Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny  (Przeczytany 34620 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 15, 2014, 12:19:32 »
    Znowu się rozpisałem. Skrócę myśli rozwinięte niżej. Proponuje aby klan wybierał mapę i frakcję a przeciwnik dobierał swoją frakcje. Aby było to na zasadzie, jakiegoś urozmaicenia niech będzie zamiana( Czyli gramy tym czym rywal wcześniej) frakcji po 5 rundach. Zasada znana i daje szersze pole do popisu. Jeśli jakiś klan czuję się niepewnie na danej mapie, może wybrać najgorszą z możliwych frakcji by dążyć do remisu np. nordów na jakąś bardzo otwartą. Aby to urozmaicić, może klan może wybrać daną mapę raz na 2 kolejki? Czyli w 1 meczu nt, to w 2gim nie mogą? To by łączyło dążenia profesjonalnych klanów do profesjonalnych zasad i wpływ klanów na rozgrywkę.

Właściwie dla mnie Neto to jakby wypacza troszkę wyniki. Jeszcze raz podam mecz WV vs REF 14:6 bo idealnie to oddaje. Gdyby były dwie otwarte mapy wynik mógłby być inny, gdyż REF wygrał 6:4 na ruinach a dostał 0:10 na NT. Dla mnie to ma większy sens by rwać rundy na mapie przeciwnika niż " najpierw my gramy kiepską frakcją, potem oni". Ale rozumiem też sens tego losowania, ja wypadłem z aktywnego grania na native w 2012 roku a zapewne dalsze granie na tych samych zasadach przez kolejne 2 lata mogło irytować klany. W końcu, znowu wioska Rhodocy i znowu FBTR i Vaegirzy. W pewnym momencie to musiało się znudzić.
    Teraz jednak jest sporo nowych klanów i myślę, że ten temat frakcji warto byłoby poddać pod głosowanie gdy zbiorą się zapisani,  może się okazać, że to co dla weteranów jest powiewem świeżości dla innych może być komplikacją. Zwłaszcza, że rozwiązanie to już działa od 2 lat i powrót do początków może być także czymś świeżym.
    Co do map, dałbym tutaj większe pole do popisu klanom. Jeśli dany klan gra perfekcyjnie na nt bo ma bardzo mocną piechotę, słabych łuczników i beznadziejną kawalerię to moim zdaniem lepiej jest dać im grać swoje. Jeśli przegrają nie będzie pretensji na turniej przynajmniej, że "wylosowali jakieś gówno". Oczywiście, jak napisałem ja rozumiem obie racje. I to i to ma dużo plusów. System losowań map i frakcji wymaga dużo od klanów, zwłaszcza ogarnięcia i opracowywania taktyk. Stąd radziłbym przeprowadzić zapisy, rozmowy, konsultacje z klanami i ocenić czy lepiej narzucać tym klanom takie coś czy w obecnej sytuacji dać im po prostu pograć akceptując, że turniej swoją rangą daleko odbiega od WNLa. To coś jak z zasadami meczu polityce vs dziennikarze, co często przytaczam, Ci co oglądają wiedzą, że w normalnej piłce zmiany są 3 na mecz, a tam jeden zawodnik 3 razy wraca na boisko po zmianie ;D

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 15, 2014, 12:44:27 »
    Gra przez ten sposób będzie się toczyć na około 4 mapach. Sam wiem, grałem niedawno w jednym z nowo powstałych klanów i jego lider w rozmowie powiedział, że woli brać wioskę, nt, fbtr bo innych map po prostu nie zna. Fakt, że chce je się rozwijać i pograć na innych mapach również to już inna bajka.
    Cały czas powtarzasz przykład z meczu WV vs REF. REF wygrał na otwartej bo ją wybrał? Świetnie, ale w tym samym momencie po to jest losowanie na turniejach, rozdział na otwarte i zamknięte mapy, to REF dostałby też jakąś otwartą. WV chciało NT? Świetnie, losowanie i jedna mapa idzie zamknięta, gdzie mają przewagę. Ja akurat chciałbym uniknąć wybierania samodzielnie map bo tak jak już pisałem na początku - rozgrywka w wielu meczach zamknie się w obrębie 4 map. Organizator przygotowuje serwery, miejsce na ID graczy itd, to niech również w jego rękach będzie zatroszczenie się o miejsca gdzie toczyć będzie się rywalizacja.

