Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 72884 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #345 dnia: Marca 17, 2015, 22:14:05 »
    Hubtus no to szczęśliwy człowiek z Ciebie. Ja niestety spotkałem się z samymi złymi przypadkami. Znam też dobre przypadki działania policji i na pewno są policjanci na poziomie. Niestety osobiście na 1 dobry przypadek działania policji jest w moim przypadku 10 lub więcej złych. Czerwone światła - paranoja, picie piwa - paranoja. A już trzepanie niewinnych ludzi w radiowozie to już kompletnie świństwo.

@Waldziosie
    Ja nikogo nie wyzywałem z tego co pamiętam, chociaż nerwy mi puszczają czasem w tym temacie.  I zdaję sobie sprawę że o głosy lemingów też trzeba się bić :P

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #346 dnia: Marca 17, 2015, 22:14:20 »
    Ja z policją mam dobre wspomnienia, jak parę lat temu dom mi obrobili to policja przyjechała fachowo swoje czynności zrobiła. Okazało się jeszcze że jeden z policjantów mieszka niedaleko mnie i do dziś mówię mu "dzień dobry".
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #347 dnia: Marca 17, 2015, 22:17:06 »
    Sprostuję tylko. Co najmniej 30% spośród głosujących. Nie 30% społeczeństwa. To duża różnica.

To ja sprostuję jeszcze bardziej - spora część z tego nie jest lemingami, lecz głosuje, by nie stracić swojej ciepłej posadki urzędnika lub by nie stracił jej ktoś z rodziny. :)

Co do policji, to jest różnie - są w tym kraju świetni funkcjonariusze (często na takich natrafiałem). Są też tacy, którzy do Policji idą się wyżyć lub leczyć kompleksy. Generalizować nie można. Można jednak narzekać na to, że tymi nielicznymi mendami, które się w służbach trafiają, jakoś nie bardzo ktoś chce się zająć i nawet przy sytuacjach oczywistych (katowanie ludzi na komendach) sprawy sądowe się ślimaczą lub wręcz są umarzane.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #348 dnia: Marca 17, 2015, 22:26:39 »
    Apropo. Gdzie jest opcja w ankiecie dla tych co deklarują, że nie chcą głosować. Ciekawie by było wiedzieć ilu po prostu ma to gdzieś :P

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #349 dnia: Marca 17, 2015, 22:29:18 »
    W sumie ciekawy pomysł. Tylko zapewne każdy kto nie chce głosować raczej nie wchodzi na ten temat. Niewielu pewnie jest takich co czytają dyskusje i uznali że nikt nie zasłużył na ich głos :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #350 dnia: Marca 17, 2015, 22:31:54 »
    Albo opcja oddania głosu nieważnego.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #351 dnia: Marca 17, 2015, 22:32:02 »
    Apropo. Gdzie jest opcja w ankiecie dla tych co deklarują, że nie chcą głosować. Ciekawie by było wiedzieć ilu po prostu ma to gdzieś :P

Dodam takie coś, przy kolejnej aktualizacji. Na razie czekam, aż będzie wiadomo, kto zostanie dopuszczony do startu i zbierze 100k podpisów. Bo póki co jest trochę zamieszania z tym, a komitetów wyborczych powstało już 23 czy 24.

Z drugiej strony, jak już chcemy być całkowicie dokładni to wypadałoby, żeby głosowały tylko osoby, które będą wtedy pełnoletnie. Bo na razie wydaje mi się, że widzę sporo takich, którzy głosować nie będą mogli, a jednak stawiają znaczek przy Komorowskim, czy Dudzie albo Korwinie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #352 dnia: Marca 17, 2015, 22:36:54 »
    Powinni głosować wszyscy. Czemu mamy odbierać prawo głosu młodszym. My nie jesteśmy sondażownią. Tutaj je forum, wolne forum. Mamy dowiedzieć się o sympatiach na tawernie a nie tworzyć pseudo-wiarygodny sondaż wyborczy. Do tego i tak każdy może sobie wpisać wiek jaki chcę, nawet na czas tej ankiety - walka z wiatrakami.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #353 dnia: Marca 17, 2015, 22:42:36 »
    walka z wiatrakami.

Nawet nie zamierzam jej podejmować. Później może jakąś sondę puszczę anonimową do tych pewnych pełnoletnich, to się sondaż tawerniany zrobi xd
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #354 dnia: Marca 18, 2015, 16:12:07 »
    BTW. Ciekawostka dla zwolenników zlikwidowania podatku dochodowego.

Amerykanie też o tym myślą, koncepcja nazywa się FairTax. Strona internetowa http://fairtax.org.

Rożnicę są jednak elementarne.

Po pierwsze, amerykanie nie boją się obliczeń, na stronie znajdziecie masę liczb, statystyk i symulacji (dział 'Research'). Okazuje się ze jeśli się chce i traktuje sprawę poważnie, to można podać konkretne dane.

