Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129498 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shrama

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #540 dnia: Lutego 19, 2009, 18:42:20 »
    O ile się nie myle, była już o tym mowa gdzieś wyżej, więc sobie poszukaj.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 18:44:10 wysłana przez Shrama90 »
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #541 dnia: Lutego 19, 2009, 18:49:00 »
    Poruszę wątek Tarken, o rozbudowie wsi/miasta/zamku. Jeżeli nawet coś tam postawimy to nie widzimy tych budynków, gdy wchodzimy do danej lokacji... Tarken ma rację, możliwości są bardzo ubogie... Można by było dorobić parę "opcji", np. koaszry (dają one wyszkolonych łuczników lub rycerzy, gdy chcemy rekrutować jednostki)...

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #542 dnia: Lutego 19, 2009, 18:51:06 »
    Mniej więcej takie coś jest w SoD.

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #543 dnia: Lutego 19, 2009, 22:04:28 »
    a czy możliwe jest że po wybudowaniu budynku widać go np we wsi?

Jasne. Nawet banalnie prosto byłoby to zaskryptować. Znajdź mi jeszcze kogoś, kto będzie miał czas przerobić 90 scen wiosek, tworząc po kilka(naście?) scen z różną kombinacją budynków dla każdej wioski, a potem jeszcze kogoś, komu chciało się to będzie wrzucić do plików modułu... Krócej mówiąc - gra nie warta świeczki.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 22:25:52 wysłana przez Daedalus »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #544 dnia: Lutego 20, 2009, 11:03:22 »
    a czy możliwe jest że po wybudowaniu budynku widać go np we wsi?

Jasne. Nawet banalnie prosto byłoby to zaskryptować. Znajdź mi jeszcze kogoś, kto będzie miał czas przerobić 90 scen wiosek, tworząc po kilka(naście?) scen z różną kombinacją budynków dla każdej wioski, a potem jeszcze kogoś, komu chciało się to będzie wrzucić do plików modułu... Krócej mówiąc - gra nie warta świeczki.

To zależy na czym to oskryptowanie miało by polegać?!
    Bo jeśli skrypt po dodaniu upgrade danej wsi daje możliwość dostawiania nowego budynku do już istniejących, to w czy problem? Robi się jedną czy 3 wieże (różnego wyglądu), a skrypt losowo wybiera spośród tych 3 jedną z nich i dokłada do planszy w określonych w skrypcie koordynatach.

Chyba, że niestety M&B nie ma opcji łączenia za pomocą skryptu różnych obiektów na jednej planszy, a jedynie podmian całej lokacji. Wtedy to jest problem, bo wszystkie typy wsi należało by dublować x ileśtam kombinacji budowli. Bo przecież nie wiemy w jakiej kolejności gracz będzie dobudowywał nowe obiekty.
    Wtedy to wyjdzie nie kilkanaście a kilkaset.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2009, 11:33:27 wysłana przez pc_maniac »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #545 dnia: Lutego 20, 2009, 11:40:17 »
    A ja bym chyba umiał to zrobić. Wystarczyło by (oczywiście mówię w teorii ale robiłem coś podobnego) umieścić puste obiekty na scenie i gra sprawdzała by czy wybudowane jest ulepszenie i jeżeli jest przed wejściem na scenę zamieniała ten pusty obiekt na np. młyn albo palisadę wokół wioski. Ale nie wiem czy opłaca się coś takiego robić.
    PS. wykorzystałem to przy statycznych czołgach zmieniających się zależnie od strony dla której walczymy.