To że Puchar Polski jest daleki rangą od WNL'a nie świadczy wcale o tym, by organizować go żeby był a reszta sama wyjdzie. Jeśli organizacja będzie profesjonalna, łatwy kontakt i przejrzyste reguły to tylko klany muszą się dostosować do jego poziomu.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 15, 2014, 13:09:14 »
    Temat o ankiecie dotyczy tylko ankiety, nie spodziewaliśmy się aż takiej dyskusji ;) Dlatego przeniesiono większość postów stamtąd do nowego tematu (jak widać w pierwszym poście). Scalanie niestety działa tylko na zasadzie "kolejność według daty napisania", dlatego użyliśmy posta Luki do jego rozpoczęcia.

Pomysły padają tutaj gęsto i są nawet ciekawe, muszę przyznać. Wszystkie z pewnością zostaną zebrane do kupy i przedyskutowane. Zapraszamy do dalszej dyskusji, może ona usprawnić przebieg Pucharu.

Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 15, 2014, 14:54:42 »
    Osobiście jestem za stosunkiem mapy Nativa do WNLOwskei 3 do 1. Do tego po prostu dałbym klanom możliwość wybierania map i frakcji ale tylko z danej puli na określony tydzień. Czyli stworzyło by się tzw. pulę map i frakcji. Nie było by monotonnie do tego dało by się pole do popisu dla klanów. To by rozwiązało wszystkie problemy i było by kompromisowym rozwiązaniem wg. mnie. Dyskusyjną kwestią jest tylko czy wprowadzić system grania ta sama frakcja na tą samą, ja osobiście jestem za.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 15, 2014, 14:59:09 »
    Muszę się zgodzić z Prusakiem. Jeżeli chcemy zobaczyć jaki klan jest naprawdę lepszy, to lepiej mapy losować. Korzystając z przykładu REFu i WV - WV będzie brać tylko NT przez cały turniej, z kolei REF - ruiny. Wtedy zwycięstwo zdobędziesz urywając rundy na mapie przeciwnika, a nie grając jak równy z równym na wybranych mapach. A co jeśli wybrane zostanie NT, 16 rund Nerdzi vs Nerdzi lub Village Rhodocy vs Rhodocy? Osobiście jako gracz kocham te mapy, ale wątpię by dowódcom uśmiechało się granie tego samego dwa razy po kolei. A jeśli ma być jedna mapa otwarta, i jedna zamknięta, to jak dojdziemy do porozumieni o tym kto wybiera otwart a kto zamknięte?

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 15, 2014, 15:25:09 »
    Może podsumuję obydwie wersje dotyczące wyboru map.

Wersja "Wybieraj i graj!"
    Plusy +
    + dobra znajomość map
    + brak ograniczeń co do ich wybierania (?)
    Minusy -
    - zamknięcie obiegu map w wielu klanach do liczby 4 (opis Wardera)
    - możliwość wygrania meczu jedynie po urwaniu rund na mapie przeciwnika
    - pierwotnie klany wybierają mapy, jednak to i tak muszą zostać wybrane z puli map zatwierdzonych przed administracje

Wersja "Wybrane i graj!"

