Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 73021 razy)

Opis tematu:

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #390 dnia: Marca 22, 2015, 01:00:31 »
    Cytat: Leinnan
    Ty wraz z Deadalusem wolicie obrażać każdego kto ma inny pogląd niż wy.

W tym wątku z tego co pamiętam to nie obraziłem nikogo, kto ma własny pogląd. Jeśli było inaczej, wskaż mi gdzie. Za poglądy nie uznaję jednak powtarzania pustych hasełek zasłyszanych w TV czy przeczytanych w Wyborczej. Jeśli ktoś nie potrafi swoich "poglądów" bronić argumentami, to to nie są jego poglądy.

Zresztą z konkretnych osób tylko Waldzios ode mnie trochę oberwał "lemingami", "głupimi hipokrytami" i innymi takimi, ale to się nie liczy, bo nadal twierdzę, że dostał słusznie. Przez kilka stron prosiłem go o argumenty, których oczywiście do tej pory nie podał. Zamiast tego wielokrotnie zwyzywał mnie od psycholi, chamów, paranoików itp. itd. Jeden post, w którym zupełnie puściły mu nerwy, usunął później całkiem, gdy już nieco ochłonął. Zaś gdy spisałem mu listę faktów (bardzo skróconą) o PO, które w moich oczach czynią tę partię tragicznym wyborem, rzucił jeszcze paroma inwektywami w moją stronę i strzelił focha niczym baba z PMS'em. :)

Tak niestety wygląda niemal każda dyskusja ze zwolennikami PO. Jak dotąd nie poznałem osoby, która byłaby za Platformą i miałaby faktyczne argumenty na obronę swoich "poglądów". Zatem do czasu aż nie spotkam człowieka, który choć kilkoma przykładami nie będzie potrafił podeprzeć swoich słów, będę wyborców PO uważał za debilów i ignorantów.

Cytat: Leinnan
    Dlatego kurwinistami...

Oho. Kolejny hipokryta do kolekcji. :) Nie ma to jak innym wytykać obrażanie, by samemu z obelgami wyskakiwać. Super poziom dyskusji nam się robi. :)

edit:
    Cytat: Trebron
    Cały ten jazgot i propaganda porażki która wypełzła na powierzchnię w internecie przez ostatnie parę lat przysłoni ludziom choćby największe sukcesy kraju.

Dobrze, że mamy tu takich mędrców, jak Trebron. :) Skoro już tu jesteś, to wymień proszę te wspomniane sukcesy naszego kraju z ostatnich lat - sprawdzimy ile ich jest, jak duży wpływ polityka PO miała na ich osiągnięcie i jak się mają do rzeczy negatywnych wynikłych z rządów PO i ich anty-obywatelskiej postawy. :)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #391 dnia: Marca 22, 2015, 02:35:04 »
    Chciałem wam coś napisać, ale pierw napiszę pytanie. Czy mogę napisać coś różniącego i nie zgadzające się z wyżej wymienionymi poglądami, a za słowa te nie będę uważany za idiotę? Bo powoli czuję presję posiadania odmiennego zdania i chyba braku zrozumienia, że ludzie mogą myśleć inaczej, ba że mają takowe prawo.

Dajcie chodź szczyptę wyrozumiałość i tolerancji dla odmienności zdań, bo przez rzeczową krytykę obustronnie się doskonalimy - oczywiście w kulturalny i cywilizowany sposób.

Ja rozumiem, że większość z nas z sumą własnego doświadczenia, obiekcji, czy też pobudek własnych potrzeb chciałoby być zrozumiałym dla masy, bo jest to interes każdego z nas. Lecz trzeba pamiętać, że każdy z nas ma inne potrzeby realizacji własnych potrzeb w życiu. Ja takowe również posiadam. Wiem, że propaganda to piękne słowo a w czynie jeszcze piękniejsze, ale jak spoty, filmy, filmiki, czy też pisma etc. ma za zadania przekonywać. Dlatego - przykro mi - żaden z kandydujących kandydatów na prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej mi jako osobie nie odpowiada. Powiem również, że sama polityka mnie nudzi. Mogę również powiedzieć, jestem pełen podziwu jak można z niej zrobić ciekawy materiał dla społeczności dodając emocje, ludzkie słabości a nawet nic nie warte pieniądze. Z tym ostatnim elementem jest już różnie. Dlatego, iż brak niego powoduje mocne zgrzyty. I co jak co, ale kandydat, który potrafiłby zwiększyć mój portfel na dość stabilny poziom - tak, aby miesięczny bilans stawał się rentowny dla mnie - byłbym bardzo zadowolony. Lecz potrafię również zrozumieć, że tam gdzie mój problem jest nagły rozwiązania, to tak samo dla innej osoby jest to problem neutralny. Potrafię również zrozumieć, że dla kogoś "ładny" kandydat też jest atutem, ponieważ jest to też komuś do czegoś (chyba) potrzebne. śmiesznie brzmi, ale tak również jest. Nie będę za to nikogo potępiał czy wytykał paluszkiem. Jest to również swego rodzaju wybór. Nie zmienia to faktu, że ostatni materiał jak i wszystkie innego, czy to w internecie, telewizji, czy też pismach mają na celu dobarwienie treści do swojego sposobu przez prosty sposób pozostawiania bardzo emocjonalnych, irytujących i konfliktowych treści. Dla mnie jako odbiorcę bardziej interesowały by wycięte nagrania ludzi, którzy nie chcą rozmawiać z człowiekiem, który przeprowadza sondę. Dziwnie to brzmi, ale chciałbym zobaczyć jak ludzie reagują na nagłe zadanie im pytań na temat bardziej niemiły i niewygodny.

