 10, 2015, 21:31:32 »
    IvE, nie potrafiliśmy utrzymać w ryzach grupki Czeczenów, która narzucała swoje zasady innym osobom w ośrodku dla uchodźców, a wierzysz, że będziemy w stanie kontrolować tysiące czy dziesiątki tysięcy muzułmanów i wymusimy na nich, by szanowali nasze prawo i kulturę? Ty tak serio? :O

Jak Ty sobie wyobrażasz, że zażegnane zostaną ewentualne muzułmańskie bunty w ośrodkach (lub nie dajcie bogowie - na ulicach)? Wpakujesz wszystkich muzułmanów do ciężarówki/samolotu i odeślesz Angeli z reklamacją? Czy może będziesz do nich strzelał i w ten sposób jeszcze bardziej podsycisz ich fanatyczny gniew? Powiedz, bo ciekaw jestem, jak chcesz wymóc na nich poszanowanie naszych wartości i stosowanie się do naszego prawa? Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy ludziom odpier***la na punkcie "tolerancji", "uszanowania odrębności" i innych tego typu chorych pierdół, a media tylko czekają, by zrobić reportaż o biednych "uchodźcach", uciskanych i prześladowanych przez zaściankowych Polaków. Już teraz potencjalnych członków niedoszłego (zakazanego przez władze miasta) "marszu antyimigracyjnego" ochrzczono w niektórych gazetach "nazistami", więc pomyśl co będzie, jeśli przeciw imigrantom kiwniesz choćby małym palcem.

Wszędzie ludzie są tacy sami, a ekstermiści są różnej narodowości i wyznania.

Weź pod uwagę, że fanatyczny moherowy beret jeśli mu naprawdę podpadniesz co najwyżej rzuci w ciebie różańcem i zwyzywa od Szatanów. Fanatyczny muzułmanin nie będzie się patyczkował i upierdzieli Ci łeb maczetą ku chwale Allaha...

I jeszcze taka ciekawostka - przeciwko wpuszczaniu do Polski (i Europy) muzułmańskich imigrantów są m.in. polscy muzułmanie (sic!), osoby związane z fundacją, która sprowadzała do Polski syryjskie rodziny, jak i sami Syryjczycy, którzy do nas przybyli. Widać znają aż za dobrze ten odłam islamu, który naciera obecnie na Europę i się po prostu boją.

sprawuje pieczę nad swoim dzieckiem

Jest "delikatna" różnica między opiekowaniem się czymś, a posiadaniem czegoś na własność i robieniem z tym co się żywnie podoba.

Offline hakeruss

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Września 10, 2015, 21:35:21 »
    Jest "delikatna" różnica między opiekowaniem się czymś, a posiadaniem czegoś na własność i robieniem z tym co się żywnie podoba.

ciekawe, że tylko wybieracie część wypowiedzi, czyżbym 'edit' za późno wstawił?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Września 10, 2015, 21:45:43 »
    ciekawe, że tylko wybieracie część wypowiedzi, czyżbym 'edit' za późno wstawił?

W artykule, który wkleiłeś, wyraźnie stoi, ze rodzic ma sprawować opiekę i być odpowiedzialnym za swoją pociechę. Wsio. Nie ma tam nic w stylu "dziecko jest własnością rodzica (czy kogokolwiek innego)", więc w sumie nie wiem co chciałeś udowodnić odpowiadając na cytowany post beanshee.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #87 dnia: Września 10, 2015, 22:37:35 »
    Przypominam ze przyjmujemy 20tys max- na kraj40 milionowy. 30 tys to żyło w jednej sporej dzielnicy, więc nie wiem czy bedą zamieszki na skale krajowa, mordy i rabunki.
    PS. bo widzę ze nie wiesz- syryjscy uchodźcy uciekają przed ISIS- bardzo logiczne jest więc stwierdzenie ze przyniosą ze sobą ekstremizm i inne szatany.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline hakeruss

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Września 10, 2015, 23:31:08 »
    W artykule, który wkleiłeś, wyraźnie stoi, ze rodzic ma sprawować opiekę i być odpowiedzialnym za swoją pociechę. Wsio. Nie ma tam nic w stylu "dziecko jest własnością rodzica (czy kogokolwiek innego)", więc w sumie nie wiem co chciałeś udowodnić odpowiadając na cytowany post beanshee.

Tak samo w myśl art. 48 § 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania.

jeśli kiedyś dostałeś kablem od prodiżu to już chyba zrozumiesz... ;)
    dziś oczywiście dzieciak może się za to poskarżyć i tu wchodzi między innymi ten 'edit' co pisałem - dawnej środek wychowawczy był okolicznością wyłączjącą odpowiedzialność karną

I na litość boską... żaden ustawodawca nie napisze wprost, że cokolwiek co nie jest rzeczą w rozumieniu art. 45 KC, jest czyjąkolwiek własnością. Szczególnie ciekawy był przypadek górala, który wprost katował swoje konie wycieczkami nad morskie oko, bo stwierdził że konie są jego i będzie nimi rozporządzał jak chce - wymiar sprawiedliwości w końcu orzekł inaczej

jeśli dziecko dziesięcioletnie nie jest 'własnością rodzica' to po kiego groma rodzic chodzi na wywiadówki?