Plusy +
    + podział map na zamknięte oraz otwarte (gra w meczu na różnych typach)
    + potrzeba zapoznania się z nowymi mapami, część już znana
    + stała liczba oraz różnorodność map
    Minusy -
    - nieznajomość niektórych map przez gorsze klany

Trochę dużo czasu idzie na rozmowy odnośnie jednej sprawy (mapy) a jest zapewne więcej wątków do omówienia. Przynajmniej ja już kończę rozmowę na ten temat, wygłosiłem swoje stanowisko odnośnie tego tematu. Dokładna liczba oraz jakie dokładne mogą się znaleźć to już inna kwestia, najpierw wart dyskusji jest format w jakich mają one występować.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 15, 2014, 15:44:30 »
    Zróbcie losowanie dwóch map z podstawowych Native'owskich oprócz leśnej kryjówki i areny, a czy będą 2 otwarte, 2 zamknięte lub dwie rożne to zostawcie maszynie losującej, a gracze niech się dostosują o tyle, po problemie
    (click to show/hide)

Offline Hawer

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 15, 2014, 15:57:30 »
    Stanowczo losowanie map i frakcji, jeżeli mniejsze polskie klany chcą się ograniczać do nt i wioski(sam coś o tym wiem) to życzę powodzenia podczas grania w wyższych rangą turniejach czyt. wnl i godne reprezentowanie kraju. A co do ID jeżeli jakiś klan nie potrafi się zorganizować i wejść w 10-13 osób na serwer to i tak w trakcie turnieju się rozpadnie.
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:00:47 »
    Właściwie prusak trochę naciągasz te + i -.
    Największym plusem systemu jak nazwałeś to "wybieraj i graj" jest 100% wpływ klanów na rozgrywkę.
    Jeśli lider świetnie zna wszystkie mapy to i tak może woleć wybrać taką która leży jemu a nie leży przeciwnikowi.
    Nie zapominajmy, że tu też jest element nieznajomości mapy a raczej braku ogrania na niej. Pamiętam przypadki gdy wybierało się mapę mało grywaną, niezbyt lubianą i szlifowało się ją. A potem zaskok gdy przeciwnik spodziewa się FBTR a tu zrujnowany fort.
    Niektóre klany doszły jak pamiętam do perfekcji w obstawianiu map i mimo gorszych graczy mogły urywać rundy faworytom. Chyba Bohemian(Choć już nie pamiętam tego w 100%) właśnie, bardzo ale to bardzo dobrze obstawiał wioskę kusznikami.
    W starciu dwóch innych klanów ( to był sparing ale jak na PL warunkach bardzo poważnie traktowany) jeden z klanów świetnie grał na wiosce drugi FBTR. Porażką klanu A było ugranie 4:2 na swojej mapie przez remisy. Potem już poszło niemiłosiernie i przegrali.
    Taka rozgrywka ma dla mnie trochę więcej sensu niż założenie " No na tej mapie ta frakcja to gówno, więc trzeba nią ugrać rundę a tamtą wszystkie". Wolę koncepcje "ta mapa to ich królestwo, wynieśmy stąd 3-4 rundy a na naszej ich ciśniemy". Coś jak w piłce, mecz wyjazdowy i przed własną publiką.

Więc dla mnie to wygląda tak:
    Wybieraj i graj

+ Klan 1/2 meczu rozegra na mapie którą uważa za swoją mocną stronę.
    + Możliwość dopasowania swojej mapy do graczy swoich i przeciwnika.
    + Rośnie rola klanowego dowódcy, wszystko zależy od jego decyzji a nie szczęścia w losowaniu.
    + Zwycięzca musiał przejść przez mapę przeciwnika, możemy uznać go za lepszego, odpada aspekt "Gdyby wylosowało PA to by była rzeź! Mietek by ich sam wystrzelał". Zwłaszcza, że przeciwnik nie wybiera mapy tylko pod siebie ale i tak aby osłabiać zalety rywala ( Wątpię aby klan który zawsze grał na NT w starciu z rywalem który posiada o wiele mocniejszą piechotę ale cieniutką kawalerię, znowu je wybrał)

Zalety drugiego modelu:
    + Na neutralnej mapie odpada aspekt wyboru " Mają mocną piechotę to bierzemy jakąś mapę dla kawalerii i łuczników"
    + Klan musi być uniwersalny. Co z tego, że na NT byłoby 10:0 skoro szanse na wylosowanie NT nie są duże.
    + Słabsze klany grając z silniejszym rywalem mogą liczyć, na korzystne losowanie. Na mapie odpowiadającej mocnym stronom rywala urwanie rund może być ciężkim zadaniem...
    +Urozmaicenie rozgrywki.

