Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129529 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #510 dnia: Lutego 17, 2009, 17:13:00 »
    Dobra, starczy tego, mam już dość. Kilkakrotnie prosiłem, aby zakończyć offtop i przenieść z takimi dyskusjami gdzie indziej. Spokojnie czekałem, aż się uspokoicie. Widzę jednak, że ani myślicie i zwykłe kasowanie postów oraz upominanie nie wystarcza.

Petros dostaje ostrzeżenie za offtop i olewanie upomnień moderatora. Świeży za to samo + multiposting. Nad resztą się zastanowię.

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #511 dnia: Lutego 17, 2009, 17:53:38 »
    Mam małe pytanie, otóż jak idą prace nad tym modem :)?

Offline Aradax

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #512 dnia: Lutego 17, 2009, 18:01:57 »
    Mam małe pytanie, otóż jak idą prace nad tym modem :)?

Tak wiec ida normalnie. 1 Strona jest sporadycznie aktualizowana. Pytanie podobne do "Kiedy wyjdzie mod"

A ja jestem ciekaw gdyz byl juz duzo razy poruszany ten watek ale mimo wszystko nie zauwazylem odpowiedzi tworcy :
    Jak to bedzie z tymi dwiema drabinami ?

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #513 dnia: Lutego 17, 2009, 18:26:09 »
    a o jakiej wersji mówisz? w 1.010/1.011 spotykałem takie przypadki nie raz. Dwie drabiny to żadna nowość

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #514 dnia: Lutego 17, 2009, 18:48:42 »
    eee....? W m&b nie ma oblężeń z dwoma drabinami... może na jakimś modzie grasz ;p

Ostatnio wpadłem na ciekawy (wg mnie) pomysł... ale go zapomniałem..  No cóż, jak sobie przypomnę to napisze ;)

Są oblężenia z dwoma drabinami. O ile mnie pamięć nie myli, to chociażby zamek Vyincourd ma dwie. I radzę powstrzymywać się od pisania postów w stylu "chciałem coś napisać na temat, ale zapomniałem co".
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2009, 20:03:44 wysłana przez Daedalus »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #515 dnia: Lutego 17, 2009, 19:42:17 »
    a o jakiej wersji mówisz? w 1.010/1.011 spotykałem takie przypadki nie raz. Dwie drabiny to żadna nowość
    eee....? W m&b nie ma oblężeń z dwoma drabinami... może na jakimś modzie grasz ;p

Ostatnio wpadłem na ciekawy (wg mnie) pomysł... ale go zapomniałem..  No cóż, jak sobie przypomnę to napisze ;)

A czy ja prosilem was o odpowiedz?NIE! Prosilem tworce.  KONIEC SPAMU. Sie pytam czy w tym modzie beda dwie drabiny zreszta Deadalus wie o co chodzi jak sledzil temat. Tak wiec czy w tym modzie znajda sie 2 drabiny ?

A czy Xasan prosił Ciebie o odpowiedź, gdy pytał jak idą prace nad modem? Nie. Nie wiem więc dlaczego przemówiłeś w imieniu twórcy i odpowiedziałeś, że idą normalnie, co zresztą jest bzdurą, bo przez ostatnie 10 dni stały w miejscu.

Czy dodatkowe drabiny będą? Nie wiem jeszcze. Może. O ile będę miał czas na edycję wszystkich scen.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2009, 20:12:52 wysłana przez Daedalus »

Offline Amdir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #516 dnia: Lutego 17, 2009, 20:38:11 »
    A ja jednak (narażając się na bana) napisze jeszcze o broni obuchowej. ;-)

Rozumiem obawy Petros'a że dopakowanie broni obuchowej może odsunąć w cień bronie tnące ale teraz jest zgoła na odwrót bo obecne obr. broni obuchowej w stosunku do tnącej to bzdura.
    IMHO złoty środek jest taki: podnieść obr. broni obuchowych do co najmniej 3/4 broni tnących (tak na oko o 10) a dla równowagi dać bronią tnącym 5-10% szans na ogłuszenie (nie wiem jakie ma szanse obecnie bron obuchowa wiec pisze orientacyjnie). Daedalus czy w ogóle coś takiego jest możliwe i jak ty się na to zapatrujesz?

Pozdro

Jak dla mnie obecnie broń obuchowa wystarczająco dobrze się sprawdza w bitwie (zwłaszcza przeciw najcięższym pancerzom) i nie zamierzam tutaj za bardzo mieszać.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2009, 22:15:49 wysłana przez Daedalus »
    "Wycięcie wroga w pień to droga strategii i nie ma potrzeby, aby ją długo i mądrze rozważać."
    - Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów, Księga Wiatru

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #517 dnia: Lutego 18, 2009, 15:16:01 »
    Odkryłem pewną niekonsekwencję twórców gry, którą jak sądzę, można było by usunąć w RES Mod.

