Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 73144 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #420 dnia: Marca 26, 2015, 20:54:06 »
    Hmm u mnie wszystko działą ok. A wpisywałem niepełne imię lub nazwisko. Co do wyników wyszukiwania sprawny informatyk ponoć potrafi sporo wpłynąć na pozycję danych wyników w google.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #421 dnia: Marca 26, 2015, 21:15:02 »
    Chyba trzeba do tego cookies wyczyścić, tak żeby przeglądarka była "czysta". Nie wiem, nie znam się zbytnio. Temat na joe odnośnie tego co napisałem: http://joemonster.org/phorum/read.php?f=15&t=2202492
    Sprawdziłem z ciekawości youtube'a, jest podobnie.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #422 dnia: Marca 26, 2015, 21:55:58 »
    System monarchiczny charakteryzuje się tym, że władzę sprawuję w nim zazwyczaj rodzina. Czasem władcy wybierani są w nich przez elekcję. Jednak w klasycznym systemie jednowładczym panuje jedna rodzina.
    Jeżeli kompetencje i autorytet monarchy wśród ludu są zbyt wielkie, może monarcha wprowadzić złe prawo i nie mieć z tego powodu żadnych zagrożeń. Umiejętnie przeciwdziałają temu różne instytucje, które znali nasi przodkowie: duchowieństwo, możni, szlachta. Oczywiście, te same mogą doprowadzić do wielkich problemów w wypadku, gdyby to monarcha miał rację, a nie oni. Wiele było takich przypadków : wypędzenie Mieszka Starego, bunt Targowiczan. Monarcha nie może po prostu pomiatać ludem, gdyż wie, jak może się to dla niego skończyć. Czasem, na skutek złych decyzji króla bądź złej woli spiskowców, dochodzi do detronizacji, zmiany króla, a nawet systemu. To jest oczywiste.
    Król, panując, ma na celu dobro swojego kraju. Jest on bowiem ojcem narodu, czyli wszystkich swoich poddanych. Król nie zawsze musi być najmądrzejszy i najbardziej inteligentny. Jest jednak od najmłodszych lat wychowywany na króla. Jest uczony przez nauczycieli i rodziców tego, jak rządzić państwem. Nauczany jest, że powinien korzystać z usługi mądrych doradców. Wie, że wprowadzenie wysokich podatków jest szkodliwe. Wie, dlaczego nie sekularyzować społeczeństwa, nie popierać Małgorzaty Środy. Osoby niepełnosprawne umysłowo, chore, głupie, o skłonnościach antymonarchicznych, powinny być oczywiście usuwane z sukcesji.
    Mądry król wspiera decentralizację od województw aż po rodzinę, religię narodu. Nie prześladuje ateistów ale pod żadnym pozorem ich nie faworyzuje. Zdarzają się natomiast prezydenci i senatorowie śmieszni, bez wykształcenia i zdrowego rozsądku. Jedyne co sprawia że wygrywają, to popularność, uroda i sposób przemawiania.

Król może wprowadzić demokratyczną, ważoną lub nieważoną (na różnych szczeblach może być różnie) formę wyborów, dotyczącą zagadnień lokalnych. Nie powinien jednak wymagać od prostego człowieka wiedzy o tym, który polityk najlepiej zna się na makroekonomii. 

System republikański również nie jest najgorszy. Problem jest jednak taki, że jakakolwiek niekompetencja rządzących może okazać się pretekstem do wprowadzenia do władzy szaleńców (Syriza (?) w Grecji, komuniści w Hiszpanii). Rządzącym nie zależy na tym, by zatrudniać jako doradców ludzki kompetentnych, bo mogą ich wygryźć! Jeżeli nie gwarantuje jednak pewnej wierności podstawowym ideałom europejskim (ochrona rodziny, normalne podatki, normalne prawo), wtedy pojawiają się wielkie wypaczenia. Edukacja dzieci w Skandynawii dziwacznych, zboczonych rzeczy. Zabieranie dzieci ubogim ludziom. Groźba zabrania dziecka przez roztycie. Brak możliwości wycięcia drzewa na swojej posesji czy też postawienia na niej domu. Rekwirowanie sztandarów z tradycyjnymi symbolami nacjonalistycznymi.
    Znacznie częściej do takowych ekscesów dochodzi w systemach demokratycznych.

Szanowny Huthcie, demokracja to nie tylko elekcja. Demokracja to również bunt 51% ludności i wyrżnięcie rodziny królewskiej. W demokracji pozostałe 49%, jeżeli nie ma konstytucyjnie zagwarantowanej ochrony może zostać wybita (żeby nie było nieporozumień, bo niektórzy tu nie umieją wyciągać pewnych faktów : te wybicie to również terror ideologiczny jak we Francji, narzucanie pewnej wersji historii, sekularyzacja, wszelka narzucona przez państwo za pośrednictwem prawa polskiego poprawność polityczna).

