Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sabaton, Polacy, Żydzi, polityka, porażki i zwycięstwa  (Przeczytany 27389 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Sabaton, Polacy, Żydzi, polityka, porażki i zwycięstwa
    « dnia: Września 23, 2013, 19:34:00 »
    Jeśli ktoś chce dalej rozmawiać 'o wszystkim i o niczym' inspired by Sabaton, to może tutaj. W wątku o Sabatonie rozmawiajmy o samym zespole i jego muzyce.

Uważam że Powstanie Warszawskie jest zbyt promowane w porównaniu do Wielkopolskiego, które przynajmniej było wygrane. Moje zdanie na temat PW: ludziom którzy tam walczyli- chwała i szacunek, ludziom którzy podjęli decyzję o rozpoczęciu powstania- wyklęcie.
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2013, 23:01:17 wysłana przez HUtH »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Odp: Sabaton- Uprising
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2013, 20:06:57 »
    Uważam że Powstanie Warszawskie jest zbyt promowane w porównaniu do Wielkopolskiego, które przynajmniej było wygrane. Moje zdanie na temat PW: ludziom którzy tam walczyli- chwała i szacunek, ludziom którzy podjęli decyzję o rozpoczęciu powstania- wyklęcie.
    Jakaś chora moda jest na huczne świętowanie porażek. Z większych "radosnych" rocznic jakie mamy to praktycznie tylko Grunwald. Reszta obchodów - zwykle przegrane bitwy, msze w kościołach i smętne wystąpienia.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2013, 20:16:06 »
    Mnie się tam łezka w oku nie kręci. Nie mam nic do Sabatonu, choć zgadzam się z Trebronem że grają patetycznie i na jedno kopyto. O ile jednak 40:1 było nawet fajne, o tyle Uprising to już jazda na całego, żeby na siłę dopieścić publikę w Polsce, bo płyta się musiała sprzedać. ;)

Jakaś chora moda jest na huczne świętowanie porażek. Z większych "radosnych" rocznic jakie mamy to praktycznie tylko Grunwald. Reszta obchodów - zwykle przegrane bitwy, msze w kościołach i smętne wystąpienia.
    Bo Polacy to jedyny naród chyba, który wyznaje kult klęski. o_____O

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2013, 20:32:19 »
    A nie przyszło wam do głowy, że Sabaton po prostu w ten sposób oddaje hołd poległym bohaterom i utrwala pamięć o nich? ._.

Chłopaki, zadam wam osobiste pytanie. Czy uważacie się za patriotów? Jeśli tak, to dlaczego hejtujecie Sabaton, który gra typowo patriotyczne i podniosłe kawałki, sławiące bohaterstwo żołnierzy oraz ukazujące realia różnych wojen?
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline MOHAWK_Marchewa

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2013, 20:35:54 »
    Zgodzę się z Tyrem. Kocham Polskę, tą naszą dawną bojowość, potrafiliśmy się podnieść z prochu, jak feniks. No, może nie dziś, teraz jest gównianie, ale kiedyś bycie polakiem było czymś zajebistym. Pozdro

(click to show/hide)
    Cytat: Batmacik
    Ku*wa, jak można zabierać mi fragi z łuku? Cygany zasrane.

Cytat: Sir Luca
    widzę, że niektórzy już dawno bana nie mięli...
    Ahhh ta ortografia...

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2013, 20:50:33 »
    To nie jest świętowanie porażek i kult klęski, tylko dni, w których wspominany tych, którzy polegli za wolność naszego kraju i myślę, że ci ludzie zasługują na minutę ciszy i wspomnienie o nich jednego dnia w roku.
    Rozumiem że warto świętować i wspominać o zwycięzcach spod Grunwaldu, Kircholmu itd., ale również i poległym należy się zasłużony szacunek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2013, 22:19:27 »
    Zgodzę się z Tyrem. Kocham Polskę, tą naszą dawną bojowość, potrafiliśmy się podnieść z prochu, jak feniks. No, może nie dziś, teraz jest gównianie, ale kiedyś bycie polakiem było czymś zajebistym. Pozdro

TERAZ jest gównianie? I tak doceniasz tych co oddali kiedyś życie? Mówisz że jest GÓWNIANIE kiedy grasz sobie w gry, siedzisz przed komputerem, chodzisz pracować/do szkoły/śpisz caly dzień i nie musisz się bać że przyjdzie jakiś zaborca. Coraz więcej takich dziwaków - "siema głosuję na Korwina bo w polsce zle sie dzieje i wogole bieda i ubostwo, ludzie umieraja na ulicy, nie stac nikogo na chlep, nie ma pracy - pisze to z nowego kompa gtx 760, i5-2500k, 8gb ram, mam tv plazme panasonic chodze do pracy/szkoly/siedze caly dzien w domu a mama/zona robi mi obiad."