#kolejny edit - nie zrozum mnie źle, chodzi tylko o sam fakt troszczenia się o pociechę, traktowania jej przedmiotowo ze względu na to, że traktowana jest przez rodzica jak skarb, o który się dba, a mimo wszystko jest to rzecz :) (mowa o skarbie!)
    « Ostatnia zmiana: Września 10, 2015, 23:49:05 wysłana przez hakeruss »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Września 11, 2015, 00:20:27 »
    Przypominam ze przyjmujemy 20tys max- na kraj40 milionowy.

Przypominam, że:
    - jeszcze z dwa tygodnie temu była mowa o przyjęciu "zaledwie" 2 tysięcy, więc dość szybko to rośnie i nie wiadomo na jakim poziomie się zatrzyma
    - każdy imigrant będzie miał prawo do ściągnięcia swojej rodziny, więc ostatecznie będzie to ilość kilkukrotnie wyższa
    - ludność arabska i afrykańska mnoży się jak króliki, więc gdy będą mieć zapewniony byt ich populacja będzie stale i wytrwale wzrastać, co będzie jeszcze bardziej widoczne przy niskiej dzietności Polaków
    - jeśli Europa przyjmie imigrantów, a tak się stanie, napływ ludności nie ustanie, a wręcz przeciwnie - ludność afrykańska i arabska zaleje Europę w kolejnych latach, zachęcona gościnnością i łatwym sposobem na poprawienie swego bytu materialnego
    - plan UE zakłada, że przyszli imigranci będą automatycznie rozdzielani między kraje Unii, więc będziemy mieć regularne dostawy

Nie wiem jak krótkowzrocznym trzeba być, by nie dostrzegać olbrzymiego zagrożenia, na jakie wystawiona jest obecnie cała cywilizacja europejska. Prawdziwe problemy i konsekwencje tej idiotycznej "pomocy" imigrantom zaczną się tak naprawdę za lat kilka lub kilkanaście. Im chętniej będziemy ich przyjmować - nie dbając o to kim są, skąd pochodzą i jakie mają zamiary - tym szybciej zobaczymy efekty. A nie będą one dla nas miłe.

Pomijam już tę całkowitą paranoję, że osoby gardzące naszymi wartościami i krajem, za sam fakt posiadania ciemniejszej karnacji i za nielegalnie wtargnięcie na teren Unii będą dostawały tyle "kieszonkowego", ile wynosi miesięczna krwawica przeciętnego Kowalskiego, a ten Kowalski z Nowakiem będą się musieli na "biednych imigrantów" zrzucać.

więc nie wiem czy bedą zamieszki na skale krajowa, mordy i rabunki.

Kto mówi o skali krajowej? W skali lokalnej możesz być tego pewien. Zresztą, jak pisałem wyżej, prawdziwe problemy to kwestia lat.

PS. bo widzę ze nie wiesz- syryjscy uchodźcy uciekają przed ISIS- bardzo logiczne jest więc stwierdzenie ze przyniosą ze sobą ekstremizm i inne szatany.

Że niby Syryjscy chrześcijanie uciekali przed islamem? W życiu bym się nie domyślił...

jeśli kiedyś dostałeś kablem od prodiżu to już chyba zrozumiesz... ;)
    Nadal ma się to nijak do "własności", o której była wcześniej mowa. Możliwość wychowania dziecka to z jednej strony przywileje, z drugiej olbrzymia odpowiedzialność i obowiązki.

jeśli dziecko dziesięcioletnie nie jest 'własnością rodzica' to po kiego groma rodzic chodzi na wywiadówki?

Naprawdę nie nadążam za Twym tokiem myślenia. :| Może po prostu mam spaczony obraz rzeczywistości, ale dla mnie posiadanie i wychowanie dziecka to przede wszystkim olbrzymi ciężar odpowiedzialności za to, by odpowiednio ukształtować małego człowieka i przygotować go do życia, połączony z olbrzymią radością oraz zadowoleniem płynącym z możliwości śledzenia zmagań tego człowieczka i pomagania mu przy przezwyciężaniu trudności. Na "własność" to byli kiedyś niewolnicy i obecnie nigdy nie użyłbym takiego terminu wobec dziecka, czy nawet zwierzęcia.
    « Ostatnia zmiana: Września 11, 2015, 00:46:30 wysłana przez Daedalus »