Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129508 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline petramgen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #615 dnia: Marca 01, 2009, 10:05:33 »
    Nie byłem w stanie przeczytać  wszystkich stron (czasem off top był :P)
    i nie wiem czy padła propozycja tzn. żeby zwiększyć umiejętności Łuku/kuszy dla jednostek strzelających ^^
    w native tylko doborowy łucznik konny ma 240 :P a milo by było żeby taki Mistrz łuku czy doborowy łucznik tez sprawdził się dobrze.
    Salwa strzał z 20 jednostek strzelających przy statystykach umiejętności (łuku/kuszy) 200+ jest przydatna ;)

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #616 dnia: Marca 01, 2009, 11:02:12 »
    Jeśli nie chcesz z tym czekać aż pojawi się RES to możesz sam podmienić staty jednostek ;) Wystarczy troop editor i możesz zwiększyć skilla łuczników.

Offline lacha333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #617 dnia: Marca 02, 2009, 17:19:18 »
    jak idą prace nad modem troche mnie nie było więc pytam prosazę o nieodpowiadanie typu jak daedalus niech odpowie on sam mi.n ok 1 miesiąca roku dnia

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #618 dnia: Marca 02, 2009, 17:33:00 »
    jak idą prace nad modem troche mnie nie było więc pytam prosazę o nieodpowiadanie typu jak daedalus niech odpowie on sam mi.n ok 1 miesiąca roku dnia

Cudowny post, idealny do pamiętnika.

Odpowiedź znajdziesz stronę, dwie, trzy... wstecz.

Offline lacha333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #619 dnia: Marca 02, 2009, 17:37:50 »
    dzięki ale chce żeby daedalus odpowiedział

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #620 dnia: Marca 02, 2009, 18:39:05 »
    Musiałem dwa razy przeczytać żeby zrozumieć. Nie spiesz się z tym pisaniem tak.
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #621 dnia: Marca 02, 2009, 18:49:35 »
    Moja odpowiedź jest bodajże na poprzedniej stronie. :P Na żadną datę (nawet przybliżoną) wydania moda nie liczcie, bo takiej nie będzie. Czegoś takiego określić się NIE DA. Koniec tematu.

Jeżeli o nowe rzeczy w modzie idzie, to dodałem rozkaz oblegania miasta lub zamku na mapie strategicznej oraz zmieniłem zasady działania rozkazu patrolowania (teraz będziemy mogli rozkazać lordom patrolować dowolne miasta lub zamki, a nie tylko nasze), muszę jeszcze tylko przetestować, jak to się sprawdza w grze.

Same rozkazy też działają na innej zasadzie, niż do tej pory. Zazwyczaj nie są wypełniane od razu, a dopiero po pewnym czasie - zależy on od tego, jak daleko jest od nas dany lord. Działa to tak, jak gdybyśmy wysłali gońca z wiadomością i lord zaczyna nas słuchać dopiero wtedy, gdy wiadomość do niego dotrze. A i to niekoniecznie, bo lord może odmówić wykonania rozkazów, gdy nie będzie w stanie ich wykonać, lub nie będzie chciał. Bez względu na to, czy nas posłucha, czy nie, otrzymamy od niego wiadomość zwrotną.

Dodałem też zmienianie nazwy własnego królestwa. Wiem, że już wcześniej niby było to w modzie, ale trzeba było kombinować ze zmianą nazwy postaci. Teraz zaś, gdy utworzymy własne państewko, wyskoczy nam specjalny ekran, gdzie będzie można wpisać nazwę królestwa (później będzie ją można zmienić w dowolnym momencie gry). W podobny sposób będzie można zmienić nazwę swojego oddziału (a w przyszłości może dodam zmianę nazw oddziałów naszych lordów/kapitanów), oraz naszych lenn (sic!).

Dla tych niedowiarków, którzy twierdzą, że tylko piszę na forum o zmianach, a w rzeczywistości nic w modzie nie zmieniam - kilka screenshotów z etapu prac (oczywiście sfałszowanych w MS Paint ;P ):

PS. Byłbym zapomniał - zacząłem też ostrą pracę nad konfigurowalnymi jednostkami. Poza dostępną już opcją dobierania im ekwipunku z danej puli (działa jak okno handlu - przeciągamy ekwipunek z jednego okna, w którym mamy cały dostępny sprzęt, do drugiego okna, gdzie jest ekwipunek jednostki), będzie można dokupić im nowy sprzęt (prawdopodobnie będzie się to odbywać przez nowe budynki w lennach). Jaki? Za ile? To już muszę dobrze przemyśleć, tak samo jak i umiejętności oraz drzewko rozwoju samych jednostek. Na razie dokupowanie ekwipunku wygląda tak:

Offline lacha333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #622 dnia: Marca 02, 2009, 19:17:51 »
    a czy można zrobić coś takiego że można chodzić postacią na mapie tak jakby to była bitwa oczywiście zmiennie z widokiem strategicznym

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #623 dnia: Marca 02, 2009, 19:28:34 »
    Człowieku... jak Ty sobie to wyobrażasz z wykonaniem czegoś takiego? Jeśli o mnie chodzi to nie chcę mieć nawet tego w drugiej części gry, bo to w cholerę giga by zajmowało.
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #624 dnia: Marca 02, 2009, 19:41:20 »
    no ładnie ładnie:) widzę że nie tylko na gadaniu i pisaniu ten mod się trzyma :P Tylko taka mała uwaga; kiedy będzie aktualizacja pierwszej strony bo przez miesiąc da się duo zrobić z tego co ja wiem.