Otóż, mamy do swojej dyspozycji oddaną opcję oblegania zamku/miasta. Oczywiście jest ona dla nas dostępna.
    Jednak proszę zwrócić uwagę, że twórcy gry dla zamku/miasta stworzyli system informujący na ile dni dla obrońców wystarczy jedzenia.
    O ile może w przypadku zamku, gdzie jedzenia jest nieco mniej, ten system ma sens. To już w przypadku miasta, gdzie mamy żywności na początku na 100 dni, jest to martwy system.
    Czemu? Ponieważ żadna armia oblegająca, nawet kilkudziesięcioosobowa, nie jest w stanie zabrać ze sobą żywności na ponad 100 dni, by zmorzyć obrońców głodem.

Owszem, w teorii możemy przerwać oblężenie i "podskoczyć" po jedzonko do pobliskiej wsi, ale tutaj właśnie objawia się niekonsekwencja twórców gry. Gdyż aby tego dokonać musimy przerwać oblężenie. Racja, my, odjeżdżając spod zamku/miasta przerywamy oblężenie. Jednak będąc np. marszałkiem nie mamy żadnej możliwości wydania rozkazu kontynuowania oblężenia podległym nam jednostkom innych lordów... ponieważ nie ma w opcjach komend dla podległych lordów rozkazu oblegania jakiegokolwiek obiektu poza najechaniem wsi.

Aż się prosi by w grze, będąc marszałkiem, mieć możliwość nakazania podległym lordom najechania zamku/miasta lub kontynuowania oblężenia na czas naszego "podjechania" po zaopatrzenie.
    Kharegickie miasta są niesamowicie mocno bronione przez jednostki strzeleckie i zdobywanie ich zawsze skutkuje wielkimi stratami. Oczywiście można je zdobyć, ale logika wskazywała by, że jesli mamy straty wynoszące circa 60-75% stanu, to dużo lepiej było by takie miasto po prostu wziąć głodem. Jednak jest to w obecnej postaci, tak jak to opisałem niemożliwe.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #518 dnia: Lutego 18, 2009, 16:18:25 »
    PC maniak ma racje .
    Można by też poprawić przy oblężeniach to  gdy czekamy do następnego dnia albo odjeżdżamy o dosłownie kroczek to oblężenie jest przerywane?
    Można by zrobić krążenie wokół zamku i oblężenie nie jest przerywane (komputer tak może).
    Albo komputerowy władca czasem wyjeżdża z zamku podczas naszego oblężenia i nas atakuje powie mi ktoś dlaczego.

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #519 dnia: Lutego 18, 2009, 16:41:20 »
    A to jest nierealistyczne? Jeden lord woli się bronić w zamku a drugi osłabić oblężenie o Twoją postać, która jest BARDZO POTRZEBNA przy oblężeniach. ;) A jeśli masz słabszą armię, to chyba władca woli nie dawać swojemu ludowi powodów do obawy, tylko od razu pokazać im, że jest dobrym obrońcą nienarażającym wieśniaków na straty.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #520 dnia: Lutego 18, 2009, 17:55:07 »
    A czemu jak odejdziemy na kawałeczek od zamku to już oni mają jedzenie? Z nieba im się bierze? Dobrą rzeczą byłoby takie cuś że jak się przerwie oblężenie to za każdym razem jak wejdziemy znowu do niego pojawia się tekst typu:"Do przybycia karawany z jedzeniem pozostało x dni."
    Pozdrowienia

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #521 dnia: Lutego 18, 2009, 18:02:57 »
    Tak wiec Deadalusie : Xasan zadal pytanie prawie identyczne do tego "Kiedy mod bedzie ukonczony". Jezeli jednak zle zrozumialem to sory. A co do pomyslow wyzej :

+ Wyswietlanie info o karawanie
    + Jedzenie podczas oblezen itd.

- To o obuchach.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #522 dnia: Lutego 18, 2009, 19:59:46 »
    Bronie obuchowe według mnie są w native całkiem dobrze zrównoważone i nie wiem czemu się ich czepiacie?!
    Broń obuchowa jest nieco wolniejsza od miecza i zadaje mniej obrażeń - zgoda. Ale w zamian mamy z niej co niemiara kasiory, w postaci jeńców, których potem spieniężamy.

Problem bardziej widzę właśnie w tym ogłuszaniu. Bo kto słyszał by 100% "poczęstowanych" buzdyganem w łeb było jedynie ogłuszonych?! Uważam, że przy buzdyganach procent martwych powinien być coś ok. 15-20%, zaś już przy wekierach, które mają kolce, procent ten powinien być co najmniej 50-60% zabitych. Jak się dostanie tępą bronią w makówkę to może i straci się przytomność, ale jak zarobi się w głowę kolcem, wbitym w pałę, to gwarantuję, że po takim kolcu dziura nie pozwoli za długo pożyć delikwentowi.