Offline MOHAWK_Marchewa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2013, 14:09:53 »
    Bać to akurat się boję spadku liczebności Polaków, dużego bezrobocia i tego, że zaraz amerykanie mi kuhwa bombe zrzucą na dom, bo jestem podejrzany o "terroryzm", tak jak to robią u siebie. Normalnie ręce opadają, taka banda gnojków i idiotów. Pozdro

Ahhh ta ortografia...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 24, 2013, 14:26:45 »
    Bać to akurat się boję spadku liczebności Polaków, dużego bezrobocia i tego, że zaraz amerykanie mi kuhwa bombe zrzucą na dom, bo jestem podejrzany o "terroryzm", tak jak to robią u siebie. Normalnie ręce opadają, taka banda gnojków i idiotów. Pozdro
    Nie napisałeś nic konkretnego tylko typowy bełkot czarnowidza.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 24, 2013, 15:59:20 »
    A nie przyszło wam do głowy, że Sabaton po prostu w ten sposób oddaje hołd poległym bohaterom i utrwala pamięć o nich? ._.

A Palikot jest socjalistą z krwi i kości. Wykorzystali lukę w rynku i wpakowali się w nią z całym impetem. Śpiewają o wojnach, wodzach itd. co trzeba traktować jako biznes. Jestem pewien, że gdyby dotarła do nich historia o żołnierzu SS który na własnym barku wyniósł swego dowódcę, przebijając się przez powstańcze barykady, to też by o tym śpiewali. W ich piosenkach padają teksty typu "Matko Rosjo, unio ziem" a potem "Warszawo Walcz". To taki przykład tego, że ich piosenki to biznes oderwany od jakichś przekonań. Są odbiory w Rosji jest piosenka o wojnie ojczyźnianej, w Polsce o powstaniu. Można tylko docenić to, że doskonale zdają sobie sprawę z mentalności danych narodów. Piosenki skierowane do Polaków (by kupili płyty) nawiązują do kultu klęski (wincie Słowackiego i Mickiewicza..."Polska Chrystusem narodów" "Winkelriedem"-wbijającym włócznie w swe piersi by inni odnieśli zwycięstwo...). Piosenka Wehrmacht zaś to coś dla niemieckiej publiki, bo poruszony jest temat, ich armii. Pytanie czy oni widzieli, "Co z ludźmi którzy tylko wykonywali rozkazy". Przykładów można by wyliczać...
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2013, 23:03:11 wysłana przez HUtH »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 24, 2013, 20:05:56 »
    Chłopaki, zadam wam osobiste pytanie. Czy uważacie się za patriotów?
    Zadam Ci osobiste pytanie. Czy Twoim zdaniem patriotyzm polega na tym, żeby na każdą wzmiankę o powstaniu warszawskim, potopie szwedzkim, zaborach itd. dostawać podniecenia, napuszać się, ekscytować i nie pozwalać innym na ŻADNĄ krytykę powyższych? Jeśli tak, to coś tu nie gra.

(click to show/hide)
    Nom, pozdro 500. xD

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 24, 2013, 20:13:04 »
    Nie chcę nic mówić, ale Treborn wygląda mi na lewaka i antypatriotę. Zapoznałem się z jego wcześniejszymi wypowiedziami i tylko to potwierdzają. Ja jestem fanem Sabatonu i muszę przyznać rację Tyrowi- oni tak oddają cześć. 40-1 napisali pod wpływem wrażenia jaki wywarł na nich list Polskiego fana. Grają do dupy? Jak dla mnie wymiatają! Fakt faktem że powstanie warszawskie jest "przereklamowane". Po prostu zabieg polityczny, a nie jak nam media podają -wielki zryw narodowy na miarę obrony Jasnej Góry. Z moją wypowiedzią można się nie zgadzać i ja to rozumiem. Proszę tylko  NIE odnoszenia się do tego posta jeśli to możliwe.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 24, 2013, 20:23:37 »
    Nie chcę nic mówić, ale Treborn wygląda mi na lewaka i antypatriotę. Zapoznałem się z jego wcześniejszymi wypowiedziami i tylko to potwierdzają.
    Zapomniałeś wspomnieć że jestem żydem i wysyłam rzeczy z MOPSu do Izraela.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 24, 2013, 20:29:00 »
    Dobrze, że to offtop, to powiem.

Trebron, jesteś lewym żydem. :O

Aha, proszę się nie odnosić do tego posta. xD

@down: Aż za łatwo poszło.
    « Ostatnia zmiana: Września 24, 2013, 20:58:16 wysłana przez Arcylisz »

Offline MOHAWK_Marchewa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 24, 2013, 20:48:18 »
    Trebron, jesteś lewym żydem. :O

Masło maślane xD. Aha, odniosę się do Twego posta, bo aż żal tego nie skomentować, aczkolwiek przepraszam, jeśli się za to obraziłeś. Chociaż pewnie nie jesteś jak Batmacik.

Ahhh ta ortografia...