Czasami mam wrażenie, że od ludzie wymaga się zaangażowania w politykę jako wyborca. Ale jest również tak, że ludzie nie chcą się w nią udzielać, czy też normalnie zainteresować. Nie można też ludzie winić za to, że nie znają się na polityce, nie rozumieją. Możliwe, że mają świadomość, że ich los zależy od nich, ale po prostu nie chcą się w ten los angażować.

Polityka jest tak szerokim tematem, a robi się jeszcze szerszym, kiedy pojawia się tam człowiek, że jeżeli chciano ją kompletnie przestudiować i być na bieżąco, to człowiek nie posiadałby czasu na pracę, prokreację, edukację, samorealizację etc.

Czytam czasami wasze wypowiedzi, opisy, przypisy... i dziwię się, skąd, jak to możliwe, że macie tak bogatą wiedzę na różne "polityczne" tematy, gdzie aby was rzeczowo sprawdzić musiałbym poświęcić dużo czasu, aby zweryfikować i porównać z realiami. Rozumiem, że każdy z was miał styczność z życiem politycznym, z mechanizmem od środka, że są tu eksperci szkół wyższych. Honorowi członkowie wysokich tytułów naukowych czy społecznych. Gdzie każdy z was wygrał już w życiu wszystko a wiedzą swoją dzieli się z innymi podkreślając, że mylą się inni, gdzie potem dążyć do stratyfikacji osób kto jest "idiotą" a kto takowym nie - niczym Josef Mengele, który decyduję kto idzie na prawo a kto na lewo.

Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie dzień, gdzie filharmonia będzie miała również takie zainteresowanie... żarcik i tak to nic nikogo nie interesuje (smutny vein) ;(

Życzę wszystkim słonecznej i w rodzinnym/znajomym gronie weekendu.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #392 dnia: Marca 22, 2015, 10:36:06 »
    Dobrze, że mamy tu takich mędrców, jak Trebron. :) Skoro już tu jesteś, to wymień proszę te wspomniane sukcesy naszego kraju z ostatnich lat - sprawdzimy ile ich jest, jak duży wpływ polityka PO miała na ich osiągnięcie i jak się mają do rzeczy negatywnych wynikłych z rządów PO i ich anty-obywatelskiej postawy. :)
    Cokolwiek przytoczę obrócisz to w porażkę masą jazgotu i pseudo-argumentów, już miałem do czynienia z takimi jak ty i celowo unikałem tego tematu bo nawet nie ma sensu taka dyskusja. Dobranoc. Wychodzę po angielsku.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #393 dnia: Marca 22, 2015, 10:56:05 »
    Czasami mam wrażenie, że od ludzie wymaga się zaangażowania w politykę jako wyborca. Ale jest również tak, że ludzie nie chcą się w nią udzielać, czy też normalnie zainteresować. Nie można też ludzie winić za to, że nie znają się na polityce, nie rozumieją.

Po części na tym właśnie polega demokracja, aby jednak każdy jako tako polityką się interesował i świadomie dokonywał wyboru. Po to uczy się dzieci w szkołach jak funkcjonuje społeczeństwo obywatelskie, by w przyszłości to społeczeństwo obywatelskie tworzyły. Efekt jest, jak widać na wcześniejszym filmiku, bardzo mierny.

Zauważ jednak, że nikt nie ma pretensji do ludzi o to, iż nie interesują się polityką. Chyba oczywistym jest, że mnóstwo ludzi ma to po prosu gdzieś, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z takim chlewem politycznym, jaki widzimy w Polsce.

