Na początek witam wszystkich na forum.
Witaj i Ty.
1. Wydaje się, że każdy punkt w tych umiejętnościach zwiększa o jakiś procent np. celność, bądź szybkość poruszania się. Niestety nie znalazłem dokładnych danych, formułek itp. Podobnie z biegłością w broniach - raczej każdy punkt dodaje tyle samo (chyba jakiś procent), więc nie ma tzw. "diminishing returns".
2. W Native niestety nie istnieje podział na kawalerię "strzelecką" oraz "walczącą", co również mnie martwi. I o ile wiem, w żadnym modzie takiego podziału nie wprowadzono (ale tutaj niech wypowiedzą się użytkownicy z modami za pan brat, ja raptem trzy czy cztery zainstalowałem).
3. Dobre pytanie. Wydaje mi się, iż celność jest stała, zasięg MOŻE zależeć od wymaganej siły naciągu, ale to tylko przypuszczenie. Ale jeżeli zamierzasz intensywnie korzystać z tej broni, to z czasem i tak maksymalnie rozwiniesz Power Draw/Siłę Naciągu oraz wybierzesz łuk z największymi obrażeniami (Masterwork War Bow, 30).
4. Kolejne dobre pytanie, prawdę powiedziawszy, nie wiedziałem o tym. Tzn. myślałem, że ciężar jest istotny tylko przy zamachach z konia i szybkości galopu (co ma sens), dodając wtedy jakiś bonus.
5. Dlaczego wszyscy mieliby się rzucić? Jedynie tylko frakcja, której królowi wypowiedziałeś wasalstwo. Nie jestem pewien do końca z opcją "pokój za pieniądze", ale jeżeli poprawisz sobie stosunki z ową frakcją, to jej lordowie nie powinni sprawiać kłopotów. Mylę się?