Tak jak mówiłem, to nie byłoby trudne do wprowadzenia. Czy to tworząc kilka różnych scen dla jednej wioski, czy przygotowując skrypt, który automatycznie dodawałby (lub podmieniał) obiekty. Problem jednak w tym, że mimo wszystko trzeba by było edytować wszystkie sceny wiosek. A to jest kuuuupa roboty.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2009, 14:34:35 wysłana przez Daedalus »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #546 dnia: Lutego 20, 2009, 12:39:45 »
    A ja bym chyba umiał to zrobić. Wystarczyło by (oczywiście mówię w teorii ale robiłem coś podobnego) umieścić puste obiekty na scenie i gra sprawdzała by czy wybudowane jest ulepszenie i jeżeli jest przed wejściem na scenę zamieniała ten pusty obiekt na np. młyn albo palisadę wokół wioski. Ale nie wiem czy opłaca się coś takiego robić.
    PS. wykorzystałem to przy statycznych czołgach zmieniających się zależnie od strony dla której walczymy.
    Powiem Ci, że coś takiego (system upgrade lokacji) w ogóle by zrewolucjonizował grę :o>
    Bo do tej pory to lokacje w M&B jakoś za bardzo się nie zmieniały, no może wyłącznie kolor nieba, dzień/noc, czy ilość mieszkańców. A dodawanie budowli było by naprawdę fajną sprawą.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #547 dnia: Lutego 20, 2009, 14:54:13 »
    No ok ale ile razy gracz łazi po wiosce by sie jej przyjrzeć? Bo ja to robiłem może 2-3 razy w życiu a gram już od chyba października. Roboty conajmniej na kilkanaście/kilkadziesiąt godzin a ten czas można poświęcić na ważniejsze rzeczy i szybsze ukończenie moda.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #548 dnia: Lutego 20, 2009, 17:17:37 »
    No ok ale ile razy gracz łazi po wiosce by sie jej przyjrzeć? Bo ja to robiłem może 2-3 razy w życiu a gram już od chyba października. Roboty conajmniej na kilkanaście/kilkadziesiąt godzin a ten czas można poświęcić na ważniejsze rzeczy i szybsze ukończenie moda.
    Hm, to nieco dziwne, gdyż masz choćby questa z bandytą, którego masz zabić. Questy z zakupem bydła, jak również praktycznie wszystkie questy związane z podniesieniem nastawienia wsi do Twojej osoby, wymagają byś jednak właził do wsi. U mnie było to kilkaset razy.

A co do upgrade. Jeśli mamy wybudować we wsi posiadłość, to na ciężką Anielkę ona ma się znaleźć we wsi (za słoną kasę i masę czasu), jeśli nie mamy szans w niej (tej posiadłości) pozostawiać itemów, na podobieństwo zamku?!

Ale cóż, to mod Daedalusa i nie mamy prawa wtrącać się do jego pracy.

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #549 dnia: Lutego 20, 2009, 20:07:25 »
    Daedalus może aktualizuj pierwszy post. Dopisz ile zrobiłeś do 20 lutego...

Dwie strony wcześniej napisałem, że prace nad modem chwilowo stoją, z racji braku czasu. Przynajmniej jeśli chodzi o stronę realizacyjną, bo w sferze koncepcyjnej mod się ciągle rozwija. ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2009, 20:23:47 wysłana przez Daedalus »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #550 dnia: Lutego 20, 2009, 20:35:23 »
    Hm, to nieco dziwne, gdyż masz choćby questa z bandytą, którego masz zabić. Questy z zakupem bydła, jak również praktycznie wszystkie questy związane z podniesieniem nastawienia wsi do Twojej osoby, wymagają byś jednak właził do wsi. U mnie było to kilkaset razy

No ok, do sołtysa wpadam regularnie ale nie zwiedzam wsi tylko wchodze, sprawdzam co trza i uciekam

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #551 dnia: Lutego 21, 2009, 10:35:49 »
    A w RES'ie to będzie tym mniej potrzebne ze będzie można rozmawiać z sołtysem z okna wioski, więc te zmiany będą widoczne głównie podczas misji z zabójcą. A i tak w niewielkim stopniu bo raz, wątpię żeby zabójca był w naszej wiosce. Dwa, nie sądzę żeby inni lordowie rozbudowywali swoje wioski.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #552 dnia: Lutego 21, 2009, 12:07:02 »
    A w RES'ie to będzie tym mniej potrzebne ze będzie można rozmawiać z sołtysem z okna wioski, więc te zmiany będą widoczne głównie podczas misji z zabójcą. A i tak w niewielkim stopniu bo raz, wątpię żeby zabójca był w naszej wiosce. Dwa, nie sądzę żeby inni lordowie rozbudowywali swoje wioski.
    Mimo wszystko uważam, że dodanie posiadłości, bez dodania w niej skrzynki "do przechowywania różnych różności" (jak mawiał Kubuś Puchatek) mija się całkowicie z celem. Zbędny wydatek, szkoda czasu na budowę, zero korzyści.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #553 dnia: Lutego 21, 2009, 13:25:21 »
    A po co ci posiadłość ze skrzynką skoro w zamku też takową masz(w SOD'zie przynajmniej tak jest).Więc Daed może również tak zrobić. Bo budowanie czegoś tylko i wyłącznie żeby mieć skrzynkę jest trochę śmieszne nie sądzisz?

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #554 dnia: Lutego 21, 2009, 14:01:03 »
    Lecz nie każda wioska przynależy do jakiegoś zamku. Jak masz samotną wioskę to chyba się to przydaje, nie?
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"