Co do ID ułatwieniem byłoby wpisywanie od razu do rozpiski(w początkowej fazie turnieju) w przypadku graczy którzy nie grali wcześniej w żadnym klanie. To raczej ułatwienie dla małych klanów, dla których każdy gracz więcej jest na wagę złota.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:13:29 »
    Z ID jest jakiś pomysł. Po prostu ID nie mogą się powtórzyć.. jak wpadną no to przykrość.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:31:08 »
    Dyskusyjną kwestią jest tylko czy wprowadzić system grania ta sama frakcja na tą samą, ja osobiście jestem za.

A ja jestem przeciw. To nie ma sensu, a raczej odbiera trochę fun'u z gry, czyniąc ja monotoniczną. Na 90% będzie zmiana frakcji (jednak frakcje pozostaną na swoich spawn'ach, tylko grające nimi klany się zamienią), a więc nieważne, czy dwa klany będą chciały tej samej frakcji- i tak oba nią zagrają ;)

Co do wyboru map... a co myślicie o tym, żeby zrobić taką większą pulę map i pozwolić graczom wybierać swoje... ale każdą tylko raz. Czyli ta sama pula będzie przypisana do każdego klanu i dalej, jak dany klan wybierze pewną mapę, to będzie ona wykreślana z ich puli. Oczywiście będą mogli zagrać na niej ponownie kolejny mecz, jeśli ich przeciwnicy ją wybiorą. Dodałoby to element taktyczny dla liderów, a mianowicie "którą mapę zużyć na którego przeciwnika" ;) Co do frakcji, to w tym konkretnym przypadku dobrze wyglądałoby tak: klan wybiera mapę i od razu frakcję na nią, a następnie przeciwnicy wybierają swoją frakcję na tą mapę. Potem zamiana oczywiście. Tylko wciąż pozostaje w tym duża luka. Ja bym mimo wszystko został przy systemie: 1 mapa otwarta i 1 zamknięta. I wtedy byłby problem -> który klan wybiera zamkniętą, a który otwartą. Netoman chyba wspomniał w którymś poście wyżej o tym problemie. Może ktoś ma jakieś rozwiązanie?

A co do tej puli jeszcze, to żeby lepiej to zobrazować, to coś podobnego było w turniejach Civilization: http://www.civ.org.pl/civ5/noobcup/civs.php?lang=Pol -> te przyciemnione bannerki frakcji to te już zużyte przez zawodników, a jasne to takie, które mogli jeszcze wybrać.

Co do ID ułatwieniem byłoby wpisywanie od razu do rozpiski(w początkowej fazie turnieju) w przypadku graczy którzy nie grali wcześniej w żadnym klanie. To raczej ułatwienie dla małych klanów, dla których każdy gracz więcej jest na wagę złota.
    No tak, ale wtedy mogłyby powstać sytuacje, że po kilku kolejkach Klan A na decydujący mecz ściąga na ostatnią chwilę jakiegoś wyskillowanego zawodnika, który nie grał wcześniej w żadnym teamie, jednak przesądzi wynik meczu. Byłoby to zgodne z regulaminem, ale psuło by trochę ducha rywalizacji.