Większa ochrona przed patologiami systemu jest w republice bądź monarchii, która ma zagwarantowane prawnie jasno i wyraźne ochranianie na skalę całego państwa wartości europejskich: rodziny etc. Monarchia nie równa się dyktaturze, republika nie równa się połączeniu ochlokracji z oligarchią. Tak to jednak niestety bywa, że w republice władzę pełnią ludzie niegodni. Nie muszę chyba mówić o niedawno ujawnionych podsłuchach oraz przeszłości wielu dzisiejszych parlamentarzystów (a także w innych krajach jak : Rosja, Ukraina, Francja). Ci ludzie, gdy nikt nie patrzy, to okrutne świnie. Oczywiście nie wszyscy...

Odniosę się również do wypowiedzi Mata Berserkera. Otóż jest tak, jak mówisz. Parlamentarzyści, senatorowie, nawet prezydent, który przecież nie będzie głową państwa wiecznie, boją się korporacji i mafii. Król mniej boi się takich rzeczy.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #423 dnia: Marca 27, 2015, 08:50:29 »
    Chyba trzeba do tego cookies wyczyścić, tak żeby przeglądarka była "czysta". Nie wiem, nie znam się zbytnio. Temat na joe odnośnie tego co napisałem: http://joemonster.org/phorum/read.php?f=15&t=2202492
    Sprawdziłem z ciekawości youtube'a, jest podobnie.
    Wyczyściłem sobie ciasteczka i wszystko ładnie mnie pokazuje. Dorobił sobie teorię do jakiegoś zdarzenia, które niektórzy mają i tyle.
    (click to show/hide)

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #424 dnia: Marca 27, 2015, 11:16:31 »
    Tak odnosząc się jeszcze do słów Sefirota to chciałbym dodać, że w monarchii szary Zenek z klatki B nie musi się interesować polityką. Czemu to jest atutem? Bo jak spojrzymy na dobrą sprawę na kraje na wschód od Odry, to łatwo zauważyć jaka tam panuje frekwencja, jak bardzo obywatele korzystają z przywilejów demokracji. W sumie jakby teraz doszło do rewolucji i królem została by osoba poważana przez społeczeństwo, to prawdopodobnie mało kto by odczuł braku wyborów.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #425 dnia: Marca 27, 2015, 14:55:19 »
    ^IvE uparty jesteś w unikaniu odpowiedzi.
    Filmiki takie są tendecyjne i cięte w odpowiedni sposób ale i tak ukazują w dobry sposób postawę większości obywateli. Swoją drogą wypraszam sobie nazywania tego ustroju demokracją. O ile już starożytni myśliciele jak Platon, Cyceron i Arystoteles stawiali demokrację na najniższym poziomie wśród dostępnych ustrojów to w demokracji przynajmniej przestrzegało się jakieś prawa i panowały zdrowe zasady moralne. My aktualnie jesteśmy w gorszej odmianie najgorszego ustroju czyli w ochlokracji. Rządzi motłoch a prawa nie są przestrzegane a moralność gdzieś wyemigrowała. To są ostatnie wyziewy tego kraju bo niżej już upaść się nie da. Teraz w Waszych rękach kwestia czy wybiją nas arabowie, wykupią chińczycy czy może podniesiemy się z kolan. Miłego samopoczucia życzy współpasażer tonącego okrętu Polska.
    Primo Dowiedz się co proponował Platon jako alternatywę dla demokracji ateńskiej.
    Secundo Żyjemy w demokracji konstytucyjnej, a nie ochlokracji.
    Tetrio Retoryka jaką stosujesz zarówno ty i jak i Deadalus jest na poziomie niezależnej, gazety wyborczej i podobnych im mediów. Wy nie chcecie dyskutować. Patrzycie na sprawę przy użyciu tylko jednego oka i drzecie się aby wszystkim drugie oko wypalić żelazem aby widzieli tak jak wy. Gdybyś ze mną dyskutował, wymieniał się racjami i poglądami byłoby fajnie. Ty wraz z Deadalusem wolicie obrażać każdego kto ma inny pogląd niż wy. Dlatego kurwinistami gardzę i będę gardził.
    Quarto Polska nie jest tonącym okrętem. Jasne, jest wiele problemów, jednak nie jesteśmy w stanie upadku.
    Quinto Proszę, nie mów o upadającej moralności bo sam się wkopujesz(chyba wiesz o kim piszę).
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #426 dnia: Marca 27, 2015, 16:27:14 »
    Niektórzy to chyba nie wiedzą że wszystkie, nawet najbogatsze kraje mają jakies problemy... w takim wypadku cały świat jest "tonącym okrętem"... kocham ten cebulowy slogan XD

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #427 dnia: Marca 27, 2015, 16:45:44 »
    Beka z cebulaków XDDDD

A tak na serio co myślicie o Marianie Kowalskim ?
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #428 dnia: Marca 27, 2015, 18:17:14 »
    Już spieszę z odpowiedzią Drogi Leinnanie. Po prostu uważałem, że na wszystko już odpowiedziałem poprzednim postem jednak ok.

rimo Dowiedz się co proponował Platon jako alternatywę dla demokracji ateńskiej.