A czemu jak odejdziemy na kawałeczek od zamku to już oni mają jedzenie? Z nieba im się bierze? Dobrą rzeczą byłoby takie cuś że jak się przerwie oblężenie to za każdym razem jak wejdziemy znowu do niego pojawia się tekst typu:"Do przybycia karawany z jedzeniem pozostało x dni."
    Pozdrowienia

No faktycznie to bierze się im z tych karawan, ale nie ma najmniejszych szans upilnować by tym karawanom zablokować dostęp do miasta, ponieważ w komendach dla sprzymierzeńców nie ma rozkazu patroluj wokół zamku/miasta wroga. Jest jedynie komenda patrolowania wokół zamków/miast naszego własnego królestwa, co jest sądzę poważnym niedopatrzeniem, ponieważ dzieki temu statystyki ilości żywności miast nie mają najmniejszego sensu (sami nie mamy szans ich zblokować).

Przy okazji, nasunęła mi się tutaj pewna ciekawostka z gry związana z jeńcami.
    Gdy toczę walkę wraz ze sprzymierzeńcem i mamy po bitwie circa 200 ogłuszonych, czyli "chętnych" do wzięcia w niewolę, zaś my, ze względu na nasze doświadczenie w "opiekowaniu" się jeńcami możemy ich wziąć jedynie np. 35, to nasz sprzymierzeniec (choćby to była grupa wieśniaków :o), zabierze resztę i wygląda to z goła pociesznie, gdy nasz oddział 100 osobowy ciągnie ze sobą 35 jeńca, zaś grupa wieśniaków, licząca 20 chłopa, posiada ich 165 :o)
    Zabawne, prawda?!

Piszę to jedynie jako taką ciekawostkę, nie zaś przyczynek do poprawiania, gdyż podejrzewam, że coś takiego wymagało by sporo zachodu, który tak naprawdę nie miałby żadnego wpływu na grę.

A to jest nierealistyczne? Jeden lord woli się bronić w zamku a drugi osłabić oblężenie o Twoją postać, która jest BARDZO POTRZEBNA przy oblężeniach. ;) A jeśli masz słabszą armię, to chyba władca woli nie dawać swojemu ludowi powodów do obawy, tylko od razu pokazać im, że jest dobrym obrońcą nienarażającym wieśniaków na straty.
    Pozdrawiam.
    Czytałem to co napisałeś kilka razy i przyznam się, że nie wiem o co C chodzi w tym poście.
    Może to wina grypy, a może Twoja wypowiedź jest nieco chaotyczna?!

Pisałem tutaj o sytuacji gdy jesteśmy marszałkiem i mamy prawo wydawać różne komendy podległym nam lordom. Więc tutaj "widzimisię" sprzymierzeńców nie powinno odgrywać zbyt dużej roli. Rozumiem, że jeśli zamek danego lorda został zaatakowany, to ma prawo "zerwać" się spod naszej komendy, choć realistycznie powinien nas o tym powiadomić, nie zaś bezczelnie dezerterować.
    Ale ja pisałem o tym, że my w ogóle nie mamy żadnego wpływu na wydanie rozkazu naszym sprzymierzeńcom by oblegali lub kontynuowali oblężenie.
    Jedynym ersatzem tego jest wydanie komendy "Podążaj za mną". Ale w momencie, gdy my musimy z jakichkolwiek przyczyn choćby na chwilę przerwać obleganie (dla np. dokupienia jedzenia), to nasi sprzymierzeńcy jak te mośki, podążą za nami, olewając oblężenie, i całe te kilkadziesiąt dni oblegania idzie w p..du.
    -------------
    Acha i jeszcze jeden drobny retusz by się przydał.
    Native mod ma zwalony sposób wyświetlania ikony karawan. Bo o ile niezależne od nas karawany mają wygląd karawan, to już ikona karawany, której eskortę zleciło nam miasto ma symbol... wojska lub bandytów. Niby duperela, ale można by to poprawić.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 20:22:10 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #523 dnia: Lutego 18, 2009, 21:19:13 »
    pc_maniak, z tymi więźniami to nie będzie tak dużo zachodu, Na forum TW jest już gotowy skrypt na zwiększenie ilości jeńców jaką można za sobą targać ;)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #524 dnia: Lutego 18, 2009, 23:53:36 »
    pc_maniak, z tymi więźniami to nie będzie tak dużo zachodu, Na forum TW jest już gotowy skrypt na zwiększenie ilości jeńców jaką można za sobą targać ;)

Hehe, ale mnie nie chodziło o zwiększenie liczebności jeńców, bo to spowodowało by zachwianie ekonomicznej równowagi gry i gracze stalli by się miliarderami.
    Chodziło mi jedynie o to, że porównywalne ilości powinni targać sprzymierzeńcy, czyli wojska lordów, karawany czy uratowani chłopi. Np. dozwalając branie jeńca nie więcej niż 2/3 stanu własnego, czyli, jeśli chłopi liczą 10 osób, to nie mogli by brać więcej niż 6-7 jeńców, nie zaś ilość nieskończoną. Ale to naprawdę jedynie zabieg czysto kosmetyczny, bo i tak gracz do ich jeńców się nie dobierze.