Bieda i patologia występuje na całym świecie, ale Ja tutaj staram się dyskutować na temat sytuacji materialno-społecznej ludzi pracujących...
Porównaj sobie sytuację ludzi pracujących np. w Australii, a w Polsce... Może wolisz bliżej? Sytuację pracującego Niemca i pracującego Polaka np. na tym samym stanowisku, np. pracownika drogowego...
Trebron, nie wmówisz Mi, że sytuacja człowieka pracującego w Polsce jest dobra:
Płaca minimalna:1186,38(na rękę) PLN/~280 EUR/~368 USD/~244 GBP
Cena czynszu+opłaty(mając własne mieszkanie) ~300-500~zł(za 1 osobę), do tego żywność, koszty dojazdów, ubrania, jakieś multimedia, sprzęt elektroniczny, jakaś rozrywka itd.
Ktoś powie: Przecież średnia krajowa wynosi...2720(na rękę), ale średnia krajowa w dużej mierze zasilana jest przez nieliczną elitę Polskiego społeczeństwa, jak i przez rozumianą klasę średnią. W każdym społeczeństwie są ludzie zarabiający lepiej i gorzej, ale w Polsce jest to znacznie bardziej widoczne.
Jak zwykły Polak zacznie że tak powiem zapierdalać 12 godzin na dobę to osiągniemy coś, co nie?
Tak, na podwórku twojego szefa gdzieś pod Berlinem będzie 1 Mercedes więcej.
Trebron, dam Ci przykład z własnej rodziny: Mój wuja pracował przez 30 lat na budowie(PRL, NRD, RFN, Niemcy, III RP), po 30 latach uległ wypadkowi i teraz jest na małej rencie, mimo, że ma wyrobioną emeryturę na poziomie 2800 zł. Jego żona, a moja ciotka pracowała w wszystkich możliwych lokalnych zakładach pracy, które co chwile są zamykane. Teraz udało jej się cudem dostać pracę za 1186,38(na rękę) i skacze ze szczęścia...
Po tylu latach uczciwej pracy dorobili się opla 17 letniego, 30 tysięcy złotych oszczędności, a mieszkanie, działkę i garaż odziedziczyli.
Kiedyś dziadek za pensję górnika i babcia za pensję kucharki w tzw. socjalizmie posiadali trójkę dzieci, mieszkanie, działkę, garaż, samochód, pralkę, telewizor kolorowy(Dzisiaj to nic nie znaczy, ale kiedyś...). Każde wczasy trójka tychże dzieci spędzała na koloniach, a Oni wypoczywali na terenie zakładowych domków letniskowych...
A lata komunizmu zrobiły z Polski kraj zacofany
Pamiętaj, że po 1 nie było czasów Komunistycznych, a były czasy Socjalistyczne...
Po 2 Polska w 1945 była kompletnie zniszczona, wszystko odbudowali Socjaliści...
Nie chwale sie, tylko proboje przekazac, ze nawet komunista jest czlowiekiem.
Mój dziadek także miał legitymację partyjną, kiedyś żeby pracować trza było takową posiadać, spalił ją w latach 70'
Nasz kraj po 50 latach komunizmu Socjalizmu jest wyczerpany
Jak na moje to ten kraj jest wyczerpany, ale po 23 latach Kapitalizmu...