Platon proponował rządy grupy najlepszych aristoi, w swojej wersji nazwał ich filozofami. Uprzywilejowana grupka mądrych miała rządzić państwem do pomocy mieli mieć też społeczeństwo. W wersji Platonowskiej jest jednak wiele dziur, ponieważ jego ustrój jest pisany dla grupki mniejszej niż tysiąc osób. Do tego wszystko ma się oprzeć przestrzeganiu praw i sprawiedliwości. Krótko i na chłopski rozum Platońska propozycja to rządy arystokracji. Sam Platon nie zaprzecza jednak, że monarchia absolutna oświecona jeśli się nie zdengeneruje to najlepszy ustrój. I o to chodziło mi gdy go przytaczałem.

Co do reszty powtórzę się jak bardzo prosisz.

Secundo Żyjemy w demokracji konstytucyjnej, a nie ochlokracji.

Podstawowa zasada w której się to rozróżnia. Ochlokracja jest wtedy kiedy nie ma żadnych ograniczeń w głosowaniu, głosują więźniowie, chorzy psychicznie,menele  itd. I to nie jest mój wymysł tylko termin naukowy. Przy okazji polecam zapoznać się z definicją lumpenproletariatu.

Tetrio Retoryka jaką stosujesz zarówno ty i jak i Deadalus jest na poziomie niezależnej, gazety wyborczej i podobnych im mediów. Wy nie chcecie dyskutować. Patrzycie na sprawę przy użyciu tylko jednego oka i drzecie się aby wszystkim drugie oko wypalić żelazem aby widzieli tak jak wy. Gdybyś ze mną dyskutował, wymieniał się racjami i poglądami byłoby fajnie. Ty wraz z Deadalusem wolicie obrażać każdego kto ma inny pogląd niż wy. Dlatego kurwinistami gardzę i będę gardził.
    Hmm.. Masz prawo wyrażać swoje wzburzenie i nie zgadzać się z naszymi poglądami. Tylko jedna uwaga, ja nikogo tutaj z moich rozmówców nie obraziłem a więc sobie wypraszam tę kwestię. Co do poglądów nie musisz się zgadzać Twoje święte prawo - "Nie zgadzam się z twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił twego prawa do ich głoszenia." Tylko mała prośba jak już komuś zarzucasz stosowanie inwektywów to sam ich unikaj bo twoja wypowiedź wygląda niewiarygodnie.

Quarto Polska nie jest tonącym okrętem. Jasne, jest wiele problemów, jednak nie jesteśmy w stanie upadku.

Powiem więcej Polska nie tonie - Polska umiera, wskaźnik dzietności potrzebny do funkcjonowania narodu to 2.11 dziecka na jedną kobietę, a Polsce daleko do tego wyniku. Do tego nasz kraj jest zadłużony na biliardy złotych na dodatek nie spłacamy tego tylko dług rośnie. Logicznym jest więc, że państwo praktycznie już upadło. Jeśli ty nie masz dzieci a Twój dług ciągle wzrasta na dodatek go nie spłacasz, znaczy to, że historia Twoja i Twojej rodziny właśnie dobiega końca. To chyba logiczne..

Quinto Proszę, nie mów o upadającej moralności bo sam się wkopujesz(chyba wiesz o kim piszę).
    Filarami cywilizacji łacińskiej z której się wywodzimy były takie kwestie jak:

-Poszanowanie dla ludzkiego życia poczętego,
    -Kara śmierci dla morderców,
    -Zasada rozchodzie bądź z przychodem w zgodzie,
    -Chcącemu nie dzieję się krzywda,
    -Brak karania ludzi pracy,

Obecna "cywilizacja" jak widać to absolutne zaprzeczenie naszej pierwotne znaczy to, że panuje powszechny oczywisty upadek moralności... jasne to jak słońce przecież.