Po drugie, uczciwie wyliczyli ze żeby zlikwidować podatek dochodowy (15%) i podatek od pensji (7.65%), muszą w pierwszym roku wprowadzić 23% podatek konsumpcyjny, odpowiednik naszego VATu (w US nie ma federalnego VATu).

To jest właśnie to co nazywam konkretną propozycją. Dane liczbowe, statystyki i realne pomysły skąd wziąć pieniądze.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #355 dnia: Marca 18, 2015, 20:20:17 »
    Siemson
    Waldzios, twoja mania do liczb jest niereformowalna. Napisz do JKM'a albo do Wiplera albo do jakiegoś, nie wiem, Zygmunta Kopacz, może tak będzie łatwiej, czy coś przygotowywali, jeżeli tak bardzo im nie ufasz.
    Chyba że Ty chcesz być przekonywany i pragniesz ciągłego zbijania argumentów, bo Tobie nie zależy.
    Kolego najdroższy, Ty, chcąc dobrobytu, odcinasz się od czegokolwiek wspólnego z Ozjaszem, jakby to wynikało z jakiejś pogardy do niego.
    Zdaje się, że nie masz zamiaru rozdzielać podczas swojej krytyki dwóch rzeczy: zasadniczego celu i ogólnikowej ścieżki, która ma zostać obrana (wolny rynek, niższe podatki, likwidacja podatku dochodowego, prywatyzacja) i praktyki z obliczeniami wszelkimi oraz prognozami. Pisałem Ci przecież, że są w Polsce organizacje głoszące wolny rynek, często różniące się trochę od Janusza, mogące w razie czego go wspomóc. Nie uważasz chyba tego 74 letniego konserwatysty za debila i nieświadomego szkodnika, prawda? Uważasz, że osoba, która uważa, że król powinien przede wszystkim otaczać się mądrymi doradcami, wprowadzi karykaturalne rządy dyktatorskie, w których decyzje podejmować będzie tylko jedna osoba?
    Nastawienie które ty reprezentujesz, czyli coś rodzaju "mogło być gorzej, pis zbliża się", jest najbardziej szkodliwe, a to dlatego, że ty jesteś osobą, która mogła by ten ruch poprzeć, a nie robisz tego tylko dlatego, że nie opublikował on jeszcze statystyk, które są mu w tym momencie, w gruncie rzeczy, do niczego nie potrzebne. Nie twierdzę, że nie są one potrzebne na przyszłość i w celu poszerzania elektoratu. Twierdzę, że ruch potrzebuje nowych mądrych członków, poparcia, i tak dalej.

Pozdrawiam
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #356 dnia: Marca 18, 2015, 22:02:11 »
    Waldzios, twoja mania do liczb jest niereformowalna.
    Dziękuje to dla mnie komplement. Ekonomia nie jest nauką ścisłą, lecz posługuje się aparatem matematycznym. Bez manii liczb nie ma ekonomii.

Chyba że Ty chcesz być przekonywany i pragniesz ciągłego zbijania argumentów, bo Tobie nie zależy.
    Gdyby mi nie zależało, nie wczytywał bym się w międzynarodowych ekonomistów i teorie ruchów takich jak FairTax.
    Obejrzałbym parę filmików z krulem i byłbym zadowolony z siebie.

Kolego najdroższy, Ty, chcąc dobrobytu, odcinasz się od czegokolwiek wspólnego z Ozjaszem, jakby to wynikało z jakiejś pogardy do niego.
    Mam gdzieś czy ktoś jest żydem czy nie, nie insynuuj mi takich rzeczy, to obraźliwe i nie miejscu..
    Pogardzam nim za opluwanie idei liberalnej, jego pochodzenie zupełnie mnie nie obchodzi.

Zdaje się, że nie masz zamiaru rozdzielać podczas swojej krytyki dwóch rzeczy: zasadniczego celu i ogólnikowej ścieżki, która ma zostać obrana (wolny rynek, niższe podatki, likwidacja podatku dochodowego, prywatyzacja) i praktyki z obliczeniami wszelkimi oraz prognozami.
    Oczywiście ze nie mam takiego zamiaru. To by przeczyło zdrowemu rozsądkowi.

"Zasadniczy cel" i "ogólnikowa ścieżka" pokazują tylko przekonania i intencje, nie przekładają się w żaden sposób na praktyczne zdolności do ich realizacji.

Dam ci prosty przykład.
    Wyobraź sobie zespól muzyczny, z idealnie zaplanowanym "zasadniczym celem" i "ogólnikową ścieżką".
    Zespól z wspaniałym pomysłem i intencjami, ale z muzykami głuchymi jak pień, którzy twierdzą ze umiejętność gry na instrumentach jest mało ważna.
    Kupisz płytę takiego zespołu w ciemno?

Nie uważasz chyba tego 74 letniego konserwatysty za debila i nieświadomego szkodnika, prawda?
    Nie uważam go za konserwatystę, raczej za lewicowego anarchistę.
    A co do świadomości lub jej braku, to nie mam pewności.