Pretensje pojawiają się wtedy, gdy taka osoba, mimo iż niby polityką się nie interesuje i nawet bardzo podstawowej politycznej wiedzy nie ma, zaczyna się na tematy polityczne wypowiadać oraz uczestniczyć aktywnie w wyborach, zagłuszając przy tym głosy ludzi, którzy jednak trochę się znają, a których jest zdecydowanie mniej. Jak inaczej nazwać człowieka, który nie mając pojęcia o danym zjawisku mimo wszystko zabiera na ten temat głos, decyduje o losach innych ludzi i jeszcze jest z tego dumny? Taka osoba jest idiotą, tak samo jak idiotą jest osoba, która np. bierze się za wycinanie komuś wyrostka, a nie ma o tym pojęcia.

Cytat: Trebron
    Cokolwiek przytoczę obrócisz to w porażkę masą jazgotu i pseudo-argumentów, już miałem do czynienia z takimi jak ty i celowo unikałem tego tematu bo nawet nie ma sensu taka dyskusja. Dobranoc. Wychodzę po angielsku.

Czyli nie będzie argumentów? A to ci niesłychana niespodzianka... :D

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #394 dnia: Marca 22, 2015, 15:19:36 »
    Mógłby ktoś coś powiedzieć o Braunie? Jakie są jego poglądy na gospodarkę, państwo.
    Czym różni się Kowalski od Mikkego oprócz poglądu na traktowanie zagranicznych przedsiębiorców?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #395 dnia: Marca 23, 2015, 17:59:20 »
    Wierzy w zamach smoleński..

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #396 dnia: Marca 23, 2015, 18:02:32 »
    Konserwatysta, gorliwy katolik, http://grzegorzbraun2015.h2.pl/
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #397 dnia: Marca 23, 2015, 22:38:41 »
    Choćby system, który bierze pod uwagę zamożność i pochodzenie obywatela. W którym mniej jest zależne także od wyborów demokratycznych, ustrój, w którym demokracja nie stanowi "najwyższej wartości", tylko jest modelem wybierania władzy. Choćby taki senat niekoniecznie musiałby być wybierany przez społeczeństwo.

Ciekawi mnie to. Co byś powiedział na ustrój w którym rządzi banda nepotycznych i niekoniecznie kompetentnych von Piastów, w którym ty nie masz nic do powiedzenia? Wtedy monarchia nie była by już taka fajna? Czy zaakceptowałbyś każdą decyzje jakiegoś Wettyna tak po prostu, bez zastrzeżeń?
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #398 dnia: Marca 24, 2015, 08:41:52 »
    Ciekawi mnie to. Co byś powiedział na ustrój w którym rządzi banda nepotycznych i niekoniecznie kompetentnych von Piastów, w którym ty nie masz nic do powiedzenia? Wtedy monarchia nie była by już taka fajna? Czy zaakceptowałbyś każdą decyzje jakiegoś Wettyna tak po prostu, bez zastrzeżeń?