Niektórzy to chyba nie wiedzą że wszystkie, nawet najbogatsze kraje mają jakies problemy... w takim wypadku cały świat jest "tonącym okrętem"... kocham ten cebulowy slogan XD

Nie cały świat tylko te kraje, które są poniżej wskaźnika 2.11 dzietności oraz, te kraje, które są zagrożone przejęciem władzy przez imigrantów do tego kraje zbankrutowane. Krótko mówiąc większość krajów białego człowieka. Masz prawo do beztroskości Drogi Norbercie, ale skoro Korwin pierdzieli to czekam na Twoje rozwiązanie w kwestiach takich jak problem Islamistów w europie, którzy w niektórych krajach za 30 lat będą większością w krajach Europejskich, kwestii długu krajowego . Jeśli dasz mi jakieś rozsądne propozycję rozwiązania tych kwestii to możesz mnie nazywać cebulakiem do woli, ba nawet sobie kupię naszyjnik z cebuli i będę w nim chodził ;) Jeśli człowiek coś proponuję i w coś wierzy to jest cebulą? Ja uważam, że Ty masz prawo się nie interesować polityką i mieć to w dupie, ale nie uważam, że to daję mi prawo do wyzywania Ciebie.

Swoją drogą bardzo cieszą mnie wyniki ankiety Tawernianej ;)

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Marca 27, 2015, 19:02:31 wysłana przez ^IvE »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #429 dnia: Marca 31, 2015, 13:40:36 »
    Pozwolę sobie na double post.

Jego Ekscelencja Komorowski nawiedził moje piękne okolice niestety.

https://www.youtube.com/watch?v=s79w2S74hzQ

+https://www.youtube.com/watch?v=PS8g9sjJ_UA

Tutaj jego bezczelne słowa - "Gracie w moim teatrze, gwiźdzcie jak najwięcej bo nic wam nie zostało"

Jego retoryka bardzo mnie cieszy - "Naj­pierw cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z ciebie. Później z tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz"

Bardzo mnie cieszy też tawerniany sondaż i podnosi na duchu. Widać, że mentalność niewolników zanika a ludzie chcą być prawdziwie wolni. Z dnia na dzień młodzi ludzie z normalnymi poglądami wchodzą w wiek wyborczy a więc z dnia na dzień rośniemy w siłę. Obyśmy się doczekali normalnych czasów. Tego sobie i Wam życzę.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Marca 31, 2015, 13:52:13 »
    "Z dnia na dzień młodzi ludzie z normalnymi poglądami"
    Beka, każdy nazywa przeciwne poglądy "nienormalnymi" a swoje "normalnymi". XD Ci których nazywasz nienormalnymi nazwą tak ciebie XD
    JEDYNE SŁUSZNE POGLĄDY XDDDDDDDD

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #431 dnia: Marca 31, 2015, 14:03:15 »
    Wiesz.. robienie z siebie człowieka beki do niczego nie prowadzi. Ja mam swoje poglądy i umiem to uzasadnić. Ty tylko wszystko negujesz. Uwierz mi z chęcią bym z tobą podyskutował, ba! nawet przyznał rację no ale nie ma jak.. No chyba, że Twoim życiowym celem jest zostanie komikiem w takim razie pardon messer.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Marca 31, 2015, 14:30:36 »
    Wiesz.. robienie z siebie człowieka beki do niczego nie prowadzi. Ja mam swoje poglądy i umiem to uzasadnić. Ty tylko wszystko negujesz. Uwierz mi z chęcią bym z tobą podyskutował, ba! nawet przyznał rację no ale nie ma jak.. No chyba, że Twoim życiowym celem jest zostanie komikiem w takim razie pardon messer.
    Śmieję się jak ktoś wypisuje kompletny nonsens, bo nie powiesz że to co napisałeś było mądre.

JEDYNE SŁUSZNE POGLĄDY!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #433 dnia: Marca 31, 2015, 17:05:19 »
    IvE, z trollami chcesz dyskutować? Poważny Ty jesteś? :)

"Gracie w moim teatrze, gwiźdzcie jak najwięcej bo nic wam nie zostało"

Smutne, że tacy właśnie ludzie siedzą obecnie na najwyższych szczeblach i tacy ludzie nami rządzą. Jak ktoś to trafnie ujął - ci ludzie nie uważają się za naszych przedstawicieli, a za naszych panów.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #434 dnia: Marca 31, 2015, 19:26:03 »
    IvE, z trollami chcesz dyskutować? Poważny Ty jesteś? :)

Powiedziałbym coś o poziomie jaki sam tu prezentujesz, wiele razy pisałeś niemal identyczne posty jak ja wcześniej napisałem do IvEgo jednak naprawdę szkoda z takimi gadać. Dam ci żyć w świecie w którym twoje poglądy są jedyne poprawne a wszyscy którzy myślą inaczej są idiotami. Tak, jesteś fajny. Już nie boli? Znowu spadam z tego wątku, bo takiego betonu nigdy się nie przekuje.