Uważasz, że osoba, która uważa, że król powinien przede wszystkim otaczać się mądrymi doradcami, wprowadzi karykaturalne rządy dyktatorskie, w których decyzje podejmować będzie tylko jedna osoba?
    Tym się nie martwię, nie wierzę w znaczące zwycięstwo krula, w najgorszym razie dostanie się do parlamentu, a i to mało prawdopodobne, bo najpewniej przed wyborami znów celowo walnie jakiś genialny tekst z rodzaju "JKM wcale tak nie powiedział".

Nastawienie które ty reprezentujesz, czyli coś rodzaju "mogło być gorzej, pis zbliża się", jest najbardziej szkodliwe, a to dlatego, że ty jesteś osobą, która mogła by ten ruch poprzeć, a nie robisz tego tylko dlatego, że nie opublikował on jeszcze statystyk, które są mu w tym momencie, w gruncie rzeczy, do niczego nie potrzebne. Nie twierdzę, że nie są one potrzebne na przyszłość i w celu poszerzania elektoratu.
    Dla mnie hasło "mogło być gorzej, pis zbliża się" reprezentuje ten sam poziom co "gorzej być nie może, wszystkiemu winna platforma", tania propaganda. Zamiana jednej propagandy, na drugą byłaby podwójnie głupia.

Ruch od 30lat twierdzi ze statystyki w gruncie rzeczy, do niczego nie są potrzebne, śmiem twierdzić ze rezultaty tych 30lat udowadniają co innego.

Skoro ten ruch nawet nie próbuje mnie przekonać, to nie uzyska mojego poparcia, proste.

Twierdzę, że ruch potrzebuje nowych mądrych członków, poparcia, i tak dalej.
    A ja twierdze, ze ruch potrzebuje wykopać Krula i chwycić za kalkulatory, wtedy pojawią się nowi członkowie.

Pozdrawiam

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #357 dnia: Marca 19, 2015, 09:34:09 »
    A ja uważam, że to co napisał Waldzios jest bardzo istotne. Powinno się w końcu chwycić tak jak napisał Waldzios za kalkulatory. A nie liczyć, że jak przejmą władzę to zrobi się samo. Pewnie wszystko by się samo wyregulowało tylko po co wprowadzać chaos jak można to zrobić płynnie bez wielkich wstrząsów jak pokazuje ten projekt. Niestety nie wiem na ile jest to możliwe w kraju w którym wydatki i inne rzeczy utajnia się i bawi się w kreatywną księgowość. Brakuje podstawowych danych do takiego projektu. Warto jednak podjąć dyskusję w tych tematach i zachęcać aby Korwin nawiązał w tej materii współpracę z np. Instytutem Smitha. Uwaga Waldziosa jest trafna i zgadzam się z nim. Nadal jednak podkreślam, że Korwin to jedyny kandydat (poza Wilkiem i Kukizem to nadal kandydaci na kandydatów) z konkretnym pomysłem jak uzdrowić ten biedny kraj. Komorowski i Duda reprezentują co najwyżej bełkot w stylu pokazanym przez Dedala parę stron wcześniej.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #358 dnia: Marca 19, 2015, 21:27:13 »
    Oj

1. Miło, że interesujesz się ekonomią.

2. Ty w ogóle nie zwracasz uwagi na to, że dla KORWiN'u nie ma alternatywy. Chyba że PO/PiS?

3. Ale jesteś przewrażliwiony, ojej. Żebym chociaż gdzieś Ciebie chciał obrazić...

4. Wyobraź sobie taką sytuację. Istnieją partie interwencjonistyczne i jedna partia, która chce się wyłamać i pójść z wolnym rynkiem trochę dalej. Co robisz? Wyśmiewasz tę ostatnią, bo jej postulaty opierają się twoim zdaniem na nieracjonalnych postulatach. Swoje oskarżenia opierasz głównie na tym, że organizacja owa nie tworzy skomplikowanych wyliczeń.
    KORWiN jest platformą dla mniej i bardziej konserwatywnych wolnościowców, nie partią gotującą się do przejęcia władzy w Polsce.

5. No miło, że uważasz go za lewicowego anarchistę, czekam na argumentację.

6. Za szybko prowadzicie, tańczycie upojeni.

7. Żeby Ci kiedy wstyd nie było.

8. Oh.

https://youtu.be/4AukbmpdPGw tutaj Ozjasz coś mówi o podatkach.
    Jakoś Janusz bardziej przekonuje mnie tutaj niż Mariusz.

Dodam jeszcze jedną rzecz.  Ty patrzysz ciągle przez pryzmat przejęcia Korwina władzy. Jest on silnym zwolennikiem wprowadzenia zakazu budżetu z deficytem. Musiałby więc albo opracować budżet nowy, z pomocą ekonomistów, lub złamać jedną ze swoich żelaznych zasad.

Pozdrawiam
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #359 dnia: Marca 20, 2015, 10:54:13 »
    No miło, że uważasz go za lewicowego anarchistę, czekam na argumentację.

Zwijam się po podłodze ze śmiechu. :D Czekać na argumenty... od Waldziosa... :D Spójrz na ostatnie kilka stron i przestań się łudzić.