Jest jeszcze takie coś co funkcjonało setki lat i nazywa się monarchia mieszana.. Przypominam, że nadrzędny w każdym ustroju ma być fakt przestrzegania prawa i szanowania go. Jednak trafna uwaga AdamKur tylko jest jedno ale. Monarchia absolutna oświecona najznamienitszy z ustrojów już według strarożytnych może się zdengenerować w tyranię jednak takie raczej szybko upadają. Szalone pomysły niekonsultowane szybko upadają. Kaligula, Neron i inni wielcy szaleńcy długo nie porządzili. Tymczasem ochlokracja czyli rządy motłochy trwają i trwają i albo bankrutują albo taki kraj jest podbity przez inny. Tak było już w historii wielokrotnie. Ochlokracja jest najbezpieczniejszym dla obywatela ale też i najgorszym bo zdegenerowanym i bez przyszłościowym tworem.
        Niestety żyjemy w takim świecie, że poczuciem bezpieczeństwa nic się nie zwojuje a na pewno nie świata, gdy jest stagnacja to gatunek lub kraj umiera wybity przez inne lub zdycha sam. Wiem, że to brzmi okrutnie niestety taka jest historia narodów i proza naszego świata. A teraz widać to doskonale. Arabowie, Chińczycy lub wymrzemy sami. Kwestia 50-100 lat a Polska totalnie zniknie z mapy. Dlatego musimy stworzyć ustrój w którym każdy decyduję o sobie, panuje sprawiedliwość i wolność i poszanowanie praw i własności.
        Swoją drogą teraz też akceptujesz szalone dyrektywy Unijne na które nie masz żadnego wpływu. W naszym sejmie też plują na wszelkie inicjatywy obywatelskie jak wnioski o przywrócenie kary śmierci czy inne. Mimo, że gwarantuje to konstytucja. Do tego i tak przepychają szkodliwe ustawy, nachapia się przez 4 lata i znikają. Wygodnie bez ryzyka. Ilu posłów sejmu znasz? 10? 20?
        A ilu na boku robiło lewe przekręty i korzystało z pozycji.. multum. Taki władca nie ma tak dobrze wszyscy go znają a jak coś spierdzieli to straci łeb, albo jego dzieci stracą łeb. Nie ma że boli i nie ma zwalania na opozycję lub doradcę, i nie może beztrosko zniknąć po upływie kadencji gdy już zrobi się za gorąco. Do tego każdy rodzic chcę aby aby jego dzieci miały na przyszłość dobrze więc dba o swój kraj. Zawsze jest oczywiście ryzyko, że władca będzie szalony. Jednak człowiek z natury jest dobry a historia uczy, że szaleńcy byli w mniejszości. Lepiej jednak zaryzykować a żyć normalnie niż gnusnieć w systemie w którym zawsze będzie źle. W aktualnym świecie taka monarchia absolutna była by zdecydowanie lepsza od ochlokracji. Co nie zmienia faktu, że osobiście wole monarchię mieszaną.
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2015, 17:50:47 wysłana przez ^IvE »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #399 dnia: Marca 24, 2015, 16:57:42 »
    I ty narzekasz na brak dyskusji z argumentami, nawet mi cię nie żal!
    Filmiki takie są tendecyjne i cięte w odpowiedni sposób ale i tak ukazują w dobry sposób postawę większości obywateli. Swoją drogą wypraszam sobie nazywania tego ustroju demokracją. O ile już starożytni myśliciele jak Platon, Cyceron i Arystoteles stawiali demokrację na najniższym poziomie wśród dostępnych ustrojów to w demokracji przynajmniej przestrzegało się jakieś prawa i panowały zdrowe zasady moralne. My aktualnie jesteśmy w gorszej odmianie najgorszego ustroju czyli w ochlokracji. Rządzi motłoch a prawa nie są przestrzegane a moralność gdzieś wyemigrowała. To są ostatnie wyziewy tego kraju bo niżej już upaść się nie da. Teraz w Waszych rękach kwestia czy wybiją nas arabowie, wykupią chińczycy czy może podniesiemy się z kolan. Miłego samopoczucia życzy współpasażer tonącego okrętu Polska.
    Primo Dowiedz się co proponował Platon jako alternatywę dla demokracji ateńskiej.
    Secundo Żyjemy w demokracji konstytucyjnej, a nie ochlokracji.
    Tetrio Retoryka jaką stosujesz zarówno ty i jak i Deadalus jest na poziomie niezależnej, gazety wyborczej i podobnych im mediów. Wy nie chcecie dyskutować. Patrzycie na sprawę przy użyciu tylko jednego oka i drzecie się aby wszystkim drugie oko wypalić żelazem aby widzieli tak jak wy. Gdybyś ze mną dyskutował, wymieniał się racjami i poglądami byłoby fajnie. Ty wraz z Deadalusem wolicie obrażać każdego kto ma inny pogląd niż wy. Dlatego kurwinistami gardzę i będę gardził.
    Quarto Polska nie jest tonącym okrętem. Jasne, jest wiele problemów, jednak nie jesteśmy w stanie upadku.
    Quinto Proszę, nie mów o upadającej moralności bo sam się wkopujesz(chyba wiesz o kim piszę).
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #400 dnia: Marca 24, 2015, 17:31:35 »
    Ciekawi mnie to. Co byś powiedział na ustrój w którym rządzi armia nie mających pojęcia o zagadnieniach specjalistycznych i ekonomicznych, absolutnie niekompetentnych Nowaków.
    Twoje podejście do monarchii jest całkowicie nieuzasadnione i oparte na jakichś demoliberalnych przesądach.
    Monarchia jest jak najbardziej systemem użytecznym. Nie mówię oczywiście o monarchiach nowoczesnych : hiszpańskiej, brytyjskiej, norweskiej. Samo to, że rządzi król nie stanowi tego, że państwo musi być porządne. Czy zachodnie monarchie nie są krajami przesyconymi aż szeroko rozumianą nowoczesnością?
    Sami monarchiści wspominają, że na niektórych szczeblach metoda głosowania przez ludzi za projektami może być racjonalna. Czy uważasz jednak, że społeczeństwo powinno mieć prawo wprowadzania rządów socjalistycznych, kontrolujących rynek, etc.? Sądzisz, że masy mają mieć prawo realnie wpływać na wysokość podatków, cen maksymalnych i minimalnych, wprowadzania przeróżnych regulacji, które niekiedy uderzają w obywateli Polski?
    Posiadanie zastrzeżeń do działań króla jest jak najbardziej do zaakceptowania, odrzucanie postanowień rządów #25_lat_wolności jest faszyzmem i radykalizmem.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #401 dnia: Marca 24, 2015, 17:36:47 »
    I Duda również kończy zbieranie podpisów. Niby wymagane jest tylko 100 tysięcy, ale jak widać kandydaci się jeden po drugim ścigają, kto zbierze więcej :P Korwin 200k, Komorowski 250k, a teraz Duda 1,6 miliona.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #402 dnia: Marca 24, 2015, 19:51:56 »
    Nowy spot wyborczy Bronka:

P.S
    (click to show/hide)

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #403 dnia: Marca 24, 2015, 23:13:35 »
    Ciekawi mnie to. Co byś powiedział na ustrój w którym rządzi armia nie mających pojęcia o zagadnieniach specjalistycznych i ekonomicznych, absolutnie niekompetentnych Nowaków.
    Twoje podejście do monarchii jest całkowicie nieuzasadnione i oparte na jakichś demoliberalnych przesądach.
    Monarchia jest jak najbardziej systemem użytecznym. Nie mówię oczywiście o monarchiach nowoczesnych : hiszpańskiej, brytyjskiej, norweskiej. Samo to, że rządzi król nie stanowi tego, że państwo musi być porządne. Czy zachodnie monarchie nie są krajami przesyconymi aż szeroko rozumianą nowoczesnością?
    Sami monarchiści wspominają, że na niektórych szczeblach metoda głosowania przez ludzi za projektami może być racjonalna. Czy uważasz jednak, że społeczeństwo powinno mieć prawo wprowadzania rządów socjalistycznych, kontrolujących rynek, etc.? Sądzisz, że masy mają mieć prawo realnie wpływać na wysokość podatków, cen maksymalnych i minimalnych, wprowadzania przeróżnych regulacji, które niekiedy uderzają w obywateli Polski?
    Posiadanie zastrzeżeń do działań króla jest jak najbardziej do zaakceptowania, odrzucanie postanowień rządów #25_lat_wolności jest faszyzmem i radykalizmem.

Eh...tak, uważam że społeczeństwo ma nawet prawo wybrać Korwin Mikkego. Europa już przeszła przez okres dominacji kilku rodzin z 1%. Może wybrać żeby znów tak było, ale wtedy sobie zabierze prawa do przyszłych wyborów.

Oczywiście, masy powinny mieć wpływ, ale nie bezpośredni. Ustalanie podatków przez 38 milinów ludzi to anarchia i samobójstwo.

Ale mam tylko jedno pytanie, te na które przypadkiem nie odpowiedziałeś.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Lord Typhoon

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • a.k.a. Tajulek
    « Odpowiedź #404 dnia: Marca 24, 2015, 23:54:08 »
    Ja głosować jeszcze nie mogę. Jakoś mi nie smutno. Bo na kogo?

Bronek - Ciepłe kluchy. Nic nie robi. Od czasu do czasu sprzeciwi się PO. Moim zdaniem zły wybór. Niestety najlepszy. Szkoda, że zgolił wąsa.
    Duda - Proszę Was... PiS? Zamach? Wojna z Rosją? Spotkanie z premierem Węgier? Sam jego szyderczy uśmieszek serwowany jako danie obowiązkowe do każdego wywiadu jest powodem, żeby na niego nie głosować. Poza tym prezydentem powinien być ktoś, kto jest niezależny (w tym przypadku natrafiamy na zależność od Pana Prezesa i od "tego jakie zdanie na ten temat mają polscy biskupi)- tę cechę posiada nawet Bronek.
    Korwin - Skrajny światopogląd, skrajne poglądy gospodarcze. Skrajnościom mówimy NIE.
    Ogórek - Kolejna marionetka.
    Palikot - Patrz: Korwin
    Kukiz - Spinał dupę o to, że telewizja pokazując jego program wyborczy, w pasku puścili wzmiankę o gwałcie. Drugi Macierewicz.
    Reszty kandydatów nie kojarzę bądź kojarzę słabo. Nawet nie ma co komentować, to samo ich wyklucza z gry.