Tak w tej kwestii ID jeszcze... od osób, które nie podałyby ID w trakcie zapisów, ściągnęłoby się je z logów po pierwszym meczu, w jakim wzięliby udział. To chyba byłoby wystarczające ułatwienie? :P
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:52:05 »
    Nie jest to głupi pomysł nawet z wybieraniem tej określonej z puli map. A jak można by było określić która drużyna ma wybierać z otwartych a która z zamkniętych? Przeprowadzać losowanie co mecz i wyznaczyć kto jest gospodarzem, a kto gościem. Gospodarz określa w tym momencie co wybiera - jeśli zamkniętą, to następuje wybór drugiej drużyny z puli map otwartych. W takiej formie jestem już bardziej skłonny to przyjąć, bo format wybierania map przez Wardera kompletnie mi nie pasuje.

Tak w tej kwestii ID jeszcze... od osób, które nie podałyby ID w trakcie zapisów, ściągnęłoby się je z logów po pierwszym meczu, w jakim wzięliby udział. To chyba byłoby wystarczające ułatwienie? :P
    Myślę, że gdyby któregoś z graczy ID brakowało w 1 meczu to można go bez problemu dopisać. Wszyscy w tym momencie gracze w rosterze mają już mieć uzupełnione swoje ID, a do II kolejki lider klanu pilnuje - dochodzi do nas nowy gracz to momentalnie podajemy jego nick + id.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:54:01 »
    Wybaczcie, nie czytałem niektórych Waszych postów, więc jeżeli pojawiło się wczesniej coś co napisze, to przepraszam.

Widzę, że na początku toczyła się dyskusja odnośnie rozszerzenia tego turnieju na TW. Dla mnie to pomysl bezsensowny. Jak napisał @IvE, przyjdzie taki @Sota aka 40%, weźmie krecika i kilku swoich kumpli i po zabawie. Nie tyle na tle "e-sportowym", jak przez jego debilne, trollerskie, a co za tym idzie często prowokujące zachowania. Ja bym całkowicie zlikwidował mozliwość posiadania obcokrajowca w rosterze. Kiedy PE wygrało Mistrzostwa Polski, denerwowało mnie strasznie, że inne klany nabrały do rostera jakiś kebabów. Dobra sami mieliśmy Litwina o czym każdy wiedział :D
    Jednak uważam, że powinno się zlikwidować mozliwość posiadania ludzi z innego państwa niz Polska. Przykład.
    Zgłasza się WV, SRC oraz nowo powstały klan pokroju "Dzielni wojownicy króla Jana".
    WV i SRC mogą do swojego rostera, nie ukrywajmy, wciąż jednych z najlepszych graczy zagranicznych, ponieważ taka osoba prędzej pójdzie do bardziej znanego klanu pokorju SRC/WV niż jakiegoś nowo powstałego kmiota założonego przez jakiegoś MaćkaPL albo Geralta z Rivii.

Na starcie już, 80% klanów / drużyn wie, że nie mają większych szans. Bo powiedzmy sobie szczerze, czy takim Maciek czy MatiPL ma jakiekolwiek szanse z załózmy Sotą czy BlackTide`m ? No chyba nie.

Nie wiem, róbcie jak chcecie, jednak ja bym to całkowicie zniósł.

A co do terminu - ja bym proponował ruszyć z tym we wrześniu - październik to pstryczek w nos dla studentów mieszkających w akademiku, którzy toteż studiują sporo km od rodzinnego domu i pieniądz, a przede wszystkim czas nie pozwala im zjeżdzać co tydzien do domu po 6-8h polskimi kolejami :D

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 15, 2014, 18:43:52 »
    My dzielni Polscy studenci mamy internety w akademikach i laptopy a jak nie to pójdziemy grać w łorbenda do czytelni. O nas się nie martw XD

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 15, 2014, 19:02:47 »
    My dzielni Polscy studenci mamy internety w akademikach i laptopy a jak nie to pójdziemy grać w łorbenda do czytelni. O nas się nie martw XD
    Spoko. Zapomniałem, że są czytelnie. No to skoro studenci maja receptę jak grać w WB, to październik niech będzie :D