Na razie nie widzę sensu aktualizacji. Jak uznam, że zmieniło się na tyle, by warto było coś aktualizować, to zaktualizuję, proste.

spoko
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2009, 19:47:14 wysłana przez czeslav »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #625 dnia: Marca 02, 2009, 20:00:13 »
    No no Daedlusie zaskoczyłeś mnie nie spodziewałem się,że masz aż taki  talent i wprowadzisz aż tyle fajnych rzeczy.
    Te okno kupowania eq jednostkom już jest dobre, tylko czy ono nie będą mieli nic na początku(czy podstawowy ekwipunek?) i tylko będziemy go ulepszać.

PS jak ukończysz moda ciekawie by było jeszcze zobaczyć go połączonym wraz  z sodem to był by już po prostu M&b2

Jednostki będą miały swój podstawowy ekwipunek. To okno będzie służyło zakupowi dodatkowych rzeczy dla żołnierzy, jeżeli gracz będzie jeszcze bardziej chciał dostosować jednostki "pod siebie".
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2009, 20:35:34 wysłana przez Daedalus »

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #626 dnia: Marca 02, 2009, 20:13:08 »
    Widać, że się starasz co do moda Daedalus , szacunek. Mam tylko jedno pytanie? czy będzie taka opcja, że np. masz wioskę a w niej rekrutujesz jednostki, którym możesz ustawić co maja na początku i jak się nazywają (np. odniosę się do twojego przykładu Ślężan, rekrutujesz "Ślężański poborowy", ma on powiedzmy kosę, łuk, jakąś zbroję , następnie możesz go awansować na "Włócznik" itd.) Jest to możliwe? Jak tak to proszę szybką odpowiedź (wezmę pod uwagę tylko odpowiedź Daedalus, autora modu :})

Gra nie pozwala na zmianę nazw jednostek. Jedyny sposób, w jaki będzie sobie można ustalić własną nazwę jakiejś jednostki, to edycja plików nakładki językowej, czyli ręczne zmiany w pliku troops.csv.
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2009, 20:40:16 wysłana przez Daedalus »

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #627 dnia: Marca 02, 2009, 20:27:40 »
    no, no, ten mod coraz bardziej mnie zaskakuje :). Hehe dobre "Elitarny oddział samobójczy" dobre :P

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #628 dnia: Marca 02, 2009, 20:55:55 »
    Własna konfiguracja jednostek robi wrażenie.

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
    Jak wiadomo broń/pancerze nie były produkowane seryjnie (w rozumieniu dzisiejszych linij produkcyjnych) tylko były dziełem ręcznie wykonywanym przez kowali którzy posiadali różne umiejętności i techniki wykonania.
    Trochę dziwne wydaje się że jako władcy królestwa nosimy "seryjną" broń, zastanawiam się czy było by możliwe zrobienie czegoś takiego jak "mistrz kowalstwa" np taki mistrz u nordów specjalizował by się w toporach a u rhodoków konstruował by najlepsze na świecie kusze.
    Oczywiście taka broń była by dostępna tylko dla bohatera z uwagi na kosmiczne ceny, ale coś za coś, cena idzie w parze z jakością.
    Wiadomo że celem nie jest "dopakowanie" kosmiczne statystyk broni, bardzo fajna była by losowość tzn tak jakby zamawiamy taką broń ale nie wiadomo i ile będzie mocniejsza od "standardu" a na dodatek przez zastosowanie innowacyjnych technologi produkcji może ulec zniszczeniu i tym sposobem tracimy kase i nic nie zyskujemy.
    Oczywiście potrzebnych by było kilka nowych modeli(?) broni wyglądających ładnie i drogo.
    Cel: odróżnianie się, poczucie że posiada się wyjątkowy przedmiot.  

Trochę złota , klejnotów np na podobę Szczerbca
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2009, 21:18:32 wysłana przez Petros »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #629 dnia: Marca 02, 2009, 21:03:31 »
    Petros pomysł fajny tylko lepiej jakby oddawał kasę albo oddawał trochę i przedmiot gorszej jakości.
    Pomysł okej tylko lepiej zastosować coś takiego jak Tylko dla np Sanrio(Sanrio bohater gracza).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/ExcalaburCaledfwlchTranslucent.gif

zastanawiam się co to za mieczyk excalibura mi nieprzypomina chociaż tak tutaj pisze.